مذاکرات تعرفهای آمریکا و ژاپن و تأثیر آن بر کرهجنوبی
آسیا و اقیانوسیه
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - همزمان با تلاش کشورها برای کاهش تعرفههای «متقابل» آمریکا، ژاپن و کره جنوبی قرار است به ترتیب از امروز و هفته آینده مذاکرات مرتبط با تعرفهها را با آمریکا شروع کنند. - اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، همزمان با تلاش کشورها برای کاهش تعرفههای «متقابل» اعلامشده از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، مذاکرات دوجانبه با آمریکا در حال آغاز است.
ژاپن و کره جنوبی که جزء متحدان آمریکا محسوب میشوند، قرار است به ترتیب از امروز و هفته آینده مذاکراتی در سطح وزارتخانههای مرتبط با تعرفهها را با آمریکا شروع کنند. اگرچه قرار گرفتن در میان کشورهای اولویتدار آمریکا در ظاهر مثبت است، اما اینکه آیا این موضوع منجر به توافقهای مطلوب خواهد شد یا خیر، هنوز مشخص نیست. وزیر خزانهداری آمریکاروز دو شنبه در مصاحبهای تأکید کرده بود که کسی که زودتر وارد عمل شود، مزیت دارد و معمولاً اولین کشوری که به توافق میرسد، بهترین توافق را میگیرد.
در این میان، ژاپن در مذاکرات با آمریکا - که احتمالاً بسیاری از موضوعات آن با کره جنوبی همپوشانی دارد - استراتژی «شنیدن حداکثری» و «پنهان نگهداشتن کارتهای امتیاز» را در پیش گرفته است.
آکازاوا ریومسا، رئیس هیئت مذاکرهکننده ژاپن و وزیر احیای اقتصادی، در آستانه سفر به آمریکا گفته است: هر چه زودتر توافق حاصل شود، بهتر است، اما امتیازهای مؤثر دائماً در حال تغییر هستند. قاعده طلایی، واکنش سریع و با سعهصدر است.
کره جنوبی نیز به دستورهان داکسو، نخستوزیر و کفیل ریاست جمهوری دولت موقت کره جنوبی، هیئت مذاکرهکننده خود را تشکیل داده و آن داکگن، وزیر تجارت، صنعت و انرژی این کشور، هفته آینده برای مذاکرات به آمریکا سفر میکند.
شکایت تاجران آمریکایی از اقدامات تعرفهای ترامپ به گفته رسانههای کرهای، همانطور که ترامپ در مکالمه تلفنی با نخستوزیر کره جنوبی اشاره کرده، ایالات متحده احتمالاً به دنبال نوعی «معامله یکجا» خواهد بود که علاوه بر کاهش کسری تجاری، موضوعات امنیتی و ارزی را نیز وارد میز مذاکره میکند.
روزنامه نیکی ژاپن روز گذشته گزارش داد که مذاکرات تعرفهای میان ژاپن و آمریکا از روز 16 آوریل آغاز شده و در 17 آوریل، وزیر خزانهداری آمریکا با آکازاوا ریومسا دیدار خواهد کرد.
آکازاوا که از نزدیکان ایشیبا شیگرو، نخستوزیر ژاپن است، پیش از عزیمت به آمریکا در مصاحبهای گفت: درک دغدغههای آمریکا بسیار مهم است. هدف اصلی ما این است که اسکات بسنت و جمیسون گریر (نماینده تجاری آمریکا) ما را شریک قابل اعتمادی در مذاکرات بدانند.
رسانههای ژاپنی همچنین گزارش دادهاند که ژاپن در نخستین دور مذاکره بهجای ارائه پیشنهادهای مشخص، بیشتر بر شناخت خواستههای آمریکا متمرکز است؛ یعنی ابتدا گوش دهد و سپس موضع خود را مشخص کند. اما در مقابل، آمریکا خواستار ارائه پیشنهاد اولیه از سوی ژاپن است.
بسنت در گفتوگوی روز دوشنبه خود با بلومبرگ گفته بود: ما ابتدا میخواهیم ببینیم ژاپن چه چیزی آورده است، سپس مذاکرات را شروع میکنیم. رسانههای ژاپنی، این اختلاف در انتظار ابتکار عمل طرف مقابل را نگرانپ کننده توصیف کرده و افزودند که با این وضعیت احتمال فرسایشی بودن مذاکرات بالا خواهد رفت.
آمریکا پیشتر خواستار رفع موانع تجاری ژاپن نسبت به کالاهایی چون محصولات کشاورزی و خودروها شده بود و در عین حال به دنبال توافقی جامع است که موضوعاتی چون صادرات LNG از آلاسکا، مسائل ارزی و مشارکت در هزینههای نظامی آمریکا در ژاپن را نیز شامل شود. ترامپ در این باره گفته است: این مسائل امنیتی هستند، ولی ما آن را به عنوان بخشی از بسته مذاکرات در نظر میگیریم.
از نگاه ژاپن، تمایل آمریکا به «بسته توافقات» نگرانکننده است؛ زیرا با توجه به وابستگی شدید امنیتی به آمریکا، اگر مسائل امنیتی وارد مذاکرات شوند، توکیو در زمینه تجارت و ارز دست باز کمتری خواهد داشت.
روزنامه نیکی ژاپن در این باره نوشت: برای ژاپن بهتر است مذاکرات تجاری و ارزی را از امنیت جدا کند، اما بسنت که آشنایی زیادی با نقاط ضعف ژاپن دارد، احتمالاً این امتیاز را از ژاپن خواهد گرفت.
ایشیبا شیگرو،نخستوزیر ژاپن در واکنش به گمانهزنیهای رسانههای ژاپنی درباره نتیجه مذاکرات تأکید کرد: اگر بخواهیم عجله کنیم، همه چیز به هم میریزد. من فکر نمیکنم سریع به نتیجه رسیدن به معنای سازش سریع و پایان فوری مذاکرات باشد.
وی همچنین دستور داده است که تمام وزارتخانهها با دیدگاه «هر بخش یک طرف مذاکره است» از مذاکرات حمایت کنند. با این حال، ژاپن فعلاً قصد وضع تعرفههای تلافیجویانه را ندارد. ایشیبا اخیراً در پارلمان گفته بود: تعرفههای آمریکا فاجعهای ملی است اما (وضع تعرفه تلافیجویانه) به نفع ژاپن نخواهد بود.
مذاکرات اولیه میان آمریکا و ژاپن در طی امروز و فردا، تا حد زیادی مشخص خواهد کرد که کشورهای آسیایی متحد آمریکا تا چه حد خواهند توانست دربرابر خواستههای بیشمار آمریکا از طریق فشار تعرفهای مقاوما کرده و کمترین امتیاز را به طرف آمریکایی بدهند.
به گفته تحلیلگران، درصورت شکست ژاپن در این مذاکرات، سایر متحدان از جمله کره جنوبی نیز به دلیل همپوشانی منافع و وابستگیهای خود دربرابر آمریکا، سرنوشت مشابهی با ژاپن را در مذاکرات هفته آتی تجربه خواهد کرد.
ژاپن و کرهجنوبی که علاوه بر مسائل اقتصادی، در مسائل منطقهای و ژئوپولیتیکی خود با کشورهایی همچون چین و روسیه، وابستگی شدیدی به جمایتهای نظامی و سیاسی واشنگتن دارند، شانس زورآزمایی و کارت امتیاز ژاپن و کرهجنوبی احتمالا کمک چندانی بر برونرفت این دو کشور از فشارهای دولت دونالد ترامپ نداشته باشند.
افزایش پروازهای جنگندههای ژاپن برای مقابله با تهدیدات چیناستقرار پهپادهای شناسایی آمریکا در ژاپن در برابر تهدیدات چین انتهای پیام/
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1409289/