ایران بر اساس چشمانداز مشخص حرکت میکند/ سناریوهای احتمالی در سایه سیاستهای تهدیدآمیز ترامپ
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - «طلال عتریسی» استاد دانشگاه و تحلیلگر مطرح لبنانی در گفتوگو با خبرنگار حوزه بینالملل خبرگزاری تقریب در پاسخ به تحلیل اوضاع منطقه در سایه سیاستهای ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا و تهدیدهای وی، اظهار داشت: شاهد بیثباتی و عدم تعادل در اوضاع کنونی منطقه به سبب تغییراتی هستیم که رخ داده است، از جمله تغییر ناگهانی نظام در سوریه و جنگهایی که در منطقه به راه افتاد.
جنگ علیه نوار غزه، لبنان، یمن و توسعه طلبیها و طمع ورزیهای رژیم صهیونیستی که همه اینها نشان میدهد که اوضاع منطقهای باثبات نیست و خیلی مشخص نیست که روند امور به کجا کشیده خواهد شد. همچنین باید اضافه کرد که رئیسجمهور آمریکا به بیثباتی در منطقه دامن میزند.
عتریسی افزود: منطق ترامپ این است که تمام کشورهای منطقه باید سرسپرده و مطیع آمریکا باشند، به همین سبب حتی همپیمانانش مانند مصر، اردن و عربستان سعودی و دیگر کشورها را تهدید میکند و دستان رژیم صهیونیستی را در تجاوز به غزه یا توسعهطلبی در سوریه باز گذاشته است و آتش جنگ را علیه یمن شعلهور کرده و به تهدید ایران پرداخته است و اینها دلایل بیثباتی اوضاع منطقهای است. بر خلاف ادعای ترامپ که گفته بود به دنبال توقف جنگها در منطقه است و خواهان تأمین مالی جنگها و یا ورود به جنگها نیست، تنها چند هفته پس از آن که بر اریکه قدرت در کاخ سفید تکیه زد، همگان دیدند که او جنگ مستقیمی را علیه یمن به راه انداخت و به حمایت از جنگ رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین در نوار غزه پرداخت، در نتیجه ترامپ از عوامل اصلی بیثباتی در منطقه به شمار میرود و با اقدامات و سیاستهایش به آن دامن میزند.
وی درباره ارزیابی خود از نامههای رد و بدل شده میان آمریکا و جمهوری اسلامی ایران گفت: نامههای رد و بدل شده میان آمریکا و ایران در حقیقت بیانگر دو دیدگاه است. دیدگاه آمریکا که چهره واقعی این کشور را از طریق تهدیدهای دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آن برملا کرد. تهدیدهای آمریکا بر خلاف هنجارهای بین المللی و وقیحانه است. چرا که از یک سو ادعای میکند خواهان مذاکره است و از طرف دیگر تهدید به بمباران و جنگ میکند.
این تحلیلگر لبنانی تصریح کرد: این گونه تهدیدها در هیچ زبان دیپلماتیک قابل قبول نیست و این حقیقت رویکرد آمریکا را برملا میکند، این که از یک طرف پیشنهاد مذاکره میدهد و همزمان زبان تهدید به اعمال تحریمهای بسیار شدید علیه ایران را در پیش می گیرد، یعنی ترامپ میخواهد که ایران در سایه تهدید به بمباران و جنگ و تحریمهای بسیار شدید با آمریکا مذاکره کند.
استاد دانشگاه بیروت خاطر نشان کرد: واکنش و پاسخ ایران هم بیانگر شخصیت و ماهیت و سیاستهای این کشور است. از یک طرف میگوید آماده مذاکره آن هم فقط به صورت غیر مستقیم درباره برنامه هستهای مسالمتآمیز خود است که ایران همچنان بر مسالمتآمیز بودن این برنامه و عدم تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای تاکید میکند.
از سوی دیگر، ایران هرگونه تهدید را رد و تاکید میکند تحت تهدید مذاکره نمیکند و همچنین این پیام را ارسال کرده که آماده رویارویی است و به کشورهای منطقه درباره پیامدهای هرگونه همکاری با متجاوزان هشدار میدهد و در صورت بروز جنگ، این کشورها هم هدف قرار خواهند گرفت.
عتریسی اضافه کرد: بنابراین، ایران بر اساس چشم انداز مشخص عمل می کند، از یک سو برای پایین کشیدن فتیله جنگ برای مذاکره اعلام آمادگی میکند و از یک سوی دیگر تهدید را نمیپذیرد و بر آمادگی خود برای مقابله قاطعانه با هرگونه تجاوزی تاکید مینماید و این پیامی برای ایالات متحده آمریکا است تا به هیچ تجاوزی فکر نکند و بداند که آتش هرگونه جنگ و تجاوزی تمام منطقه را شعلهور خواهد کرد و هیچ کس نمیتواند سرنوشت و پیامدهای این جنگ را پیشبینی کند.
این تحلیلگر لبنانی در ادامه اظهار داشت: درباره انتظارات آمریکا از این پیام و پاسخ ایران، تمام تحلیلها در دو مسیر به پیش میرود. تحلیل اول میگوید که ترامپ همچنان به این دشمنی و خصومت و تهدیدها علیه ایران ادامه میدهد و او همانطور که ادعا کرده ممکن است به بمباران ایران و توانمندیهای هسته ای آن دست بزند و ممکن است با رژیم صهیونیستی به طور مشترک این کار را انجام دهد، این یکی از سناریوهای احتمالی است.
سناریوی دیگر این است که ترامپ احتمالا عقب نشینی کند و ممکن است در مرحله نخست، مذاکره غیرمستقیم را بپذیرد. زیرا او خوب میداند که اگر دست به محاسبات دقیق بزند، در صورت هرگونه اقدام نظامی علیه تاسیسات هستهای ایران، این کشور قطعا به این تجاوز پاسخ سخت و ترکیبی خواهد داد و چه بسا رژیم صهیونیستی را هدف قرار دهد که ضربه به این رژیم قطعا برای آمریکا دردناکتر از حمله به پایگاههای این کشور است و ایران توجیه بزرگی برای چنین پاسخی خواهد داشت و این پاسخ تمام معادلات منطقهای را تغییر خواهد داد، به همین سبب به احتمال زیاد، ترامپ به سناریوی دوم یعنی پذیرفتن مذاکره غیر مستقیم گردن نهد و احتمال دارد در صورتی که ترامپ از تهدید دست بردارد، به مذاکره مستقیم منجر شود که به نفع منطقه است، زیرا هرگونه جنگ، خسارتهای بزرگی برای تمام کشورهای منطقه خواهد داشت.
وی درباره پیامدهای تجاوزات نظامی آمریکا به یمن و موضع یمن در پشتیبانی و دفاع از فلسطین و غزه به تقریب گفت: همانگونه که انتظار میرود، موضع یمن همچنان در زمینه پشتیبانی و دفاع از غزه و هدف قرار دادن رژیم صهیونیستی ثابت خواهد ماند و این موضع ثابت و مرتبط با دیدگاه فکری، راهبردی، عقیدتی، سیاسی و اخلاقی است و یمنیها هرگز از این موضع حمایتی خود عقبنشینی نخواهند کرد و تجاوزات آمریکا و انگلیس و همه تهدیدها نشان داد که یمن هرگز از مواضع خود عقب نشینی نمیکند و همچنان به حمایت از مردم غزه ادامه خواهد داد.
در نتیجه تجاوزات آمریکا به یمن ممکن است همچنان ادامه یابد، اما تاکنون به نظر میرسد که آمریکا به هیچ یک از اهداف خود در جنگ و تجاوز علیه یمن دست نیافته است و این تجاوزات نه تنها مردم یمن را وادار به توقف حمایت از غزه نکرده، بلکه بر عکس، پاسخ یمن و درگیری آن با کشتیهای جنگی آمریکا و خسارتها به آن ادامه دارد، بر اساس برخی گزارشها، ترامپ به اختصاص بودجه بیشتر از سوی کنگره برای ادامه جنگ علیه یمن نیاز دارد، نکته دیگر اینکه ترامپ اطلاعات دقیقی از یمن ندارد.
این تحلیلگر لبنانی خاطرنشان کرد: بنابراین، مادامی که تجاوزات رژیم صهیونیستی به نوار غزه ادامه داشته باشد، یمن هم به حمایت از غزه و عملیات خود علیه رژیم صهیونیستی و جلوگیری از عبور کشتیهای متعلق به این رژیم و مرتبط با آن از دریای سرخ و دریای عرب ادامه خواهد داد و آمریکا هم ممکن است به تجاوزات خود به یمن ادامه دهد، ولی این تجاوزات هیچ تغییری در موضع یمن و معادلاتی که یمن بر اساس آن فعالیت میکند، ایجاد نخواهد کرد و عملیات یمن تنها در صورتی متوقف خواهد شد که رژیم صهیونیستی به تجاوزات خود علیه غزه پایان دهد.
عتریسی درباره موضع کشورهای عربی و اسلامی و انتظاراتی که از آنها می رود، گفت: در خصوص کشورهای عربی و اسلامی باید گفت که هیچ تحلیلگری نمی تواند انتظار هرگونه تغییر در مواضع آنها را داشته باشد. ما تقریبا از یک سال و نیم پیش شاهد جنگ نسل کشی و گرسنگی و محاصره و جنایات وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه هستیم و شاهد هیچ موضع عملی از سوی این کشورها همچون توقف روند عادی سازی و همکاری با رژیم صهیونیستی و توقف صادرات نفت از سوی برخی کشورها(همچون جمهوری آذربایجان)، فراخواندن سفرا از سوی کشورهایی که روابط خود را عادی کردهاند، نبودهایم.
شاهد هیچ موضع قاطعی برای ارسال کمکها به غزه و یا تهدید آنها به قطع ارتباط با آمریکا در صورت عدم توقف جنگ علیه غزه نبوده ایم. هیچ موضع عملی از کشورهای عربی در این چارچوب طی این یک سال و نیمی که از جنگ می گذرد، مشاهده نکردهایم. این در حالی است که مردم فلسطین در معرض جنگ نسلکشی و وضعیت بسیار دشوار به سبب ادامه جنایات نتانیاهو جنایتکار جنگی قرار دارند.
استاد دانشگاه بیروت تاکیدکرد: چه بسا اگر همانطور که ایران در نشست سازمان کنفرانس اسلامی درخواست کرده بود، مواضع قدرتمندی از سوی کشورهای عربی و اسلامی اتخاذ میشد و اروپا و آمریکا تحت فشار قرار میگرفتند و رژیم صهیونیستی را از نظر اقتصادی و سیاسی تهدید میکردند، چه بسا اکنون شاهد وضعیت بسیار بهتری برای مردم فلسطین میبودیم، ولی با تاسف فراوان باید گفت، وقتی چنین مواضعی اتخاذ نمیشود، رژیم صهیونیستی همچنان به این تجاوزات و جنایات خود ادامه میدهد و مردم فلسطین هم همچنان باید به تنهایی بار این تجاوزات را به دوش بکشد.
انتهای پیام/
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1398336/