ایرانیان جهان

آخرين مطالب

رسانه چینی: نزدیکی تهران و پکن موضع ترامپ را سخت‌تر می‌کند؟ خواندنی ها

رسانه چینی: نزدیکی تهران و پکن موضع ترامپ را سخت‌تر می‌کند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در حالی که ترجیح تهران به رویکرد چندجانبۀ پکن بر رویکرد دوجانبۀ واشنگتن، موقعیت راهبردی تهران را در محیط دیپلماتیکی که روز به روز خصمانه‌تر می‌شود برجسته می‌کند، این مسئله می‌تواند واکنشی حتی سخت‌تر از سوی ایالات متحده را برانگیزد.
انتظار می‌رود واشنگتن در واکنش به مذاکرات سه‌جانبۀ هسته‌ای اخیر میان چین، ایران و روسیه، فشار بر تهران را افزایش دهد ــ‌به‌ویژه با توجه به اجماع فزاینده‌ای که در آمریکا علیه میزبان این نشست، یعنی پکن، و ایران شکل گرفته است.
میانجی کلیدی
به نوشته ژائو زیون، در ساوت چاینا مورنینگ پست، به گفتۀ تحلیل‌گران، با وجود این مخالفت‌ها، چین به پیگیری مذاکرات چندجانبه دربارۀ موضوع هسته‌ای ادامه خواهد داد و از این مذاکرات برای تقویت نقش خود به‌عنوان یک میانجی کلیدی در خاورمیانه و افزایش نفوذ منطقه‌ای خود استفاده خواهد کرد.
در 14 مارس، در مذاکرات پکن این سه کشور بر تعهد خود به عدم اشاعۀ تسلیحات هسته‌ای تأکید و به طور مشترک «تحریم‌ها، فشار یا تهدید به استفاده از زور» را محکوم کردند.
وانگ یی، وزیر امور خارجۀ چین، همچنین یک طرح پنج‌ماده‌ای را برای حل و فصل مسئلۀ هسته‌ای ایران ارائه داد که شامل پایبندی به برنامۀ جامع اقدام مشترک (برجام) نیز می‌شد؛ توافقی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، در دورۀ نخست ریاست‌جمهوری‌اش ایالات متحده را از آن خارج کرد.
واکنش مثبت تهران به این مذاکرات ــ‌که تنها چند روز پس از تلاش ترامپ برای کشاندن ایران به مذاکرات دوجانبه هسته‌ای صورت گرفت‌ــ قابل توجه بود.
پس از آنکه ترامپ گفت نامه‌ای به ایران نوشته و پیشنهاد از سرگیری مذاکرات دوجانبه را داده است ــ‌و سپس هشدار داد که اگر ایران نخواهد مذاکره کند، آمریکا «به‌طور نظامی وارد عمل خواهد شد»‌ــ تهران اعلام کرد زیر بار «زورگویی» برای ورود به مذاکرات نخواهد رفت.
واکنش سخت؟
ذخیره اورانیوم غنی‌شدۀ ایران تا سطح 60 درصد ــ‌که تنها یک گام تا گریز هسته‌ای فاصله دارد‌ــ در ماه فوریه حدود 280 کیلوگرم گزارش شد، که افزایشی 90 کیلوگرمی تنها در سه ماه را نشان می‌دهد.
در حالی که ترجیح تهران به رویکرد چندجانبۀ پکن بر رویکرد دوجانبۀ واشنگتن، موقعیت راهبردی تهران را در محیط دیپلماتیکی که روز به روز خصمانه‌تر می‌شود برجسته می‌کند، این مسئله می‌تواند واکنشی حتی سخت‌تر از سوی ایالات متحده را برانگیزد.
ون شائوبیائو، کارشناس خاورمیانه از دانشگاه مطالعات بین‌المللی شانگهای، گفت: «ترامپ باید از حمایت راهبردی روسیه و چین از ایران ناراحت باشد... این احتمال بسیار بالاست که ترامپ در آیندۀ نزدیک فشارهای بیشتری بر تهران اعمال کند.»
ون همچنین خاطرنشان کرد که احتمال بازگشت آمریکا به مذاکرات چندجانبه بسیار کم است، «زیرا ترامپ هرگز به چندجانبه‌گرایی به‌عنوان راه‌حلی برای مشکلات باور نداشته است.»
تشدید تنش؟
رویکرد اخیر ترامپ به ایران بازتاب موضع سخت‌گیرانه‌ای است که در دورۀ نخست ریاست‌جمهوری‌اش اتخاذ کرد، یعنی خروج از برجام و سپس اعمال تحریم‌های اقتصادی گسترده تحت استراتژی موسوم به فشار حداکثری.
با وجود تلاش‌های جو بایدن، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، برای احیای مذاکرات در دورۀ ریاست‌جمهوری خود، دولت دوم ترامپ به‌وضوح اعلام کرده است که استراتژی فشار حداکثری برای چهار سال آینده ادامه خواهد داشت.
یان وی، معاون مؤسسه مطالعات خاورمیانه در دانشگاه نورث‌وست چین، گفت که احتمال دارد تعامل فزایندۀ پکن در مذاکرات هسته‌ای تنش‌ها را بیشتر تشدید کند.
به گفتۀ یان، مداخلۀ پکن می‌تواند واشنگتن را به اتخاذ رویکردی تهاجمی‌تر علیه تهران سوق دهد، به‌جای آنکه به دنبال راه‌حلی دیپلماتیک و متعادل باشد.
وی افزود: «در بحبوحۀ رقابت فزایندۀ چین و آمریکا در سراسر جهان، واشنگتن ممکن است سیاست خود در قبال ایران را به‌سمت راستگرایی بیشتر سوق دهد. در همین حال، پکن رویکردی باثبات‌تر در قبال مسئله هسته‌ای ایران در پیش گرفته است.»
مشارکت فعال
تحلیلگران همچنین خاطرنشان کردند که تعامل چین با ایران و روسیه در موضوع هسته‌ای با استراتژی دیپلماتیک گسترده‌تر آن در خاورمیانه همسو است، استراتژی که اکنون به مشارکت فعال در سیاست منطقه‌ای، فراتر از روابط صرفاً اقتصادی، گسترش یافته است.
دیپلمات ارشد چین، وانگ یی، مسیر سیاست خارجی این کشور را ترسیم می‌کند.
حضور چین در این منطقه از زمان امضای برجام در سال 2015 به‌طور چشمگیری گسترش یافته است، به‌گونه‌ای که امروزه پکن به خاورمیانه به‌عنوان عرصه‌ای حیاتی برای جاه‌طلبی‌های جهانی خود می‌نگرد.
در سال 2023، چین یک توافق صلح تاریخی میان عربستان سعودی و ایران را میانجی‌گری کرد. این تلاش در سال گذشته با مذاکراتی در پکن ادامه یافت که 14 گروه فلسطینی، از جمله حماس و فتح، را گرد هم آورد.
کلمانز چای، پژوهشگر مؤسسۀ مطالعات خاورمیانه در دانشگاه ملی سنگاپور، گفت: «دیپلماسی مستمر چین در خاورمیانه بازتابی از محاسبات آن برای ایفای نقشی فعال در منطقه خواهد بود.»
به گفتۀ چای، میزبانی پکن از مذاکرات سه‌جانبۀ هفته گذشته همچنین به آن اجازه داد که تاکتیک‌های تحمیلی واشنگتن را به چالش بکشد. او افزود: «هدف چین از میزبانی مذاکرات هسته‌ای ایران، استفاده از این فرصت برای محکوم کردن روایت سلطه‌طلبانۀ آمریکا است.»
سان دگانگ، مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه در دانشگاه فودان، خاطرنشان کرد که چین، حتی در مقام یک شریک نزدیک، در تلاش است تا از دستیابی ایران به جاه‌طلبی‌های هسته‌ای خود جلوگیری کند چراکه این مسئله خطر نزدیک شدن کشورهای عربی، به‌ویژه در خلیج فارس، به واشنگتن را در پی دارد.
وی گفت: «اگر ایران به پیشرفت در مسئلۀ هسته‌ای ادامه دهد، توازن منطقه‌ای را برهم خواهد زد و بسیاری از کشورهای عربی را به‌سمت آمریکا سوق خواهد داد که به نفع چین نیست. چین برای حفظ توازن منطقه‌ای در مسئلۀ هسته‌ای ایران دخالت دارد ... این کشور امیدوار است که مسئلۀ هسته‌ای ایران بدون مشکل جدی حل شود و از رویارویی مستقیم میان آمریکا و ایران جلوگیری شود.»
برای کشورهای حوزۀ خلیج فارس، ایران همچنان مهم‌ترین نگرانی امنیتی منطقه‌ای محسوب می‌شود. چندین پادشاهی منطقه در دورۀ نخست ترامپ روابط دیپلماتیک خود با اسرائیل را تقویت کردند که انگیزۀ آن تهدید ادراک‌شده از سوی ایران بود.
در سال 2023، گزارش شد که عربستان سعودی و ایالات متحده در آستانۀ نهایی‌سازی یک پیمان دفاعی برای مقابله با قدرت منطقه‌ای ایران بودند اما این توافق با آغاز جنگ غزه متوقف شد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1385723/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نامه ایران به شورای امنیت سازمان ملل/ به هر اقدام تجاوزکارانه آمریکا یا عامل نیابتی آن، پاسخ سریع و قاطع می‌دهیم

ایران از آمریکا رسما شکایت کرد

رونق تولید آیفون در هند؛ افزایش دو برابری در سال جاری

صنعا هدف تجاوز جدید آمریکا قرار گرفت

ترامپ: به سرمایه گذاری یک تریلیون دلاری عربستان در آمریکا نزدیک هستیم

نبرد قدرت‌های جهانی بر سر هوش مصنوعی؛ تفاوت رویکرد آمریکا و اروپا

کشف غول قاچاق و پولشویی؛ بیش از 2 هزار میلیارد تومان تخلف اقتصادی

پیام مهم رهبر مقاومت افغانستان در آستانه یک عید؛ احمد مسعود چه گفت؟

پهپاد‌های نظامی تا چه مدت می‌توانند بدون فرود در آسمان بمانند؟

تشدید رسوایی در سیگنال

ابراز تمایل ترامپ برای رقابت با اوباما در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا

ترامپ به دنبال سرمایه گذاری 1000 میلیارد دلاری عربستان در آمریکا

اقتصاد ایران در بن‌بست دولتی‌گرایی؛ راه نجات کجاست؟

4 راهبرد مهم از بیانات رهبر انقلاب در نماز عید فطر

به رسمیت شناختن حجاب اسلامی یکی از شروط عجیب و غریب حسن عباسی برای مذاکره با آمریکا

ایروانی: به هرگونه اقدام تجاوزکارانه‌ای قاطعانه پاسخ می‌دهیم

در پی تهدیدهای ترامپ؛ ایران از آمریکا به شورای امنیت سازمان ملل شکایت کرد

تجاوز مجدد آمریکا به صعده یمن

جنجال بر سر احتمال ریاست جمهوری ترامپ برای دور سوم؛ کنگره و واکنش‌ها به تعرفه‌های جدید

ایران: به هرگونه اقدام تجاوزکارانه آمریکا و اسرائیل سریعا و قاطعانه پاسخ می‌دهیم

6 فرصت و دلیل که نشان می‌دهند توافق ایران و آمریکا امکانپذیر است/ 3 سناریوی محتمل در چشم انداز مذاکرات دو کشور

ایران به شورای امنیت و دبیرکل سازمان ملل نامه نوشت | به هرگونه حمله از سوی آمریکا قاطعانه پاسخ می دهیم

تحلیل مشاور رهبر انقلاب درباره تهدیدات آمریکا و احتمال حرکت ایران به سمت سلاح هسته‌ای

حمله هوایی آمریکا به پایتخت یمن

دونالد ترامپ‌ شرط گذاشت

لاریجانی در خصوص نامه ترامپ، اظهارات مهمی مطرح کرد

پایگاه دیگو گارسیا کجاست ؟

تهدیدهای ادامه‌دار آمریکا علیه ایران: مذاکره نکنید، دیگر گزینه‌ها «بسیار بد» است

تحلیل مشاور رهبر انقلاب درباره تهدیدات اخیر و احتمال حرکت ایران به سمت سلاح هسته ای

پاسخ کوبنده ایران به تهدیدات ترامپ: پایگاه آمریکا و انگلیس در چاگوس زیر ضربه خواهد بود

2 نفر بر اثر تیراندازی در دمشق کشته شدند

فوری/ ترامپ برای همکاری با ایران اعلام آمادگی کرد

ترامپ اظهارات خود علیه حوثی‌ها را تکرار کرد

تهدید بمباران ایران، مردم را به سوی تولید بمب اتم سوق می‌دهد

ترامپ برای توقف حمله به یمن شرط گذاشت

شما به چه چیز فوبیا دارید؟

مقام آمریکایی: اگر ایران حاضر به مذاکره نباشد وادار به استفاده از دیگر گزینه‌ها خواهیم شد

لاریجانی: اشتباه دشمنان در مسئله هسته‌ای، ایران را مجبور می‌کند سلاح اتمی بسازد/نیروهای نظامی احتمال کم را هم محاسبه می‌کنند و آماده هستند

تهدید جدید ترامپ علیه ایران و یمن/ آنچه تاکنون انجام داده‌ایم، تنها آغاز ماجرا بوده است

گزینه پرسپولیس به سیاتل پیوست! (عکس)

چرا رهبر انقلاب درگیری نظامی با آمریکا را محتمل نمی‌دانند؟

خشم دموکرات‌ها از تصمیم ترامپ برای ریاست جمهوری‌ در دوره سوم

جنون دقیقه 13+90 و همان گرجستانی نجات دهنده؛ گولسیانی پرسپولیس را موقتاً نجات داد!

لاریجانی: ایران بمباران شود به سمت بمب اتم می‌رویم / در سوریه بر منافع ملی خود کار کردیم

در صورت حمله آمریکا و اسراییل، ایران مجبور به تولید بمب اتم خواهد شد | علی لاریجانی: رهبر انقلاب برجام را توافق خوبی ندانستند

مشاور رهبری در تلویزیون محتوای اصلی نامه ترامپ را لو داد +فیلم

گرینلند جدیدترین عضو محور مقاومت شد!

لاریجانی: ایران بین قدرت‌های بزرگ یک جایگاه ممتاز پیدا کرده است

ترامپ حاضر به صحبت درباره توافق با ایران است

اگر آمریکا اشتباهی کند، ایران را به سمت سلاح هسته‌ای می‌برد/تکنولوژی هسته‌ای ایران با بمباران از بین نمیرود