ایرانیان جهان

آخرين مطالب

رشد منفی4.7 درصدی تشکیل سرمایه ثابت طی 12 سال اخبار ایران

رشد منفی4.7 درصدی تشکیل سرمایه ثابت طی 12 سال
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - در سال جاری که شعار آن سرمایه‌گذاری برای تولید انتخاب شده است یکی از مهم‌ترین شاخص‌هایی که باید جلوی تداوم روند منفی آن گرفته شود، تشکیل سرمایه ثابت ناخالص است. - اخبار اقتصادی -
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، تشکیل سرمایه ثابت ناخالص، یکی از مهم‌ترین شاخص‌های پیش‌نگر در ارزیابی وضعیت اقتصادی کشورهاست؛ شاخصی که نه‌تنها توان تولید در آینده را نشان می‌دهد، بلکه بیانگر امید یا تردید نسبت به آینده اقتصاد از سوی فعالان اقتصادی و سرمایه‌گذاران نیز هست.
اهمیت شاخص تشکیل سرمایه در تحقق رشد تولید
«تشکیل سرمایه ثابت ناخالص» شامل سرمایه‌گذاری در کالاهای سرمایه‌ای مانند ماشین‌آلات، تجهیزات، ساختمان‌های صنعتی، زیرساخت‌ها و دیگر دارایی‌های ثابت است که برای تولید کالا و خدمات در آینده به کار گرفته می‌شوند. این شاخص، در واقع نقشه راه توسعه اقتصادی است؛ چرا که بدون آن، زیرساخت‌های تولید مستهلک می‌شوند و ظرفیت تولیدی کشور تحلیل می‌رود.
به‌عبارت دیگر، اگر سرمایه‌گذاری جدید جایگزین استهلاک سرمایه نشود، به مرور از توان تولید ملی کاسته شده و اقتصاد وارد فاز رکودی بلندمدت می‌شود؛ همان‌گونه که در ایران، به‌ویژه از ابتدای دهه 1390 شاهد آن بوده‌ایم.
در حقیقت در دهه 90 گفته شده که استهلاک سرمایه رخ داده به این معنا که میزان سرمایه‌گذاری در تولید از میزان استهلاک آنها کمتر بوده است.
رشد6درصدی نرخ تشکیل سرمایه در دولت شهید رئیسی+فیلم دهه 90 ؛ دهه نزول سرمایه‌گذاری
بر اساس داده‌های بانک مرکزی، میزان تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در اقتصاد ایران از سال 1390 تا 1400 نه‌تنها رشد نکرد، بلکه کاهش چشمگیری را تجربه کرد. بررسی‌ها نشان می‌دهد در سال 1402، سطح سرمایه‌گذاری به 56 درصد سطح سال 1390 رسیده است؛ به بیان روشن‌تر، حدود نیمی از توان سرمایه‌گذاری کشور در این بازه زمانی از دست رفته است .
همین افت سرمایه‌گذاری عامل مهمی در رشد پایین اقتصادی کشور طی این دهه بوده است. به‌گونه‌ای که نرخ رشد اقتصادی ایران در دهه 1390 به میانگین سالانه کمتر از یک درصد رسید.
با توجه به آمارهای موجود در دهه 80 شاهد رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص به میزان 64 درصد، رشد تشکیل سرمایه در ماشین آلات 51 درصد و رشد تشکیل سرمایه در ساختمان به میزان 86 درصد بودیم.
حال آنکه این روند بسیار مثبت در دهه 90 کاملا معکوس شد به طوری که رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص به میزان 49- درصد، رشد تشکیل سرمایه در ماشین آلات 59- درصد و رشد تشکیل سرمایه در ساختمان به میزان 43- درصد کاهش پیدا کرد.
مطابق با نمودار زیر به نظر می‌رسد که روند منفی دهه 90 در سال‌های 1400 و 1401 متوقف شده و رو به رشد حرکت خواهد کرد با این وجود مجدداً در سال 1402 شاهد افت و تداوم روند منفی تشکیل سرمایه ثابت ناخالص بودیم.

ایرانیان جهان

فرسایش تولید و گسترش رکود
کاهش نرخ تشکیل سرمایه، آثار زنجیره‌ای مهمی دارد؛ از جمله کاهش ظرفیت تولیدی اقتصاد با تجهیزات قدیمی، افزایش بیکاری، فرار سرمایه‌ها به بازارهای غیرمولد و کاهش رشد بلندمدت اقتصادی.
با توجه به بررسی‌های انجام شده توسط ارگان‌های دولت مانند سازمان برنامه و بودجه مسئله اصلی در خصوص کاهش نرخ تشکیل سرمایه ثابت، بی‌ثباتی در سطح اقتصاد کلان است. موضوع اینجا است که در شرایط بی‌ثباتی میزان سرمایه‌گذاری در اقتصاد کاهش پیدا می‌کند.
در نتیجه برای بازگشت روند دهه 80 شمسی به اقتصاد ایران(همانطور که در نمودار قابل مشاهده است) نیاز است تا ثبات نسبی در بعد اقتصاد کلان کشور حکم فرما شود. موضوعی که با توجه به تورم جهش یافته به کانال بالای 30 درصد و تداوم آن در سال‌های اخیر همراه با تاثیر پذیری و شرطی شدن اقتصاد در برابر متغیرهای بیرونی امری بسیار سخت به نظر می‌رسد.
بدون یک جریان سرمایه‌گذاری با ثبات، رشد اقتصادی نیز ناپایدار می‌شود. تجربه یک دهه اخیر نشان داده است که بی‌توجهی به این شاخص، اقتصاد را به سراشیبی فرسایش کشانده است. اکنون زمان آن رسیده که با نگاهی جدی و راهبردی، سرمایه‌گذاری به اولویت اول سیاست‌گذاری اقتصادی تبدیل شود؛ پیش از آن‌که توان تولیدی کشور بیش از شرایط کنونی تحلیل رود.
جدول جزئیات تشکیل سرمایه در ماشین الات، ساختمان و کل از سال 1390 تا سال 1402 به شرح زیر است:

ایرانیان جهان

طبیعتاً بازگشت روند تشکیل سرمایه ثابت ناخالص به مدار مثبت دهه 80 نیازمند اجرای صحیح برنامه‌های ثبات بخش در سطح کلان اقتصاد کشور است. موضوعی که با بسیاری از سیاست‌های دولت به خصوص در جوزه ارزی در تعارض است چرا که در شرایط بی‌ثباتی ارزی قطعاً بازارهای موازی سودده‌تر و جذاب‌تر خواهند بود.
با در نظر گرفتن این شرایط باید دید که آیا دولت به پیشنهادهای زیرمجموعه کارشناسی خود که بر ضرورت تثبیت بعد اقتصاد کلان توجه خواهد کرد یا خیر، در غیر این صورت مسیر منفی گذشته در ورود سرمایه‌های جدید به حوزه تولید تداوم پیدا خواهد کرد.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1418931/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اتحادیه اروپا اپل و متا را جریمه کرد؛ خشم ترامپ شعله‌ور خواهد شد؟

هزینه 18 میلیون یورویی برای شکار CO₂

اروپا، اپل را نقره‌داغ کرد / ترامپ خشمگین می‌شود؟

ورود کاروان نظامی اسراییل به خاک سوریه

محور گفت‌وگوهای عراقچی با مقامات چین

فولکس واگن ID. UNYX 06 در نمایشگاه شانگهای رونمایی شد +تصاویر

روابط ایران و چین تحت تأثیر کشور ثالث نخواهد بود

ایران همواره چین را شریک و دوست قابل اعتماد می‌داند

امیدواریم از پسِ مذاکرات اتفاق‌های خوبی برای مردم رخ دهد

زلنسکی می‌تواند صلح کند یا همه کشورش را از دست دهد

ترامپ: وضعیت اوکراین وخیم است؛ زلنسکی می‌تواند صلح کند یا همه کشورش را از دست دهد

نگرانی صهیون از توافق ایران و آمریکا !

پنتاگون: آمریکا دیگر نمی‌تواند ضامن امنیت اروپا باشد

درخواست چین برای مشارکت ژاپن برای مقابله با آمریکا

وحشت اروپا از نگاه آمریکا در مورد کریمه

جریان ورودی به صندوق‌های ETF بیت‌ کوین افزایش یافت

روایت قوچانی از «شگفتی اردیبهشت»: توافق در دسترس است

آیا سرنوشت وزیر دفاع آمریکا به ایران گره خورده است؟

کاخ‌سفید: صبر ترامپ درباره روسیه و اوکراین دارد تمام می‌شود

سرنگونی پهپاد ناشناس بر فراز کاروان نتانیاهو

ساقط کردن پهپاد ناشناس در استان الانبار توسط حشد الشعبی

با مسئولان دوتابعیتی‌ طبق قانون برخورد می‌کنیم

سرمایه‌گذاری در گلستان قربانی بوروکراسی اداری

تفویض کامل اختیارات وزارت صمت در مرزها به استان‌ها

لیگ نخبگان، فرصت آخر رونالدو برای قهرمانی با النصر!

بزرگترین کشتی باری جهان در چین ساخته شد

آمریکا به الحدیده یمن حمله کرد

ادعای جدید آمریکا درباره غنی‌سازی انرژی هسته‌ای ایران

پنتاگون: آمریکا دیگر نمی‌تواند امنیت اروپا را تضمین کند

منتقدان نتانیاهو: در مقابل مذاکرات ایران و آمریکا، ابتکار عمل را از دست داده‌ایم

آمریکا در حال بررسی کاهش 50 تا 65 درصدی تعرفه‌های چین

هشدار پر سر و صدای ترامپ به زلنسکی

عراقچی: چین در مذاکرات قبلی نقش بسیار مهم و مثبتی را ایفا کرد

هشدار عجیب ترامپ به زلنسکی

وزیر امنیت داخلی آمریکا طعمه سارقان شد + فیلم

مارکو روبیو: ایران می تواند مواد غنی‌ شده را از خارج وارد کند

احتمال تغییر موضع ترامپ در جنگ تجاری خود با چین

پاسخ به چند ابهام درباره گفتگوهای ایران و آمریکا/ آیا پرونده مذاکرات موشکی و منطقه‌ای روی میز قرار توافق گرفته است؟ / 4 مرکز اصلی پخش اخبار و شایعات خاص درباره مذاکرات در کجاست؟

سکوی جهش مذاکرات | درباره تفاوت این دور از گفت‌وگوهای ایران و آمریکا و تفاوتی که با برجام و تجربه‌های پیشین دارد

سید حسین موسویان: شانس توافق 60 درصد است نه 100 درصد/ تهدیدات اسرائیل در مورد حمله نظامی بلوف توخالی است/ حتی اگر توافق صورت نگیرد، ترامپ به ایران حمله نمی‌کند

عراقچی: غیرمستقیم‌ بودن، مانعی در مذاکرات ایجاد نکرده/ پزشکیان به چین سفر می‌کند/ سال 2025 یک سال طلایی در روابط ایران و چین است

کاهش 50 تا 65 درصدی تعرفه‌های چین در امریکا

آمریکا و ایران هنوز با امضای توافق فاصله دارند/ ترامپ صلح را ترجیح می‌دهد

پنتاگون در مرز جنون

سخنگوی صنعت آب کشور: نگران تهران هستیم

دیپلمات پیشین: مدیریت صلح و جنگ در اختیار ایران است

آب و تهران بی‌مرز

ترامپ: زلنسکی چیزی برای افتخار کردن ندارد

شرط جدید معاون ترامپ برای توافق اوکراین؛ کی‌اف زمین بدهد

ماجرای انتقاد‌های تند و تیز ترامپ و پاپ فرانسیس از همدیگر چه بود؟