بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش همشهری آنلاین، ارزش هر اونس طلای جهانی در یک ماه گذشته بیش از 10 درصد، در 6 ماه گذشته حدود 21 درصد و در یک سال اخیر بیش از 42 درصد جهش کرده است.
کیتکو در گزارشی نوشت: قیمت طلا به شدت افزایش یافته و بر اساس قراردادهای آتی کومکس ژوئن، به رکورد جدیدی یعنی 3416 دلار رسیده است. جوّ اجتناب از ریسک در بازار به شدت بالاست، که همین امر تقاضای پناهگاه امن برای طلا و تا حدی نقره را افزایش داده است.
قیمت طلای ژوئن آخرین بار با 87.60 دلار افزایش به 3416 دلار رسید. قیمت نقره در قراردادهای می نیز با 0.55 دلار افزایش به 33.02 دلار رسید. این نوسانات روزانه بسیار بزرگ در قیمت طلا، یکی از نشانههای اولیه این است که این روند صعودی بسیار جدیتر به اوج خود نزدیک شده و ممکن است نقطه سقف بازار در آیندهای نزدیک از نظر زمانی – نه لزوماً قیمتی – فرا برسد. با این حال، فروشندگان بازار که دست به فروشهای سفتهبازانه بزنند، اشتباهی بزرگ خواهند کرد، چرا که با قطار بخاری روبرو هستند که به سرعت پیش میرود!
بازارهای سهام آسیا و اروپا در معاملات شبانه عمدتاً کاهش داشتند و شاخصهای سهام آمریکا نیز برای آغاز معاملات این هفته در نیویورک کاهش شدیدی را نشان میدهند. تمایل به پرهیز از ریسک در ابتدای هفته معاملاتی بسیار بالاست. والاستریت ژورنال تیتر زده است: «آمریکا و چین آماده جنگ سرد میشوند، در حالی که تنشها بالا میگیرد»
چرا طلا افزایشی است؟ در شرایطی که تنشهای ژئوپلیتیک مانند آمریکا-چین، یا درگیریهای خاورمیانه و نگرانیهای اقتصادی افزایش مییابد، سرمایهگذاران به طلا به عنوان یک دارایی امن پناه میبرند. این موضوع یکی از محرکهای اصلی رشد قیمت طلا تا رکورد تاریخی اخیر (3416 دلار) بوده است.
از سوی دیگر، دلار آمریکا اخیراً به پایینترین سطح سهساله خود رسیده است. از آنجایی که طلا به دلار قیمتگذاری میشود، تضعیف دلار باعث میشود طلا برای خریداران خارجی ارزانتر شود و تقاضا بالا رود. همچنین نرخ بهره واقعی (نرخ بهره منهای تورم) در بسیاری از کشورها، از جمله آمریکا، منفی باقی مانده یا در سطح پایین است. این شرایط باعث میشود نگهداری طلا (که سود نمیدهد) نسبت به سایر داراییها جذابتر شود. صندوقهای قابل معامله (ETF) طلا، هم افزایش ورودی سرمایه داشتهاند. ورود سرمایهگذاران نهادی نشاندهنده اعتماد به روند صعودی بازار است.
از نظر تکنیکال، روند طلا در نمودارهای روزانه و هفتگی صعودی است و سطوح مقاومت بعدی در محدوده 3425 و 3450 و در نهایت 3500 دلار قرار دارد. اگر این مقاومتها شکسته شود، احتمال ادامه روند صعودی در میانمدت وجود دارد.
ریسک سرمایهگذاری در بازار طلا اما این روند صعودی قیمت جهانی طلا ممکن است با ریسکهای جدی مواجه شود و افزایش ناگهانی نرخ بهره توسط فدرال رزو آمریکا و تقویت ارزش دلار، پایان سریع برخی تنشهای ژئوپلیتیک و تلاش معاملهگران بزرگ برای ذخیره سود از جمله متغیرهای کوتاهمدتی است که میتوان روند صعودی قیمتها را متوقف سازد. در کوتاهمدت و میانمدت، چشمانداز طلا همچنان صعودی ارزیابی میشود؛ اما با نزدیک شدن به محدودههای مقاومتی تاریخی، احتمال نوسانات شدید و اصلاح موقت هم وجود دارد.
چشمانداز طلا در بازار ایران قیمت جهانی طلا (که اخیراً رکورد زده) اولین محرک بازار داخلی طلا است و هر افزایش قیمت اونس جهانی، در صورت ثبات سایر عوامل، باعث افزایش قیمت طلا در ایران نیز میشود. از سوی دیگر عامل دوم و شاید مهمتر در ایران، نوسانات نرخ ارز است. چون طلا به دلار قیمتگذاری میشود، نوسان دلار (بهویژه بازار آزاد) تأثیر مستقیمی روی قیمت سکه و طلا دارد. حتی اگر قیمت جهانی طلا کاهش یابد، در صورت افزایش نرخ دلار، قیمت طلا در ایران میتواند بالا برود.
در شرایطی که انتظارات تورمی بالا باشد، طلا به عنوان یک دارایی حفظکننده ارزش، تقاضای بیشتری پیدا میکند. با توجه به نرخ تورم بالا در کشور و بیثباتیهای اقتصادی، تمایل عمومی به خرید طلا افزایش یافته است. البته تصمیمات اقتصادی مانند کنترل دستوری نرخ ارز، مالیات بر خرید و فروش طلا، یا محدودیت در خرید سکه و ارز میتوانند نوسانات ناگهانی در بازار ایجاد کنند. این سیاستها در کوتاهمدت تأثیرگذارند، اما در بلندمدت بازار راه خود را پیدا میکند.
گفته میشود که مسعود پزشکیان رئیس جمهور در روزهای آینده گزینه پیشنهادیاش برای صدارت بر وزارت اقتصاد را معرفی خواهد کرد. آیا دومین وزیر اقتصادی دولت چهاردهم رویکردی متفاوت با وزیر پیشین در پیش خواهد گرفت و برآیند برنامههای او احتمال کاهش نرخ تورم و فروکش کردن انتظارات تورمی است؟
مهمتر از معرفی وزیر پیشنهادی اما همه نگاهها در بازار طلای ایران به مذاکرات هفته آینده است. مذاکراتی که روز چهارشنبه در قالب گفتگوهای فنی و کارشناسی در مسقط عمان آغاز میشود و قرار است روز شنبه آینده نمایندگان دو طرف مذاکرهکننده دوباره گفتگوها را ادامه دهند. 2 دور نخست مذاکرات بر روند قیمت طلا در بازار داخلی ایران اثر گذاشت و باعث افت شدید قیمتها شد هرچند که در مذاکرات رم ریزش قیمت به میزان مذاکرات مسقط نبود. حالا همه منتظر گفتگوهای تهران و واشنگتن هستند و بلندشدن دود سفید و ادامه مذاکرات میتواند باعث ریزش قیمت طلا در بازار داخلی ایران شود.
کد خبر 939596 منبع: همشهری آنلاین برچسبها قیمت طلا و فلزات گرانبها - جهان قیمت طلا و فلزات گرانبها - ایران دلار آمریکا
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1416483/