ایرانیان جهان

آخرين مطالب

مفهوم تحرکات نظامی آمریکا علیه ایران چیست؟ ایالات متحده آمریکا

مفهوم تحرکات نظامی آمریکا علیه ایران چیست؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - پایگاه تحلیلی «بنیاد تحقیقات ناظران» در گزارشی می‌نویسد: مقام‌های کاخ سفید می‌گویند این افزایش نیروها لزوماً به معنای اقدام نظامی قریب‌الوقوع نیست، بلکه نشان‌دهنده تمایل آمریکا به مذاکره از موضع قدرت است، از سوی دیگر ایرانی‌ها برای هر سناریویی آماده‌اند.
به گزارش تحریریه، پایگاه تحلیلی «» در گزارشی نوشت: در اوایل ماه گذشته، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور ایالات متحده نامه‌ای از طریق امارات متحده عربی برای ایران ارسال کرد که در آن تمایل خود را برای مذاکره درباره توافق هسته‌ای با ایران ابراز داشت.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این درخواست پس از صدور فرمان اجرایی ترامپ در اوایل فوریه مطرح شد که در آن تهدید به اعمال «فشار حداکثری» برای اطمینان از عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای و موشک‌های بالستیک قاره‌پیما شده بود. این فرمان همچنین تمامی تحریم‌ها و اقدامات دیگر علیه ایران را تشدید کرد. ایرانی‌ها از طریق عمان به‌طور رسمی پاسخ دادند که تمایلی به مذاکرات مستقیم ندارند، اما به مذاکرات غیرمستقیم علاقه‌مند هستند. در 30 مارس 2025، در پاسخ ایران به رد درخواست ترامپ، او هشدار داد که اگر ایران به توافق هسته‌ای با ایالات متحده نرسد، ممکن است با اقدام نظامی به‌ویژه بمباران، مواجه شود و همچنین تعرفه‌های ثانویه‌ای مشابه آنچه در دوره قبلی دولتش اعمال شده بود وضع خواهد شد. چندی بعد ایران پیامی به ایالات متحده از طریق سفارت سوئیس، که نماینده منافع آمریکا در ایران است، ارسال کرد و هشدار داد که ایران به هر اقدام آمریکا قاطعانه و فوری پاسخ خواهد داد.
اهداف مذاکرات کنونی تحت رهبری ترامپ مشخص نیست، اما به‌وضوح فراتر از احیای صرف برجام است که در سال 2015 توسط انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان توافق شده بود و ایالات متحده در سال 2018 از آن خارج شد. ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری، در سال 2018، ایالات متحده را از برنامه جامع اقدام مشترک خارج کرد؛ توافقی بین‌المللی که محدودیت‌هایی بر برنامه هسته‌ای ایران اعمال می‌کرد و در ازای آن تحریم‌ها علیه این کشور لغو می‌شد. این توافق با هدف افزایش زمان گریز هسته‌ای ایران به حدود یک سال طراحی شده بود. با این حال، پس از خروج آمریکا، این توافق فروپاشید و ایران تولید و غنی‌سازی اورانیوم را فراتر از محدودیت‌های تعیین‌شده در برجام از سر گرفت و زمان گریز هسته‌ای را به‌شدت کاهش داد.
اهداف مذاکرات کنونی تحت رهبری ترامپ مشخص نیست، اما به‌وضوح فراتر از احیای صرف برجام است که در سال 2015 توسط انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان توافق شده بود و ایالات متحده در سال 2018 از آن خارج شد.
برنامه هسته‌ای ایران در دهه 1950 با کمک ایالات متحده تحت رژیم شاه آغاز شد و در آن زمان پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای را امضا کرده بود. با این حال، انگیزه برای برنامه مخفیانه پس از آن به‌وجود آمد که ایران در جنگی که عراق در سال 1980 با حمایت عربستان سعودی و ایالات متحده آغاز کرد. مذاکرات بین ایران و سه کشور اروپایی در سال 2003 آغاز شد و پس از 12 سال، توافقی به نام برنامه جامع اقدام مشترک در سال 2015 شکل گرفت. برای اولین بار از سال 1979، مذاکرات مستقیم در سطح وزرا بین ایالات متحده و ایران صورت گرفت و مداخله آمریکا به‌عنوان کلید موفقیت این مذاکرات دیده شد.
تحت چارچوب 2015، ایران موافقت کرد که ذخایر اورانیوم غنی‌شده خود را 98 درصد کاهش دهد، غنی‌سازی را در سطح 3٫67 درصد متوقف کند و بازرسی‌های جامع آژانس بین‌الملی انرژی اتمی را بپذیرد. در مقابل، تحریم‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای لغو می‌شدند.
از ابتدا، اسرائیل به‌عنوان تنها رژیم دارای سلاح هسته‌ای در منطقه با برجام مخالفت کرد. اسرائیل احساس می‌کرد که سلاح هسته‌ای ایران تهدیدی وجودی برای این کشور است. در سال 2013، در حالی که مذاکرات در جریان بود، نتانیاهو در کنگره آمریکا گفت: «این یک توافق بد است، یک توافق بسیار بد». متحدان عرب آمریکا یعنی عربستان سعودی، امارات متحده عربی و مصر نیز با این توافق مخالفت کردند.
پس از روی کار آمدن ترامپ در می 2018، علیرغم تأیید سازمان بین‌المللی انرژی اتمی مبنی بر اینکه ایران کاملاً به برجام پایبند بوده است او دستور خروج آمریکا از توافق و اعمال مجدد تحریم‌ها علیه ایران را صادر کرد.
خروج آمریکا با حمایت اسرائیل، عربستان سعودی و دیگر متحدان عرب همراه شد. اسرائیل اکنون تلاش می‌کرد سیاست آمریکا را سخت‌تر کند و آمریکا را متقاعد کرد که سیاست «فشار حداکثری» را اتخاذ کند که شامل تصمیم به معرفی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به‌عنوان یک سازمان تروریستی در سال 2019 بود. در 3 ژانویه 2020، آمریکا سردار قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس را ترور کرد و در همان سال اسرائیلی‌ها دانشمند هسته‌ای ایرانی، محسن فخری‌زاده را ترور کردند.
پس از کشته شدن سردار سلیمانی، ایران اعلام کرد که دیگر به محدودیت‌های تعیین‌شده در برجام پایبند نخواهد بود. با روی کار آمدن دولت بایدن در سال 2021، انتظار می‌رفت که ایالات متحده به برجام بازگردد، مذاکرات آغاز شد، اما با حمله روسیه به اوکراین و ناآرامی‌های داخلی در ایران، در دسامبر 2022 این توافق فروپاشید و ایران فعالیت‌های هسته‌ای خود را فراتر از محدودیت‌های برجام از سر گرفت.
با وجود تحولات اخیر در منطقه ایران همچنان دارای زرادخانه کافی از موشک‌ها و پهپادها است که می‌تواند منافع آمریکا را ویران کند و تنگه هرمز را ببندد، به همین خاطر بعید است که ایران به‌راحتی تغییرات زیادی در توافق قبلی را بپذیرد. از زمان خروج ترامپ از برجام، برنامه هسته‌ای ایران پیشرفت‌های قابل‌توجهی داشته است. در مارس گذشته، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، نگرانی خود را درباره افزایش ذخایر اورانیوم 60 درصد غنی‌شده ایران به 275 کیلوگرم ابراز کرد. از اظهارات صورت گرفته و تهدیدهای آمریکا می‌توان دریافت که رئیس‌جمهور آمریکا می‌خواهد محدودیت‌های سخت‌گیرانه‌ای بر فعالیت‌های غنی‌سازی هسته‌ای ایران اعمال کند و مانع از توسعه قابلیت‌های سلاح هسته‌ای توسط ایران شود. او به دنبال توافقی است که فراتر از برجام 2015 باشد، اما اینکه آیا می‌تواند از طریق مذاکرات به این هدف برسد، هنوز مشخص نیست.
با وجود تحولات اخیر در منطقه ایران همچنان دارای زرادخانه کافی از موشک‌ها و پهپادها است که می‌تواند منافع آمریکا را ویران کند و تنگه هرمز را ببندد، به همین خاطر بعید است که ایران به‌راحتی تغییرات زیادی در توافق قبلی را بپذیرد.
مشکل اینجاست که در حالی که بسیاری از فعالیت‌های هسته‌ای ایران می‌توانند معکوس شوند، سانتریفیوژها برچیده شده و اورانیوم غنی‌شده کاهش یا از کشور خارج شود، ایران دانش فنی را حفظ خواهد کرد. این کشور دارای صنعت دفاعی قوی و تا حد زیادی خودکفا و نیروی انسانی تحصیل‌کرده است. هیچ تضمینی وجود ندارد که آمریکا و اسرائیل بتوانند تمام سایت‌های مخفی ایران را شناسایی و نابود کنند.
مشکل بزرگ‌تر این است که در مقایسه با سال 2015، هرگونه مذاکرات اکنون عمدتاً یک موضوع آمریکایی خواهد بود، با مشارکت احتمالی نمادین اروپا. کشورهایی که برجام را ممکن ساختند مانند روسیه و چین، دیگر تمایلی به حمایت از اهداف غرب در ایران ندارند. هر دو در حال حاضر از یک راه‌حل مذاکره‌شده حمایت می‌کنند. با این حال، با توجه به شرایط ژئوپلیتیکی کنونی که روسیه به یک شریک استراتژیک ایران تبدیل شده و چین تحت فشار آمریکا در منطقه هند و اقیانوس آرام است، ممکن است با ارائه کمک‌های مخفی به برنامه ایران پاسخ دهند، همان‌طور که چین قبلاً به پاکستان کمک کرده بود.
از سوی دیگر، سه کشور اروپایی که در سال 2018 با خروج آمریکا مخالفت کردند و از طرف دیگر از سرسختی ایران ناراضی هستند، این در حالی است که در اکتبر امسال، مفاد کلیدی برجام منقضی خواهد شد. اروپایی‌ها ممکن است فرآیند «بازگشت خودکار تحریم‌ها» را آغاز کرده و تحریم‌های سازمان ملل را دوباره اعمال کنند.
نویسنده در پایان ادعا می کند که با توجه به این شرایط، خطر قابل‌توجهی وجود دارد که ترامپ تهدیدات خود را عملی کند. هر جنگ بزرگ‌تری در خاورمیانه پیامدهای جهانی خواهد داشت. اول، هرگز مشخص نخواهد بود که آیا حمله آمریکا می‌تواند تمام تأسیسات ایرانی را خنثی کند. حمله آمریکا و تخریب ناشی از آن می‌تواند به‌طور پارادوکسیکال ایران را به سمت ساخت و استفاده از سلاح‌های هسته‌ای سوق دهد. دوم، قیمت نفت می‌تواند به شدت افزایش یابد و باعث کمبود عرضه در بازار جهانی شود، در نهایت، ممکن است پیامدهای انسانی ناشی از آلودگی رادیواکتیو در اثر حمله به تأسیسات هسته‌ای نیز رخ دهد.
در حال حاضر به نظر می‌رسد ترامپ در حال بررسی پیشنهاد ایران برای گفت‌وگوهای غیرمستقیم است، حتی در حالی‌که نیروهای نظامی ایالات متحده را در منطقه تقویت کرده تا در صورت نیاز برای حملات نظامی احتمالی آماده باشد. مقام‌های کاخ سفید می‌گویند این افزایش نیروها لزوماً به معنای اقدام نظامی قریب‌الوقوع نیست، بلکه نشان‌دهنده تمایل آمریکا به مذاکره از موضع قدرت است. از سوی دیگر، ایرانی‌ها برای هر سناریویی آماده‌اند.
منبع: ایرنا
پایان/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1396365/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پایان تلخ طارمی در اینتر | این آخرین شانس آقای گل است

ترامپ و سفر شتاب زده نتانیاهو!

حمله شدیداللحن فریدمن به ترامپ؛ او در حال فروپاشی آمریکاست | مردی حقیر در روزگاری پرچالش ...

عراقچی ادعای ترامپ را تایید کرد؛ شنبه با آمریکا دیدار می‌کنیم +جزئیات

گفت‌وگوی غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان آغاز می‌شود

عراقچی خبر ترامپ درباره مذاکره ایران - آمریکا در روز شنبه را تائید کرد

مذاکره‌کنندگان ارشد ایران و امریکا در مذاکرات روز شنبه چه کسانی هستند؟

مکان مذاکره مستقیم ایران و آمریکا مشخص شد

دیوان عالی آمریکا رای دادگاه فدرال درباره توقف اخراج مهاجران را شکست!

هشدار کیهان به هر گونه اقدام آمریکا علیه ایران

مروری بر مهم‌ترین اخبار جهان در 12 ساعت گذشته

تحرکات نظامی آمریکا مقدمه جنگ علیه ایران؟ | طناب پوسیدۀ بی‌بی | ساعت یک ظهر به وقت واشنگتن، قرار است...

مذاکرات ایران و آمریکا غیرمستقیم و به میانجی‌گری عمان برگزار می‌شود

نبرد تعرفه‌ها؛ پکن تهدید ترامپ را «اخاذی» خواند

ترامپ کمک‌ها به افغانستان و یمن را تقریبا قطع کرد

هشدار درباره ناترازی تاریخی برق در کشور

معاون استاندار قزوین از کارخانه نفیس شیشه تاکستان بازدید کرد

کلید رمز تهدیدات آمریکا علیه ایران چیست؟

گفت‌و‌گو‌های «غیرمستقیم» ایران و آمریکا، از شنبه در عمان

مذاکرات «غیرمستقیم» ایران و آمریکا از شنبه در عمان

افشای نام مذاکره‌ کنندگان ارشد ایران و آمریکا در مذاکرات روز شنبه در عمان

مذاکرات ایران و آمریکا از شنبه در عمان| مقام‌های عالی دو کشور ملاقات خواهند کرد

ترامپ برای توافق با چین چه شرطی گذاشت؟

بازدارندگی از عمق زمین

فوری | توییت بامدادی عراقچی درباره ادعای ترامپ | اعلام زمان و مکان و سطح مذاکره با آمریکا

تلاش نتانیاهو برای کوچ اجباری اهالی غزه به سوریه

ایران آماده مذاکرات مستقیم با آمریکا است

جدایی نقدینگی از تولید

یمن، پاشنه آشیل ابرقدرت رو به افول

مذاکرات ایران و آمریکا توسط چه کسانی انجام خواهد شد؟

ناو هواپیمابر «هری ترومن» زیر تیغ تیز موشک‌های یمن

مدیرکل بنیاد گلستان با جامعه ایثارگری شهرستان کردکوی دیدار کرد

یادگاران شهدا، موجب تقویت قدرت جمهوری اسلامی هستند

حمایت بنیاد شهید از ساخت فیلم زندگی مهندس شهید علی اخوین انصاری

هشدار کیهان درباره اقدام نظامی آمریکا و اسرائیل علیه ایران

تایید گفت‌وگوی «غیرمستقیم» ایران و آمریکا از شنبه در عمان

مذاکره ایران با آمریکا هزینه کمتری نسبت به ترک مذاکره دارد/ اکثریت جامعه هم چنین مطالبه‌ای دارد

حمله مجدد آمریکا به صنعا و استان‌های مارب و الحدیده یمن

ترامپ به سیم آخر زد/ همه چیز باید تغییر کند به خصوص با چین

خبری فوری عراقچی از مذاکره ایران و آمریکا از روز شنبه/ مکان مذاکرات؛ عمان/ در سطح مقامات عالی ملاقات خواهد شد

وزیری که نیست؛ اقتصادی که رهاست

وزیر انرژی آمریکا راهی عربستان، قطر و امارات می شود

عراقچی:گفتگوهای «غیرمستقیم» ایران و آمریکا، از شنبه در عمان

ضربات سخت تعرفه‌های ترامپ به اقتصاد آمریکا

نخستین عکس مرد درختی بعد از عمل جراحی در آمریکا! + عکس

آمریکا به دنبال ایجاد رعب و وحشت در خاورمیانه است

چین: تسلیم باج‌خواهی ایالات متحده نخواهیم شد

مجری نزدیک به ترامپ اعتراف کرد درگیری با ایران خودکشی است

گفتگوی غیرمستقیم ایران و آمریکا روز شنبه در عمان

فوری / مکان مذاکره مستقیم ایران و آمریکا مشخص شد