ایرانیان جهان

آخرين مطالب

شرط بقای مذاکره ایران و آمریکا ایالات متحده آمریکا

شرط بقای مذاکره ایران و آمریکا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - الان هم در ادامه همان یادداشت و در آستانه دومین «شنبه های گفتگو» بنا دارم برای تمام کسانی که دل در گروی ترک این مخاصمه تاریخی دارند، از «شرط بقا» و رعایت نبایدهایی بنویسم که می توانند به مصداق «خشت اول»، این مذاکره را یا به سازه ای کج و شکننده تبدیل کنند یا بنایی مستحکم و ماندگار!. البته مدل منار جنبان هم داریم که از این قاعده مستثنی است و در آینده از آن خواهم نوشت.
شرط بقای مذاکرات ایران و آمریکا از نگاه نگارنده، رعایت نبایدهای زیر است:
1- موضوع جدید
مذاکره ایران و آمریکا نباید به هیچ عنوان - لااقل فعلا- وارد موضوع جدیدی شود. روند این مذاکره با نامه ترامپ آغاز شده و با موضوع پیشنهادی آمریکایی ها که مورد توافق ایران هم قرار گرفت، پیگیری شد و نتایج مثبتی هم ایجاد کرد. پس یقینا مخالفان این مذاکره تلاش خواهند کرد با القای مسائلی مشابه برجام 2 و 3، موضوعات چالش برانگیزی را وارد روند این مذاکرات کنند که به هیچ‌ عنوان نباید به آن ضریب رسانه ای داده شود. بالاخص در مجلس، رسانه ملی و نماز جمعه ها بویژه در مشهد و اهواز و ....!. البته موضوعات فرهنگی از این قاعده مستثنی هستند که در ادامه به آن خواهم پرداخت.
2- شریک جدید
مذاکره «کمی تا قسمتی مستقیمِ» ایران و آمریکا نیاز به شریک جدید ندارد. این مذاکرات، 3 ذینفع اصلی دارد. ایران، آمریکا و روسیه. البته ذینفعان فرعی در این مذاکره بسیارند، ولی نباید شریک جدیدی برای این مذاکرات تلقی شوند، چرا که خطر «شریک جدید» از خطر «موضوع جدید» هم بیشتر است. مثلا «اتحادیه اروپا» مهم ترین مصداق ممنوعیت شریک جدید در مذاکره ایران و آمریکا است که شاید بهتر باشد حتی به عنوان میزبان مکانی هم در این مذاکرات سهیم نشوند. دلیلش هم بیش از 20 سال تجربه ناموفق و فرسایشی اروپایی هاست در مذاکرات هسته ای.از 1382 تا امروز. پس چرا مذاکرات جدید را به میزبانان جدیدی نسپریم که هم زیادند، هم مشتاق و هم موثر. از «توکیو و پکن و سئول» گرفته تا منامه و مسقط و مدینه!. البته که نهایتا روزی مذاکره ایران و آمریکا به میزبانی نیویورک یا تهران منتهی خواهد شد،اگر ترامپ همچنان به مدیریت هوش مصنوعی بر تصمیماتش،پایبند بماند و بداند که راه موفقیتش در نبرد«پادشاهی اقتصاد جهان» ازکشورِ «نصف جهان » می گذرد!. 
3- ممنوعیت جدید!
مذاکره ایران و آمریکا نیازی به تصویب ممنوعیت های جدید ندارد و هر گونه اقدامی از سوی مجلس نظیر تصویب قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران» که در مقابل برجام و عدم شفافیت آن انجام شد، در مذاکرات شفاف ایران و آمریکا، نتیجه عکس می دهد!. امروز مذاکره ایران و آمریکا در ریل «دیپلماسی بدون دیپلمات» افتاده و ابتدا رهبران دو کشور به یک توافق ضمنی برای ترک مخاصمه می رسند و بعد دیپلمات‌ها می نشینند و نحوه اجرای آن را ترسیم می کنند!. پس نیازی به تقابل مجلس شورای اسلامی با کنگره آمریکا، در حال حاضر وجود ندارد. رئیس مجلس و رسانه ملی هم باید بسیار هوشیار باشند تا در دام «تخریب مسیر رهبری» با نام «دفاع از رهبری» نیفتند. نظیر آنچه در ماجرای تلخ پیرامون ابلاغ قانون عفاف و حجاب رخ داد تا همه متوجه شوند که افراطی ها «هیچ التزام عملی و قانونی» نداشته و نخواهند داشت!.
4- فرهنگ جدید!
از نگاه نگارنده هر گونه مذاکره ای با غرب، نباید از سطوح سیاسی و اقتصادی به سمت مسائل فرهنگی و اجتماعی کشیده شود. سرمایه گذاری پیشنهادی آمریکایی -هر رقمی باشد- به هیچ عنوان نباید به ایجاد فروشگاهها، رستورانها، بانک ها و حتی کمپانی های خودرو سازی منتهی شود. سرمایه گذاری آمریکایی ها باید مسیری صرفا اقتصادی را دنبال کند و به حوزه های کلان و استراتژیک نظیر نفت و گاز و پترپشیمی محدود شود. که اگر موازنه فرهنگ- سیاست در مذاکره ایران و آمریکا رعایت نشود، همین موضوع پاشنه آشیل توفیق اجرایی توافقات مذاکره ایران و آمریکا می‌شود!. من قبلاً در یادداشت «موازنه سازی میان مصالحه و مقاومت» نوشتم، مصالحه امروز شرط بقای مقاومت فرداست و الان هم متذکر می شوم موازنه سازی میان سرمایه گذاری اقتصادی غرب و گسترش فرهنگی شرق در ایران، مهم ترین شرط بقای مذاکره ایران و آمریکا و عملیاتی شدن مفاد توافقات است.
5- تردیدنگاری جدید!
مذاکره جدید جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا در ساز و کار و فضایی جدید و ادبیاتی جدید به پیش می رود و هیچ نیازی به طرح تردید نگاری های جدید ندارد. تردیدنگاری های که بجای تحلیل های مبتنی بر واقع گرایی، کاملا به دو قطبی سپید و سیاه منتهی شده که از دل آن یک افراط گفتمانی متولد شده است.
اتفاقا شخصیتهای از هر دو جناح سیاسی کشور در تولید این افراط گفتمانی سهیم اند چون با عبور از تحلیل های خاکستری، یا شعار بازگشایی فوری سفارت آمریکا را می دهند یا وعده ی استخر فرح را. البته سالهاست فضای تحلیل سیاسی در کشور جای خود را به «جنگ تردیدها» داده است. ولی امروز وقت بازگشت به تحلیل های خاکستری برای عبور از جنگ تردیدهاست. مذاکره اخیر ایران و آمریکا یکی از شفاف ترین مذاکرات دو کشور است که دو طرف باید در کمترین زمان ممکن، نظر خود را درباره آن اعلام کنند. آنچه تاکنون رخ داده نشان از این دارد که ایران و آمریکا حداقل فعلا بنایی برای ایجاد تردیدهای جدید ندارند ولی با این وجود، تردیدنگاران داخلی و خارجی همچنان مشغول کار هستند. البته که کسی حریف اینها نمی شود، نه در ایران و نه در آمریکا و نه در هیچ جای دیگر. ولی لااقل ما می توانیم که در بازنشر تحلیل های تردید گرا در جراید، رسانه ملی، تریبون های رسمی و غیررسمی و حتی صفحات شخصی خود، نکوشیم!. حرف آخرم اینکه، امیدوارم چراغ این «شنبه های گفتگو» روشن بماند و چشم ایرانیان را بیش از پیش به «فردایی بهتر» روشن کند. این همان آرزوی دیرین و ابدی «هاشمی» بود که در انجامِ بهنگامِ «بایدها» و ایستادن مقابل«نبایدها» برای«بقای ایران»،لحظه ای از پا ننشست و همیشه آماده بود تا جان بدهد ولی ایران بماند.هاشمی امروز نیست، ولی یقینا اگر بود هم از «بایدها» و «نبایدهای» بقای مذاکره با آمریکا می گفت و هم از ضرورت پایان جنگ سرد با عربستان!. آنهم نه برای بقای خودش که، برای«بقای ایران». تهدید هم اگر می شد، که شد. از این بیت ملک الشعرای بهار مدد می گرفت و پاسخ می داد که؛ «آنـگاه نیوشند سخن‌های مرا خلق/ کز خـون مـن آغـشـتـه شود، پیرهن من!».
* فعال رسانه ای/ دبیر سابق پایگاه اطلاع رسانی آیت الله هاشمی رفسنجانی 
کد خبر 2050436

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1411999/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نگرانی سازمان ملل از تداوم حملات آمریکا به یمن

40 مرتبه حمله هوایی آمریکا به یمن در شبانه‌روز گذشته

غربت و دلتنگی ستاره سینما؛ نوید محمدزاده در آمریکا یاد زادگاهش افتاد!

حمله شبانه جنگنده‌های آمریکایی به صنعا + جزییات

آمریکا آماده حمله به دولت الجولانی در سوریه شد

نکات جالب از مذاکرات ایران و آمریکا در شهر رم

آمریکا: در مذاکرات با ایران پیشرفت هایی حاصل شد – آفتاب نو | اخبار ورزشی

ایران از موضع ضعف در حال مذاکره است؟ | چه کسی دنبال مذاکره است؛ ایران یا آمریکا؟

4 شهید در حمله آمریکا به یمن

پیشرفت بسیار خوبی در مذاکرات ایران و آمریکا حاصل شده است

ابراز نگرانی شدید دبیرکل سازمان ملل نسبت به حملات آمریکا به یمن

تعرفه‌های ترامپ: فرصتی برای صادرات کالا‌های ایرانی و چالشی برای صنعت فولاد

تصاویر؛ خاموشی، خشم و گرمای 50 درجه؛ بحران طاقت‌فرسای عراق

لیگ قهرمانان زنان اروپا؛ بارسلونا به دنبال سه‌گانه تاریخی، آبی‌های لندن به فکر انتقام

عکس/نوید محمدزاده در آمریکا دلتنگ ایران شد!

کمین سخت مقاومت برای صهیونیست‌ها و هلاکت سه نظامی ارتش رژیم/ ابوعبیده: سرنوشت اسیر اسرائیلی همچنان نامشخص است/ انهدام یک پهپاد دیگر آمریکا توسط انصارالله یمن/ بیش از 50 درصد صهیونیست‌ها خواهان توقف جنگ و بازگرداندن اسرا هستند

ایران محور مقاومت را به آفریقا هم برد؟ | تهران و مسکو در صحرا و مراکش نفوذ کرده‌اند؟

مشخص کردن شرط به نتیجه رسیدن مذاکرات توسط وزیر امور خارجه ایران

احتمال بازداشت الجولانی در عراق

درمان یبوست با مصرف این میوه

عراقچی شرط توافق با آمریکا را مشخص کرد

بیانیه وزارت امور خارجه درباره مذاکرات با آمریکا در رم

اراجیف تکراری نتانیاهو علیه تهران

30 سال گذشت؛ برتری 5-2 آژاکس مقابل بایرن مونیخ و صعود به فینال لیگ قهرمانان اروپا

همزمان با جنگ تعرفه‌ای ترامپ، آمریکایی‌ها به چین روی خوش نشان می‌دهند

مذاکرات امروز ایران و آمریکا شکست نتانیاهو بود

خبر مهم عراقچی از مذاکرات ایران و آمریکا

«واکنش‌ها به دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا»، «هشداری از سوی مقامات قضایی» و «تبعات سنگین یک باخت»

آمریکا از خواسته خود درمورد ایران عقب نشینی کرد؛ ادعای مهم رسانه عبری

کاهش شدید شبانه قیمت طلا پس از مذاکرات مثبت ایران و آمریکا + قیمت طلا و سکه

آمریکا: در مذاکرات با ایران پیشرفت هایی حاصل شد

آمریکا طی سه ساعت 38 بار به یمن حمله کرد

ادعای وزیر خارجه اسراییل درباره مذاکرات هسته‌ای ایران

اسرائیل نسبت به مذاکرات چه واکنشی نشان می‌دهد؟

شکست نتانیاهو با مذاکرات موفق امروز ایران و آمریکا

اقتدار نظامی ایران آمریکا را وادار به مذاکره کرده است

فوری | واکنش یک مقام ارشد آمریکا به مذاکره دور دوم با ایران

الجولانی در عراق بازداشت می شود؟

اعلام احتمال بازداشت الجولانی در عراق

اصلاح مقررات بازدارنده و رفع موانع پیش‌روی فعالان اقتصادی استان بوشهر

عکس | جلسه شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی با حضور سران قوا

مهارهای قهرمانانه در لیگ اروپا! سیوهای دیدنی مرحله یک‌چهارم نهایی

اروپا و آتش‌بس 30 ساعته روسیه با اوکراین؛ جنگ تمام شود!

پیش بینی بورس برای فردا یکشنبه 31 فروردین ماه

عکس؛ ماتئو سالوینی سوژه حاشیه‌ای نشست ایران و آمریکا در رم

این یعنی خبری از انفجار نبود!

آغاز تظاهرات علیه ترامپ از امروز در سراسر آمریکا/

سکوت مشکوک آمریکا پس از پایان مذاکرات رم

بیانیه وزارت امور خارجه درباره گفت‌وگوهای رم

مذاکره با آمریکا؛ حرف اول مجامع سیاسی این روزها