ایرانیان جهان

آخرين مطالب

عراقچی:اگر بخواهیم به توافق برسیم این توافق باید بر دو اصل استوار باشد/صنعت هسته‌ای ایران برای آمریکا؛بازار قراردادهایی به ارزش ده‌ها میلیارد دلار ایالات متحده آمریکا

عراقچی:اگر بخواهیم به توافق برسیم این توافق باید بر دو اصل استوار باشد/صنعت هسته‌ای ایران برای آمریکا؛بازار قراردادهایی به ارزش ده‌ها میلیارد دلار
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرآنلاین به نقل از ایران من، امروز در عرصه سیاست بین‌الملل، موضوع هسته‌ای یکی از مهم‌ترین چالش‌های دیپلماتیک است. ایران به عنوان یکی از بازیگران اصلی در این حوزه، همواره بر حق خود برای دستیابی به فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای تأکید داشته و در عین حال، با تولید سلاح‌های هسته‌ای مخالفت کرده است. سخنرانی دکتر عراقچی در کنفرانس بین‌المللی سیاست هسته‌ای کارنگی، فرصتی است تا دیدگاه رسمی جمهوری اسلامی ایران در این زمینه روشن شود.
سخنرانی دکتر عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در کنفرانس بین‌المللی سیاست هسته‌ای کارنگی – 2 اردیبهشت 1404
حضور در این نشست برای من باعث افتخار است. در زمانی که جهان با چالش‌های فزاینده در زمینه امنیت و فناوری مواجه است، فرصت گفت‌وگو درباره آینده نظام جهانی عدم اشاعه اهمیت دوچندانی پیدا می‌کند. واقعیت این است که ترک گفت‌وگو و حرکت به سمت تقابل، بزرگ‌ترین تهدید برای این نظام است، نه عاملی برای تقویت آن.
من امروز اینجا هستم تا دیدگاه‌های جمهوری اسلامی ایران را در زمینه سیاست هسته‌ای و راهبردهای صلح‌آمیزمان روشن کنم، نه برای مذاکره در انظار عمومی.
تعهد ایران به عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای ایران یکی از نخستین امضاکنندگان معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان‌پی‌تی) بوده و از همان ابتدا بر حق برابر تمامی کشورها برای دسترسی به فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای و مخالفت با تولید و نگهداری سلاح‌های هسته‌ای تأکید داشته است. موضع ما فقط حقوقی یا سیاسی نیست، بلکه ریشه در باورهای دینی و اخلاقی دارد. رهبر معظم انقلاب اسلامی به‌صراحت اعلام کرده‌اند که تولید و استفاده از این‌گونه سلاح‌ها حرام است، و این فتوا وجهه‌ای اخلاقی و دینی به موضع ما داده است.
از سوی دیگر، ایران همواره مدافع ایده ایجاد منطقه‌ای عاری از سلاح‌های هسته‌ای در خاورمیانه بوده است. ما، همراه با مصر، نخستین‌بار این پیشنهاد را در سال 1974 مطرح کردیم و تا امروز نیز آن را یکی از اصول بنیادین سیاست خارجی خود می‌دانیم. باور ما این است که هیچ جایگاهی برای سلاح‌های هسته‌ای در خاورمیانه – یا هر نقطه‌ای از جهان – نباید وجود داشته باشد. اما سکوت غرب در برابر زرادخانه هسته‌ای اسرائیل و خودداری آن رژیم از پیوستن به NPT یا پذیرش نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، نوعی معیار دوگانه در نظام جهانی عدم اشاعه ایجاد کرده که تا امروز پابرجا مانده. اکنون در سال 2025 هستیم؛ زمان آن رسیده که این استاندارد دوگانه پایان یابد.
برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران و چالش‌های پیش رو توسعه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، ریشه در ضرورت‌های واقعی و بلندمدت کشور دارد. ما این مسیر را از دهه 1950 و در همکاری با برنامه «اتم برای صلح» آمریکا آغاز کردیم. امروز با جمعیتی بیش از 90 میلیون نفر و صنعتی گسترده، به‌وضوح نیازمند منابع متنوع انرژی هستیم تا هم استقلال اقتصادی خود را حفظ کنیم و هم به اهداف محیط‌زیستی پایبند بمانیم.
متأسفانه این برنامه صلح‌آمیز، بارها قربانی بدفهمی‌ها، روایت‌های تحریف‌شده و سیاست‌ورزی‌های یک‌جانبه شده است. همین روایت‌های نادرست، پایه‌گذار سیاست‌های اشتباه و مانع شکل‌گیری فرصت‌های واقعی برای دیپلماسی بوده‌اند. با این حال، نشانه‌هایی از تغییر در این روند دیده می‌شود. به نظر می‌رسد رئیس‌جمهور ترامپ نسبت به اشتباهات پرهزینه دولت‌های قبلی آگاهی پیدا کرده؛ اشتباهاتی که هزاران میلیارد دلار از پول مالیات‌دهندگان آمریکایی را در خاورمیانه هدر داد، بی‌آنکه برای آمریکا دستاوردی به همراه داشته باشد.
ایران بارها اعلام کرده که آماده تعامل با ایالات متحده، بر پایه احترام متقابل و موقعیت برابر است. این تعامل شامل به رسمیت شناختن حقوق مشروع ایران در قالب معاهده NPT، از جمله حق تولید سوخت هسته‌ای برای نیروگاه‌های برق، می‌شود. ما هیچ‌چیز برای پنهان‌کردن نداریم. به همین دلیل بود که در توافق برجام، ایران به جامع‌ترین نظام بازرسی تاریخ بین‌المللی تن داد.
اما خروج آمریکا از برجام در سال 2018 و بازگرداندن تحریم‌ها، مسیر اعتمادسازی را به‌هم زد. با این وجود، ایران بار دیگر با تعهد به مسیر دیپلماسی، نشان داده که همچنان آماده گفت‌وگوی سازنده است.
راه پیش رو: الزامات توافق پایدار پیش‌نیاز هر مذاکره موفقی، وجود پایه‌ای محکم است. اساس مذاکره باید مصالحه‌ای منصفانه و متقابل باشد. برخلاف ادعاهای برخی گروه‌های ذی‌نفوذ، ایران همواره به تعهدات خود در برجام پایبند بوده. گزارش‌های رسمی، از جمله ارزیابی اخیر مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده، این موضوع را تأیید می‌کنند. ما حتی هفت سال پس از خروج آمریکا از توافق، همچنان به تعهداتمان پایبند مانده‌ایم. این یعنی می‌توان به امضای ایران اعتماد کرد. اگر کسی خلاف این را ادعا می‌کند، یا از واقعیت‌ها بی‌خبر است، یا عمداً حقیقت را تحریف می‌کند.
دو سوءبرداشت رایج دیگر هم وجود دارد که باید به آن‌ها پاسخ داده شود اول، برخی گروه‌های خاص در تلاش‌اند روند دیپلماسی میان ایران و آمریکا را تخریب کنند. آن‌ها این‌گونه القا می‌کنند که توافق احتمالی، صرفاً تکرار برجام خواهد بود. باید شفاف بگویم: در حالی که برجام یک دستاورد مهم به شمار می‌رفت، بسیاری در ایران بر این باورند که آن توافق دیگر کفایت نمی‌کند. خواسته آن‌ها روشن است؛ توافقی جدید که نه‌تنها نگرانی‌های همه طرف‌ها را برطرف کند، بلکه منافع اقتصادی ایران را نیز تضمین کند. من با این رویکرد موافقم. البته نمی‌توانم از طرف رئیس‌جمهور ترامپ صحبت کنم، اما سابقه عملکرد او نشان می‌دهد که او هم تمایلی به بازگشت صرف به برجام ندارد.
دوم، ایران هرگز مانع همکاری اقتصادی یا علمی با آمریکا نبوده است. این سیاست‌گذاران آمریکایی بوده‌اند که تحت تأثیر همان گروه‌های خاص، مسیر همکاری را مسدود کرده‌اند. چندی پیش در یادداشتی در واشنگتن‌پست توضیح دادم که اقتصاد ایران، ظرفیتی هزار میلیارد دلاری دارد؛ ظرفیتی که می‌تواند به روی شرکت‌های آمریکایی نیز باز شود. از جمله در حوزه تولید انرژی پاک و غیرهیدروکربنی. ما در حال حاضر راکتوری فعال در نیروگاه بوشهر داریم، و برنامه‌مان ساخت دست‌کم 19 راکتور دیگر است. این یعنی بازار قراردادهایی به ارزش ده‌ها میلیارد دلار ، پیش‌روی صنعت هسته‌ای در حال افول آمریکا قرار دارد.
اگر بخواهیم به توافقی پایدار برسیم، این توافق باید بر دو اصل استوار باشد: اول، تضمین منافع اقتصادی ایران؛ و دوم، نظارت و راستی‌آزمایی شفاف بر ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای کشور. فقط چنین توافقی است که می‌تواند اعتماد و ثبات بلندمدت را فراهم کند. همچنین باید مرز مذاکرات به‌وضوح ترسیم شود: مذاکرات باید صرفاً بر رفع تحریم‌ها و موضوع هسته‌ای متمرکز باشد. ایران، در این منطقه بی‌ثبات و پرمخاطره، هرگز امنیت خود را موضوع چانه‌زنی قرار نخواهد داد.
به‌همان اندازه مهم، درک و احترام به تاریخ، تمدن و هویت فرهنگی ملت ایران است. استفاده از زبان تهدید و فشار علیه ایران، نه‌تنها بی‌نتیجه بوده، بلکه مسیر مصالحه را نیز می‌بندد. تنها راه تعامل مؤثر و سازنده، گفت‌وگو بر پایه احترام متقابل و درک متقابل از جایگاه طرفین است.
و نکته پایانی، اما بسیار مهم این است که نباید با ایران به‌عنوان استثنایی در نظام جهانی عدم اشاعه رفتار شود. ایران، درست مانند سایر اعضای معاهده NPT، هم حق دارد و هم مسئولیت دارد. احترام به این اصل بنیادین، شرط لازم برای رسیدن به توافقی عادلانه و پایدار است.
و در پایان، اگر می‌خواهیم نظام جهانی عدم اشاعه پابرجا بماند، همه کشورها – به‌ویژه دارندگان سلاح‌های هسته‌ای – باید به تعهدات خود عمل کنند. فقط از راه پاسخگویی متقابل می‌توان با چالش‌های مهم و فوری امروز مقابله کرد.
جمهوری اسلامی ایران آماده است نقشی فعال در ایجاد منطقه‌ای امن‌تر، عاری از تهدید سلاح‌های هسته‌ای ایفا کند.
از توجه شما سپاسگزارم.
315 315
کد خبر 2053232

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1416641/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش پاول دوروف به افشای اطلاعات شخصی توسط تلگرام

چشم‌انداز صنعت رباتیک در چین + فیلم

پکن: سفر عراقچی در راستای اجرای توافقات سران دو کشور است

ابرخودروی ساخت آفریقا با 1750 اسب بخار قدرت

پیش‌بینی عجیب از جنگ ایران و افغانستان / دولت ایران چاره‌ای ندارد!

کودکان افغان، قربانیان اصلی اخراج اجباری از پاکستان

پیشنهاد عراقچی به آمریکا

وزیر خارجه یمن خواستار مقابله با جنایات «آمریکا» شد

افزایش 35 سنتی قیمت نفت

گرانی بی سابقه قیمت طلا !

طلا صعودی شد

راز سفر قریب‌الوقوع «زلنسکی» به آفریقای جنوبی

وزیر امنیت داخلی آمریکا مورد سرقت واقع شد

روزنامه جام جم: رویکرد کشورهای حاشیه خلیج‌فارس در مورد مذاکرات ایران و آمریکا نسبت به دوره برجام تغییر کرده است/ کشورهای عربی آگاه هستند که شکست مذاکرات می‌تواند به تشدید تنش‌ها منجر شود

رسانه آمریکایی:مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا به سرعت پیش می‌رود

محسن هاشمی: افراطیون علاقه‌ای به مذاکرات ندارند

ترامپ شروط ایران در توافق را می‌پذیرد/ آمریکا از پوتین خواسته ایران را برای توافق تحت فشار بگذارد

شعار‌های مرگ بر آمریکا در شورای شهر تهران + فیلم

مراقب راهبردهای دشمن در مذاکرات عمان باشیم!

12 اقدام مهم ترامپ در 100 روز اول حضوش در کاخ سفید

کیهان: ترامپ حتماً پلن B دارد؛ آمریکا موضوعات موشکی و منطقه‌ای را نادیده نمی‌گیرد

توافق میان تهران و واشنگتن ظرف 2 ماه آینده حاصل می‌شود

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس: طرفین از روند مذاکرات ایران و آمریکا راضی هستند / ترامپ چاره‌ای جز توافق ندارد؛ کارنامه او خالی است

سقوط بی‌سابقه دلار سرمایه‌گذاران را شوکه کرد

زیرکی ایرانی در مذاکرات؛ آنچه ویتکاف به سختی می‌آموزد

دلایلی که آمریکا را به جای جنگ به سمت مذاکره با ایران کشاند

سخنگوی دولت: توافق خوب با آمریکا در کوتاه‌مدت ممکن است/ مذاکرات سازنده پیش می‌رود

آسوشیتدپرس: مسیر گفت‌وگوهای ایران و آمریکا مثبت است

نقش میانجیگری عربستان در مذاکرات ایران و آمریکا در حد گمانه زنی است

پیشنهاد ویژه عراقچی به آمریکایی‌ها

تخلیه اضطراری مسافران یک هواپیمای آمریکایی به دلیل آتش‌سوزی

زمان بازنگری در سیاست‌های آمریکا در قبال اردوغان فرا رسیده است

پیشنهاد جذب منابع صندوق‌های بازنشستگی آمریکا در صنعت نفت ایران

زمان امضای توافق ایران و امریکا اعلام شد

توضیح مهم درباره نقش روسیه در موضوع هسته‌ای ایران

مذاکرات فنی ایران و آمریکا به توافق نزدیک می‌شود؟ عبور تهران و واشنگتن از سطح سیاسی | 2 طرف چه کسی را برای این مذاکرات می‌فرستند؟

پشت پرده مذاکرات ایران و آمریکا؛ وقتی طرف ایرانی شگفت زده شد | روایت «العربی الجدید» از تردیدهای ایران درباره نیت آمریکایی‌ها

حرف‌های تازه درباره روسیه / نقش مسکو در موضوع هسته‌ای ایران چیست؟

نتانیاهو علیه توافق/ سنگ‌اندازی‌ اسرائیل موجب شکست مذاکرات خواهد شد؟

مذاکرات کارشناسی بین ایران و آمریکا علامت مثبتی است/ روسیه و چین نقش مثبتی در مذاکرات دارند

شرکت‌های رمزنگاری به دنبال درخواست منشور و مجوزهای بانکی در آمریکا

روایت «العربی الجدید» از پشت پرده مذاکرات آمریکا و ایران/وقتی عراقچی شگفت زده شد

رکوردزنی طلا بر دوش دلار

مذاکرات ایران-آمریکا؛ آسوشیتدپرس: کارشناسان فنی کار را تمام می‌کنند

عقب نشینی وزارت دادگستری آمریکا از یک طرح مالیاتی

روی خوش توکن رزرو رایتس به ریاست جدید کمیسیون بورس آمریکا

رییس جدید کمیسیون بورس آمریکا انتخاب شد / منتقد سابق رمزارزها به قدرت رسید!

سرنوشت مذاکرات ایران و آمریکا / توافق نهایی نزدیک است؟

چگونه ترامپ سیاست خارجی آمریکا را ویران می‌کند؟‌

سرمقاله شرق/ شیطان در جزئیات است