ایرانیان جهان

آخرين مطالب

کارت‌های طالبان؛ پشت پرده نقش‌آفرینی افغانستان در بازی کریدوری پوتین/ ایران در کجای معادلات قرار دارد؟ افغانستان

کارت‌های طالبان؛ پشت پرده نقش‌آفرینی افغانستان در بازی کریدوری پوتین/ ایران در کجای معادلات قرار دارد؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اقتصاد24- روسیه که هدف تحریم‌های غرب قرار دارد و اقتصادش ممکن است تحت تاثیر تنش‌های غرب آسیا قرار بگیرد، به دنبال مسیر‌های ترانزینی جایگزین است و همزمان تلاش دارد تا مسیر جنوبی کریدور شمال-جنوب را برای تحقق خواسته‌های خود هموار سازد؛ مسیری که شکوفایی‌اش در گرو هم‌صدایی با افغانستان تحت رهبری طالبان است؛ گزاره‌ای که می‌تواند زمینه‌ساز تنش‌هایی میان قلب آسیا با روسیه شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
موسسه مطالعاتی جورج تاون با انتشار یادداشتی نوشت: تحریم‌های غرب علیه روسیه مسیر‌های حمل و نقل کالای این کشور از شمال و توسط اکثر کشور‌های اوراسیا را با مشکل مواجه کرده و موجب شده تا مسکو برای افزایش تعامل با دولت طالبان در زمینه ارتباطات حمل و نقل برای اتصال به بازار جنوب آسیا خیزی جدی بردارد.
گسترش کانال حمل و نقل بین‌المللی شمال-جنوب به افغانستان و پاکستان برای مسکو بالاخص در میانه معادلات خاورمیانه ضرورت یافته است. مشارکت روسیه در توسعه ارتباطات بین الافغانی می‌تواند منجر به تضاد منافع بین کشور‌های آسیای مرکزی شود؛ بازیگرانی که پروژه‌های حمل و نقل خود را با مشارکت طالبان اجرایی می‌کنند.
خیز مسکو برای ارتباطات بین الافغانی این موسسه مطالعاتی در ادامه خاطر نشان کرد: در 25 نوامبر 2024، سرگئی شویگو، وزیر امنیت روسیه با عبدالغنی برادر معاون نخست وزیر افغانستان دیدار کرد. طرفین در مورد ساخت راه‌آهن ترانس-افغان به پاکستان، که روسیه آن را بخشی از پروژه شاخص خود، کریدور حمل و نقل بین‌المللی شمال-جنوب (INSTC) می‌داند، گفت‌و‌گو کردند.
تماشای رایگان قسمت اول سریال جدید بلیط یک طرفه اختصاصی در نماوا تحریم‌های غرب علیه روسیه به دلیل جنگ این کشور در اوکراین، عملکرد مسیر‌های حمل و نقل بار شمالی را که اکثر کشور‌های اوراسیا را شامل می‌شود، با مشکل مواجه کرده است. این امر همزمان اهمیت مسیر ترانزیت جنوبی را افزایش داد و ممکن است افغانستان در کنار برخی کشور‌های آسیای مرکزی، ایران و پاکستان به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسب یکی از ذینفعان این امر باشند.
بیشتر بخوانید:پوتین 8 ساعت فرستاده ترامپ را معطل کرد
طالبان از زمان به دست آوردن مجدد قدرت تقریباً تمام پروژه‌های حمل و نقل منطقه‌ای و بین منطقه‌ای را که قبلاً اعلام شده بود از سر گرفته و ابتکارات بلندپروازانه جدیدی را پیشنهاد کرده است. در ژوئیه 2024، قزاقستان، ترکمنستان و افغانستان در مورد ساخت راه‌آهن تورغندی-هرات-قندهار-اسپین بولدک که از مرز ترکمنستان تا بنادر پاکستان در اقیانوس هند را در بر می‌گیرد، گفت‌و‌گو کردند؛ مسیر جدید به عنوان جایگزینی برای کریدور کابل -راه‌آهن ترمز - مزار شریف - کابل - پیشاور- پیش بینی شده است.
در چنین شرایطی رقابت بین این گروه از بازیگران اجتناب ناپذیر است، اما احتمال تأثیر مثبت آن بیشتر است. راه‌اندازی راه‌های تجاری اضافی از طریق افغانستان منجر به حمل و نقل ارزان‌تر می‌شود که به نفع سودآوری آنها خواهد بود. این امر علاقه بازیگران خارجی از جمله روسیه را در توسعه ارتباطات بین الافغانی تحریک خواهد کرد.
خیز کرملین برای دور زدن ناامنی‌های غرب آسیا روسیه گسترش قابلیت‌های ترانزیتی افغانستان را در کنار کریدور شمال و جنوب قرار داده است. این کریدور حمل و نقل بین‌المللی دارای سه مسیر ترانزیتی است: مسیر غربی که از آذربایجان می‌گذرد و مسیر فراخزری و مسیر شرقی از قزاقستان و ترکمنستان عبور می‌نماید.
شعبه چهارم کریدور شمال-جنوب، با لحاظ کردن موقعیت مسکو، باید توسط شریان‌های راه‌آهن که از افغانستان به طرف پاکستان می‌گذرد، تعریف شود. گسترش کریدور شمال به جنوب به افغانستان و پاکستان برای روسیه در بحبوحه تشدید درگیری نظامی در خاورمیانه مفید خواهد بود و یک حلقه حیاتی در زنجیره تامین پیچیده بین هند و روسیه است. علاوه بر این، چنین گذرگاهی به واسطه پتانسیل افزایش تنش در خلیج فارس و تنگه هرمز، جایی که بنادر ایران در آن قرار دارند، جذابیت مسیر افغانستان-پاکستان را افزایش داده است.
بیشتر بخوانید: افشای دروغ طالبان درباره خشکسالی/ ورود آب سیلاب دو رودخانه هیرمند و فراه به خاک ایران
شایان ذکر است، ازبکستان ایده ایجاد یک کریدور حمل و نقل در امتداد محور شمال-جنوب به سمت بنادر در پاکستان را مطرح کرد که اکنون چهارمین شاخه ترانزیتی (جنوب) این پروژه محسوب می‌شود. در سال 2022، تاشکند راه‌اندازی مسیر چندوجهی 5532 کیلومتری (3437 مایلی) بلاروس-روسیه-قزاقستان-ازبکستان-افغانستان-پاکستان- بنادر در اقیانوس هند را پیشنهاد کرد.
یک سال بعد، طرفین یادداشتی را در مورد اجرای آن امضا کردند. این مسیر جدید امکان تحویل کالا از شمال اوراسیا به جنوب آسیا را در مدت 20 روز فراهم می‌کند. چنین گزاره‌ای می‌تواند جایگزین موثری برای مسیر‌های تجاری از طریق دریای سیاه، مدیترانه و دریای سرخ باشد که به واسطه جنگ در اوکراین و تشدید درگیری‌ها در خاورمیانه ناامن شده‌اند.
متغیر‌هایی که برای ایران و افغانستان فرصت ساز شد مسکو از ساخت راه‌آهن ترانس افغانستان هم غربی (از مرز ترکمنستان) و هم شرقی (از مرز ازبکستان) حمایت کرده و این امر به تاشکند و عشق آباد اجازه می‌دهد تا محموله‌های ترانزیتی بیشتری را جذب کنند و جذابیت اقتصادی پروژه‌های حمل و نقل برجسته خود را در مورد افغانستان افزایش دهند.
علیرغم چشم‌انداز گسترده برای اتصال حمل و نقل با پاکستان از طریق آسیای مرکزی و افغانستان، مسکو در حال توسعه جایگزین‌های دیگری برای ورود به بازار آسیای جنوبی است. تا مارس 2025، روسیه قصد دارد قطار‌های کانتینری را به پاکستان در قاب کریدور شمال-جنوب از طریق قزاقستان، ترکمنستان و ایران راه‌اندازی کند.
پیشنهاد شعبه‌ای از شبکه حمل و نقل ایران به سمت پاکستان که مدت‌هاست ارتباط ریلی دارد، در مذاکرات روسیه و پاکستان در 3 دسامبر 2024 در مسکو به تفصیل مورد بحث قرار گرفت. این مسیر با کریدور حمل و نقل تازه پدید آمده بلاروس - روسیه - قزاقستان - ازبکستان - افغانستان - پاکستان - بنادر در اقیانوس هند رقابت خواهد کرد. برای جلوگیری از به خطر افتادن جریان‌های ترانزیتی، تاشکند باید ساخت کریدور کابل را تسریع بخشد.
احداث بخش اول مسیر از نایب آباد به پولی خمری با استفاده از منابع مالی افغانستان می‌تواند به جذب سرمایه‌گذاران بالقوه برای راه آهن جدید کمک کند و به طور همزمان به توسعه مسیر جنوبی کریدور شمال -جنوب از طریق ازبکستان و افغانستان کمک کند.
بیشتر بخوانید:پوتین: اولین ارتباطات ما با دولت آمریکا، امید‌هایی را منعکس می‌کند
روسیه با هدف تنوع بخشیدن به مسیر‌های تجاری در جهت شرق، بررسی پتانسیل کریدور جنوبی راه‌آهن ترانس آسیایی در جهت پاکستان-ایران-ترکیه را آغاز کرده که چین در سال‌های اخیر فعالانه آن را بازسازی کرده است. این مسیر به عنصر مهم جاده ابریشم جدید تبدیل خواهد شد و موقعیت مسیر‌های زمینی را در سیستم حمل و نقل بین‌المللی به میزان قابل توجهی تقویت خواهد کرد.
یکی از پروژه‌های شاخص طرح کمربند- جاده، کریدور اقتصادی چین-پاکستان (CPEC) در نظر گرفته می‌شود که ساخت راه‌آهن از شهر کاشغر چین تا بندر گوادر پاکستان را در نظر دارد. این مسیر حدود 3000 کیلومتر (1864 مایل) طول خواهد داشت و در نهایت به شبکه‌های ریلی ایران و ترکیه متصل می‌شود و چین را به اروپا متصل می‌کند.
با توجه به برنامه‌های طراحی شده برای ایجاد کریدور اقتصادی چین-مغولستان-روسیه (CMREC) مسکو احتمالاً با چنین ترکیب چند لایه‌ای از مسیر‌ها مخالفت نخواهد کرد. با این حال، مسیر روسیه به پاکستان از طریق چین، بدون شک طولانی، دشوار و پرهزینه خواهد بود و احتمالاً آن را به یک گزینه پشتیبان تبدیل می‌کند.
روسیه در میانه تحریم‌های غرب و افزایش تنش‌ها در خاورمیانه به دنبال بازار‌های صادراتی و مسیر‌های تجاری جدید برای نجات اقتصاد خود است. به نظر می‌رسد که حمل و نقل از طریق افغانستان به سمت جنوب آسیا جایگزین مناسبی برای این بازیگر باشد. با به فعالیت رساندن جهت جنوب ترانزیت، مسکو به طور فزاینده‌ای مجبور می‌شود به خدمات حمل و نقل جمهوری‌های آسیای مرکزی روی بیاورد و همین مقوله اهرمی جدیدی در اختیار این بازیگران قرار خواهد داد.
همزمان، مشارکت روسیه در توسعه ارتباطات بین الافغانی ممکن است منجر به تضاد منافع سایر طرف‌های درگیر، به ویژه کشور‌های آسیای مرکزی شود. به عنوان یک اقدام احتیاطی، برای پنج جمهوری در آسیای مرکزی مهم است که در اجرای راه‌های ترانسپورتی که از افغانستان می‌گذرد، هم افزایی داشته باشند و در این زمینه همکاری‌های متقابل سودمند برقرار کنند.
منبع: اقتصاد نیوز

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1382653/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رایزنی‌های خلع سلاحی میان ایران و ژاپن برگزار می‌شود

پیام روشن پکن به تهران؛ آمادگی برای رزمایش مشترک دریایی در آب های استراتژیک

ترامپ مقامات را اخراج می کند؟

جنگ آمریکا با ایران بلوف ترامپ یا نقشه کاخ سفید؟

بیانیه مشترک این سه کشور برای مقابله با سیاست‌های ترامپ

کی‌یف با شرایط توافق منابع با آمریکا مخالفت کرد

یک مقام آگاه ایرانی از احتمال حمله ایران خبر داد

ترامپ استفاده از نیروی نظامی برای الحاق گرینلند را رد نمی کند.

عکس/ جنگنده نسل ششم چین همه را شوکه کرد

حملات آمریکا، حمایت یمن از غزه را متوقف نمی‌کند

تظاهرات علیه ایلان ماسک در آمریکا و اروپا

بازگشت پرقدرت مسی به ترکیب تیم

فضای دوگانه رسانه‌ای حول جنگ و مذاکره بین تهران و واشنگتن/ایران و آمریکا؛ از دیپلماسی تا گزینه‌های نظامی

پاسخ بی سابقه ایران به نامه رئیس جمهور سابق آمریکا؛ چه در سرنوشت روابط پنهان است؟

مسی در بازگشت پا به گل شد

حضور ده‌ها هزار فلسطینی در نماز عید فطر در مسجد الاقصی

یمن از درگیری نیروهای مسلح خود با شناورهای آمریکایی خبر داد

عرضه گسترده میوه و سیب‌زمینی در سراسر کشور

آغاز صادرات از بندر استراتژیک گوادر؛ نقطه عطفی در توسعه اقتصادی پاکستان

کشورهای اتحادیه اروپا چقدر در بخش دفاعی هزینه کردند؟

احتمال استفاده ترامپ از قدرت نظامی برای تصاحب گرینلند!

قیمت دلار آزاد امروز 10 فروردین 1404 + جدول قیمت ارزها

ترامپ: برای دستیابی به گرینلند همه گزینه‌ها روی میز است، حتی قدرت نظامی!

ایران و آمریکا به توافق هسته‌ای نزدیک شده‌اند؟

سه حمله نیروهای مسلح یمن به ناوهای جنگی آمریکا در 24 ساعت گذشته

دور جدید حملات آمریکا به یمن آغاز شد

تظاهرات معترضان در آمریکا و اروپا علیه ایلان ماسک

رئیس پنتاگون خواهان جنگجویی ژاپن برای مهار چین شد

رسوایی چت در پیامرسان سیگنال | ترامپ مقامات را اخراج می کند؟

ترامپ: هرطور شده گرینلند را خواهیم گرفت

توافق چین، ژاپن و کره جنوبی علیه سیاست‌های ترامپ

سه حمله نیرو‌های مسلح یمن به ناو‌های جنگی آمریکا در 24 ساعت گذشته

تحولات اوکراین|مخالفت کی‌یف با شرایط توافق منابع با آمریکا

عمده‌ترین کالاهای وارداتی در 1403 اعلام شد

صنعت پوشاک زیر سایه قاچاق!

خبر مهم سازمان هدفمندی برای یارانه‌بگیران

نااطمینانی اقتصادی مشکل اصلی سرمایه گذاری است

استاندار گیلان: کشاورزی دیگر در گیلان توجیه اقتصادی ندارد

توسعه اشتغال و رونق اقتصادی در سیستان و بلوچستان/ رکورد حفاری در استان به ثبت رسید

رونق اقتصادی با موج سفرهای نوروزی / گردشگری ایران در اوج!

راه برون‌رفت از مشکلات فرهنگی اقتصادی، حضور مردم در میدان است

سرمایه‌های خرد مردمی، زمینه‌ساز صنایع بزرگ و اشتغال پایدار

تصمیم جنجالی نظامی ترامپ افشا شد

رنسانس هسته‌ای در آمریکا

«حجاب» شرط مذاکره با آمریکا شد

بیانیه چین، ژاپن و کره جنوبی برای مقابله با سیاست‌های ترامپ

تصاویر ترسناک از سقوط یک هواپیمای دیگر در آمریکا + ویدئو

اعلام برنامه مسابقات کشتی آزاد 2025 آمریکا

مقاومت مردم غزه در برابر صهیونیست ها ستودنی است

معاون ترامپ در گرینلند به دانمارک تاخت اما حرف از گزینه نظامی نزد