مذاکرهکنندگان ایران و آمریکا در عمان چه کسانی هستند؟
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از فرارو؛ نمایندگان ایران و آمریکا امروز 23 فروردین در مسقط، پایتخت عمان، حاضر میشوند تا درباره اختلافات دوجانبه حول برنامه هستهای ایران و تحریمهای آمریکا گفتوگو کنند.
هیات نمایندگی ایران در این گفتوگوها را عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، هدایت میکند. مجید تخت روانچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه، کاظم غریب آبادی معاون بین الملل و حقوقی، و اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت خارجه دیگر نفراتی هستند که عراقچی را در این رویارویی دیپلماتیک همراهی میکنند.
دیپلماتهای ارشد ایران عراقچی که از یک خانواده تجارت پیشه و فرش فروش برخاسته است و اکنون به عنوان وزیر خارجه دولت چهاردهم فعالیت میکند، در زمان گفتوگوهای برجامی معاون حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه وقت، محمدجواد ظریف بود و سرپرستی هیات ایرانی را بر عهده داشت. او بین سالهای 1396 تا 1400 هم معاونت سیاسی وزیر امور خارجه را برعهده داشت.
تخت روانچی دیگر مذاکره کننده ارشد ایران در گفتوگوهای منتهی به برجام است. او از 1392 تا 1396 معاون وزیر امور خارجه در امور اروپا و آمریکا بود و پس از آن هم معاونت سیاسی دفتر ریاست جمهوری و نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک را عهده دار شد.
غریب آبادی نیز دیگر دیپلمات بلندپایه ایران است که به خوبی در جریان گفتوگوهای هستهای دهه نود و حواشی پیرامون برجام قرار دارد. دبیری کمیته برجام شورای عالی امنیتی ملی، نمایندگی ایران در دفتر سازمان ملل متحد در وین و نمایندگی ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی مهمترین مسئولیتهای غریب آبادی در ارتباط با گفتوگوها و توافق هستهای هستند.
اسماعیل بقایی هم که در حال حاضر به عنوان سخنگوی وزارت امور خارجه شناخته میشود، سابقه قابل توجهی در امور حقوقی این وزارتخانه دارد. او در سالهای 1389 تا 1393 ریاست اداره پیمانها و حقوق بین الملل وزارت خارجه را بر عهده داشت و در سال 1394 نیز مشاور ارشد مذاکره کننده ایران در امور برجام بود.
هیات ایرانی را علاوه بر این چهرههای نامدار، شماری از کارشناسان ارشد موضوع هستهای و حوزه رفع تحریمها همراهی میکنند.
آمریکاییهای ناشناخته در طرف مقابل، اطلاعات چندانی از هیات مذاکره کننده آمریکایی ارائه نشده است. آنچه مشخص است این است که هدایت مذاکرهکنندگان آمریکایی را استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا در خاورمیانه، بر عهده دارد.
بر خلاف نمایندگان ایران، ویتکاف تا پیش از دولت دوم ترامپ سابقه دیپلماتیکی نداشته و تنها به واسطه دوستی نزدیک با رئیس جمهور آمریکا به این موقعیت رسیده است.
اما ویتکاف که از سرمایه داران برجسته در حوزه املاک است، در مدت کوتاهی که وارد سیاست بین الملل شده، پروندههای مهمی را پیش برده است. او در آتش بس موقت میان اسرائیل و حماس نقشی کلیدی ایفا کرد و رهبری مذاکرات درباره جنگ اوکراین را بر عهده دارد.
تمی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، روز سه شنبه از معرفی اعضای هیات آمریکایی خودداری کرد و تنها به گفتن این نکته بسند کرد که «تقریبا بلندپایهترین افراد» حاضر خواهند بود.
در گفتوگوهای فنی و سیاسی سال 1394 که با هدایت وندی شرمن، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور سیاسی برگزار میشد، رابرت مالی، نماینده ویژه رئیس جمهور وقت آمریکا در امور خاورمیانه و نفرات ارشد در امور کنترل تسلیحات و امنیت بین الملل، منع اشاعه هستهای، امور تحریم ها، و مشاوران حقوقی از وزارتخانههای امور خارجه، انرژی، و خزانه داری آمریکا حضور داشتند.
از آنجه که بعید است گفتوگوهای جاری در عمان وارد موضوعات پیچیده فنی حقوقی و هستهای شود، نباید انتظار چنین ترکیب پرشماری در مسقط را داشت.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1402536/