ایرانیان جهان

آخرين مطالب

امپراتوری انرژی چین؛ تهدیدی برای سلطه غرب در انقلاب سبز/ آغاز دهه تعیین‌کننده برای برق بدون کربن آسیا و اقیانوسیه

امپراتوری انرژی چین؛ تهدیدی برای سلطه غرب در انقلاب سبز/ آغاز دهه تعیین‌کننده برای برق بدون کربن
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز، تولید جهانی انرژی بادی و خورشیدی در سال 2024 به رکوردهای بی‌سابقه‌ای رسید؛ سطحی که تا مدت‌ها پیش غیرقابل تصور به نظر می‌رسید. در 15 سال گذشته، سهم انرژی بادی و خورشیدی از تقریباً صفر به 15 درصد از کل تولید برق جهان افزایش یافته و قیمت پنل‌های خورشیدی تا 90 درصد کاهش یافته است.
این تحولات نشان‌دهنده پیشرفتی چشمگیر در آنچه «گذار انرژی» نامیده می‌شود؛ تغییر از ترکیب انرژی فعلی که عمدتاً متکی بر سوخت‌های فسیلی است به سیستمی با انتشار کربن پایین که انرژی‌های تجدیدپذیر در آن غالب هستند قلمداد می‌شود.
این عبارات بخشی از یادداشت فارن افرز است که اقتصادنیوز آن را در پنج بخش ترجمه کرده که بخش نخست آن با تیتر «بازگشت ترامپ و احیای بازار نفت؛ چرا گذار در حوزه انرژی با دست‌اندازهای متفاوت روبرو است؟» و بخش دوم با عنوان «چشم‌انداز انرژی در گرو بازی قدرت‌ها؛ چگونه حمله روسیه به اوکراین فرآیند کربن‌زدایی را مختل کرد؟» و بخش سوم با تیتر «انرژی؛ بهانه‌ای تازه برای رویارویی شمال و جنوب جهانی/ آیا کربن زدایی زمینه را برای فصل تازه استعمار هموار می‌سازد؟» منتشر شدند و بخش چهارم در ادامه آمده است. پیچیدگی‌های رقابت رقابت‌های ژئوپلیتیکی عامل پیچیدگی دیگری است. انتقال انرژی به‌طور فزاینده‌ای با رقابت قدرت‌های بزرگ میان ایالات متحده و چین درهم‌تنیده شده است. این موضوع نه‌تنها در زمینه پیاده‌سازی اهداف، بلکه در زمینه «زنجیره تأمین سبز» هم صادق است.
چین در حال حاضر موقعیت غالبی در استخراج معادن و موقعیت پیش‌رو در فرآوری مواد معدنی به فلزات ضروری برای زیرساخت‌های انرژی تجدیدپذیر دارد. این کشور بیش از 60 درصد از تولید معادن خاک‌های کمیاب جهان را به خود اختصاص می‌دهد (در مقایسه با 9 درصد برای ایالات متحده) و بیش از 90 درصد از فرآوری و تصفیه خاک‌های کمیاب را انجام می‌دهد. چین 77 درصد از گرافیت جهان را تولید می‌کند، 98 درصد آن را فرآوری می‌کند و بیش از 70 درصد از لیتیم و کبالت جهان و تقریباً نیمی از مس جهان را فرآوری می‌کند.
پکن قصد دارد این تسلط را به آنچه که «زنجیره صنعتی انرژی جدید جهانی» می‌خواند، گسترش دهد، با موقعیت فرماندهی در باتری‌ها، پنل‌های خورشیدی و وسایل نقلیه برقی و همچنین با تخصیص مقادیر زیادی از سرمایه به سمت زیرساخت‌های انرژی در کشورهای در حال توسعه. با مقیاس بزرگ و هزینه‌های پایین چین، پکن این تلاش را به‌عنوان رویکردی گسترده و یکپارچه برای توسعه و تسلط بر بخش انرژی تجدیدپذیر توصیف می‌کند.
از سال 2000 تا 2022، این کشور 225 میلیارد دلار وام برای پروژه‌های انرژی در 65 کشور استراتژیک اختصاص داده است که حدود 75 درصد از آن به توسعه زغال‌سنگ، نفت و گاز اختصاص یافته است. بین سال‌های 2016 و 2022، چین بیش از هر بانک توسعه چندجانبه غربی دیگر، از جمله بانک جهانی، در پروژه‌های انرژی در سراسر جهان تأمین مالی کرده است.
ایالات متحده، که قصد دارد زنجیره‌های تأمین سبز خود را محافظت کند، با ابتکارات سیاست صنعتی بی‌سابقه و سرمایه‌گذاری‌های بزرگ و همچنین تعرفه‌هایی بر واردات دقیقاً همان اقلامی که چین تولیدکننده پیشرو آن‌هاست، واکنش نشان داده است؛ وسایل نقلیه برقی، پنل‌های خورشیدی و باتری‌ها. در دسامبر 2024، چین به این محدودیت‌ها و کنترل‌ها بر نیمه‌هادی‌ها واکنش نشان داد و صادرات خاک‌های کمیاب به ایالات متحده را به دلایل «استفاده دوگانه» ممنوع کرد؛ این کشور از همان زبانی که ایالات متحده برای توجیه کنترل‌های صادراتی خود به چین استفاده می‌کند، بهره برد؛ زیرا این مواد در فناوری‌های تجدیدپذیر و همچنین صنایع دفاعی استفاده می‌شوند.
دولت ترامپ احتمالاً برنامه‌ریزی برای وضع تعرفه‌های بیشتر بر چین را دارد. این تنش‌های رو به رشد احتمالاً موجب کندی در استقرار فناوری‌های انرژی پاک، افزایش هزینه‌ها و محدود کردن سرعت انتقال انرژی خواهد شد. دولت‌ها اکنون در حال بسیج برای «تنوع» و «کاهش ریسک» زنجیره‌های تأمین هستند. اما در عمل این کار به دلیل هزینه‌ها، محدودیت‌های زیرساختی، زمان مورد نیاز و موانع عمده برای اخذ مجوز پروژه‌ها بسیار دشوار است.
در سال گذشته، چالش جدیدی برای انتقال انرژی به وجود آمده است؛ اطمینان از تأمین برق کافی در برابر تقاضای جهانی به‌شدت افزایش‌یافته است. این نتیجه چهار برابر شدن تقاضاست؛ افزایش مصرف به دلیل «تقاضای انتقال انرژی» (برای مثال برای وسایل نقلیه برقی)، تولید مجدد و تولید پیشرفته (برای مثال نیمه‌هادی‌ها)، استخراج رمزارز و نیاز انرژی سیری‌ناپذیر مراکز داده که انقلاب هوش مصنوعی را به راه انداخته است.
برخی تخمین‌ها حاکی از آن است که تنها مراکز داده ممکن است تا سال 2030 تقریباً ده درصد از تولید برق ایالات متحده را به خود اختصاص دهند؛ یک شرکت بزرگ فناوری هر سه روز یک مرکز داده جدید باز می‌کند. روندهای برق‌رسانی نشان می‌دهند که تقاضای برق در ایالات متحده تا سال 2050 دو برابر خواهد شد. مصرف برق اکنون از پیش‌بینی‌های اخیر تقاضا پیشی گرفته است. PJM که مدیریت انتقال برق از ایالت ایلینوی تا نیوجرسی را بر عهده دارد، پیش‌بینی رشد خود را بین سال‌های 2022 و 2023 تقریباً دو برابر کرده است و هشدار می‌دهد که قبل از پایان دهه جاری، خطر کمبود برق وجود دارد. تمام این مسائل بدان معناست که هدف دستیابی به برق بدون کربن در ایالات متحده تا سال 2035 چالشی بزرگ‌تر از آنچه در دوران تعطیلات کووید به نظر می‌رسید، خواهد بود.
در واقع، آشکار شده است که علاوه بر باتری‌ها، گاز طبیعی نقش بزرگ‌تری در تولید برق نسبت به پیش‌بینی‌های دو یا سه سال پیش خواهد داشت. تولید برق از گاز طبیعی در مقیاس نیروگاهی حدود 60 درصد کمتر از کربن دی‌اکسید نسبت به زغال‌سنگ در هر کیلووات ساعت برق تولیدی منتشر می‌کند. این در حالی است که وابستگی به گاز طبیعی به‌سرعت در حال رشد است.
در سال 2008، زغال‌سنگ 49 درصد از تولید برق ایالات متحده را تشکیل می‌داد و گاز طبیعی 21 درصد. امروز، این آمار معکوس شده است، به‌طوری‌که زغال‌سنگ 16 درصد و گاز طبیعی تقریباً 45 درصد تولید برق ایالات متحده را به خود اختصاص داده است. در کالیفرنیا، که در خط مقدم تلاش‌ها برای ترویج انرژی تجدیدپذیر در ایالات متحده است، باد و خورشید امروز 27 درصد از تولید برق درون ایالتی را تشکیل می‌دهند، در حالی که 48 درصد از گاز طبیعی تولید می‌شود. حتی با رشد تولید انرژی تجدیدپذیر، گاز طبیعی نقش بزرگ‌تری را برای مدت زمان طولانی‌تری ایفا خواهد کرد تا به تقاضای رو به رشد برق پاسخ دهد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1411636/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کمک‌ 13 میلیون دلاری ژاپن به محیط زیست ایران | 120 میلیارد وام بلاعوض برای احیاء تالاب‌ها | سهم دریاچه ارومیه چقدر است؟

مدیران استقلال در قلب اروپا در جست‌وجوی سرمربی جدید!

سقوط یک ستاره؛ طارمی به ترکیه می رود؟

آنچلوتی: آینده‌ام؟ در پایان فصل اوضاع را ارزیابی خواهیم کرد

روز 100 لوا در بارسا

لحظات ناب دور برگشت 1/4 نهایی لیگ قهرمانان اروپا

صادرات زعفران به 185 میلیون دلار رسید

آمریکا خواستار توافقی است که شامل برچیدن کامل برنامه غنی‌سازی ایران شود

فوری/ خبر مهم خبرنگار المیادین در رم از مذاکرات ایران و آمریکا

نشست سران قوا به میزبانی رئیس جمهور برگزار شد

سقوط آزاد قیمت دلار و سکه در سایه مذاکرات ایران و آمریکا/ بازار طلا به سراشیبی افتاد؛ بیت کوین و تتر در وضعیت قرمز

جزئیاتی از برگزاری دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا/ آکسیوس: انتخاب رم به دلیل مسافت طولانی مسقط بود/ ویتکاف دنده عقب رفت تا به محل مذاکره برسد

فیلم اخبار ضد و نقیض درباره تعلیق در روند مذاکره در رم

رهبران سیاسی دنیا پای کار توافق ایران و آمریکا / از رخ سیاسی عراقچی تا پیغام ها و واسطه گری های فوق محرمانه

فولکس‌واگن چگونه تعرفه‌های آمریکا را دور می‌زند؟

چین هواپیمای بوئینگ را عودت داد

استقبال کرملین از ادامه مذاکرات میان ایران و آمریکا

هیات مذاکره‌کننده ایران برنامه‌ای برای دیدار با گروسی در رم ندارد

المیادین: روند مذکرات رم به خوبی پیش می رود

رشد و رکورد تاریخی طلا

همه چیز درباره پایگاه دیگو گارسیا/ چرا آمریکا نگران این پایگاه است؟

عراقچی: اسرائیل جرأت حمله ندارد

سقوط 12 میلیونی قیمت سکه امامی / واکنش شدید قیمت سکه به آغاز مذاکرات ایران و آمریکا

فووری: روند مذاکرات ایران و آمریکا مثبت اعلام شد

واکنش زیباکلام به نامه رضا پهلوی به رئیس‌جمهور آمریکا

حضور معاون نخست‌وزیر ایتالیا با شلوارک مقابل محل برگزاری مذاکرات +فیلم

برنامه‌ای برای دیدار با گروسی در رم نداریم/ گروسی در محل مذاکرات حضور ندارد

درخواست ویژه کنری‌کپیتال برای ETF ترون با قابلیت استیکینگ/ مسیری تازه در ساختار ETFهای رمزارزی

مذاکرات ایران و آمریکا در رم چقدر طول می کشد؟ + فیلم

آخرین جزئیات از برگزاری دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا | چرا رم انتخاب شد؟

ارتباط مذاکرات ایران و آمریکا به سفر پادشاه عمان به روسیه

نگاهی به دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

سفیر اسبق اسرائیل مدعی شد تل‌آویو باید آماده توافق ایران و آمریکا باشد

آمریکا امروز از بسیاری از مواضع خود عقب‌نشینی کرده است

اپل بر سر دوراهی آمریکا و چین

المیادین: روند مذکرات رم به خوبی پیش می‌رود

تصویری تازه از وضعیت محل مذاکره ایران و امریکا

گروسی در محل مذاکرات نیست؛ برنامه‌ای با او نداریم

گروسی در محل مذاکرات حضور ندارد | هیات ایرانی برنامه‌ای برای دیدار با گروسی در رم ندارد

دیدار الجولانی با نماینده کنگره آمریکا

کاخ سفید از راه اندازی وب سایت کووید 19 خبر داد

عقب نشینی نیروهای آمریکایی از اروپا چالشی برای ناتو

گروسی در محل مذاکرات حضور ندارد

آمریکا بیشتر از ایران نیازمند رسیدن به توافق است/ ترامپ ترجیح می‌دهد مسائل خاورمیانه را حل کند

فوری / احتمال امضای توافق ایران و آمریکا در تهران

در خانه‌های میلیاردی رم چه می‌گذرد؟/ نگاهی به لوکیشن حساس مذاکرات ایران و آمریکا + قیمت

ویدیو/ مذاکرات ایران و آمریکا در رم چقدر طول می کشد؟

فوری: روند مذاکرات ایران و آمریکا مثبت اعلام شد

گروسی در محل مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا حضور ندارد

تل‌آویو باید آماده توافق ایران و آمریکا باشد