ایرانیان جهان

آخرين مطالب

عراقچی در روزنامه واشنگتن‌پست چه نوشت؟ / ما مذاکره را کاملا جدی می دانیم/ با مدل برجام رفتار می‌کنیم ایالات متحده آمریکا

عراقچی در روزنامه واشنگتن‌پست چه نوشت؟ / ما مذاکره را کاملا جدی می دانیم/ با مدل برجام رفتار می‌کنیم
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرآنلاین، در این مقاله که روزنامه ایران آن را منتشر کرده، آمده است:
در هفته‌های اخیر، مجموعه‌ای از نامه‌ها و پیام‌ها میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا رد و بدل شده است. برخلاف برخی تفسیرهای سطحی، این ارتباطات دست‌کم از سوی ما نه نمادین بوده‌اند و نه تشریفاتی. ما آنها را تلاشی واقعی برای شفاف‌سازی مواضع و گشودن پنجره‌ای به‌سوی دیپلماسی تلقی می‌کنیم.
با توجه به اظهارات روز دوشنبه رئیس‌جمهوری دونالد ترامپ، ایران آماده است با جدیت وارد تعامل شود و با هدف دستیابی به یک توافق وارد گفت‌وگو شود. ما روز شنبه در عمان برای مذاکرات غیرمستقیم دیدار خواهیم کرد. این دیدار به همان اندازه که یک فرصت است، یک آزمون نیز هست. مدلی که ما برای این تعامل پیشنهاد می‌دهیم، نوآورانه یا بی‌سابقه نیست. ایالات متحده خود در حال میانجی‌گری مذاکرات غیرمستقیم میان روسیه و اوکراین است، مناقشه‌ای به‌مراتب شدیدتر و پیچیده‌تر که ابعاد راهبردی، سرزمینی، نظامی، امنیتی و اقتصادی را دربر می‌گیرد. من شخصاً نیز تجربه‌ هدایت مذاکرات غیرمستقیم با ایالات متحده را داشته‌ام. این روند که در سال 2021 با میانجی‌گری اتحادیه اروپا انجام شد، هرچند پیچیده‌تر و دشوارتر از مذاکره‌ مستقیم بود، اما هم امکان‌پذیر و هم ثمربخش بود. اگرچه آن زمان به خط پایان نرسیدیم، اما دلیل اصلی آن، نبود اراده‌ واقعی از سوی دولت جوبایدن بود.
پیگیری مذاکرات غیرمستقیم نه یک تاکتیک است و نه بازتاب یک گرایش ایدئولوژیک، بلکه انتخابی راهبردی است که بر پایه‌ تجربه اتخاذ شده است. ما با دیواری بزرگ از بی‌اعتمادی مواجه هستیم و نسبت به صداقت نیت‌ها تردیدهای جدی داریم؛ تردیدهایی که با اصرار ایالات متحده بر از سرگیری سیاست «فشار حداکثری» پیش از هرگونه تعامل دیپلماتیک، تشدید شده‌اند.
برای حرکت به‌سوی آینده، ابتدا باید به درک مشترکی از این واقعیت برسیم که به‌طور اصولی، چیزی به‌نام «گزینه نظامی» وجود ندارد، چه رسد به «راه‌حل نظامی». رئیس‌جمهوری ترامپ نیز با توصیه به آتش‌بس به‌عنوان اولین گام برای پایان دادن به جنگ اوکراین، به‌روشنی به این واقعیت اذعان کرده است.
هزینه کردن منابع مالیات‌دهندگان آمریکایی برای تشدید حضور نظامی ایالات متحده در منطقه‌ ما، حضوری که می‌تواند جان سربازان آمریکایی را هزاران کیلومتر دورتر از خاک‌شان به خطر بیندازد، نه‌ تنها به نتیجه‌ دیپلماتیک منتهی نمی‌شود، بلکه مانعی برای آن است. ملت سرافراز ایران که دولت من در زمینه‌ بازدارندگی واقعی بر قدرت آنان تکیه دارد، هرگز تحمیل و اجبار را نخواهد پذیرفت.
ما نمی‌توانیم تصــور کنیم که رئیس‌جمهوری ترامپ بخواهد به یکی دیگر از رؤسای‌جمهور ایالات متحده بدل شود که درگیر جنگی فاجعه‌بار در خاورمیانه شده است؛ جنگی که به سراسر منطقه گسترش خواهد یافت و هزینه‌ای به‌مراتب فراتر از هفت تریلیون دلار از مالیات مردم آمریکا خواهد داشت، هزینه‌ای که دولت‌های پیشین آمریکا در افغانستان و عراق بر باد دادند.
با نگاهی به آینده، 2 نکته‌ اساسی شایسته تأکید است؛ نخست آن‌که ممکن است رئیس‌جمهوری ترامپ علاقه‌ای به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نداشته باشد، اما این توافق حاوی یک تعهد کلیدی است که در آن آمده است: «ایران بار دیگر تأکید می کند که هیچ‌گاه و تحت هیچ شرایطی به دنبال جست‌وجو، تولید یا به دست آوردن سلاح هسته‌ای نخواهد بود (بند III از «مقدمه و مفاد کلی» برجام)
10 سال پس از انعقاد برجام و نزدیک به هفت سال پس از آنکه ایالات متحده به‌طور یک‌جانبه از این توافق خارج شد، هیچ‌گونه مدرکی وجود ندارد که نشان دهد ایران این تعهد را نقض کرده است. این موضوع بارها و بارها در ارزیابی‌های نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده مورد تأیید قرار گرفته است.
«تولسی گابارد» مدیر اطلاعات ملی آمریکا، اخیراً تصریح کرده است که «ایران در حال ساخت سلاح هسته‌ای نیست و رهبر معظم [آیت‌الله سید علی خامنه‌ای] برنامه تسلیحات هسته‌ای را که در سال 2003 متوقف کرده بود، مجدداً فعال نکرده است.»
ما نسبت به بسیاری از جنبه‌های سیاست جهانی آمریکا و به‌ویژه سیاست‌های غرب در منطقه‌ خود، از جمله استانداردهای دوگانه در حوزه اشاعه تسلیحات، انتقادها و گلایه‌های جدی داریم. به همین ترتیب، ممکن است برخی نگرانی‌ها نیز درباره برنامه هسته‌ای ما وجود داشته باشد. ما زمانی که در سال 2015 به توافق برجام پیوستیم، آمادگی خود را برای پاسخگویی به این نگرانی‌ها اثبات کردیم؛ توافقی که از موضعی برابر و مبتنی بر احترام متقابل شکل گرفت.
اما با وجود آن‌که هنوز به چهارچوب برجام پایبند مانده‌ایم، تجربه‌ ما از عدم تمایل یا ناتوانی ایالات متحده و اتحادیه اروپا در انجام تعهدات‌شان در چهارچوب این توافق هسته‌ای، بسیاری را در ایران به این نتیجه رسانده که حصول هر توافق جدید، مستلزم دریافت تضمین‌هایی برای اجرای متقابل تعهدات است.
دوم، یک سوء برداشت جدی وجود دارد که باید برطرف شود. بسیاری در واشنگتن، ایران را از منظر اقتصادی کشوری بسته تصویر می‌کنند. اما واقعیت آن است که ایران به‌طور کامل برای حضور فعال شرکت‌ها و کسب‌وکارهای بین‌المللی باز است. این محدودیت‌ها نه از جانب ایران، بلکه از سوی دولت‌های ایالات متحده و موانع تحمیل‌شده توسط کنگره بوده‌اند که شرکت‌های آمریکایی را از ورود به بازار ایران، بازاری با فرصت‌هایی در مقیاس تریلیون دلاری، باز داشته‌اند.
در حقیقت، زمانی که آمریکا در چهارچوب برجام مجوز فروش هواپیماهای مسافربری را صادر کرد، ایران بلافاصله برای خرید بیش از 80 فروند هواپیما با شرکت بوئینگ وارد مذاکره و عقد قرارداد شد. گفتن اینکه فرصت‌های تجارت و سرمایه‌گذاری در ایران بی‌نظیر است، حق مطلب را ادا نمی‌کند.
پیشنهاد ما برای آغاز مذاکرات غیرمستقیم همچنان روی میز قرار دارد. ما بر این باوریم که اگر اراده‌ واقعی وجود داشته باشد، همواره راهی برای پیشرفت هست. همان‌طور که تجربه‌های اخیر نشان داده‌اند، دیپلماسی در گذشته نتیجه‌بخش بوده و همچنان می‌تواند مؤثر باشد. ما آماده‌ایم نیت صلح‌آمیز خود را شفاف کنیم و برای رفع هرگونه نگرانی منطقی، اقدامات لازم را انجام دهیم.
در مقابل، ایالات متحده می‌تواند جدیت خود را در مسیر دیپلماسی با پایبندی واقعی به توافقی که امضا می‌کند، نشان دهد. اگر به ما احترام گذاشته شود، ما نیز با احترام پاسخ خواهیم داد. اما افزایش حضور نظامی پیام کاملاً متضادی ارسال می‌کند.
این سخن من را به یاد داشته باشید: ایران دیپلماسی را ترجیح می‌دهد، اما به‌خوبی می‌داند چگونه از خود دفاع کند. ما نه در گذشته در برابر تهدیدها تسلیم شده‌ایم و نه اکنون و نه در آینده تسلیم خواهیم شد. ما خواهان صلح هستیم، اما هرگز تسلیم را نمی‌پذیریم.
اکنون توپ در زمین آمریکاست. اگر آمریکا به‌دنبال راه‌حل دیپلماتیک واقعی است، ما مسیر آن را پیش‌تر نشان داده‌ایم. اما اگر هدفش تحمیل اراده از طریق فشار باشد، باید بداند: ملت ایران در برابر زبان زور و تهدید، متحدانه و قاطع واکنش نشان می‌دهد. اکنون فرصتی وجود دارد تا ایالات متحده سرانجام یک «رئیس جمهور صلح» داشته باشد. اینکه آیا این فرصت را مغتنم می‌شمارد یا نه، انتخاب خود آنهاست.
23302
کد خبر 2047174

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1398154/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عکس/ نخستین سفر ناصرالدین شاه به اروپا

روسیه و طالبان در آستانه دیدار رسمی در «کازان»

مذاکره با آمریکا را برای حفظ حقوق و منافع ملت ادامه می‌دهیم

وزیر خارجه ایتالیا: رم آماده میزبانی دور دوم گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکاست

وزیر خارجه ایتالیا: رم آماده میزبانی دور دوم مذاکرات ایران و آمریکاست

حادثه در کنفرانس خبری ترامپ/ ترامپ ایران را تهدید کرد!

حملات شدید هوایی آمریکا به پایتخت و شمال یمن

ساعت مذاکره ایران و آمریکا در رم مشخص شد

نرخ ارز امروز 30 فروردین 1404 + جزئیات

بقائی: مسیر پیش رو هموار نیست/ با چشمانی باز گام برمی‌داریم

حمله مجدد آمریکا به شمال صنعا

کاهش نیرو‌های آمریکایی در سوریه به کمتر از 1000 نفر

قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران؛ شنبه 30 فروردین

قیمت تپ سواپ امروز شنبه 30 فروردین

آمریکا حق توقف برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را ندارد

ساعت مذاکره دور دوم ایران و آمریکا در رم

رفع تحریم‌ها چه بلایی سر کاسبی آقازاده‌ها می‌آورد؟

نشست رُم می‌تواند چارچوبی کلی برای یک توافق جدید ایجاد کند

ترامپ تهدید کرد: از مذاکرات صلح اوکراین خارج می‌شویم و به او می‌گوییم که احمق و آدم وحشتناکی است!

جزئیاتی از مذاکره امروز آمریکا و ایران در ایتالیا

عباس عراقچی وارد رم شد

پای سرمایه‌گذاران آمریکایی به اقتصاد ایران باز می‌شود؟

دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رم / ایران از ناهموار بودن مسیر آگاه است

رئیس ستاد وزارت دفاع آمریکا به دلیل رسوایی کناره‌گیری می‌کند

آمریکا آماده به رسمیت شناختن کریمه به عنوان بخشی از روسیه است

پیشگویی روزنامه اصولگرا درمورد نتیجه مذاکرات

نیویورک‌تایمز: بسته جدید کمک‌های نظامی آمریکا روی میز نیست

آمریکا، کریمه را به عنوان خاک روسیه به رسمیت خواهد شناخت

کاخ سفید در بحبوحه جنگ تجاری با چین، منشأ اصلی کرونا را اعلام کرد

پیش بینی عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس از دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا/ ترامپ از ناحیه برخی افراطیون تحت فشار است/ مذاکرات ادامه خواهد داشت؟

سرمقاله آرمان ملی/ انگیزه شرقی‌ها از مذاکرات

آخرین وداع مادر بوسیدن پای فرزند شهیدش بود!

رکوردی که شکسته شد؛ روز تاریخی بورس

قیمت دینار عراق امروز شنبه 30 فروردین 1404 + جدول

کندی صادرات در مرز مهران به دلیل افزایش تعرفه ها توسط عراق

کشف 15 دستگاه ماینر غیرمجاز در خرم‌آباد با هماهنگی پلیس امنیت اقتصادی

برنامه‌های 24 گانه برای تحقق شعار سال در کردستان تعیین شده است

کنترل تورم نیازمند مقابله با عوامل مؤثر در ایجاد تورم است

جدیدترین قیمت افغانی امروز شنبه 30 فروردین ماه 1404 اعلام شد | قیمت تومان به افغانی

ماجرای سرمایه‌گذاری سنگین آمریکا در ایران چیست؟

سفر عراقچی به رم/ بقائی: آمریکا ابهامات را رفع نماید

پیام‌های رفت ‌و آمدهای دیپلماتیک

درخواست روبیو از اروپا؛ آمریکا بی‌خیال مکانیسم ماشه نمی‌شود!

برگزاری دوم مذاکرات ایران و آمریکا/ در ایتالیا چه خواهد گذشت؟

چالش هسته‌ای و پاشنه‌ آشیل آمریکا

ویدیو/ گزارش صداوسیما از نظر مردم درباره گفتگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا

محسن میردامادی: اجماعی که در داخل کشور در باره مذاکره ایران و آمریکا به وجود آمده،کم سابقه است/ سروصدای تندروها دیگر تاثیر ندارد

واشنگتن تهدید به خروج از مذاکرات صلح اوکراین کرد

رم چگونه به عنوان میزبان دور دوم مذاکرات انتخاب شد؟

مروری بر مهم‌ترین اخبار جهان در 12 ساعت گذشته