ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ بازگشت امریکا به سیاست دو دولتی اخبار ایران

سرمقاله اعتماد/ بازگشت امریکا به سیاست دو دولتی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اعتماد / « بازگشت امریکا به سیاست دو دولتی » عنوان سرمقاله روزنامه اعتماد نوشته صباح زنگنه است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
سفر وزیر خارجه ایالات متحده امریکا به سرزمین‌های اشغالی با این هدف انجام شده است که رویکرد جدید امریکا برای سران رژیم اسراییل و مقام‌های تشکیلات خودگردان فلسطینی تشریح شود. دولت ایالات متحده امریکا در دوره جو بایدن، طرفدار راه‌حل دو کشوری برای فلسطین است، در حالی که دولت پیشین امریکا طرفدار ساختار یک دولت صهیونیستی در سرزمین‌های فلسطینی بود. تلاش‌های بایدن با دولت ترامپ تفاوت‌ها و شباهت‌هایی دارد. استراتژی دولت امریکا درخصوص برخی حداقل‌ها برای رژیم اسراییل با تغییر روسای جمهوری تفاوتی نمی‌کند. در حداقل‌های حمایت از امنیت و موجودیت رژیم اسراییل تفاوتی میان سیاست ترامپ و بایدن وجود ندارد. این دو رییس‌جمهور امریکا در این رویکرد مشترک هستند و دولت جدید هم از این موضوع عدول نخواهد کرد. اما سقف خواسته‌های دولت ترامپ، تایید هر خواسته و قصدی بود که سران رژیم اسراییل داشته ‌باشند. سیاست‌هایی مانند به رسمیت شناختن حاکمیت اسراییل بر بلندی‌های جولان، شناسایی قدس اشغالی به عنوان پایتخت اسراییل، اشغال مناطق بیشتری از کرانه باختری رود اردن، ایجاد شهرک‌های صهیونیست‌نشین در مناطق اشغالی 1967 و تمهید عادی‌سازی روابط دیپلماتیک با برخی کشورهای عربی امتیازهای حداکثری بودند که دولت ترامپ به اسراییل اعطا می‌کرد. بایدن با این حداکثرها همراه و همگام نیست و شاید تلاش بکند که سران اسراییل را به همان حداقل‌ها اسراییل را راضی بکند. 
در پی درگیری‌های اخیر و اقدامات خشونت‌باری که رژیم صهیونیستی علیه مردم قدس شریف، منطقه شیخ جراح و بعد از آن مردم غزه به کار برد که به کشتار مردم بیگناه و بی‌دفاع انجامید، انتقادها در امریکا و کشورهای اروپایی، عربی و اسلامی از حمایت‌های بی‌دریغ واشنگتن از اسراییل افزایش یافت. این انتقادات نگرانی کاخ سفید را در پی داشت. این نگرانی باعث شد که امریکایی‌ها حتی مانع صدور یک بیانیه خشک و خالی در شورای امنیت سازمان ملل متحد در محکومیت کشتار فلسطینیان شوند. امریکا به این نتیجه رسید که استمرار نبرد اخیر می‌تواند به وحدت همه فلسطینی‌ها منجر شود و مقاومت را گسترش دهد. حملات موفق موشکی مقاومت پوچ بودن سامانه‌های امنیتی و دفاعی اسراییل را عیان می‌کرد و همین موضوع می‌توانست باعث مهاجرت معکوس گسترده بسیاری از یهودیان از مناطق اشغالی در سرزمین‌های فلسطینی شود و درنهایت به فروپاشی ساختاری و اجتماعی رژیم اشغالگر بینجامد. دولت امریکا برای جلوگیری از اتحاد فلسطینی و گسترش مقاومت که به صورت مستقیم موجودیت رژیم اشغالگر را به خطر می‌اندازد تلاش‌های تازه‌ای را آغاز کرده است. 
امریکایی‌ها برای جلوگیری از این وضعیت به این فکر افتادند که مقام‌های اسراییلی را هر چه سریع‌تر به ازسرگیری گفت‌وگوهای فلسطینی-اسراییلی برای توافق تشکیل دو دولت راضی کنند. از سوی دیگر دیدار وزیر خارجه امریکا با سران تشکیلات خودگردان فلسطینی نیز نشان می‌دهد که بار دیگر امریکایی‌ها قصد دارند از تشکیلات خودگردان به عنوان طرف گفت‌وگوها با اسراییل بهره ببرند، تشکیلاتی که در پی اتفاقات اخیر تا مرز فروپاشی پیش رفت و عمده شهروندان فلسطینی از انفعال، بی‌عملی و بی‌تفاوتی سران آن به تنگ آمده‌اند. در چنین شرایطی امریکا امیدوار است با تقویت مجدد تشکیلات خودگردان از افتادن امور به دست نیروهای مردمی و مقاومت فلسطینی جلوگیری کند.
رویکردی که امریکا بار دیگر به آن پناه برد، مسیری است که در گذشته هم تکرار شده و تجربه هم نشان داده‌ که سرنوشتی جز بن‌بست ندارد. گفت‌وگوهایی از این دست چندین‌بار برگزار شده و فراز و فرودهایی داشته است. در یک دوره دموکرات‌ها روی کار هستند و مذاکرات بین فلسطینی‌ها و رژیم اشغالگر شروع می‌شود و به توافق‌هایی می‌رسند و در دوره‌ای دیگر اسراییلی‌ها چراغ سبز واشنگتن برای نقض همه توافق‌های پیشین را دریافت می‌کنند. حتی در شرایط که توافقی حاصل شود هم این توافق‌ها معمولا حداقلی هستند، مثلا ممکن است که اسراییلی‌ها وعده بدهند که از محله شیخ جراح خارج می‌شوند یا تعدادی از اسرای فلسطینی را آزاد کنند. تعدادی از کشورهای عربی به‌شدت از چنین رویکردی حمایت می‌کنند، چرا که به‌زعم آنها باعث می‌شود وضع از اینکه هست بدتر نشود. 
منتهی در گذشته سه، چهار ابتکار مذاکراتی مشابه، حتی در سطح وسیع‌تر و با حضور کشورهای اروپایی و برخی کشورهای عربی مثل مذاکرات اسلو و مادرید انجام شده‌بود، اما نهایتا نتیجه این می‌شد که بعد از مدتی اسراییل به همان مسیر گذشته ادامه می‌داد. اسراییلی‌ها همواره نشان داده‌اند که اجازه تشکیل یک دولت عادی را به فلسطینیان نمی‌دهند، امتیازاتی مانند گذرگاه‌های مرزی، فرودگاه، بندر، رفت و آمد آزادانه و امثال اینها برای فلسطینی‌ها از نظر رژیم اسراییل خط قرمز محسوب می‌شود.
به نظر می‌رسد بار دیگر با بازگشت امریکا به رویکرد گذشته، دوره‌ای از مذاکرات و سر و صدا و تبلیغات جلو خواهد رفت و بعد از مدتی که نتیجه نداد باز خواهیم دید که سرزمین‌های بیشتری تحت اشغال قرار خواهد گرفت و محدودیت‌های بیشتری برای فلسطینی‌ها ایجاد می‌شود.
همزمان شاهد هستیم که امریکایی‌ها به‌شدت بر جداسازی نیروهای فلسطینی از یکدیگر تاکید دارند. سیاست امریکا در جدا کردن حماس و دیگر گروه‌های فلسطینی و مستثنی کردن و جدا کردن و حذف کردن نیروهای فلسطینی، سیاستی موفق و پذیرفته شده نخواهد بود. حماس جزو بزرگی از جامعه فلسطین است، در انتخابات 2006 پیروز اصلی انتخابات بود، طرفداران زیادی در غزه، کرانه باختری و حتی سرزمین‌های اشغالی 1948 دارد. این نوع رویکرد امریکا یک نوع تفکر استعماری است، همین نوع رویکرد را فرانسوی‌ها در الجزایر و بریتانیایی‌ها در هندوستان پیگیری کردند، اما نهایتا شکست خوردند. حماس یک نیروی رسمی فلسطینی است، در پارلمان فلسطینی نماینده دارد و در ساز و کار اداره غزه تقریبا نیروی مسلط است. امریکایی‌ها اگر می‌خواهند به نتیجه‌ای در خورد در مساله فلسطین دست پیدا کنند، باید رویکرد واقع‌بینانه در پیش بگیرند و واقعیت‌های میدانی را بپذیرند، بدون پذیرش واقعیت‌ها در مساله فلسطین، اساسا امکان پیشرفتی در راهکار‌ها و ابتکارهای تکراری دیپلماتیک وجود نخواهد داشت.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/249763/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دفاع «رجا نیوز» از «وزیر مجرم»!

یک گام بلند بشردوستانه برای حمایت از غیرنظامیان

آقای پزشیکان! باور داشته باشید که رئیس‌جمهور هستید

جنایت جنگی اسرائیل؛ غزه‌ی بدون برق بر لبه قحطی و تشنگی

«گزارش‌های پوچ و مهمل» در دولت رییسی

نفوذ خزنده آذربایجان به همسایه شرقی ایران

حذفی که اسرائیل را شادمان کرد

موافقت اوکراین با آتش‌بس 30 روزه؛ آمریکا: توپ در زمین روسیه است

وزیر جنگ اسرائیل، جولانی را تهدید کرد

زلنسکی: آماده صلح بوده و منتظر واکنش روسیه هستیم

ترامپ: امیدوارم پوتین با آتش‌بس موافقت کند

نخست وزیر جدید کانادا: تعرفه‌ها علیه آمریکا را حفظ می‌کنیم

منبع یمنی: منتظر صدور دستور برای آغاز عملیات علیه اسرائیل هستیم

مسکو: تمام افراد دخیل در حمله پهپادی گسترده در خاک روسیه مجازات می‌شوند

نتانیاهو برای فرار از رسوایی از یعلون شکایت کرد

13 گروگانگیر حادثه حمله به قطار مسافربری در پاکستان کشته شدند

موافقت اوکراین با آتش بس 30 روزه؛ آمریکا توقف تبادل اطلاعاتی با کی‌یف را لغو می‌کند

کاخ سفید: دیدار با مقامات اوکراین مثبت بود

اختلال در جی‌پی‌اس در اراضی اشغالی از ترس حملات یمن

تداوم جنایات شورشیان «الجولانی»؛ شمار کشته‌ها از 1200 نفر گذشت

داستان پر ابهام بازگشت ارزهای صادراتی به کشور

افزایش عرضه گوشت تنظیم بازار برای ثبات بازار

بخش دوم بودجه به مجلس برگشت خورد

سرمایه‌گذاری بدون ریسک با 31٫7٪ سود روز شمار

نشست خبری مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با رسانه‌ها به مناسبت هفته بزرگداشت شهدا

آیین رونمایی از دو محصول بانک دی با حضور مهندس اوحدی برگزار شد

متفکر آمریکایی: چه اشتباهاتی درباره ترامپ 2 کردم؟

صلیب سرخ: صدها هزار خانواده در غزه زیر خط فقر زندگی می‌کنند

دختر رئیس جمهور سابق فیلیپین: پدرم را با زور به لاهه بردند

استقبال سرد اپوزیسیون سعودی از سیگنال مثبت حکومت

هشدار سازمان ملل: رژیم صهیونیستی همچنان مانع رساندن کمک های حیاتی به غزه می شود

ترامپ: کانادا چنان تاوان سنگینی بدهد که سال‌ها در تاریخ بماند

حماس: سیاست‌های جنایتکارانه در کلیه اراضی فلسطینی ادامه دارد

آیا بر کیفیت کالای خشکبار و آجیل نیز نظارتی وجود دارد؟

هشدار سخنگوی صنعت آب در مورد جیره‌بندی

فروش 147 هزار میلیارد تومان کالا از طریق مزایده اموال تملیکی

نظر عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در مورد حقوق کارگران

فرزندان شهدا پرچم‌داران عرصه علم باشند/ جهش تولید و اقتصاد مقاومتی، رسالت امروز فرزندان شهدا/ شناسایی فرزندان شاهد نخبه و ایجاد بسترهای مناسب برای رشد و شکوفایی آنان

یورش به یک تذکر

زمینگیر کردن پزشکیان، حمله به قالیباف

دورزدن مقامات با گزارش‌های «پوچ و مهمل»

مهمل‏‌بافی ادامه‏‌دار پتروشیمی‌ها و سکوت فولادی‌ها

تکذیب ادغام سویداء در ذیل مدیریت دمشق

اروپا: از اواخر ژانویه بیش از 3500 نفر غزه را ترک کردند

کاهش قیمت سکه و طلا در بازار؛ دلار ثابت ماند

واکنش نماینده کارفرمایان صندوق تامین اجتماعی به حقوق پیشنهادی انجمن صنفی کارگران

ماجرای ضرر چند صد میلیارد تومانی از واردات پیاز

عرضه بنزین و نفت‌گاز کماکان بر بستر سامانه هوشمند سوخت

بلایی که گزارش‌های پوچ و مهمل بر سر ایران آورد

الجزیره قطر؛ سانسورچی جنایت جولانی