ایرانیان جهان

آخرين مطالب

اسرائیل نباید برنده نهایی رویارویی ایران و آمریکا باشد ایالات متحده آمریکا

اسرائیل نباید برنده نهایی رویارویی ایران و آمریکا باشد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - در روزهای اخیر اخبار بسیاری در رابطه با ابراز تمایل دولت دونالد ترامپ برای مذاکره با ایران منتشر شده است؛ اخباری که نشان می دهد رئیس جمهور آمریکا دو گزینه مذاکره یا جنگ و نابودی مراکز هسته ای و حساس کشور را پیش روی مقامات کشورمان گذاشته است. با توجه به رویکرد دولت ترامپ در قبال رئیس جمهور اوکراین در کاخ سفید و صحنه های توهین و تحکم به زلنسکی توسط رئیس جمهور آمریکا و معاونش، عجیب نبود که پاسخ ایران به درخواست آمریکا برای مذاکره منفی باشد.
مقامات کشورمان با لحاظ «اصل عزت» در سیاست خارجی، اعلام کرده اند که مذاکره با قلدری و از موضع بالا را نمی پذیرند و چنین چیزی را اساساً مذاکره نمی دانند.
تا قبل از انتشار تصاویر تأسف برانگیز تحقیر زلنسکی در کاخ سفید، شاید پاسخ فعلی ایران برای بسیاری قابل درک نبود، اما امروز به نظر می رسد دنیا هم درک بهتری از این قضیه پیدا کرده که ایران نمی خواهد در شرایطی که برای اوکراین ایجاد شد قرار بگیرد و به رئیس جمهور آمریکا اجازه چنین یکه تازیهایی را بدهد. به ویژه که همچون موقعیت اوکراین، رئیس جمهور آمریکا معتقد است ایران نیز پس از جنگ غزه و لبنان، سقوط بشار اسد و ترور سران مقاومت تضعیف شده و مجبور است به هر شرایطی که آمریکا تعیین می کند، تن دهد. بر این اساس به نظر می رسد تا این مرحله رد کردن مذاکره از موضع نابرابر و آمرانه، سیاستی هوشمندانه بوده است.
با این وجود نکته ای که نباید از آن غفلت کرد، این است که رژیم اسرائیل یکی از اصلیترین بازیگران منطقه است که از مخالفت ایران با مذاکره سود می برد؛ مقامات تندروی این رژیم خواهان حل و فصل پرونده هسته ای ایران از طریق دیپلماسی نیستند و در ماههای اخیر نیز تمام تلاش خود را برای متقاعد کردن دولت ترامپ به حمله مشترک به ایران انجام داده اند. بنابراین بسیار ضروری است که ضمن تن ندادن به مذاکرات تحت فشار و ارعاب، شرایط را به گونه ای مدیریت کنیم که رژیم اسرائیل برنده نهایی آن نباشد، کشور را به ورطه جنگ نکشاند و زیرساختهای اساسی هسته ای و نظامی را که سالها برای تهیه و تدارک آنها وقت و هزینه کرده ایم را نابود نکند.
برای تحقق این هدف دستگاه سیاست خارجی کشور باید این نکته را مد نظر داشته باشد که در سیاست خارجی به جز اصل اساسی «عزت»، اصول «حکمت و مصلحت» نیز باید مد نظر قرار بگیرند؛ طبق اصل حکمت، رفتار و گفتار خردمندانه، اندیشیده‌شده و محاسبه‌شده باید مورد استفاده قرار بگیرد و از تصمیمات و اقدامات دفعی و بدون حساب پرهیز شود؛ بر این اساس لازم است در مقطع حساس کنونی موضع گیری در رابطه با مذاکره و پرونده هسته ای کشور تنها به افراد متخصص و نخبه در وزارت خارجه سپرده شود و گروهها و افراد مختلفی که در عرصه داخلی به نحوی دارای تریبون هستند، از طرح نظرات غیر اصولی با مصرف داخلی، که می تواند تبعات جدی بین المللی برای کشور داشته باشد، پرهیز کنند.
همچنین مقامات وزارت خارجه نیز باید به طور شفاف و مشخص اعلام کنند که جمهوری اسلامی ایران نه با اصل مذاکره، بلکه با «مذاکره نابرابر» مخالف است و از این طریق مشروعیت و مقبولیت بین المللی واکنش ایران را بالا ببرند و حامیانی را برای موضع خود پیدا کنند؛ کما اینکه موضع دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل مبنی بر اینکه «مذاکره برای دست‌یابی به هدف رفع نگرانی از احتمال نظامی‌شدن برنامه هسته‌ای ایران قابل بررسی است؛ اما برای برچیدن برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران خیر»، در همین راستا قابل تفسیر و ارزیابی است. بر این اساس لازم است ایران گفت و گوها و رایزنی های مختلف و مداومی با کشورهای منطقه و همچنین قدرتهای اروپایی داشته باشد و اطمینان حاصل کند که روزنه های دیپلماتیک برای رفع چالشهای کشور به طور کلی بسته نشوند.
از سوی دیگر بر اساس اصل مصلحت، دستگاه سیاست خارجی کشور و تصمیم گیران باید انعطاف پذیری لازم برای حل معضلاتی که به طور مزمن دامن گیر کشور شده اند را داشته باشند و به گونه ای حکیمانه بار تحریمها را از روی دوش ملت ایران بردارند. انکار مشکلات موجود و سکوت در برابر آنها به بهانه ناامید نکردن مردم دیگر گرهی از معضلات کشور را باز نمی کند. بر کسی پوشیده نیست که متأثر از اختلاف ایران با قدرتهای جهانی، وضعیت اقتصاد ایران در سالهای اخیر بسیار نابسامان بوده است؛ تحریمهای بین المللی و نوسانات نرخ ارز زندگی روزمره را برای اقشار مختلف مردم دشوار ساخته و لزوم دور زدن تحریمها با خود آفاتی همچون عدم شفافیت، فساد و ناکارامدی را به بار آورده است. ضمن اینکه در اوج فشارهای اقتصادی که بر جامعه وارد می شود، ارز حاصل از صادرات کشور در حسابهای بانکی کشورهای طرف معامله با ایران بلوکه گردیده و هیچ یک از دولتهای گذشته نیز توفیقی در آزاد سازی آنها نداشته اند.
بر این اساس مصلحت حکم می کند که در عرصه سیاست خارجی انعطاف پذیری بیشتری از خود نشان دهیم، فضای ملتهبی که پیرامون سیاستها و برنامه های ایران در عرصه منطقه ای و جهانی شکل گرفته را آرام سازیم و کشور را از صخره سخت تحریمها عبور دهیم. این امر یکی از وعده‌های رئیس جمهور محترم بود و طبق گفته مولای متقیان، «وفای به عهد از نشانه‌های افراد متدین است.»
311311
کد خبر 2037403

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1374631/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شهاب زاهدی در جدال حساس ژاپن

ورشکستگی استارتاپ باتری‌های برقی نورثولت در سوئد

ادغام فناوری و فرهنگ؛ موتور محرک شکوفایی فرهنگی در چین

سردار اشتری: مذاکره با آمریکا به ضرر ملت ایران است

اقدام ترامپ در ارسال علنی نامه ؛ جایی برای خوش‌بینی نیست | اگر ترامپ می‌خواست اقدامش نتیجه بدهد...

گفت و شنود/ عکس قبر!

چمران: آمریکا در پی تحمیل عقیده خود به ملت ایران است

اتحاد استراتژیک در برابر یک‌جانبه‌گرایی غرب

اقدام ترامپ در ارسال علنی نامه ؛ جایی برای خوش‌بینی نیست | اگر ترامپ می‌خواست اقدامش نتیجه بدهد…

افشاگری از تلاش نتانیاهو برای ناکام گذاشتن مذاکرات آمریکا

ممنوعیت کامل ورود اتباع ایرانی به آمریکا

آمریکا و صنعت تروریسم؛ از حمایت القاعده تا حفاظت از جولانی

افشاگری جنجالی؛ ترامپ یک مامور سابق کاگ‌ب بوده

ورود اتباع ایرانی به آمریکا ممنوع شد

چرا به نامه ترامپ نمی توان خوشبین بود؟

سرمقاله خراسان/ پایان سرایش شاهنامه، آغاز پاسداری از زبان ملی

رایزنی مشاوران امنیتی سران سه کشور اروپایی و آمریکا درخصوص اوکراین

انگلیس: پوتین درباره صلح در اوکراین جدی نیست

آمریکا، سفیر آفریقای جنوبی را عنصر نامطلوب خواند

وزیر خارجه دولت جولانی: هیچ‌گونه تعدی به حقوق اقشار سوریه پذیرفتنی نیست

نتانیاهو امشب به پیشنهاد حماس پاسخ می‌دهد

نماینده ترامپ در امور غزه استعفا داد

عدم تحویل برخی خودروهای وارداتی با گذشت 3 ماه از تکمیل وجه

چرا سیب زمینی گران شد؟

یوسفی: وفاق باید حول محور حل مشکلات مردم باشد، نه منافع سیاسی/ مشکلات اقتصادی با انسجام حل می‌شود

هندبال چهار جانبه شیراز/ روسیه در مسیر قهرمانی؛ ایران تعیین‌کننده سرنوشت جام

اتحاد بلوک شرق در برابر یکجانبه‌گرایی غرب

اتحاد استراتژیک در برابر یکجانبه‌گرایی غرب

اوحدی: جنایات آمریکا در حمایت از رژیم صدام با محکومیت جهانی روبرو می‌شود

قیمت جهانی نفت امروز 1403/12/25 |برنت 70 دلار و 58 سنت شد

خیز رشد، صعود سرمایه گذاری

نشست سه جانبه ایران، روسیه و چین با صدور یک بیانیه مشترک به کار خود پایان داد

بازوی داخلی ترامپ در تحریم نفت ایران

ممنوعیت کامل ورود اتباع ایرانی و 10 کشور دیگر به آمریکا

دیپلماسی علیه قلدری ترامپ

بانک آمریکایی: اقدامات ترامپ منجر به رکود اقتصادی می‌شود

کنایه عطاءالله مهاجرانی به حدادعادل درباره تبدیل ایران به ژاپن اسلامی! / ظاهرا مجلس نمی خواهد اجازه بدهد وفاق اجرا شود

خبرهای خوبی درباره آتش‌بس در اوکراین دریافت کرده‌ام

آمریکا سفیر آفریقای جنوبی را شخص نامطلوب اعلام کرد

نیویورک تایمز: ممنوعیت کامل ورود اتباع ایرانی و 10 کشور دیگر به آمریکا

جنجال تازه ترامپ، ورود شهروندان 11 کشور از جمله ایران به آمریکا ممنوع می‌شود

ترامپ:خبرهای بسیار خوبی دریافت کرده‌ایم؛اما...

جنجال تازه ترامپ،برای 43 کشور با فهرست قرمز،نارنجی و زرد/ایران در کدام دسته است؟

آیا ترامپ واقعا مأمور یا مهره کاگ‌ب بوده است؟/عکس

نیویورک تایمز: ممنوعیت کامل ورود اتباع ایرانی و 10 کشور دیگر به آمریکا – آفتاب نو | اخبار ورزشی

جنجال تازه ترامپ،برای 43 کشور با فهرست قرمز،نارنجی و زرد/ ورود شهروندان 11 کشور از جمله ایران به آمریکا ممنوع می‌شود

آمریکا سفیر آفریقای جنوبی را عنصر نامطلوب اعلام کرد

فشار تحریمی با گاز

دبیری: رشد اقتصادی در سال جاری 3.1 درصد بوده است/ نتوانستیم به سطح مورد نظر برسیم

از چالش‌های اقتصادی 1403 ایران تا ضرورت مانع‌زدایی برای جهش تولید