ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمایه‌داران‌ بورسی به بازار اعتماد ندارند! اخبار ایران

سرمایه‌داران‌ بورسی به بازار اعتماد ندارند!
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - وانانیوز|
سال گذشته اقتصاد ایران با چالش‌های بسیاری روبه‌رو شد و ریسک‌های سیستماتیک سبب شد نا‌اطمینانی در بازار سرمایه تشدید شود. در سالی که گذشت اتفاقات سیاسی و اقتصادی غیر‌قابل پیش‌بینی و کم‌نظیری رخ داد که بازار سرمایه را با ابهامات زیادی روبه‌رو ساخت که اثرات آن در سال‌جاری نیز ادامه‌دار خواهد بود.
سوق نقدینگی به سوی بازار سرمایه تنها در شرایطی امکان‌پذیر است که مسائل سیاسی و اقصادی به ثبات نسبی برسند. در سال گذشته حذف سامانه نیما و حرکت به سوی تک‌نرخی شدن ارز گام مهمی در جهت حمایت از تولید و کاهش رانت بود و تاکید بر خصوصی‌سازی از جمله واگذاری ایران خودرو تاثیر بسزایی در مسیر بهبود شرایط اقتصادی و افزایش تولید داشت. با وجود این استیضاح وزیر اقتصاد به افزایش نوسانات سیاسی و اقتصادی دامن زد و باعث کاهش اعتماد سرمایه‌گذاران به دولت و سیاست‌های اقتصادی و خروج پول از بازار سرمایه شد چرا که ابهامات زیادی بر وضعیت اقتصادی کشور سایه افکند و از سوی دیگر بحث مذاکرات و تنش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی و تحریم‌‌‌ها و محدودیت‌‌‌های تجاری نیز فشار مضاعفی بر اقتصاد کشور وارد کرد و سبب شد بازارهای مالی مسیرهای غیرقابل پیش‌بینی را پیش روی خود ‌‌‌ببینند.
در سال گذشته، سیاست‌‌‌های انقباضی دولت در کنار کاهش منابع ارزی و فشارهای بین‌المللی، منجر به رشد نقدینگی و تورم و افزایش قیمت دلار شدند. این ابهامات درکنار کاهش ارزش پول ملی و نرخ تورم بالا و رکود در برخی از بازارها به‌‌‌ویژه مسکن و بورس منجر شد تا نقدینگی سرگردان برای حفظ ارزش خود به سمت طلا و صندوق‌های طلا سوق پیدا کند. در حال حاضر بازار سرمایه ارزان‌ترین و ارزنده‌ترین بازار در میان رقبای خود محسوب می‌شود چرا که ارزش دلاری بازار سرمایه در کف تاریخی خود قرار دارد و بسیاری از سهم‌ها پایین‌تر از ارزش ذاتی خود در حال معامله هستند. اما فضای سیاسی و اقتصادی مبهم و تهدیدهای ژئوپلیتیک تمایل سرمایه‌گذاران را به سرمایه‌گذاری در بازار سهام کاهش داده و سبب شده با توجه به ارزشمندی این بازار بدون تقاضا باقی بماند.
از سوی دیگر رشد نرخ بهره ترمزی برای صعود بازار است چرا که نرخ بهره بدون ریسک در انتهای سال 1403 به محدوده 36‌درصد رسیده است. این نرخ کف P/E را به 3 رسانده و باعث شده جذابیت بازار سرمایه کاهش یابد. با توجه به ریسک‌های سیستماتیک و سیاسی و بین‌المللی که در چشم‌انداز سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه وجود دارد و بی‌اعتمادی سرمایه‌گذاران به بازار سرمایه و فضای مبهم سیاسی و اقتصادی و شرایط همواره درحال تغییر قطعیتی در مورد هیچ سناریویی در کار نیست اما می‌توان پیش‌بینی کرد که با توجه به ارزندگی بازار ریزش سنگینی متصور بود و در صورتی که فضای داخلی و بین‌المللی به ثبات نسبی برسد می‌توان ورود نقدینگی به بازار و رشد بازار سرمایه را محتمل دانست.
در اقتصاد جهانی جنگ تعرفه‌ای ترامپ موجب می‌شود تورم جهانی افزایش یابد که در کوتاه‌‌‌مدت نرخ کامودیتی‌‌‌ها را افزایش دهد و در بلندمدت با ایجاد رکود جهانی باعث کاهش نرخ کامودیتی‌‌‌ها شود. ناترازی انرژی یکی دیگر از چالش‌هایی است که برخی صنایع در سال‌جاری با آن روبه‌رو خواهند بود. محصولاتی مانند فولاد، سیمان و پتروشیمی تحت‌تاثیر قرار خواهند گرفت و در نهایت شرکت‌هایی که انرژی زیادی نیاز دارند و کالای رقابتی تولید نمی‌کنند از این بابت آسیب جدی خواهند دید.
در خصوص چشم‌انداز بازار خودرو کاملا بستگی به سیاست‌های دولت در زمینه واردات و تعرفه‌های گمرکی دارد که در صورتی که محدودیت‌های وارداتی کاهش و میزان عرضه خودروهای خارجی افزایش یابد ثبات در قیمت‌ها پیش‌بینی می‌شود و در نهایت به اندازه تورم رشد قیمتی خواهند داشت. اما در صورتی که واردات محدود بماند و تعرفه‌های بالا حفظ شوند نوسانات جدی در بازار خودرو پیش‌بینی می‌شود. روند قیمت دلار با توجه به رشد نقدینگی و کسری بودجه و کاهش درآمدهای نفتی و کاهش نقدینگی دلاری و ریسک‌های سیاسی و اقتصادی صعودی خواهد بود. در این میان تغییرات سیاسی و تحولات بین‌المللی و وضعیت ژئوپلیتیک می‌تواند این پیش‌بینی را دستخوش تغییرات کند.
با توجه به شرایط خاص اقتصادی و بازار مسکن انتظار می‌رود رشد قیمت‌ها در بازار مسکن با توجه به اینکه ساخت‌وساز کاهش چشمگیری داشته است و در صورت تداوم تورم و رشد نقدینگی مسکن روند افزایشی داشته باشد اما این رشد قیمت کمتر از تورم و به دلیل اینکه نقدشوندگی مسکن نسبت به بازار ارز و طلا کمتر بوده همراه با رکود باشد و رکود تورمی در بازار مسکن رخ دهد.
بازار طلا تحت‌تاثیر ترکیبی از عوامل داخلی و خارجی از جمله قیمت جهانی اونس طلا، تورم و سیاست‌های بانک مرکزی و تغییرات نرخ ارز و تصمیمات فدرال رزرو آمریکا قرار دارد. طلا به عنوان گزینه‌ای برای پوشش ریسک و حفظ ارزش دارایی در برابر تورم همیشه برای سرمایه‌گذاران جذابیت داشته است. در صورت کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو و افزایش تنش‌های سیاسی و بین‌المللی شاهد رکوردهای جدیدی در قیمت آن خواهیم بود و در بازار داخلی هم پیشتاز بازدهی خواهد شد. بازدهی طلا به سطح ریسک‌های اقتصادی و سیاسی بازمی‌گردد و سیاست‌های مالی دولت و روابط بین‌المللی از عوامل تعیین کننده آن است. تورم بالا و نوسانات نرخ ارز در ایران سرمایه‌گذاری در طلا را مورد اقبال قرار می‌دهد و شاهد روند صعودی اما پرنوسان در آن خواهیم بود.
در سال 1404 با انواع ریسک‌‌‌‌‌‌‌‌‌های سیستماتیک و غیرسیستماتیک از جمله نوسانات اقتصادی و سیاسی روبه‌رو هستیم و چشم‌‌‌‌‌‌‌‌‌انداز سال 1404 نیز تا حد بسیاری به عوامل داخلی و خارجی وابسته است. با این حال هرگونه پیش‌بینی ممکن است تحت‌‌‌تاثیر تحولات غیرقابل پیش‌بینی قرار گیرد و با توجه به فضایی که عدم‌قطعیت در آن موج می‌زند پیشنهاد می‌شود سبد دارایی سرمایه‌گذاران از تنوع کافی برخوردار باشد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1394615/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازگشت رئال مادرید به سبک اسپانیایی بعد از آنچلوتی

خشم علم الهدی از تصمیم کشور برای مذاکره: خلاف غرور ملی است / مذاکرات شنبه بی‌توجهی به تکلیف شرعی و دینی است

موضع ایران در قبال مذاکره با آمریکا: غیرمستقیم و تهاجمی!

مذاکره عیر مستقیم ایران و آمریکا به شیوه نامه نگاری است!

حساب کاربری سخنگوی نیرو‌های مسلح یمن در «ایکس» مسدود شد

خبرگزاری فارس نحوه مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا را لو داد

محمد هاشمی: تهدید، فضای گفت‌و‌گو را تضعیف می‌کند/در دفاع از تمامیت ارضی اتفاق نظر داریم

کاظم صدیقی: مذاکره مستقیم با آمریکا در شان کشور ما نیست

رئیس پایگاه نظامی آمریکا در گرینلند اخراج شد

اروپا به دنبال جلب رضایت ترامپ با خرید گاز

لغو مجوز گازی ونزوئلا توسط آمریکا

ارتش یمن: ناو هواپیمابر ترومن آمریکا را هدف قرار دادیم

نباید به پیشرفت مذاکرات دل بست؛ توپ در زمین آمریکا است

ویتکاف با پوتین یک روز پیش از مذاکره با عراقچی دیدار کرد | ویدئو

خودروسازها، بزرگترین متضرر تعرفه های ترامپ

حمله موشکی و پهپادی یمن به ناو «هری ترومن» آمریکا

وجود کانالی برای گفت‌وگو میان ایران و آمریکا، یک تحول مثبت است

تخت‌روانچی: دستیابی به توافق خوب به عملکرد آمریکا بستگی دارد

امپراتوری دلار در حال افول؟

پیش بینی قیمت دلار 23 فروردین 1404؛ سرنوشت دلار به مذاکره گره خورد

واکنش‌های ائمه جمعه استان البرز نسبت به مذاکره با آمریکا

استاندار ایلام به منظور توسعه روابط با استان بابل عازم عراق شد

بررسی مسائل فعالان اقتصادی هرمزگان در آستانه سفر رئیس جمهور

اسکواش رنکینگ جهانی ژاپن؛ صعود تاریخی اقتداری به نیمه‌نهایی

گفتگوی تخت‌روانچی با مقام اروپایی درباره برنامه هسته‌ای و لغو تحریم‌ها

ماتئوس: اینتر- بایرن؟ معجزه میلان قبلاً هم اتفاق افتاده است

رکورد واردات نفت ایران توسط چین

مذاکرات؛ آزمونی برای آمریکا و فرصتی برای نمایش اقتدار ایران/ لزوم برخورد قانونی با هنجارشکنی در اماکن عمومی

سیگنال مثبت تخت‌روانچی درباره توافق با آمریکا

عصبانیت علم الهدی از تصمیم کشور برای مذاکره

توقف واردات نفت چین از آمریکا

امام جمعه شاهرود: دشمن به دنبال دوقطبی کردن جامعه است

خشم علم الهدی از تصمیم نظام برای مذاکره: مذاکرات شنبه بی‌توجهی به تکلیف شرعی و دینی است / برای این برجام لعنتی هم رفتند، نشستند، حرف زدند و خندیدند

حجت الاسلام سپهوند: منافع ملی، راهبرد اصلی در مذاکرات است

امام جمعه مشهد: عزیزان مذاکره‌کننده مراقب باشند تا کشور در خطر محاصره دشمن قرار نگیرد

بهای نفت جهانی کاهش یافت| نفت برنت 63 دلار و 16 سنت

شیوه مذاکره غیر مستقیم ایران و آمریکا مشخص شد

انرژی هسته‌ای از جهت علمی برای توسعه کشور یک ضرورت انکار ناپذیر است

علم الهدی: مذاکرات شنبه باعث گرفتاری ما در محاصره دشمن خواهد شد

فشارهای سیاسی دشمن می‌تواند زمینه پیشرفت کشور را فراهم کند

ایران هرگز زیر بار مذاکره مستقیم با دولت آمریکا نخواهد رفت

یمن: ناو ترومن آمریکا را هدف قرار دادیم

اردوغان: اسرائیل یک حکومت تروریستی است

حماس: پیشنهاد جدیدی درباره آتش‌بس غزه دریافت نکرده‌ایم

غاز فروش محصولات گروه سایپا

فالح الفیاض: حشدالشعبی منحل نشده به دروغ‌ها توجه نکنید

آلمان طرح خدمت اجباری سربازی را از سر می‌گیرد

حشد الشعبی در نهادهای نظامی عراق ادغام می شود

در دیپلماسی مرزی تسهیل در تردد زوار و اقتصاد مرز مورد تاکید است

تحقق شعار سال با رویکرد رفتار تهاجمی اقتصادی/نباید سرمایه مردم به سمت طلا و ارز هدایت شود