ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سفر تاریخی به تهران؛ چرا وزیر دفاع سعودی به ایران آمد؟ ایالات متحده آمریکا

سفر تاریخی به تهران؛ چرا وزیر دفاع سعودی به ایران آمد؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - - با گذشت دو سال از امضای توافق پکن، خالد بن سلمان وزیر دفاع سعودی و یکی از نامزدهای جانشینی «ام.بی.اس»، را می‌توان یکی از عالی رتبه‌ترین مقام‌های عربستانی دانست که راهی تهران شده است. ظاهرا این سفر که به «درخواست» نه «دعوت» ایران انجام شده، با هدف بررسی آخرین روابط دوجانبه- منطقه‌ای و هشدار در خصوص برهم خورد نظم غرب آسیا بوده است! تحولات جاری در شمال اقیانوس هند و همکاری نیروهای سیاسی- نظامی جنوب یمن با آمریکا برای حمله زمینی به الحدیده شرایط منطقه‌ را به شدت پیچیده کرده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در چنین شرایطی سعودی- امارات نیز تمایل دارد تا ضمن دور ماندن از خشم احتمالی تهران، این پیام را برای بازارهای جهانی انرژی ارسال کنند که در صورت وقوع درگیری نظامی میان ایران- آمریکا هیچ خطری بازارهای انرژی یا میادین نفتی منطقه را تهدید نخواهد کرد! برهمین اساس در ادامه این یادداشت به بررسی اهداف سفر خالد بن سلمان به تهران خواهیم پرداخت. 
تاکید بر بی‌طرفی
خالد بن سلمان در جریان دیدار با رهبر معظم انقلاب، رئیس جمهور، رئیس شورای عالی امنیت ملی و رئیس ستاد کل نیروهای مسلح سعی کرد تا ریاض را متعهد توسعه روابط دوجانبه و ثبات در منطقه معرفی کند. توسعه مناسبات دفاعی، همکاری‌های منطقه‌ای و همچنین مبارزه مشترک با تروریسم از جمله محورها گفتگوهای وزیر دفاع سعودی با مقامات ارشد ایرانی بوده است. فارغ از موارد فوق اما به نظر می‌رسد «بنیان» چنین سفری تلاش تهران- ریاض برای حفظ دستآوردهای توافق پکن بوده و سایر گمانی‌زنی‌های مطرح شده اصالت ندارد.
به دلیل اقتصادهای مشابه هیچگاه نمی‎‌توان از ایران- سعودی انتظار توسعه روابط اقتصادی را داشت اما این دو قدرت منطقه‌ای در کنار هم می‌توانند در برابر عوامل بی‌ثبات کننده و تهدیدات منطقه‌ای ایستاده و آنها را خنثی کنند. تداوم پیش‌روی ارتش اسرائیل در شرق مدیترانه، تهدیدات مشترک آمریکا- اسرائیل علیه ایران و حمله نظامی آمریکا به یمن سبب شده است تا نظم امنیتی شکننده منطقه‌ خاورمیانه، بیش از گذشته در مسیر بحران‌های غیرقابل پیش‌بینی و ناخواسته قرار بگیرد.
علی الشهابی تحلیلگر نزدیک به ریاض، پس از سفر وزیر دفاع سعودی به تهران در توئیتی نوشت که خالد بن سلمان حامل این پیام به تهران بوده است که ریاض شریک هیچ حمله‌ای علیه ایران نخواهد بود. این پیام در حالی از سوی سعودی ظاهرا می‌شود که در دور نخست ریاست جمهوری ترامپ، لابی سعودی در کنار لابی اسرائیل یکی از دلایل اصلی شکل‌گیری کمپین فشار حداکثری علیه ایران و تشدید تنش در منطقه خلیج فارس بود!
بیان چنین نکته‌ای از سوی وزیر دفاع سعودی در حال صورت می‌گیرد که در پرونده یمن همکاری میان سعودی و متحدان این کشور به ویژه آمریکا برای هدف قرار دادن نیروهای انصارالله امری آشکار است. به نظر می‌رسد حاکم شدن وضعیت اضطراری در منطقه خلیج فارس سبب شده است تا بازیگران مختلف به تکاپو افتاده و از طریق ارسال سیگنال «بی‌طرفی» به ایران خواستار در امان ماندن تاسیسات نفتی و شاهراه‌های ارتباطی شوند! جمهوری اسلامی ایران ضمن تعهد به حفظ صلح و ثبات در منطقه؛ بارها اعلام کرده است که با هرگونه تهدیدی علیه حاکمیت ملی و تمامیت ارضی خود در سراسر منطقه برخورد خواهد کرد. 
ثبات در بازار انرژی
پرده دوم از معمای سفر «خالد جوان» به تهران را می‌توان در بازارهای انرژی مشاهده کرد. در حالی که جنگ غزه همچنان ادامه دارد و سطح تنش‌ها میان ایران- رژیم سعودی هنوز کاهش نیافته است، ارتش آمریکا عملیات گسترده هوایی علیه انصارالله را آغاز کرد. براساس پیام‌های افشا شده از سوی سردبیر نشریه «آتلاننتیک» هنگامی که مایک والتز مشاور امنیت ملی و چهره نزدیک به نئوکان‌ها در حال هدایت پرونده تجاوز به یمن در 15 مارس بود، چهره‌های برجسته کابینه مانند جی.دی ونس و مسئولان اطلاعاتی دولت ترامپ خواستار خویشتن داری و تامل بیشتری برای هرگونه اقدام نظامی در منطقه بودند.
استدلال آنها این بود که نه تنها افکار عمومی در خصوص اقدام نظامی علیه انصارالله توجیه نشده است، بلکه پیامدهای اقتصادی این اقدام در بازار نفت می‌تواند بر روی شاخص‌های بورس وال‌استریت و بازار آمریکا تاثیر غیرقابل پیش‌بینی بگذارد. در برابر چنین موضع‌ای افراد شاخص مانند هگست، روبیو و والتز وعده دادن هیچ تهدیدی از این ناحیه اقتصاد آمریکا را تهدید نکرده و باید برای اقدام نظامی علیه مقاومت یمن در محدوده دریای سرخ تعجیل کرد! 
ترس بخشی از دولتمردان آمریکایی از برهم خوردن ثبات در بازار نفت و کشیده شدن دامنه بحران‌های جاری در خاورمیانه به بازارهای ایالات متحده دقیقا آن «کارت بازی» است که ایران باید با استفاده از آن تحرکات نظامی سنتکام و رژیم صهیونیستی را در منطقه مهار کند. با آنکه مقامات سعودی قصد دارند از طریق تماس با مقامات ارشد ایرانی این پیام را به بازارهای انرژی ارسال کند که هیچ تهدیدی قرار نیست شریان انتقال نفت و گاز را با اخلال مواجه کند اما به نظر می‌رسد تهران در شرایط کنونی منافع متفاوتی دارد.
این پیام باید به صورت واضح و روشن به سرمایه داران حاضر در بازارهای جهانی ارسال شود که در صورت هرگونه تجاوز به خاک ایران تمام میادین انرژی فعال در منطقه هدف حمله قرار خواهند گرفت و دیگر تنگه هرمز و تنگه باب المندب مسیرهای امنی برای کشتی‌های غربی نخواهند بود. اگر قرار باشد تاسیسات حیاتی ایران مورد حمله قرار بگیرند، تاسیسات مشابه در کشورهای همسایه نیز در امان نخواهد بود. 
*کارشناس مسائل غرب آسیا

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1412283/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش وزارت خارجه آمریکا به مذاکرات غیرمستقیم با ایران در رم

عراقچی در گفتگو با همتای ایتالیایی خود چه گفت؟

بیت‌کوین 100 هزار دلاری می‌شود؟ / سرنوشت جنگ تعرفه‌ای آمریکا و چین

واکنش الخزعلی به سفر الجولانی به عراق

نگرانی سازمان ملل از تداوم حملات آمریکا به یمن

40 مرتبه حمله هوایی آمریکا به یمن در شبانه‌روز گذشته

غربت و دلتنگی ستاره سینما؛ نوید محمدزاده در آمریکا یاد زادگاهش افتاد!

حمله شبانه جنگنده‌های آمریکایی به صنعا + جزییات

آمریکا آماده حمله به دولت الجولانی در سوریه شد

نکات جالب از مذاکرات ایران و آمریکا در شهر رم

آمریکا: در مذاکرات با ایران پیشرفت هایی حاصل شد – آفتاب نو | اخبار ورزشی

ایران از موضع ضعف در حال مذاکره است؟ | چه کسی دنبال مذاکره است؛ ایران یا آمریکا؟

4 شهید در حمله آمریکا به یمن

پیشرفت بسیار خوبی در مذاکرات ایران و آمریکا حاصل شده است

ابراز نگرانی شدید دبیرکل سازمان ملل نسبت به حملات آمریکا به یمن

تعرفه‌های ترامپ: فرصتی برای صادرات کالا‌های ایرانی و چالشی برای صنعت فولاد

تصاویر؛ خاموشی، خشم و گرمای 50 درجه؛ بحران طاقت‌فرسای عراق

لیگ قهرمانان زنان اروپا؛ بارسلونا به دنبال سه‌گانه تاریخی، آبی‌های لندن به فکر انتقام

عکس/نوید محمدزاده در آمریکا دلتنگ ایران شد!

کمین سخت مقاومت برای صهیونیست‌ها و هلاکت سه نظامی ارتش رژیم/ ابوعبیده: سرنوشت اسیر اسرائیلی همچنان نامشخص است/ انهدام یک پهپاد دیگر آمریکا توسط انصارالله یمن/ بیش از 50 درصد صهیونیست‌ها خواهان توقف جنگ و بازگرداندن اسرا هستند

ایران محور مقاومت را به آفریقا هم برد؟ | تهران و مسکو در صحرا و مراکش نفوذ کرده‌اند؟

مشخص کردن شرط به نتیجه رسیدن مذاکرات توسط وزیر امور خارجه ایران

احتمال بازداشت الجولانی در عراق

درمان یبوست با مصرف این میوه

عراقچی شرط توافق با آمریکا را مشخص کرد

بیانیه وزارت امور خارجه درباره مذاکرات با آمریکا در رم

اراجیف تکراری نتانیاهو علیه تهران

30 سال گذشت؛ برتری 5-2 آژاکس مقابل بایرن مونیخ و صعود به فینال لیگ قهرمانان اروپا

همزمان با جنگ تعرفه‌ای ترامپ، آمریکایی‌ها به چین روی خوش نشان می‌دهند

مذاکرات امروز ایران و آمریکا شکست نتانیاهو بود

خبر مهم عراقچی از مذاکرات ایران و آمریکا

«واکنش‌ها به دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا»، «هشداری از سوی مقامات قضایی» و «تبعات سنگین یک باخت»

آمریکا از خواسته خود درمورد ایران عقب نشینی کرد؛ ادعای مهم رسانه عبری

کاهش شدید شبانه قیمت طلا پس از مذاکرات مثبت ایران و آمریکا + قیمت طلا و سکه

آمریکا: در مذاکرات با ایران پیشرفت هایی حاصل شد

آمریکا طی سه ساعت 38 بار به یمن حمله کرد

ادعای وزیر خارجه اسراییل درباره مذاکرات هسته‌ای ایران

اسرائیل نسبت به مذاکرات چه واکنشی نشان می‌دهد؟

شکست نتانیاهو با مذاکرات موفق امروز ایران و آمریکا

اقتدار نظامی ایران آمریکا را وادار به مذاکره کرده است

فوری | واکنش یک مقام ارشد آمریکا به مذاکره دور دوم با ایران

الجولانی در عراق بازداشت می شود؟

اعلام احتمال بازداشت الجولانی در عراق

اصلاح مقررات بازدارنده و رفع موانع پیش‌روی فعالان اقتصادی استان بوشهر

عکس | جلسه شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی با حضور سران قوا

مهارهای قهرمانانه در لیگ اروپا! سیوهای دیدنی مرحله یک‌چهارم نهایی

اروپا و آتش‌بس 30 ساعته روسیه با اوکراین؛ جنگ تمام شود!

پیش بینی بورس برای فردا یکشنبه 31 فروردین ماه

عکس؛ ماتئو سالوینی سوژه حاشیه‌ای نشست ایران و آمریکا در رم

این یعنی خبری از انفجار نبود!