ایرانیان جهان

آخرين مطالب

پیچ و خم‌های اقتصاد ایران در سال 1404 اخبار ایران

پیچ و خم‌های اقتصاد ایران در سال 1404
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - کمتر کسی تردید دارد که سال 1404، سالی سخت و پُر پیچ و خم برای اقتصاد ایران است. این همان مساله‌ای که تقریبا اغلب تحلیلگران و حتی مسوولان کشورمان نیز به آن اشاره داشته‌اند و بر این باورند که هر چه از سال 1404 بگذرد، فشار‌های اقتصادی و مشکلات مطرح در این رابطه برای ایران، ماهیت عینی‌تر و جدی خودشان را به نمایش خواهند گذاشت.
به گزارش فرارو؛ بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و احیای سیاست فشار حداکثری از سوی او علیه ایران و در عین حال تداوم تنش‌ها و خصومت ورزی‌های منطقه‌ای در غرب آسیا علیه تهران و البته ادامه یافتن برخی چالش‌های ساختاری و سومدیریت‌ها در کنار مشکلات انباشته و حل نشده در اقتصاد ایران، همه و همه یک برونداد را به ذهن متبادر می‌کنند و آن هم این است که سالی سخت از منظر اقتصادی در پیش است. توجه داشته باشیم ورای نابسامانی‌های اقتصادی داخلی، بخش اعظم قمارِ طیف مخالفان خارجی ایران در مورد کشورمان نیز متمرکز بر مسائل اقتصادی و ضربه زدن به ایران از این رهگذر است.
با این همه، اینطور به نظر می‌رسد که اقتصاد ایران در سال 1404 با سه ابرچالش رو به رو است که عدم ارائه تدابیر منطقی و درست برای آن ها، می‌تواند خود مقدمه‌ای برای ایجاد مشکلات بزرگتر باشد. حداقل تا به اینجای کار که نشانه‌ای جدی از تغییر در رویکرد‌های با محوریت مدیریت و حل این چالش‌ها دیده نمی‌شود و امید است که در آینده این مهم رخ دهد.
1: گفتمان اقتصادیِ متصلب!
مقام معظم رهبری در طی سال‌های گذشته همواره با طرح شعار‌های اقتصادی و برجسته سازی مولفه‌هایی نظیر ضرورت توجه به رشد تولید و سرمایه گذاری در آن و یا مقابله با تورم و مهار آن، سعی داشته‌اند این مساله را مورد اشاره قرار دهند که اولویت اصلی کشورمان بهبود وضعیت معیشتی و اقتصادی شهروندان است. حال در این چهارچوب، دولت‌های مختلف باید کنشگری کنند و با ارائه رویکرد‌ها و گفتمان‌های عملگرا، رشد و توسعه اقتصادی را برای کشور رقم بزنند.
با این حال بیراه نیست اگر بگوییم که انگار ریل حکمرانی اقتصادی در ایران قصد تغییر ندارد. گویی هم دولت‌ها در این رابطه از اراده جدی برخوردار نیستند و هم موانع مطرح برای پیاده‌سازی هرگونه اصلاح و تغییر در گفتمان مذکور، آنقدر زیاد هستند که دولت‌ها از ایجاد تغییر هراس دارند و می‌ترسند که این مساله موجب شود تا بر سطح مشکلات و بحران‌ها اضافه شود.
از این رو، دولت‌های مختلف کشورمان در طی سال‌های گذشته بیش از آنکه از رهگذر ارائه ابتکار‌های مختلف در فضای حکمرانی اقتصادی سعی داشته باشند تا چالش‌های اقتصادی را به نحوی ریشه‌ای و پایدار مخاطب قرار دهند، صرفا در مواجهه با این چالش‌ها در مقام آتش‌نشان ظاهر شده‌اند و منتظر مانده‌اند تا بحران‌های اقتصادی ایجاد شوند و سپس به نحوی دست‌پاچه برای خاموش کردن شعله‌های آتش، خود را به محل حادثه رسانده‌اند.
واضح است تا وقتی که این جنس از رویکرد و گفتمان تغییر نکند و شاهد اتفاقات مثبت و عملی در عرصه خکمرانی اقتصادی ایران نباشیم، انتظار اینکه مشکلات کاهش یابند و یا بحران‌ها فروکش کنند، چندان واقع‌بینانه نیست. با این همه، چالش اصلی این است که اکنون به قدری مشکلات انباشته شده و حل نشده‌اند که برداشتن گام‌های عملی برای مخاطب قرار دادن آن ها، کاملا ریسکی است. نباید از یاد ببریم که وقتی می‌توان به سمت اصلاح اقتصادی حرکت کرد که تا حدی در اقتصاد کشور فضای اطمینان وجود داشته باشد نه اینکه اقتصاد در شرایط شبه‌جنگی باشد.
گفتمان اقتصادی متصلب و محتاطانه در قالب دولت‌های مختلف ایران در طی سال‌های گذشته سبب شده تا اکنون نمود‌های عینی این چالش را در قالب‌هایی نظیر ناترازی انرژی، بحران آب و سیلی از دیگر ناترازی‌ها در فضای اقتصادی ایران مشاهده کنیم. روندی که تا الگوی حکمرانی اقتصادی تغییر نکند، بدتر می‌شود که بهتر نخواهد شد.
2: تضعیف سرمایه اجتماعی در اقتصاد ایران
کم‌ارزش‌شدن پول ملی و البته بی‌اعتمادی فزاینده مردم به وعده‌های اقتصادی مسوولاk، ضربه‌ای جدی به ثبات و امنیت کشور خواهد بود. تورم بالا در اقتصاد ایران که بار سنگینی را روی دوش میلیون‌ها ایرانی قرار می‌دهد و در عین حال، سردرگمی آن‌ها برای حراست از ارزش دارایی‌های خود و البته عدم‌تطابق تورم با سطح دستمزد‌های عمومی که تا همینجا هم به اذعان برخی کارشناسان برای طیف‌هایی نظیر کارگران در طی چهار سال اخیر چیزی در حدود 200 درصد بوده، شرایطی را رقم زده که یک نارضاتیی عمیق و انباشته را در میان طیف‌های گسترده‌ای از مردم در مورد شیوه حکمرانی اقتصادی ایران ایجاد کرده است.
برخی حتی این نارضایتی را آتش زیر خاکستر ارزیابی می‌کنند و معتقدند که درست به همین دلیل است که می‌بینیم، دولت گزینه گران‌کردن بنزین را کنار گذاشته است. در شرایطی که کشور در فضای جنگ اقتصادی قرار دارد، مردم نباید این حس را داشته باشند که دولت و گفتمان اقتصادی آن صرفا از آن‌ها انتظار دارد و در برابر سخت شدن فزاینده زندگی برای آن ها، هیچ اقدام موثری را انجام نمی‌دهد. در واقع، مردم نباید این حس را داشته باشند که در محاصره فشار‌های اقتصادی، تنها مانده‌اند.
حداقل طی سال‌های گذشته که اراده‌ای جدی برای حمایت از مردم در شرایط جنگ اقتصادی دشمنان علیه ایران وجود نداشته یا اساسا دولت ها، ظرفیت‌هایی را برای محقق‌کردن این مهم در اختیار نداشته‌اند. این مساله یک پالس هشدار جدی برای ایران در سال 1404 است و به نظر می‌رسد که دولت ایران باید بخش قابل توجهی از توجه خود را معطوف به خنثی کردن نقشه‌های دشمنان برای جدایی انداختن میان مردم و حاکمیت با محوریت مولفه‌های اقتصادی کند.
اینکه مدام می‌شنویم دلار و طلا فلان رکورد را زدند یا خرید خانه و خودرو برای طیف‌های قابل توجهی از مردم به رویا تبدیل شده و یا اجاره نشینی سخت شده و اشکال جدیدی از بد‌مسکنی نظیر گور‌خوابی و کارتن‌خوابی رواج پیدا کرده، مسائلی هستند که روح و روان مردم را با آسیب رو به رو می‌کنند و می‌توانند سناریوی‌های امنیتی نه چندان مطلوبی را علیه ایران ایجاد کنند.
3: ابرچالش کسری بودجه
تقریبا اغلب ناظران و تحلیلگران معتقدند که تا زمانی که بحران کسری بودجه در اقتصاد ایران کنترل نشود، اینکه توقع داشته باشیم این اقتصاد به ساحل آرامش برسد، به هیچ عنوان منطقی و درست نیست. برخی منابع هشدار می‌دهند که چالش کسری بودجه ایران بیش از 700 هزار میلیارد تومان است و سال به سال بیشتر نیز می‌شود. موضوعی که تحت تاثیر نابسامانی‌های ساختاری در اقتصاد ایران و البته فشار و تحریم‌های خارجی است و اصلی‌ترین محرک افزایش قیمت ارز و البته بالا رفتن نرخ تورم در ایران است.
اگرچه شمار قابل توجهی از تحلیلگران اقتصادی نسبت به بزرگ و بزرگتر شدن بحران کسری بودجه در اقتصاد ایران در طی سال‌های اخیر هشدار‌ها داده‌اند، با این حال هیچ اقدام موثری برای مخاطب قرار دادن این چالش در دستورکار قرار نگرفته است. موضوعی که خود چالش کسری بودجه را به وضعیت بحرانی فعلی رسانده است. تداوم این روند می‌تواند وزن به مراتب بیشتری را در قیاس با فشار‌های خارجی در تحمیل چالش و مشکل به اقتصاد ایران به خود اختصاص دهد.

ایرانیان جهان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1388443/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آغاز جنگ تجاری جدید ترامپ/ اعلام تعرفه 25 درصدی بر تمام خودروهای وارداتی به آمریکا + فیلم

ایران در لیست تعرفه‌های جدید ترامپ! + جدول کامل تعرفه‌ها

واکنش کشورهای مختلف به تعرفه های سنگین ترامپ

آمریکا سه شهروند و سه نهاد را در ارتباط با ایران تحریم کرد

آغاز جنگ تجاری جدید ترامپ/ اعلام تعرفه 25 درصدی بر تمام خودروهای وارداتی به آمریکا

حملات اسراییل به سوریه

رسیدن به استقلال و آزادی واقعی از ثمرات خون شهداست

نشست کم سابقه کابینه مکرون درمورد تهران

یک ساواکی‌زاده، فرمانده ناو جدید آمریکایی در خلیج فارس! +عکس

خوش رقصی اروپا برای جنگ طلبان دولت ترامپ/ «توافق نشود، درگیری نظامی با ایران حتمی است!»

جنگ ترامپ علیه اقتصاد جهان آغاز شد + لیست تعرفه ها/ تعرفه‌های جدید ترامپ چیست؟

واکنش نماینده ترامپ به توییت عراقچی و حذف پاسخ خود پس از ساعتی

ترامپ جنگ تعرفه‌ای را آغاز کرد؛ تعرفه سنگین علیه چین و هند

خوش رقصی فرانسه برای جنگ طلبان دولت ترامپ/ «توافق نشود، درگیری نظامی با ایران حتمی است!»

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس: دولتِ اسد حاضر به فعالیت در حوزه مقاومت نبود فقط همکاری داشت/ نه ما نیروی نیابتی روسیه هستیم و نه روسیه نیروی نیابتی ماست

ترامپ 25 درصد روی خودروهای وارداتی خارجی تعرفه اعمال کرد

اعلام رسمی ترامپ بر اعمال تعرفه‌های جدید بر واردات از کشورهای مختلف

اعلام رسمی تعرفه های سنگین واردات از کشورهای مختلف از سوی ترامپ

برد اقتصادی لیورپول در دربی مرسی ساید

زلزله مرگبار ژاپن: 20 ثانیه و ویرانی بی‌سابقه در کوبه! + عکس | ژاپن ویران شد

نبرد در عصر یخبندان؛ رویارویی روسیه و ناتو به زیر دریا کشیده شد/ مانور پوتین در قطب شمال و آماده‌باش اروپا

واکنش اتحادیه اروپا به دستگیری «اکرم امام‌اوغلو»

کاخ سفید تکذیب کرد/ «ماسک» به فعالیت خود ادامه خواهد داد

نماینده ترامپ: توییت عراقچی عالی است

دولت ترامپ برای نخستین بار علیه روسیه تحریم اعمال کرد

پاسخ نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا به نوشته عراقچی در رد گزینه نظامی علیه ایران/ پیام ویتکاف حذف شد! + عکس

متحدان نفت‌خیز ترامپ را تنها گذاشتند؛ وارد جنگ با ایران نمی‌شویم!

کی‌روش سرمربی این تیم می‌شود | درخواست عجیب کارلوس از تیم جدید!

ادعای خزانه‌داری آمریکا: فشار اقتصادی بر ایران را به حداکثر می رسانیم

تلاش دشمنان برای ضربه زدن به محور مقاومت از طریق جنگ اقتصادی

پیشنهاد اقتصادی ویژه علی لاریجانی به ترامپ

سرایا القدس، شهرک‌های صهیونیست‌نشین را موشکباران کرد

پشت‌پرده طرح ترامپ برای غزه فاش شد

گزارش بازی میلان مقابل اینتر

واکنش اتحادیه اروپا به دستگیری شهردار استانبول

آیا جنگ بزرگ بین ایران و آمریکا در راه است؟ | تاریخ دقیق حمله آمریکا به ایران

حمله هوایی آمریکا به صعده و الحدیده یمن

هشدار سپاه به آمریکا و اسرائیل: هر شرارتی با ضربه متقابل محکم پاسخ داده می‌شود

در ترکیه چه خبر است؟

واکنش ایلان ماسک به خبر کناره‌گیری‌اش از دولت ترامپ: فیک است!

اولویت نظام بانکی باید سمت تولید باشد

اولویت نظام بانکی باید سمت تولید باشد/ برخی از بانک‌ها تسهیلات به مال سازی پرداخت می‌کنند نه تولید

ترکیه در آستانه یک دستاورد بزرگ در والیبال اروپا

با اعمال فشار حداکثری، دسترسی ‎ایران به منابع مالی را مختل می‌کنیم

کاخ سفید کناره‌گیری ماسک را تکذیب کرد

کاخ‌سفید: ایلان ماسک کناره‌گیری می‌کند

کابینه مکرون درمورد تهران تشکیل جلسه داد

پایان ماه عسل ترامپ و ایلان ماسک/ رئیس جمهور در سایه به آخر خط رسید

حمله آمریکا به استان صعده یمن

کاخ سفید آماده مذاکره غیرمستقیم با ایران