ایرانیان جهان

آخرين مطالب

تقابل رویکرد اروپا و آمریکا در نظم نوین جهانی ایالات متحده آمریکا

تقابل رویکرد اروپا و آمریکا در نظم نوین جهانی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - در حالی که ایالات متحده با تغییرات بنیادین در سیاست خارجی خود، واقعیت‌های نظم چندقطبی جدید را پذیرفته است، اروپا همچنان به استراتژی‌های منسوخ دوران جنگ سرد و یکجانبه‌گرایی آمریکا چسبیده است. این واگرایی فزاینده، قاره سبز را با چالش‌های بی‌سابقه‌ای مواجه ساخته و ضرورت بازتعریف جایگاه آن در عرصه بین‌المللی را بیش از پیش آشکار می‌سازد.
 زمانی اروپا تعیین می‌کرد که برای سایر نقاط جهان چه اتفاقی بیفتد. اما اکنون، پس از گذشت یکصد سال، این سایر نقاط جهان هستند که سرنوشت اروپا را رقم می‌زنند. چه اتفاقی در حال رخ دادن است؟
سی سال جنگ و برادرکشی در اروپا (جنگ‌های جهانی اول و دوم) این قاره را به شدت خسته کرد و جایگاه آن را در عرصه جهانی تنزل داد. نظم دوقطبی جهانی، که در آن اتحاد جماهیر شوروی مارکسیستی و ایالات متحده سرمایه‌داری حاکم بودند، متولد شد. کشور‌های اروپایی از نظر سیاسی، نظامی و اقتصادی در درون حوزه نفوذ سرمایه‌داری یا کمونیستی قرار گرفتند.
با فروپاشی نظام جنایتکار کمونیسم در سال 1991، این وضعیت به پایان رسید. از آن پس، تنها یک ابرقدرت وجود داشت که تعیین می‌کرد در جهان چه اتفاقی می‌افتد: ایالات متحده. نظم تک‌قطبی جهانی متولد شد. نظمی که دستور کار آمریکایی جهانی‌سازی را دنبال می‌کرد: کثرت‌گرایی فرهنگی (اجتماعی)، تجارت آزاد (اقتصادی)، دموکراسی و ملت‌سازی (سیاسی).
اما این نظم تک‌قطبی با تکانه‌های شدیدی به پایان رسید. تروریسم اسلامی (از سال 2001) به طور بنیادین جهان‌بینی اجتماعی-فرهنگی ایالات متحده را رد کرد. بحران مالی سال 2008، بی‌ثباتی سرمایه‌داری افسارگسیخته جهانی را به نمایش گذاشت. ظهور چین ثابت کرد که شکوفایی اقتصادی بدون دموکراسی و اقتصاد بازار آزاد نیز امکان‌پذیر است. اکنون ایالات متحده به خوبی دریافته است که دوران هژمونی تک‌قطبی به پایان رسیده و ما وارد نظم چندقطبی جهانی شده‌ایم که از چندین مرکز قدرت تشکیل شده است.
به همین دلیل است که به نظر می‌رسد ایالات متحده در حال ایجاد یک گسست ریشه‌ای با سیاست خارجی دهه‌های اخیر خود است. نخبگان اروپایی ظاهراً هنوز این موضوع را درک نکرده‌اند، یا نمی‌خواهند آن را درک کنند. آنها به دستور کار قدیمی ایالات متحده می‌چسبند، حتی اگر خود ایالات متحده دیگر به آن اعتقادی ندارد. پیامد‌های این وضعیت چیزی کمتر از فاجعه‌بار نیست.
اروپا در گرداب استراتژی‌های منسوخ
فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، خلأ قدرتی را در اروپای شرقی ایجاد کرد که توسط اتحادیه اروپا و ناتو پر شد. روسیه ابتدا در گرجستان (2008) و سپس در اوکراین (از سال 2014)، نشان داد که ابزار، تمایل و اراده لازم برای دفاع از منافع حیاتی خود را دارد. غرب با تحریم‌های اقتصادی و 350 میلیارد یورو کمک نظامی و مالی به اوکراین پاسخ داد.
این اقدامات هیچ تأثیر اساسی بر واقعیت‌های میدان نبرد نداشته است. اکنون سیاست است که تعیین‌کننده است. به همین دلیل است که ایالات متحده به سمت شرایط مورد نظر روسیه برای مذاکرات صلح ریاض پیش می‌رود: بی‌طرفی اوکراین و عدم عضویت آن در ناتو. اتحادیه اروپا که به مدت سه سال از به کارگیری ابزار‌های دیپلماتیک امتناع کرد، اکنون از عدم حضور خود در میز مذاکره گله‌مند است.
در عین حال، اتحادیه اروپا با لفاظی‌های فراوان، خواستار چیزی کمتر از پیروزی کامل نظامی و تغییر رژیم در روسیه بود - حتی اگر کشور‌های اروپایی برای اعزام ارتش‌های خود آماده نبودند. علاوه بر این، دهه‌ها هزینه‌کرد دفاعی کمتر از حد مطلوب آنها ثابت می‌کند که آنها تهدید روسیه را چندان جدی نمی‌گیرند، علی‌رغم لفاظی‌هایشان مبنی بر ورود قریب‌الوقوع تانک‌های دشمن به بروکسل.
اکنون ایالات متحده می‌خواهد هزینه‌های سیاست خارجی خود در اوکراین را به رهبری اروپا منتقل کند، که ظاهراً با کمال میل آن را می‌پذیرد. در این میان، ایالات متحده همچنین علاقه خود را به منابع معدنی اوکراین به صراحت اعلام می‌کند، در حالی که اتحادیه اروپا با درماندگی نظاره‌گر است؛ و برای تکمیل این روند، ایالات متحده چیزی را که برخی آن را جنگ تجاری می‌نامند و تعرفه‌های 25 درصدی را برای محصولات اتحادیه اروپا اعمال کرده است، در حالی که رهبران دولت‌های اروپایی یکی پس از دیگری برای، به قول معروف، "بوسیدن حلقه" به واشنگتن دی سی سفر می‌کنند. اتحادیه اروپا نیز به نوبه خود، بی‌خبری خود را به طرز باشکوهی به نمایش می‌گذارد. مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، حتی از پذیرفتن کایا کالاس، کمیسر اروپایی با عنوان پرطمطراق مسئول سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپا، خودداری می‌کند.
بن‌بست ایدئولوژیک و ضرورت پوست‌اندازی
برای دهه‌ها، نخبگان اروپایی در یک چارچوب ایدئولوژیک آتلانتیکی انتخاب، آموزش و ترفیع یافته‌اند. این چارچوب مبتنی بر داشتن ارزش‌های اخلاقی مشترک نیست، بلکه بر اساس منافع آمریکا استوار است. این منافع همیشه با منافع کشور‌های اروپایی همخوانی ندارد. به اصطلاح "غرب آزاد" دوران جهان دوقطبی دیگر وجود ندارد. مفاهیم نظری دوران جهان تک‌قطبی، از "پایان تاریخ" فوکویاما گرفته تا "برخورد تمدن‌ها"ی هانتینگتون، کاملاً منسوخ شده‌اند و هیچ نوع راهنمایی برای جهان امروز، چه رسد به جهان فردا، ارائه نمی‌دهند. آمریکایی‌ها واقعیت چندقطبی را پذیرفته‌اند و شروع به گرفتن نتایج منطقی در مورد سیاست خارجی کرده‌اند. زمان آن رسیده است که ما نیز در اروپا همین کار را انجام دهیم.
خواه بخواهیم یا نه، باید به نحوی برای اوکراین صلح پیدا کنیم و نوع جدیدی از معماری دفاعی را برای اروپا شکل دهیم. این بدان معناست که ما در مقطعی از زمان نیاز به عادی‌سازی روابط خود با روسیه، به ویژه در مورد تجارت و انرژی داریم. هر چه بیشتر خود را در استراتژی‌های گذشته محبوس کنیم، هزینه‌های انسانی و مالی برای اوکراین و همچنین خودمان بیشتر خواهد بود.
ثانیاً، سرمایه‌گذاری در ظرفیت‌ها و صنایع دفاعی خودمان ضروری و در اولویت است. این کار نباید بر اساس تفکر آتلانتیکی انجام شود، بلکه بر اساس ایجاد یک مرکز قدرت اروپا محور، که شرط اساسی برای دفاع از منافع ژئواستراتژیک ما است. روشی که تئو فرانکن، وزیر دفاع بلژیک، برای سفارش تعداد بیشتری از جنگنده‌های اف-35 آمریکایی "دم تکان می‌دهد"، نشان‌دهنده ناتوانی بلژیک است.
در نهایت، ما باید بار دیگر شروع به تفکر بر اساس "رئال‌پلیتیک" کنیم، به جای حفظ تفکر آرمان‌گرایانه لیبرال و اتوپیایی که مشخصه اتحادیه اروپا است. در یک جهان چندقطبی، ایالات متحده همیشه یک متحد باقی خواهد ماند. با این حال، اروپا باید بتواند روی پای خود بایستد. برای این منظور، اتحادیه اروپا ابزار مناسبی نیست و ما باید حاکمیت و پویایی ملی خود را برای به وجود آوردن رنسانس تمدن اروپایی خود احیا کنیم. در نتیجه اروپا در مقطع حساسی از تاریخ خود قرار دارد. نظم جهانی در حال تغییر است و اروپا برای حفظ جایگاه خود، نیازمند پوست‌اندازی و انطباق با شرایط جدید است. اتخاذ رویکردی فعال، استراتژیک و مبتنی بر منافع مستقل، برای اروپا ضروری است. این قاره با تکیه بر ظرفیت‌های اقتصادی، فناورانه و دیپلماتیک خود، و با تقویت همگرایی و همکاری در میان کشور‌های عضو، می‌تواند نقش مهمی در شکل‌دهی به نظم چندقطبی جدید ایفا کند و رنسانس تمدن اروپایی را رقم بزند.
منبع: بروکسل سیگنال

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1399523/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انتشار اطلاعات بدهکاران کلان بانکی: گامی به سوی نظارت عمومی و بهبود سیاست‌های پولی

سفر مدیرعامل بانک ملی ایران به ارومیه

امسال تمرکز بخش اقتصادی کردستان بر رفع بیکاری باشد

مربی فوتسال بانوان:انتقاد از تیم ملی منصفانه نیست؛ همه باید حمایت کنند – آفتاب نو | اخبار ورزشی

خانه هنرمندان ایران انیمیشن «شیطان‌کش: قطار موگن» را پخش می‌کند

نیلوفر، زنی که به مردان درس مربیگری می‌دهد!

اینتر آماده پیشنهادها برای طارمی؛ ترکیه مقصد احتمالی مهاجم ایرانی؟

روبات و انسان در چین مسابقه دو دادند

ستاره‌شناسان 1300 اختروش جدید کشف کردند

سفر معاون نخست‌وزیر پاکستان به کابل

مذاکرات از خط‌قرمز ایران عبور خواهد کرد!

ایمان و باور ارتش، ضامن امنیت کشور است

اعلام ساعت دقیق مذاکره ایران و آمریکا در رم

چین: وضع تعرفه‌های جدید بر کشتی‌های چینی به ضرر همه‌ است

آمادگی آمریکا برای به رسمیت شناختن کریمه به عنوان بخشی از روسیه

پیش بینی دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا/ ترامپ از ناحیه برخی افراطیون تحت فشار است/ مذاکرات ادامه خواهد داشت؟

شوک آمریکا با مالیات به جام باشگاه های جهان

توییت وزیر خارجه ایتالیا درباره مذاکرات ایران و آمریکا

فوری/ ساعت مذاکره ایران و آمریکا در رم مشخص شد

تحولات اوکراین| تهدید ترامپ به خروج از توافق در صورت کارشکنی

قیمت میجر امروز شنبه 30 فروردین به دلار و تومان

آمریکا هدف جدیدش را بمباران کرد

گشایش برای دیپلماسی شخصی/ مذاکرات ایران و آمریکا در چه شرایطی موفق می‌شود؟

ورود عراقچی به رم

حمایت کرملین از مذاکرات ایران و آمریکا

اعلام رسمی زمان و ساعت دقیق مذاکره غیر مستقیم ایران با آمریکا به وقت ایران

گفت‌وگوهای بی‌حاصل در رابطه با اوکراین را رها خواهیم کرد

ادعای آسوشیتدپرس درباره توافق جدید ایران و آمریکا| ایران به دنبال تضمین است

بساط آقازاده‌ها جمع شد

نویسنده آمریکایی: مخالفت اسرائیل با مذاکرات واشنگتن و تهران، بازی با آتش است

سرخوردگی ترامپ از مذاکرات اوکراین و روسیه؛ احتمال خروج آمریکا از روند صلح

اخبار لحظه به لحظه از مذاکرات ایران با آمریکا امروز شنبه 30 فروردین 1404

صفحه اول روزنامه‌های شنبه 30 فروردین

اعلام تصمیم مهم پنتاگون درباره سوریه

گروسی دنبال پُست است، اروپا دنبال «نقش»

سرمقاله اعتماد/ برای دانشگاه

هشدار متفکر آمریکایی: ایران را به جنگ نکشانید!

بلومبرگ: ترامپ قصد دارد حاکمیت روسیه بر جزایر کریمه را به رسمیت بشناسد

جزئیات دیدار محمود عباس با جولانی

سرنگونی پهپاد پیشرفته دیگر آمریکایی در آسمان یمن

انتقاد یک مقام صنفی از مصوبه الزام پمپ بنزین‌ها به ایجاد ایستگاه شارژ برقی

پنج مقصد صادراتی محصولات نانویی ایران

نصیری اقدم: با اینکه دلار پایین آمده، اما الان همه چیز با دلار 100 هزار تومانی محاسبه می‌شود

توافق معادن با کی‌یف به تلاش برای توقف جنگ در اوکراین مرتبط نیست

تسهیل سرمایه‌گذاری در اردبیل برای رونق اقتصادی

سفر هیئت اقتصادی ایران به آذربایجان به منظور توسعه روابط

بهترین شغل دنیا چیست؟ مهدی طارمی بودن!

هشدار مهم به این گروه از یارانه‌بگیران: با این معیارها، یارانه 18 میلیون نفر حذف می شود

تناقض‌های آماری با سال پایه + فیلم

پیشنهاد تعیین قیمت توسط خودروساز تحت نظارت شورای رقابت