ایرانیان جهان

آخرين مطالب

تاریخ آوارگی خواندنی ها

تاریخ آوارگی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نیره خادمی| طبق آخرین سرشماری نفوس و مسکن در سال 1395 افغانستان، عراق، پاکستان و ترکیه بیشترین جمعیت افراد خارجی ساکن در ایران را به خود اختصاص داده‏‌اند، درحالی که طی 8 سال گذشته به ‌ویژه پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، مهاجرت افغانستانی‌ها به ایران، روند سریع‌تری پیدا کرده است. موضوع مهاجرت و سیاست‌های جدید دولت ایران برای ساماندهی، سرشماری، انسداد مرزی و رد مرزی بهانه‌ای شد تا به روند تاریخی مهاجرت در ایران بپردازیم.
از مهاجرت‌های اجباری تا سیاست تسلط بر ایران
دوره حکومت استالینی بر شوروی سابق و در سال‌های میانی دو جنگ اول و دوم جهانی مردم در اتحادیه جماهیر شوروی با اوج ترور و خفقان روبه‌رو بودند بنابراین بسیاری از کسانی که زندگی در یک حکومت کمونیستی را برنمی‌تابیدند؛ به‌ویژه مسلمانان جنوب شوروی و قفقازی‌ها که به مبارزه علیه بلشویک‌ها می‌پرداختند به ایران پناهنده شدند. شامیل جوانشیر یکی از همین مهاجران است که در کتاب «من از چنگال استالین فرار کردم» به مهاجرت‌ و پناهندگی مسلمانان قفقازی از شوروی به ایران طی سال‌های 1300 تا 1323 هجری شمسی می‌پردازد. برخی از این پناهندگان قفقازی که در دوره‌ رضاشاه به ایران پناهنده شده بودند پس از اشغال ایران توسط متفقین از سوی مقامات امنیتی شوروی ربوده یا کشته شدند. برخی مهاجرت‌‌های دیگر اما به دنبال معاهده 1907 که مناطقی از ایران بین روس و انگلیس تقسیم شد، شکل گرفت. از همان زمان وزارت کشاورزی، وزارت خارجه و وزارت نیروهای مسلح روسیه سیاست‌های تشویقی برای مهاجرت روستاییان روسی به مناطق شمال‌شرقی ایران را در پیش گرفتند، اگرچه این سیاست پس از انقلاب بلشویکی پایان یافت و سابقه نخستین حضور روس‌ها در ایران به زمان صفویه برمی‌گردد.
مهاجران جنگی لهستان
پس از جنگ جهانی اول و دوم و آوارگی میلیون‌ها نفر برای یافتن پناهگاه، کنوانسیون جهانی وضعیت پناهندگان در سال 1951 توسط سازمان ملل تدوین شد اما بسیار پیش از آن ایران پذیرای پناهندگان جنگ جهانی دوم بود. پس از حمله آلمان در سال 1320 بیشتر از 120 هزار پناهنده لهستانی از مرزهای آبی و خشکی به ایران آمدند و در اقامتگاه‌هایی در تهران، اصفهان و مشهد اسکان داده شدند اما بیشتر آنها به دنبال پایان جنگ به کشور خود بازگشتند.
سرکوب شدید در عراق
نخستین نشانه‌های جدی مهاجرت عراقی‌ها به ایران در جریان انتفاضه شعبانیه و اخراج معترضان ایجاد شد، اگرچه در جریان انقلاب اسلامی هم بسیاری از فعالان سیاسی عراقی که با سیاست‌های حکومت وقت مخالف بودند به علت وجود گرایش‌های سیاسی-مذهبی به دولت ایران، عراق را ترک کرده به ایران مهاجرت کردند. جنگ خلیج‌فارس که پایان یافت، مردم عراق علیه رژیم بعث به خیابان‌ها آمدند، جنبشی که با تسلط نیروهای مردمی به 14 استان از 18 استان و به «انتفاضه شعبانیه» معروف شد اما در نهایت دولت موفق به سرکوب جریانات شیعه شد. در جریان این سرکوب‌ها بسیاری از معترضان و برخی از مردم مناطق مرزی عراق به دلیل اوضاع آشفته سیاسی عراق، وارد خاک ایران شدند. گفته می‌شود در سال 1991 حدود 500 هزار نفر به ایران مهاجرت کردند اما 3 سال بعد تعداد این مهاجران به کمتر از نصف رسید و این یعنی برخی تابعیت ایرانی گرفتند و برخی دیگر نیز به کشورهای دیگری مهاجرت کردند.
بحران سوریه و نبود آمار از پناهندگان سوری
در سال 2015 با افزایش بحران‌های داخلی در سوریه، شمار زیادی از مردم سوریه آواره شدند و برای پناهندگی به سمت مرزهای اردن، ترکیه و عراق رفتند. همان زمان هم عده‌ای از آنان وارد خاک ایران شدند اما آماری از آنها وجود ندارد. سال 95‌ نبیل کرمانشاهی، مسئول آوارگان سوریه در ایران در گفت‌وگو با جوان آنلاین آمار آنها را 250 خانوار اعلام کرده است و گفت که اکثر آنها در قم و تعدادی هم در تهران، اصفهان، مشهد، قزوین و بندرعباس ساکن شده‌اند.

مهاجرت‌هایی به خاطر فقر و بیکاری
خانواده‌های پاکستانی اما از حدود نیم قرن قبل به ایران مهاجرت کرده‌اند و عمده دلیل این مهاجرت‌ها بیکاری، فقر یا اختلافات قومی قبیله‌ای و مشکلات حقوقی و قضایی است. روند صعودی مهاجرت پاکستانی‌ها به ایران اما از 2016 شتاب تندتری پیدا کرد؛ هنگامی که بیش از 29 هزار نفر از اتباع پاکستانی که قصد عبور غیرقانونی از این کشور را داشتند، بازداشت شدند این درحالی است که رقم آن نسبت به سال قبل حدود سه هزار نفر بیشتر شده بود. مهر سال 99 منابع خبری پاکستان از شناسایی و بازداشت 230 مهاجر غیرقانونی پاکستان در مناطق مختلف ایران خبر داد که توسط مسئولان سرحدی ایران تحویل مقامات پاکستانی در نقطه صفر سرحدی شدند.
از حمله شوروی تا حضور طالبان
حدود 50 سال قبل با حمله شوروی به افغانستان، مهاجرت و پناهندگی افغانستانی‌ها به ایران هم شکل جدی‌تری به خود گرفت و در ایران هم از آنان استقبال شد. ایران تا اوایل دهه‌ 70 با میزبانی حدود 5 میلیون پناهنده‌ افغانستانی و عراقی رتبه‌ اول جهان در پناهند‌ه‌پذیری را به خود اختصاص داده بود. در طول سال‌های بعد اوضاع داخلی افغانستان به قدری تحت تاثیر ناامنی، جنگ‌های داخلی همچنین قدرت‌ گرفتن طالبان و حمله آمریکا به افغانستان بود که پناهندگان رغبتی برای بازگشت نیافتند و با هر بحران تازه‌ای به تعداد آنها در ایران افزوده شد. سیاست‌‌های دولت گذشته و باز گذاشتن مرزها برای ورود اتباع نیز روند افزایش مهاجرت را تندتر کرد به طوری که طبق آمار سازمان بین‌المللی مهاجرت در 6‌ ماهه اول سال 2024 بیش از یک میلیون نفر از این اتباع در ایران ساکن شده‌اند.
براساس آخرین داده‌های مرکز آمار ایران از جمعیت مهاجران رسمی در سال 1402 بیش از 97 درصد مهاجران، افغانستانی هستند و آمارهای غیررسمی نیز از حضور 4 تا 5 میلیون افغانستانی در ایران حکایت دارد. حالا دولت چهاردهم سیاست‌های‌ تازه‌ای برای رد مرز مهاجران و سرشماری آنها در پیش گرفته است تا ماجرای پناهندگان را تحت کنترل در بیاورد، چراکه حضور بی‌ضابطه، آسیب‌های اجتماعی زیادی را در کشور رقم خواهد زد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1240630/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خلاصه بازی موناکو 5-1 ستاره سرخ (لیگ قهرمانان اروپا – 25-2024)

خلاصه بازی موناکو 5-1 ستاره سرخ (لیگ قهرمانان اروپا - 25-2024)

میلان در خانه، کلوب بروژ را شکست داد

انتقادات تند سردار فدوی از امارات و اتحادیه اروپا/ اروپایی‌ها کار احمقانه‌ای کردند

رسمی: یک ایرانی دیگر در لیگ قهرمانان اروپا

نتیجه و خلاصه بازی فوتبال یوونتوس

اشلوت: در هیچ مقطعی از فصل اجازه باخت نداریم!

پارلمان اروپا با پشتوانه اموال روسیه به اوکراین وام می‌دهد

عکس | پیدا شدن تخم دایناسور در چین

بختگان و جازموریان سال گذشته هیچ آبی دریافت نکردند

پیام بایدن به پاشینیان؛ ترغیب به نهایی‌سازی توافق صلح با آذربایجان

ادعای جدید آمریکا علیه روسیه، چین و ایران

پایگاه نظامیان آمریکا در سوریه مورد حمله موشکی قرار گرفت

یک مقام اطلاعاتی آمریکا: ایران، روسیه و چین با دامن زدن به مباحث اختلاف‌برانگیز تلاش می‌کنند در آستانه میهن تجارتات ریاست جمهوری بین مردم آمریکا تفرقه ایجاد کنند / آنها احتمالا بعداز رای گیری مشروعیت روند میهن تجارتات را زیر سوال ببرند؛ ممکن است حتی اقدام

هشدار کامالا هریس درباره تبعات انتخاب دونالد ترامپ

حمله موشکی به پایگاه نظامیان آمریکا در سوریه

حمله راکتی به پایگاه نظامیان آمریکا در شرق سوریه

سفر مقام عالی رتبه آمریکا به عربستان

پایگاه نظامیان آمریکا در شرق سوریه هدف حمله موشکی قرار گرفت

پنتاگون: از اسرائیل برای دفاع از خود پشتیبانی می‌کنیم

یک منبع در وزارت خارجه آمریکا: بلینکن به عربستان سفر می‌کند

بلینکن به عربستان سفر می‌کند

جزئیاتی جدید از برنامه‌های اسرائیل علیه ایران فاش شد

بلیکن فردا مسافر ریاض است

چراغ سبز آمریکا برای حمله اسرائیل به ایران

بلینکن فردا مسافر ریاض است

تفاهم بی سروصدای آمریکا و اسرائیل درمورد حمله به ایران

بایدن به پاشینیان پیام داد/ استقبال واشنگتن از توافق صلح ارمنستان و آذربایجان

روایت «واشنگتن پست» از تله تل‌آویو برای پزشکیان

ادعای دوباره رژیم صهیونیستی درباره ترور سید هاشم صفی‌الدین

تانک عجیب آمریکایی در اوکراین

پیش‌بینی سازمان برنامه و بودجه در خصوص میزان تورم سال آینده

دبیرکل نُجَباء: به زودی غرور نتانیاهو درهم خواهد شکست

قیمت درهم و لیر ترکیه در کانال جدید؛ دینار عراق گران شد/ دبی الماس رو کرد

ارتقا نمایشگاه بین‌المللی مشهد با تبدیل شدن به اولین منطقه ویژه اقتصادی

حضور رئیس‌جمهور در اجلاس بریکس چه رهاوردی برای ایران در حوزه‌های مختلف به ویژه اقتصادی به همراه دارد؟

فردا؛ دیدار رئیس‌جمهور و پوتین در حاشیه اجلاس سران بریکس

پخش زنده بازی رئال مادرید و دورتموند (1 آبان 1403) + تماشای آنلاین

تصویب پرداخت وام میلیاردی به اوکراین با اموال روسیه در پارلمان اروپا

سوبوسلای: امیدوارم لایپزیش قهرمان بوندسلیگا شود؛ از عملکردم فعلی‌ام راضی نیستم

سوبوسلای: امیدوارم لایپزیش قهرمان بوندسلیگا شود؛ باید گل‌های بیشتری به ثمر برسانم

تفاوت بریکس و اتحادیه اروپا از زبان کرملین

ترکیب رئال مادرید و بروسیا دورتموند

پارلمان اروپا به وام 35 میلیارد یورویی به اوکراین با پشتوانه دارایی‌های روسیه رای داد

با تحریم اروپا قیمت بلیت‌های پرواز در برخی مسیرها 3 برابر افزایش یافته؛ قیمت بلیت ترکیه از 12 میلیون تومان به 30 تا 35 میلیون تومان رسید

بیانیه جبهه اصلاحات در واکنش به ادعای اتحادیه اروپا درباره جزایر سه‌گانه

واکنش جبهه اصلاحات به ادعای اتحادیه اروپا درباره جزایر سه‌گانه

موناکو 5-1 ستاره سرخ؛ برد پنج ستاره مقابل تیمی که فقط نامش را یدک می‌کشد

جبهه اصلاحات ایران: هرگونه ادعای حاکمیت و مالکیت درباره سه جزیره ایرانی بی‌اعتبار است

ملاقات غیر مستقیم با کلوپ؛ ترکیب احتمالی لیورپول مقابل لایپزیش