ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چرا صادرات نفت ایران در فشار حداکثری 2 سقوط نکرد؟ ایالات متحده آمریکا

چرا صادرات نفت ایران در فشار حداکثری 2 سقوط نکرد؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش بازار، به اعتقاد این اندیشکده، نقش چین در رویارویی با نظم آمریکایی باعث کاهش تمایل قدرت‌ها به تبعیت از سیاست‌های تحریمی ترامپ شده. این مسئله را می‌توان در عرصه‌های مختلفی مثل «جنگ‌ تعرفه‌ای چین و آمریکا»، «تقابل ژئوپولیتیک در پاناما و جزیره‌ی تایوان» و «نهادسازی موازی با سازمان‌های غربی مثل بانک توسعه‌ بریکس در برابر صندوق بین‌المللی پول» مشاهده کرد.
در ادامه این گزارش آمده است: در دوره‌ی گذار نظم بین‌الملل، آنچه بیش از هر چیز اهمیت دارد، توانایی بازیگران برای تطبیق راهبردی با شرایط در حال تغییر و مدیریت هوشمندانه‌ی چالش‌های برون‌زا است. در چنین محیطی، توان تحلیل دقیق تحولات، پیش‌بینی روندها و اتخاذ تصمیمات منعطف و به‌موقع، نقشی تعیین‌کننده در کاهش آسیب‌پذیری و حفظ ثبات اقتصادی و سیاسی ایفا می‌کند. بر این اساس، بررسی روندهای اثرگذاربر موقعیت ایران همچون تغییرات صادرات نفت کشور و تحریم‌های مربوط به آن، ضرورتی انکارناپذیر در فرآیند سیاست‌گذاری و راهبردسازی به شمار می‌رود.
توانایی‌های ایران و تغییرات نظم
با آغاز دور دوم ریاست‌جمهوری «دونالد ترامپ»، نگرانی‌هایی در فضای داخلی کشور شکل گرفت مبنی بر اینکه احیای سیاست «فشار حداکثری» می‌تواند خسارات اقتصادی سنگینی را برای کشور به همراه داشته باشد. افرادی نظیر دکتر «محمدجواد ظریف»، وزیر امور خارجه‌ی پیشین ایران، بارها تصریح کرده بودند که بهبود وضعیت فروش نفت ایران در دوران ریاست‌جمهوری «جو بایدن» به دلیل بی‌میلی دولت ایالات متحده به افزایش فشار تحریمی بر تهران بوده است؛ بنابراین، در صورت پیروزی مجدد «دونالد ترامپ» در انتخابات، احتمال بازگشت فشار حداکثری علیه ایران بالا رفته و در نتیجه کاهش صادرات نفت می‌تواند زیان‌های جدی اقتصادی را متوجه کشور سازد. با این حال، تحولات چند ماه اخیر نشان داد که این نگرانی‌ها تا حد زیادی بی‌پایه بوده‌اند. چرا که در سال‌های اخیر، مجموعه‌ای از عوامل ژئوپلیتیک و فنی به کاهش آسیب‌پذیری ایران در برابر تحریم‌های بین‌المللی، به‌ویژه تحریم‌های یک‌جانبه‌ی آمریکا کمک کرده‌اند.
نخست تغییرات راهبردی مبنی بر بهبود مناسبات سیاسی ایران با قدرت‌های بزرگی همچون چین و روسیه است که از جمله جلوه‌های آن می‌توان به انعقاد توافق‌نامه‌هایی نظیر «برنامه همکاری 25 ساله ایران و چین» (2021) و «پیمان مشارکت استراتژیک جامع ایران و روسیه» (2024) اشاره نمود. باید در نظر داشت که تقویت روابط تهران با پکن و مسکو، ظرفیت جدیدی برای دور زدن ساختارهای مالی و تجاری غرب ایجاد کرده‌اند که کشور به خوبی از آن بهره‌برداری کرده است. دوم، افزایش تنش ژئوپلیتیک میان ایالات متحده با چین و روسیه باعث کاهش تمایل این قدرت‌ها به تبعیت از سیاست‌های تحریمی آمریکا شده است؛ به ویژه نقش چین در رویارویی با نظم آمریکایی قابل توجه است. این مسئله را می‌توان در عرصه‌های مختلفی مثل «جنگ‌ تعرفه‌ای چین و آمریکا»، «تقابل ژئوپولیتیک در پاناما، جزیره‌ی تایوان و به طور کلی دریای جنوبی و شرقی چین» و «نهادسازی موازی با سازمان‌های غربی مثل بانک سرمایه‌گذاری زیرساخت آسیا (AIIB) در برابر بانک جهانی، بانک توسعه‌ی جدید (وابسته به بریکس) (NDB) در برابر صندوق بین‌المللی پول و ابتکار کمربند و جاده (BRI) در برابر سازمان همکاری و توسعه‌ی اقتصادی (OECD) » مشاهده نمود. این امر از طریق تضعیف ساختار هژمونیک تحت تسلط آمریکا و سوق‌ دادن نظام بین‌الملل به سمت یک سیستم چند مرکزی، فرصت‌هایی برای بازیگری مستقل‌تر ایران و مقابله با تهدیدات اقتصادی و امنیتی غرب فراهم آورده است. سوم، بهبود توانمندی‌های فنی ایران در حوزه‌هایی مانند حمل‌ونقل دریایی، شبکه‌های مالی غیرمتمرکز، گسترش معاملات تهاتری، استفاده از ناوگان در سایه، حرکت در طول مسیرهای امن‌تر و توسعه ظرفیت‌های پالایشی و پتروشیمی، به ایران اجازه داده روش‌های جایگزینی را برای صادرات نفت و کالاهای تحریمی در پیش بگیرد. به همین دلیل، با وجود تلاش‌ها برای بازگرداندن سیاست فشار حداکثری و راه‌اندازی عملیات روانی گسترده از سوی رسانه‌ها و مقام‌های خارجی، صادرات نفت ایران برخلاف انتظار با شوک‌های شدید مواجه نشد و حتی رشد نسبی را تجربه کرد.
باتوجه به نکات فوق، با وجود گمانه‌زنی‌هایی در مورد کاهش صادرات نفت کشور نظیر تنزل آن به کانال 100 هزار بشکه در روز طی فشار حداکثری اول، اما بررسی‌ ارقام مرتبط با این شاخص از افزایش آن حکایت دارد. به‌عنوان نمونه، در فوریه 2025، میزان صادرات نفت ایران به 1.82 میلیون بشکه در روز رسید که نسبت به ژانویه همان سال، افزایشی 50 درصدی را نشان می‌دهد. این روند افزایشی ادامه یافت، به‌گونه‌ای که تنها میزان صادرات نفت ایران به چین در مارس 2025 به 1.9 میلیون بشکه در روز رسید. افزون بر این، باید صادرات نفت به سایر خریداران را نیز در نظر گرفت؛ هرچند آمار دقیقی از آن در دست نیست. بنابراین، می‌توان نتیجه گرفت که مجموع صادرات نفت ایران در ماه مارس 2025 بیش از رقم مذکور بوده است.
نتیجه‌گیری
بررسی روند تحولات اخیر در عرصه صادرات نفت ایران نشان می‌دهد که برخلاف نگرانی‌های اولیه درباره احیای فشار حداکثری در دولت دوم ترامپ، کشور توانسته است با بهره‌گیری از ظرفیت‌های راهبردی، آسیب‌پذیری خود را در برابر تحریم‌ها کاهش دهد. آمارهای موجود حکایت از آن دارند که صادرات نفت نه‌تنها کاهش نیافته، بلکه بیشتر هم شده است. این امر نشان می‌دهد که تاثیرپذیری صادرات نفت ایران از تحریم‌های آمریکا کمتر از دوران فشار حداکثری اول است. نتیجه آن‌که، ایران در مواجهه با تحریم‌های جدید، با شرایطی متفاوت و مقاوم‌تر از گذشته ظاهر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1409922/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آمریکا: در مذاکرات با ایران پیشرفت هایی حاصل شد – آفتاب نو | اخبار ورزشی

ایران از موضع ضعف در حال مذاکره است؟ | چه کسی دنبال مذاکره است؛ ایران یا آمریکا؟

4 شهید در حمله آمریکا به یمن

پیشرفت بسیار خوبی در مذاکرات ایران و آمریکا حاصل شده است

ابراز نگرانی شدید دبیرکل سازمان ملل نسبت به حملات آمریکا به یمن

تعرفه‌های ترامپ: فرصتی برای صادرات کالا‌های ایرانی و چالشی برای صنعت فولاد

تصاویر؛ خاموشی، خشم و گرمای 50 درجه؛ بحران طاقت‌فرسای عراق

لیگ قهرمانان زنان اروپا؛ بارسلونا به دنبال سه‌گانه تاریخی، آبی‌های لندن به فکر انتقام

عکس/نوید محمدزاده در آمریکا دلتنگ ایران شد!

کمین سخت مقاومت برای صهیونیست‌ها و هلاکت سه نظامی ارتش رژیم/ ابوعبیده: سرنوشت اسیر اسرائیلی همچنان نامشخص است/ انهدام یک پهپاد دیگر آمریکا توسط انصارالله یمن/ بیش از 50 درصد صهیونیست‌ها خواهان توقف جنگ و بازگرداندن اسرا هستند

ایران محور مقاومت را به آفریقا هم برد؟ | تهران و مسکو در صحرا و مراکش نفوذ کرده‌اند؟

مشخص کردن شرط به نتیجه رسیدن مذاکرات توسط وزیر امور خارجه ایران

احتمال بازداشت الجولانی در عراق

درمان یبوست با مصرف این میوه

عراقچی شرط توافق با آمریکا را مشخص کرد

بیانیه وزارت امور خارجه درباره مذاکرات با آمریکا در رم

اراجیف تکراری نتانیاهو علیه تهران

30 سال گذشت؛ برتری 5-2 آژاکس مقابل بایرن مونیخ و صعود به فینال لیگ قهرمانان اروپا

همزمان با جنگ تعرفه‌ای ترامپ، آمریکایی‌ها به چین روی خوش نشان می‌دهند

مذاکرات امروز ایران و آمریکا شکست نتانیاهو بود

خبر مهم عراقچی از مذاکرات ایران و آمریکا

«واکنش‌ها به دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا»، «هشداری از سوی مقامات قضایی» و «تبعات سنگین یک باخت»

آمریکا از خواسته خود درمورد ایران عقب نشینی کرد؛ ادعای مهم رسانه عبری

کاهش شدید شبانه قیمت طلا پس از مذاکرات مثبت ایران و آمریکا + قیمت طلا و سکه

آمریکا: در مذاکرات با ایران پیشرفت هایی حاصل شد

آمریکا طی سه ساعت 38 بار به یمن حمله کرد

ادعای وزیر خارجه اسراییل درباره مذاکرات هسته‌ای ایران

اسرائیل نسبت به مذاکرات چه واکنشی نشان می‌دهد؟

شکست نتانیاهو با مذاکرات موفق امروز ایران و آمریکا

اقتدار نظامی ایران آمریکا را وادار به مذاکره کرده است

فوری | واکنش یک مقام ارشد آمریکا به مذاکره دور دوم با ایران

الجولانی در عراق بازداشت می شود؟

اعلام احتمال بازداشت الجولانی در عراق

اصلاح مقررات بازدارنده و رفع موانع پیش‌روی فعالان اقتصادی استان بوشهر

عکس | جلسه شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی با حضور سران قوا

مهارهای قهرمانانه در لیگ اروپا! سیوهای دیدنی مرحله یک‌چهارم نهایی

اروپا و آتش‌بس 30 ساعته روسیه با اوکراین؛ جنگ تمام شود!

پیش بینی بورس برای فردا یکشنبه 31 فروردین ماه

عکس؛ ماتئو سالوینی سوژه حاشیه‌ای نشست ایران و آمریکا در رم

این یعنی خبری از انفجار نبود!

آغاز تظاهرات علیه ترامپ از امروز در سراسر آمریکا/

سکوت مشکوک آمریکا پس از پایان مذاکرات رم

بیانیه وزارت امور خارجه درباره گفت‌وگوهای رم

مذاکره با آمریکا؛ حرف اول مجامع سیاسی این روزها

لیبرمن: مذاکرات امروز ایران وآمریکا، شکست سخت نتانیاهو بود

اژد‌ها در محاصره تعرفه‏‏‏‌ها

موافقت زلنسکی با آتش بس پیشنهادی پوتین

الخزعلی: الجولانی به عراق بیاید، بازداشت می شود

دوئل با فدرال رزرو

تصمیمات ناکارآمد اقتصاد ایران را ضعیف کرد/ برای توسعه اقتصادی در انتظار لغو تحریم‌ها هستیم