ایرانیان جهان

آخرين مطالب

روایت «رسانه آمریکایی» از تنها کشوری که همچنان از اف-14 استفاده می‌کند خواندنی ها

روایت «رسانه آمریکایی» از تنها کشوری که همچنان از اف-14 استفاده می‌کند
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نشنال اینترست| جنگنده اف-14 تامکت محصول کمپانی گرومن، یک جت جنگنده اسطوره‌ای است که دهه‌ها نمایانگر غرور و استثنایی بودن آمریکا بود. یکی از عوامل شهرت این جنگنده حضور پررنگ آن در فیلم سینمایی تاپ‌گان بود اما سال 2025 حدود نیم قرن پس از آنکه برای نخستین بار جنگنده اف-14 معرفی شد، فقط یک کشور در جهان باقی مانده‌است که همچنان از این جنگنده استفاده می‌کند، آن کشور آمریکا نیست. طعنه‌آمیز اینجاست که تنها کشوری که از این جنگنده همچنان استفاده می‌کند، جمهوری اسلامی ایران است که یکی از مهم‌ترین دشمنان آمریکا محسوب می‌شود.
در دهه 1970 ایالات متحده آمریکا به دنبال مشتری برای جنگنده چندکاربره جدیدش، اف-14 تامکت بود. گرومن، تولیدکننده این جنگنده با کانادا، آلمان و ژاپن در کنار تعدادی دیگر از مشتریان بالقوه تماس گرفت. هیچ‌یک از این کشورها علاقه‌مند به خرید این جنگنده نبودند. یک خریدار بالقوه، محمدرضا پهلوی، آخرین شاه ایران بود. پهلوی، حاکم خودکامه ایران بود که پس از اشغال ایران در سال 1941 و سرنگونی پدرش از قدرت توسط بریتانیا بر کرسی قدرت نشانده‌شد.
بریتانیا رضاشاه را بیش از اندازه طرفدار آلمان تلقی می‌کرد. این وقایع در ذهن شاه جوان حک شد و تا پایان عمر در خاطرش ماند. او در تمام دوران باقی‌مانده سلطنتش به دنبال تقویت قدرت دفاعی ایران در مقابل حملات خارجی بود. او که تحت تاثیر نفوذ آمریکایی‌ها قرار داشت، سعی کرد جنگنده‌های مدرنی برای رهگیری جنگنده‌های میگ 25 شوروی تهیه کند.
در آن دوران جنگنده‌های میگ 25 شوروی به صورت مستمر در منطقه گشت‌زنی می‌کردند و عملیات شناسایی انجام می‌دادند. سال 1972 در دیدار ریچارد نیکسون، رئیس‌جمهور وقت ایران با پهلوی، پیشنهاد فروش فناوری‌های جدید نظامی آمریکا به ایران مطرح شد. ایرانی‌ها هم به جنگنده اف-14 علاقه‌مند بودند و هم به جنگنده جدید F-15 ایگل محصول مک‌دانل داگلاس که یک جنگنده جدید نسل چهارم بود. برای شاه و دیگر مقام‌های ارشد ایرانی یک مراسم نمایش توانمندی‌های این جنگنده‌ها در پایگاه هوایی اندروز برگزار شد.
ایرانی‌ها به شدت تحت تاثیر عملکرد اف-14 قرار گرفتند و سفارش 80 فروند جنگنده به اضافه 714 موشک فینیکس و همچنین چندین سال تامین قطعات یدکی دادند. ایران سال 1976 نخستین محموله اف-14 خود را دریافت کرد. سال 1979 وقتی بر اثر انقلاب در ایران حکومت پهلوی سرنگون شد، شرایط رابطه میان ایران و آمریکا به شکل اساسی تغییر کرد. جمهوری اسلامی ایران تاسیس شد که آیت‌الله روح‌الله خمینی با رویکرد ضدآمریکایی رهبری آن را بر عهده داشت. هرچند سفارش‌های تسلیحات غربی لغو شدند، اما این باعث نشد که حکومت جدید نتواند از تسلیحاتی که در گذشته دریافت کرده‌بود محروم شود.
در میان تسلیحات موجود در ایران 79 فروند F-14 تامکت وجود داشت که قبل از انقلاب تحویل ایران شده‌بود. ایرانی‌ها در طول جنگ ایران و عراق که بین سال‌های 1980 تا 1988 طول کشید، به شدت بر اف-14 تکیه کردند. این جنگنده در طول جنگ عملکرد بسیار خوبی بر جا گذاشت و ایرانی‌ها ادعا می‌کنند که 160 جنگنده عراقی را توسط اف-14 سرنگون کردند.
این ارقام چه درست باشد و چه مبالغه‌آمیز، مسئله اینجاست که اف-14 توانست خودش را در مقابل عراقی نگه دارد که از سوی ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، فرانسه و عربستان سعودی حمایت می‌شد و مجموعه‌ای از جنگنده‌های وارداتی از میگ 23، میگ 25، میگ 27 و میراژ اف-1 و میراژ 5 محصول داسوی فرانسه را در اختیار داشت. امروز همچنان تعدادی از جنگنده‌های اف-14 توسط ایران بهره‌برداری می‌شوند. رقم دقیق این جنگنده‌ها مشخص نیست، اما برآورد می‌شود که هنوز 30 جنگنده اف-14 در نیروی هوایی ایران عملیاتی باشند.
عملیاتی نگه داشتن اف-14 روزبه‌روز سخت‌تر می‌شود، چراکه قطعات یدکی موتور و دیگر قسمت‌های جنگنده روزبه‌روز نایاب‌تر می‌شوند. همین حالا هم تعدادی از جنگنده‌های اف-14 ایرانی زمین‌گیر شده‌اند تا با قطعه‌قطعه شدن، قطعات یدکی دیگر هواپیما‌ها را جمع‌آوری کنند. این شرایط برای مدت طولانی نمی‌تواند ادامه پیدا کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1369964/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خبر بد برای تهرانی‌ها؛ بلیت مترو گران شد

ریزش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار به کانال 92 هزار تومان بازگشت

قیمت تخم مرغ در بازار اعلام شد

رشد 21 هزار واحدی شاخص کل بورس

گزارش صداوسیما از حال و هوای لبنان حین آماده سازی تشییع شهید سید حسن نصرالله

تصویری از محل تدفین شهیدان نصرالله و صفی الدین در ضاحیه بیروت

حضور شیخ زکزاکی در مراسم تشییع شهید سیدحسن نصرالله

هفته وکیل مدافع و استقلال کانون وکلا

نماینده مجلس: دست‌های پشت پرده‌ای وجود دارند که با خرید یک جای برنج قیمت تعیین می‌کنند

تأکید بر تکریم جانبازان در مراکز درمانی

خسران نبود «بازدارندگی»؛ انتقاد «وطن امروز» از مواضع رئیس‌ جمهور

تظاهرات صهیونیست‌ها در اطراف وزارت جنگ

حمله هوایی اسرائیل در جنوب لبنان

مقاومت فلسطین: امروز طلوعی تازه برای محور مقاومت است

جزئیات نوزدهمین عرضه اولیه امسال اعلام شد

تأمین 73 درصد از هزینه‌های جاری کشور با مالیات

کودتای نرم ترامپ در پنتاگون

سیل جمعیت به سمت محل برگزاری مراسم تشییع شهید نصرالله

حرکت رسانه‌ای حماس، صهیونیست‌ها را شوکه کرد

آماده‌سازی تابوت‌های شهیدان سیدحسن نصرالله و هاشم صفی‌الدین

وزیر راه و شهرسازی: مردم را سرگردان اراضی و مسکن نکنیم

مزیت‌های برقی شدن قطار تهران - مشهد

اخطار به گران‌فروش‌های سفر؛ مسدود و جریمه می‌شوید

5 درس مهم جنگ اوکراین

کیهان: گرفتاری‌های پزشکیان زیر سر مشورت‌های اصلاح طلبان است

سکوهای ورزشگاه کمیل شمعون پر شد

پایان مرگبار گروگانگیری در بیمارستان آمریکایی

فرودگاه بیروت به مناسبت تشییع شهید نصرالله تعطیل می‌شود

پروازهای دو شرکت هواپیمایی "لوفت‌هانزا" و "آسترین" به ایران می‌آیند

تجارت سیاه در بازارهایی به رنگ شب

«دلالان خرده‌پای ترامپ»؛ انتقاد «کیهان» از پیشنهاد مذاکره

شهر ورزشی بیروت ساعاتی پیش‌از آغاز مراسم تشییع پیکر شهیدان نصرالله و صفی‌الدین

نتانیاهو زیر توافق زد؛ لغو آزادی اسرای فلسطینی

ورود مردم به محل تشییع سید حسن نصرالله

استان تهران چقدر بنزین مصرف می‌کند؟

اینترنت 5G به ایستگاه پایانی رسید

22 برنامه برای بزرگداشت «روز شهید» در ایلام برگزار می شود

تصاویری از عزاداران شهید نصرالله در مسیر بیروت علی رغم شرایط نامساعد جوی

رسوایی جدید نتانیاهو با انتشار ویدئوی جعلی خود از طولکرم

نخست‌وزیر مجارستان: اوکراین «کشور حائل» خواهد شد

رزمایش مشترک فرانسه و فیلیپین در آب‌های مورد مناقشه

حضور مردم در محل مراسم تشییع سید حسن نصرالله

مولدسازی به خانه‌های سازمانی وزارت راه رسید

ترامپ: تمام پولی که در اوکراین هزینه کردیم را پس می‌گیریم

تکالیف مالیاتی بر زمین مانده!

ابلاغ نرخ گذاری جدید نفت گاز یارانه‌ای صنایع بالادستی

تسنیم: ردپای رئیس سازمان برنامه و بودجه در التهابات ارزی

تعیین یک‌چهارم بودجه موردنیاز برای جوان شدن جمعیت ایران

چه کسانی باید استیضاح شوند؟

قیمت مذاکره