ایرانیان جهان

آخرين مطالب

حضور قدرت‌ها در قطب شمال؛ رقابت بر سر انرژی، امنیت و مسیرهای ترانزیتی ایالات متحده آمریکا

حضور قدرت‌ها در قطب شمال؛ رقابت بر سر انرژی، امنیت و مسیرهای ترانزیتی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - قطب شمال یکی از مناطقی است که هر یک از قدرت‌های بزرگ منافع خاص خود را در آنجا دنبال می‌کنند. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در سخنرانی اخیر خود ضمن تاکید بر حاکمیت روسیه در این منطقه اظهار کرد که روسیه بزرگ‌ترین ناوگان یخ‌شکن را در اختیار دارد و در حال تقویت ناوگان خود در این منطقه است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این اظهارات بیش از همه گویای تشدید رقابت ژئوپلیتیک بین قدرت‌های بزرگ در قطب شمال است. اهمیت قطب شمال
قطب شمال یک منطقه خشکی و دریایی در دایره‌ای به عرض 34/66 درجه شمالی است. قطب شمال در نقطه‌ای قرار دارد که عمق آن به 4080 متر می‌رسد و با توده‌های عظیم شناور یخی پوشیده شده است. به طور کلی حدود جغرافیایی قطب شمال شامل سیبری، شمال اروپا، قسمت‌های گرینلند، آلاسکا و اقیانوس منجمد شمالی و همسایگان قطب، ایالات متحده آمریکا، روسیه، کانادا، نروژ و دانمارک، می شود.
هنوز میزان نفت، طلا، الماس و دیگر کانی‌های موجود در این منطقه به طور دقیق مشخص نشده است اما ناپدید شدن یخ‌های قطبی می‌تواند فرصت بهره‌برداری از ذخایر نفت و مواد کانی (الماس، طلا، نقره، سرب، مس و روی) را فراهم آورد. نفت، طلا و الماس ثروت‌هایی هستند که روسیه، کانادا، آمریکا، دانمارک و نروژ برای دستیابی به آنها با یکدیگر رقابت می‌کنند. در اواخر سال 2009 سازمان انرژی آمریکا اعلام کرد که قطب شمال حدود 22 درصد منابع نفت جهان را در خود جای داده است.
طبق آمار تخمینی منتشر شده، 30 درصد از ذخایر گازی کشف نشده جهان که پاسخگوی 14 سال تقاضای گاز جهان خواهد بود، در قطب شمال قرار دارد. برخی از منابع، میزان نفت و گاز موجود در این منطقه را بیش از 10 میلیارد تن و برخی دیگر، بیش از 83 میلیون بشکه نفت خام تخمین زده‌اند که پاسخگوی 3 سال نفت خام مورد نیاز جهان است. با توجه به اینکه 80 درصد از تجارت جهانی روی آب انجام می‌شود، ذوب شدن یخ‌های این منطقه، راه‌های سهل‌الوصول و کم‌هزینه‌تری برای تجارت دریایی باز خواهد کرد به گونه‌ای که تا 7 هزار کیلومتر از طول مسیر کشتیرانی میان اروپا و ژاپن و 8 هزار کیلومتر بعد مسافت بین آمریکا و چین را کوتاه‌تر می‌کند. ویژگی دیگر این منطقه داشتن بزرگ‌ترین منبع ذخیره آب شیرین جهان است که برای همه کشورها مهم است.
رقابت قدرت‌های بزرگ در قطب شمال
از قرن بیستم اهمیت این منطقه و ادعاهای حاکمیتی بر آن توجه قدرت‌های بزرگ را به خود جلب کرده است. در حال حاضر دو کشور روسیه و آمریکا مهم‌ترین قدرت‌ها در این منطقه هستند. چین نیز در حال یافتن جای پا در این منطقه است. انرژی، امنیت و دستیابی به مسیرهای ترانزیتی مهم‌ترین زمینه‌های رقابتی قدرت‌ها در این منطقه است.
1. انرژی
انرژی مهم‌ترین زمینه رقابت بین قدرت‌ها در این منطقه است. میدان نفتی خلیج پرودو آلاسکا مهم‌ترین میدان نفتی آمریکا در این منطقه است که در دهه 2000 تولیدکننده حدود 8 درصد از نفت آمریکا بود. دولت ترامپ در سال 2020 در بیش از 400 هزار هکتار در پناهگاه ملی حیات وحش قطب شمال اجازه حفاری صادر کرد. راهبرد امنیت ملی 2022 بر تنوع اقتصادی، گذار به انرژی سبز و حفاظت از محیط زیست تاکید کرد.
در سال 2024، وزارت کشور آمریکا دسترسی تجاری به ذخایر مس از طریق پارک ملی قطب شمال را رد و حفاری نفت را در نیمی از آلاسکا ممنوع کرد. منابع قطب شمال برای روسیه در راستای رسیدگی به کاهش تولید در میادین سنتی نفت و گاز و کمک به مسکو برای ارتقای استراتژی تنوع صادراتی ضروری هستند. قطب شمال عرصه جاه‌طلبی روسیه در عرصه تولید گاز طبیعی مایع است که عمیقا با سایر منافع ملی مانند توسعه مسیر دریای شمال و صنعت کشتی‌سازی در هم تنیده است.
2. امنیت
رقابت‌های امنیتی بخش عمده‌ای از سیاست روسیه و آمریکا در قطب شمال است. سیاست آمریکا مبتنی بر یک‌جانبه‌گرایی و توافق‌های امنیتی دوجانبه است. راهبرد امنیت ملی 2022 نیز در این باره به افزایش قابلیت‌ها از طریق بهبود زیرساخت‌ها از جمله گسترش ناوگان یخ شکن و تقویت همکاری با متحدان قطب شمال در برابر روسیه تاکید دارد. آمریکا به ویژه به دنبال توسعه یک ساختار فرماندهی متمرکز در قطب شمال است. گورباچف در سال 1987 قطب شمال را به عنوان منطقه صلح و همکاری توصیف کرد. در دهه 2000 روسیه در پاسخ به افزایش حضور ناتو، شروع به نظامی کردن منطقه کرد.
مسکو تا سال 2019 حدود 14 فرودگاه، 6 پایگاه نظامی، 16 بندر در آب‌های عمیق و 10 پاسگاه مرزی در قطب شمال را بازسازی کرد. روسیه حتی به چین اجازه ساخت اسکله را در پنج بندر مهم در امتداد خط ساحلی قطب شمال داده است. تفاوت فاحشی در حضور نظامی بین روسیه و آمریکا در قطب شمال وجود دارد. روسیه سال‌هاست راهبرد جامعی را در این منطقه دنبال می‌کند. در حالی که آمریکا تنها دو یخ شکن اقیانوس‌پیما دارد، ناوگان شمال روسیه حدود 120 کشتی از جمله 40 یخ شکن در اختیار دارد و تا سال 2035 قرار است 13 یخ‌شکن اتمی نیز به آن اضافه شود.
3. مسیرهای ترانزیتی
توسعه مسیرهای تجارت دریایی از اولویت‌های اصلی قدرت‌های بزرگ در قطب شمال است. آمریکا در این زمینه به دنبال دسترسی به مسیر دریایی قطب شمال (NSR) و گذرگاه شمال غربی (NWP) است. قابلیت اجرایی فصل ناوبری در NSR از سه تا شش ماه و NWP از دو تا چهار ماه تا سال 2100 این امکان را برای واشنگتن فراهم می‌کند. پیش‌بینی می‌شود حمل کالا از اروپا به خاور دور از طریق NSR بتواند 25 درصد سودآورتر از مسیر کانال سوئز باشد. حملات انصارالله در دریای سرخ باعث کاهش استفاده هفت شرکت بزرگ کشتیرانی از مسیر کانال سوئز شد. خشکسالی شدید در پاناما نیز باعث کاهش 30 درصدی تجارت از نوامبر 2023 شد.
این چالش‌ها نیاز به مسیرهای کشتیرانی جایگزین را برجسته کرده و مسیرهای قطب شمال را به طور فزاینده‌ای مهم کرده است. در مقابل، روسیه توسعه قطب شمال را به ویژه از مسیر دریایی قطب شمال در اولویت قرار داده است. در سال‌های 2015-2011 دکترین قطب شمال روسیه بر ایجاد بنادر جدید، تاسیسات گمرکی و پست‌های بازرسی دریایی در امتداد خط ساحلی قطب شمال متمرکز شد. ولادیمیر پوتین بر اهمیت استراتژیک این مسیر دریایی تاکید کرده است. برنامه توسعه روسیه برای توسعه این مسیر تا سال 2035 شامل 19 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری زیرساختی است.
در عین حال موضوعی که نگرانی آمریکا را برانگیخته است، همکاری‌های روسیه و چین در این منطقه است. از چین به عنوان کشور نزدیک قطب شمال یاد می‌شود. چین در سال 2018 توافقنامه‌ای برای سرمایه‌گذاری در تاسیسات صادرات گاز طبیعی آلاسکا امضا کرد. در سال 2019، شرکت‌های چینی 10 درصد (5.6 میلیارد دلار) از یک شرکت تولیدکننده گاز طبیعی روسیه را خریداری کردند.
آیریس فرگوسن، معاون دستیار وزیر دفاع آمریکا در امور قطب شمال و مقاومت جهانی در دسامبر 2024 افزایش سطح همکاری نظامی بین روسیه و چین را نگران کننده خواند و گفت: «می‌بینیم که روسیه بر قطب شمال تمرکز دارد. این بخشی از محاسبات امنیتی آنها در مقابل ایالات متحده و ناتو است. با وجود فرسایش در اوکراین، آنها به شدت بر قطب شمال متمرکز شده‌اند.» رویکرد بازدارنده آمریکا در قبال روسیه در این منطقه شامل دو موضوع مهم است؛ اول انجام مانورهای نظامی و دوم افزایش همکاری دیپلماتیک با نروژ، سوئد، کانادا، گرینلند (دانمارک)، ایسلند و فنلاند. فرگوسن در این باره گفت: «این کشورها یک مزیت استراتژیک و منحصر به فرد برای آمریکا دارند زیرا از مرز روسیه تا تنگه برینگ امتداد می یابند. این‌ها هفت شریک همفکر هستند که به طرز باورنکردنی توانایی نظامی دارند و همسویی ژئواستراتژیک سنگینی با ما دارند.»
نتیجه
اظهارات پوتین در مورد قطب شمال نشان می‌دهد که فضاهای رقابتی بین قدرت‌های بزرگ در حال گسترش به مناطقی است که تاکنون کمتر به آنها توجه شده است. آب شدن یخ‌های قطبی و افزایش قابلیت استحصال منابع انرژی اهمیت زیادی به این منطقه بخشیده است. به علاوه با توجه به ناامنی موجود در مسیرهای کریدوری موجود، قدرت‌های بزرگ به مسیرهای موجود در قطب شمال از جمله مسیر دریایی قطب شمال و گذرگاه شمال غربی به عنوان مسیرهای انتقال کالا در آینده می‌نگرند.
سجاد مرادی کلارده؛ پژوهشگر روابط بین‌الملل
کد خبر 6421162

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1389761/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تیم منتخب بهترین بازیکنان تاریخ میلان با حضور کاکا، نستا، دیدا، پیرلو و مالدینی

حضور سرزده موسیمانه در تمرین تیم آفریقایی

اعمال تعرفه‌های ترامپ بر 185 کشور بجز روسیه

معاهده ایران و روسیه گامی مهم در جهت همکاری دو کشور

فوتبال از دریچه فان؛ سیاست خرید و فروش در منچستریونایتد

فرمان آماده باش به فرماندهان / روایت تلویزیون اسرائیل از تاثیر بمباران یمن / روایت فرزند محافظ سیدحسن نصرالله از لحظه انفجار پیجرها

اراجیف ضد ایرانی وزیر خارجه فرانسه

واکنش نماینده ترامپ به توییت عراقچی و حذف پاسخ خود پس از ساعتی (+عکس)

آغاز جنگ تجاری جدید ترامپ/ اعلام تعرفه 25 درصدی بر تمام خودروهای وارداتی به آمریکا + فیلم

ایران در لیست تعرفه‌های جدید ترامپ! + جدول کامل تعرفه‌ها

واکنش کشورهای مختلف به تعرفه های سنگین ترامپ

آمریکا سه شهروند و سه نهاد را در ارتباط با ایران تحریم کرد

آغاز جنگ تجاری جدید ترامپ/ اعلام تعرفه 25 درصدی بر تمام خودروهای وارداتی به آمریکا

حملات اسراییل به سوریه

رسیدن به استقلال و آزادی واقعی از ثمرات خون شهداست

نشست کم سابقه کابینه مکرون درمورد تهران

یک ساواکی‌زاده، فرمانده ناو جدید آمریکایی در خلیج فارس! +عکس

خوش رقصی اروپا برای جنگ طلبان دولت ترامپ/ «توافق نشود، درگیری نظامی با ایران حتمی است!»

جنگ ترامپ علیه اقتصاد جهان آغاز شد + لیست تعرفه ها/ تعرفه‌های جدید ترامپ چیست؟

واکنش نماینده ترامپ به توییت عراقچی و حذف پاسخ خود پس از ساعتی

ترامپ جنگ تعرفه‌ای را آغاز کرد؛ تعرفه سنگین علیه چین و هند

خوش رقصی فرانسه برای جنگ طلبان دولت ترامپ/ «توافق نشود، درگیری نظامی با ایران حتمی است!»

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس: دولتِ اسد حاضر به فعالیت در حوزه مقاومت نبود فقط همکاری داشت/ نه ما نیروی نیابتی روسیه هستیم و نه روسیه نیروی نیابتی ماست

ترامپ 25 درصد روی خودروهای وارداتی خارجی تعرفه اعمال کرد

اعلام رسمی ترامپ بر اعمال تعرفه‌های جدید بر واردات از کشورهای مختلف

اعلام رسمی تعرفه های سنگین واردات از کشورهای مختلف از سوی ترامپ

برد اقتصادی لیورپول در دربی مرسی ساید

زلزله مرگبار ژاپن: 20 ثانیه و ویرانی بی‌سابقه در کوبه! + عکس | ژاپن ویران شد

نبرد در عصر یخبندان؛ رویارویی روسیه و ناتو به زیر دریا کشیده شد/ مانور پوتین در قطب شمال و آماده‌باش اروپا

واکنش اتحادیه اروپا به دستگیری «اکرم امام‌اوغلو»

کاخ سفید تکذیب کرد/ «ماسک» به فعالیت خود ادامه خواهد داد

نماینده ترامپ: توییت عراقچی عالی است

دولت ترامپ برای نخستین بار علیه روسیه تحریم اعمال کرد

پاسخ نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا به نوشته عراقچی در رد گزینه نظامی علیه ایران/ پیام ویتکاف حذف شد! + عکس

متحدان نفت‌خیز ترامپ را تنها گذاشتند؛ وارد جنگ با ایران نمی‌شویم!

کی‌روش سرمربی این تیم می‌شود | درخواست عجیب کارلوس از تیم جدید!

ادعای خزانه‌داری آمریکا: فشار اقتصادی بر ایران را به حداکثر می رسانیم

تلاش دشمنان برای ضربه زدن به محور مقاومت از طریق جنگ اقتصادی

پیشنهاد اقتصادی ویژه علی لاریجانی به ترامپ

سرایا القدس، شهرک‌های صهیونیست‌نشین را موشکباران کرد

پشت‌پرده طرح ترامپ برای غزه فاش شد

گزارش بازی میلان مقابل اینتر

واکنش اتحادیه اروپا به دستگیری شهردار استانبول

آیا جنگ بزرگ بین ایران و آمریکا در راه است؟ | تاریخ دقیق حمله آمریکا به ایران

حمله هوایی آمریکا به صعده و الحدیده یمن

هشدار سپاه به آمریکا و اسرائیل: هر شرارتی با ضربه متقابل محکم پاسخ داده می‌شود

در ترکیه چه خبر است؟

واکنش ایلان ماسک به خبر کناره‌گیری‌اش از دولت ترامپ: فیک است!

اولویت نظام بانکی باید سمت تولید باشد

اولویت نظام بانکی باید سمت تولید باشد/ برخی از بانک‌ها تسهیلات به مال سازی پرداخت می‌کنند نه تولید