بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، طبق نظرسنجی رویترز، اکثر اقتصاددانان معتقدند که خطر رکود اقتصادی جهانی در سال جاری بسیار بالا رفته و تعرفههای دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، به فضای کسب و کار آسیب رسانده است.
سه ماه پیش، گروهی از اقتصاددانان که نزدیک به 50 اقتصاد را پوشش میدادند، انتظار داشتند که اقتصاد جهانی با سرعتی قوی و ثابت رشد کند، اما تلاش ترامپ برای تغییر شکل تجارت جهانی با اعمال تعرفه بر تمام واردات آمریکا، بازارهای مالی را با شوک مواجه کرده و تریلیونها دلار از ارزش بازار سهام را از بین برده و اعتماد سرمایهگذاران به داراییهای آمریکا، از جمله دلار، بهعنوان پناهگاه امن را نیز متزلزل کرده است.
در حالی که ترامپ سنگینترین تعرفههای اعمال شده بر تقریبا همه شرکای تجاری را برای چند ماه به حالت تعلیق درآورده است، اما همچنان تعرفه 10 درصدی و همچنین تعرفه 145 درصدی بر چین، بزرگترین شریک تجاری آمریکا، پابرجاست.
جیمز روسیتر، رئیس استراتژی کلان جهانی در شرکت «تی دی سکیورتی» (TD Securities)، گفت: در حال حاضر، برای شرکتها سخت است در حالی که نمیدانند تعرفههای متقابل چیست، به ماه جولای فکر کنند چه برسد به اینکه برای آینده برنامهریزی کنند؛ منظورم این است که مشخص نیست آینده چه شکلی خواهد بود.
در مواجهه با عدم قطعیتهای فزاینده و سنگینترین عوارض گمرکی قرن حاضر بر کالاها، بسیاری از کسب و کارهای جهانی یا از بازار خارج شدهاند، یا پیشبینیهای درآمد خود را کاهش دادهاند.
هیچ یک از بیش از 300 اقتصاددان شرکتکننده در نظرسنجی یک تا 28 آوریل، نگفتند که تعرفهها تاثیر مثبتی بر احساسات تجاری داشته و پاسخ 92 درصد «منفی» بود و فقط هشت درصد اعلام کردند که «خنثی» است؛ بیشتر آنها از هند و سایر اقتصادهای نوظهور بودند.
سه چهارم اقتصاددانان، پیشبینی رشد جهانی خود را برای سال 2025 کاهش دادند و میانگین نرخ مورد پیشبینی را از سه درصد در نظرسنجی ژانویه، به 2.7 درصد رساندند. صندوق بینالمللی پول نیز این پیشبینی را کمی بالاتر و رقم 2.8 درصد اعلام کرد. اقتصادهای مورد بررسی نیز روند مشابهی را نشان دادند و پیشبینیهای میانه برای 28 اقتصاد از 48 اقتصاد مورد بررسی، کاهش یافت. در میان سایر اقتصادها، برای 10 اقتصاد، دیدگاه اجماع بدون تغییر ماند و برای 10 اقتصاد، ازجمله آرژانتین و اسپانیا، این دیدگاه کمی ارتقا یافت که عمدتا بر اساس تحولات داخلی بود.
همچنین پیشبینی شد، اقتصاد چین و روسیه به ترتیب 4.5 درصد و 1.7 درصد رشد کنند که از آمریکا پیشی میگیرند و این میانگین تخمینها نسبت به نظرسنجی سه ماهه گذشته، بدون تغییر باقی ماندند. با این حال، پیشبینیهای رشد برای مکزیک و کانادا از ژانویه، به 0.2 درصد و 1.2 درصد کاهش یافت؛ بیشتر این تجدیدنظرها در ماه گذشته انجام شد.
اختلاف برای سال 2026 تقریبا یکسان بود که نشان میدهد بازنگری انتظارات رشد که با اعمال تعرفههای ترامپ آغاز شد، عمیق است و اصلاح آن آسان نیست.
در پاسخ به سوالی در مورد خطر رکود جهانی در سال جاری، 60 درصد یا 101 نفر از 167 نفر، گفتند که این خطر زیاد یا بسیار زیاد است. همچنین 66 نفر گفتند که این خطر کم و چهار نفر گفتند که بسیار کم است.
تیموتی گراف، رئیس استراتژی کلان اروپا، خاورمیانه و آفریقا در شرکت «استیت استریت» (State Street) گفت: در شرایط بسیار دشواری میتوان نسبت به رشد اقتصادی خوشبین بود و امروز میتوانیم از شر تعرفهها که هم اکنون خسارات زیادی وارد کرده است، صرفا از دیدگاه آمریکا به عنوان بازیگر قابل اعتماد در توافقهای دوجانبه و چندجانبه، از تجارت گرفته تا دفاع مشترک، خلاص شویم.
پیشبینی میشود پیشرفتی که بانکهای مرکزی طی چند سال گذشته در مهار بدترین موج تورم جهانی در دهههای اخیر، با افزایش سریع نرخ بهره داشتهاند، به دلیل تعرفهها که اقتصاددانان موافقند تورمزا هستند، متوقف شود.
گراف افزود: قطع رابطه با بزرگترین شریک تجاری، انواع و اقسام اتفاقات عجیب و غریب و نه چندان شگفتانگیز را برای قیمتها رقم خواهد زد و این تاثیرهای منفی زیادی بر درآمد واقعی و در نهایت تقاضا خواهد داشت. این وضعیتی است که در آن احتمال ورود به محیط رکود تورمی همیشه بسیار کم بوده، اما فکر میکنم اکنون بیشتر شده است؛ رکود تورمی معمولا بهعنوان یک دوره طولانی بدون رشد یا رشد پایین، تورم بالا و افزایش بیکاری تعریف میشود.
بیش از 65 درصد یا 19 بانک مرکزی از 29 بانک مرکزی بزرگ مورد بررسی، انتظار نداشتند که امسال به اهداف تورمی خود برسند و این تعداد برای سال آینده اندکی کاهش یافت و به 15 بانک مرکزی رسید.
منبع خبر
آیا بابک زنجانی میتواند یک الگو باشد؟ گردشگری پایتخت ؛ خسته در دود و ترافیک تغییر مداوم قانون ساعت رسمی؛ بیثباتی در تصمیمگیری و بیتوجهی به کارشناسی «دبلنا» بازی مبتنی بر شانس، قمار با چاشنی توهین به شعور مخاطب! طرح دریا در فقدان ساز و کار باید ها و نبایدها
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1424677/