ایرانیان جهان

آخرين مطالب

گزارش خواندنی گاردین درباره ناگفته های مذاکرات ایران و آمریکا ایالات متحده آمریکا

گزارش خواندنی گاردین درباره ناگفته های مذاکرات ایران و آمریکا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - روزنامه « » انگلیس در گزارشی نوشت: روسیه می‌تواند نقش کلیدی در خصوص توافق برسر برنامه هسته‌ای ایران ایفا کند؛ چرا که مسکو نه تنها به‌عنوان مقصد احتمالی برای ذخایر اورانیوم با غنای بالا از سوی ایران مطرح شده، بلکه ممکن است نقش داور در صورت نقض توافق را نیز بر عهده بگیرد.
دونالد ترامپ، که در دوره اول ریاست‌جمهوری خود در سال 2018 از توافق هسته‌ای سال 2015 با ایران خارج شد، تهدید کرده که در صورت عدم حصول سریع یک توافق جدید که به ادعای او مانع از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای شود، به این کشور حمله خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اما بر اساس اظهارات مقام‌های آمریکایی، چهار ساعت گفت‌وگوی غیرمستقیم میان ایالات متحده و ایران در رم در روز شنبه، با میانجی‌گری عمان، پیشرفت قابل توجهی داشته است. مذاکرات فنی بیشتری قرار است این هفته در ژنو برگزار شود و به دنبال آن، آخر هفته آینده نشست دیپلماتیک سطح بالای دیگری در عمان انجام خواهد شد.
استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ که در مرکز مذاکرات رم قرار داشت، خواهان نهایی شدن توافق ظرف 60 روز است. با این حال، احتمالاً با مقاومت عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، روبه‌رو خواهد شد؛ کسی که معتقد است سطوح بالای بی‌اعتمادی و ماهیت فنی مذاکرات، رسیدن سریع به توافق را بعید می‌کند.
دو مسئله مهم و دشوار در مذاکرات وجود دارد، یکی مربوط به سرنوشت ذخایر اورانیوم با غنای بالا در ایران است، اینکه آیا باید نابود شود یا در جایی ذخیره شود و دیگری مربوط به تضمین‌های خارجی به ایران در صورتی است که ایالات متحده در اجرای تعهد خود برای رفع تحریم‌های اقتصادی، در ازای بازگشت برنامه هسته‌ای غیرنظامی ایران به نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، خلف وعده کند.
ایران خواهان تضمینی برای اعمال پیامدهایی علیه ایالات متحده در صورت خروج مجدد از توافق یا نقض آن است. ایران تمایل دارد ذخایر اورانیوم خود را در داخل کشور حفظ کند، اما ایالات متحده این گزینه را رد کرده و خواهان نابودی این ذخایر یا انتقال آن‌ها به کشور ثالثی نظیر روسیه است.
ایران معتقد است اطمینان‌هایی دریافت کرده مبنی بر اینکه هدف ایالات متحده، برچیدن کامل برنامه هسته‌ای آن نیست. پیش از مذاکرات رم، ویتکاف در یک اظهار نظر در شبکه‌های اجتماعی که باعث سردرگمی در ایران و آمریکا شد، ظاهراً از چنین هدفی حمایت کرده بود و این امر در ایران نگرانی‌هایی را ایجاد کرد. اما در رم، او چنین برداشتی را القا کرد که این اظهارات بیشتر جنبه داخلی داشته‌ است.
«محمد مرسی»، عضو هیئت مشورتی اندیشکده «ویلسون» گفت: «از دیدگاه ایرانی‌ها، پیام‌های متناقضی در شبکه‌های اجتماعی و مصاحبه‌ها درباره هدف آمریکا مبنی بر حذف کامل برنامه هسته‌ای ایران وجود داشت و این اصلاً با آنچه عراقچی پذیرفته بود همخوانی نداشت. بنابراین، اولین اطمینان این بود که اهداف آمریکا گسترش نیافته است. اگر عراقچی این اطمینان را دریافت نمی‌کرد، احتمالاً کل مذاکرات متوقف و فوراً پایان می‌یافت.»
در بحث تضمین‌ها، ایران بر این باور است که تنها توافق قابل اتکا، پیمانی است که به تصویب کنگره آمریکا برسد؛ اما به عراقچی گفته شد که با توجه به نفوذ شدید لابی طرفدار اسرائیل در کنگره، تضمینی وجود ندارد که ترامپ بتواند چنین توافقی را از آنجا عبور دهد.
گزینه دیگر، تعهد آمریکا برای جبران خسارات تهران در صورت خروج واشنگتن از توافق است. ایرانی‌ها پیش‌تر پیشنهاد نوعی جریمه مالی را مطرح کرده بودند، اما در نبود یک پیمان رسمی، سازوکار اجرایی آن همچنان مسئله‌ساز است.
گزینه سوم در صورت نقض توافق توسط آمریکا، این است که به روسیه اختیار داده شود تا ذخایر اورانیوم تحویل‌داده‌شده را به تهران بازگرداند تا به این ترتیب ایران به‌عنوان طرف ناقض توافق مجازات نشود. چنین ترتیبی می‌تواند به روسیه نقشی محوری در روابط آینده ایران و آمریکا ببخشد و در عین حال آلمان، فرانسه و انگلیس تضمین‌کنندگان فعلی توافق 2015 را از این فرآیند کنار بگذارد. نه ایران و نه آمریکا تمایلی به حفظ نقش عمده‌ای برای سازمان ملل متحد در توافق جدید ندارند.
برخی «مذاکرات رم» را به دلیل ویژگی خاص آن مکان مهم تلقی کردند؛ چرا که در صورت شکست مذاکرات، نخست‌وزیر ایتالیا، «جورجیا ملونی»، به دلیل روابط خوب با ترامپ، در موقعیتی مناسب برای نجات مذاکرات قرار داشت. یک پیشنهاد اولیه برای دیدار مستقیم میان عراقچی و معاون رئیس‌جمهور آمریکا، «جی‌دی ونس»، که در رم حضور داشت، زودهنگام تلقی شد.
فشار زیادی بر ویتکاف و ترامپ برای دستیابی به نتیجه در یکی از سه پرونده‌ای که درگیر آن هستند یعنی، ایران، حماس-اسرائیل و روسیه-اوکراین وجود دارد. یکی از منابع مطلع گفت: «باید گفت که ایرانی‌ها بازیگران عقل‌گرا هستند و احتمال توافق با آن‌ها بیشتر است.»
موقعیت ایران در آستانه مذاکرات با سفر وزیر دفاع عربستان سعودی به تهران و دیدار با رهبر عالی ایران تقویت شد. این سفر با هدف ارسال پیامی از همبستگی انجام شد؛ بدین معنا که عربستان با حمله آمریکا یا اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران مخالف است و در آن همکاری نخواهد کرد.
وزارت خارجه عمان اعلام کرد که هدف مذاکرات، دستیابی به «توافقی عادلانه، پایدار و الزام‌آور» است؛ توافقی که «اطمینان دهد ایران کاملاً عاری از سلاح هسته‌ای و تحریم‌ها باشد، در عین حال حق توسعه انرژی هسته‌ای برای اهداف صلح‌آمیز آن حفظ شود.»

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1416625/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گزارش رسانه عربی از نتایج «فراتر از انتظار» گفت‌وگوهای ایران و آمریکا

بقایی: روسیه در آینده نقش مهمی در مذاکرات هسته‌‌ای ایران و آمریکا ایفا خواهد کرد

آمریکا در مواجهه با چین، خود را دست‌بالا گرفته است

فرشاد مومنی: اگر بهبود رابطه با آمریکا، سبب ترویج مصرف کالاهای آمریکایی شود، برای ما سم مهلک است / هر گاه برای کاستن از نفوذ یک کشور به کشور دیگر متوسل شدیم زیان کردیم / در توافقنامه ایران و چین کوچکترین گامی برای ارتقا جایگاه ایران دیده نمی شود

پیشنهاد ویژه وزیر امور خارجه ایران به آمریکایی‌ها

اندیشکده‌های حکمرانی در دانشگاه‌ها چه می‌کنند!

توافق باید مشروط به تعهد آمریکا و پرهیز اروپا از مکانیسم ماشه باشد

آمریکا در حال تکرار سناریوی ویتنام-افغانستان در اوکراین است

واشنگتن به سیاست فشار یکجانبه علیه ایران ادامه می‌دهد

تحلیل آسوشیتدپرس از روند مذاکرات ایران ـ آمریکا/ به سرعت پیش می‌رود

پیشنهاد جدید ایران به ترامپ و آمریکا +جزئیات

مریخ، ایالت پنجاه و یکم آمریکا می‌شود؟

خوش بینی ایران به مسکو در مذاکرات با آمریکا

تحول در بازار جهانی ال‌پی‌جی

نمی‌توان ایران را مجبور کرد بازرسان هسته‌ای آمریکا را بپذیرد/ پس از توافق ایران و آمریکا، آژانس می‌تواند ورود کند

آغاز پخش مستند «سفرقند» از شبکه قرآن

پاسخ سخنگوی وزارت خارجه به شایعه میانجیگری عربستان در مذاکرات

مخالفت روسای دانشگاه‌های آمریکا با سیاست‌های ترامپ

بقائی: روسیه نقش سازنده‌ای در موضوع هسته‌ای ایران دارد

طرح خبیثانه موساد برای جذب جاسوس در غزه

پیشنهاد روسیه برای تأسیس مرکز دیپلماسی غذایی بریکس

لایحه دوفوریتی دولت برای کاهش 9 درصدی مالیات کالاهای اساسی

وزیر نفت: آمادۀ مذاکره با بخش خصوصی دربارۀ انواع قراردادها هستیم

قیمت عمده میوه و صیفی‌جات

امیدواریم که تجربیات صنعت نشر ایران به عراق منتقل شود

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «بهشتی»

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان معظم «عباسیان»

پایان چشم انتظاری 42 ساله خانواده شهید بهشهری

بنیاد شهید و امور ایثارگران باید در عرصه‌های معنوی و ترویج و اقامه نماز پیشگام باشد

اقامه نماز اثرات متفاوتی بر زندگی شخصی و اجتماعی افراد خواهد داشت

آماده آغاز دورانی تازه از مشارکت‌های بزرگ و هوشمندانه با جهان هستیم

اصفهان در حال عقب افتادن از علم و صنعت/ از فرصت‌سوزی برای ثبت «محور تاریخی زاینده‌رود» تا عدم جذب اعتبارات ملی

افزایش تعرفه واردات خودرو مورد تائید مجلس نیست

200 طرح اشتغالزایی در بروجرد اجرا می‌شود

کشت هیدروپونیک در شرق اصفهان توسعه می‌یابد

معاون اول رئیس جمهور : ایران یک بازیگر مهم در بازار انرژی جهانی است

واکنش پاول دوروف به افشای اطلاعات شخصی توسط تلگرام

چشم‌انداز صنعت رباتیک در چین + فیلم

پکن: سفر عراقچی در راستای اجرای توافقات سران دو کشور است

ابرخودروی ساخت آفریقا با 1750 اسب بخار قدرت

پیش‌بینی عجیب از جنگ ایران و افغانستان / دولت ایران چاره‌ای ندارد!

کودکان افغان، قربانیان اصلی اخراج اجباری از پاکستان

پیشنهاد عراقچی به آمریکا

وزیر خارجه یمن خواستار مقابله با جنایات «آمریکا» شد

افزایش 35 سنتی قیمت نفت

گرانی بی سابقه قیمت طلا !

طلا صعودی شد

راز سفر قریب‌الوقوع «زلنسکی» به آفریقای جنوبی

وزیر امنیت داخلی آمریکا مورد سرقت واقع شد

روزنامه جام جم: رویکرد کشورهای حاشیه خلیج‌فارس در مورد مذاکرات ایران و آمریکا نسبت به دوره برجام تغییر کرده است/ کشورهای عربی آگاه هستند که شکست مذاکرات می‌تواند به تشدید تنش‌ها منجر شود