ایرانیان جهان

آخرين مطالب

خیز ترامپ برای نفوذ در حیاط خلوت پوتین/ آسیای مرکزی طعمه جدید واشنگتن؛ رقابت‌ چین و آمریکا در میدان جدید ایالات متحده آمریکا

خیز ترامپ برای نفوذ در حیاط خلوت پوتین/ آسیای مرکزی طعمه جدید واشنگتن؛ رقابت‌ چین و آمریکا در میدان جدید
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز، مدرن دیپلماسی با انتشار یادداشتی نوشت، دونالد ترامپ به عنوان رئیس‌جمهوری ایالات متحده کار خود را آغاز نکرده، اما با این حال برنامه سیاست خارجی احتمالی‌اش در حال حاضر در سراسر صحنه جهانی بازتاب دارد. انتظار می‌رود رویکرد ایالات متحده در ارتباط با رقابت قدرت‌های بزرگ معتدل‌تر شود. با این حال، در میان تمرکز بر تنظیم مجدد روابط با قدرت‌های بزرگ و مناطق دارای اهمیت استراتژیک، یک منطقه به دلیل شرایط مبهمش برجسته می‌شود؛ آسیای مرکزی.
با این همه سیاست ایالات متحده در ارتباط با آسیای مرکزی خلاف سایر مناطق، در حد معمای باقی مانده است. این عدم وضوح سؤالات مهمی را در مورد موقعیت منطقه در چارچوب گسترده‌تر سیاست خارجی ایالات متحده، تحت دولت جدید مطرح می‌کند.
ترامپ و حیاط خلوت پوتین مدرن دیپلماسی در ادامه یادداشت خود آورد، آسیای مرکزی که مدت‌ها در سیاست خارجی ایالات متحده به حاشیه رفته بود، به طور سنتی و به واسطه سودمندی‌اش برای اهداف آمریکا در افغانستان مورد توجه قرار گرفته است. با این حال، به باور ناظران اهمیت استراتژیک منطقه تحت‌الشعاع نگرانی‌های فوری‌تر در اوکراین و خاورمیانه قرار گرفت. در دوران بایدن، جنگ در اوکراین بر دستورکار ژئوپلیتیکی مسلط بود و فضای کمی برای تعامل معنادار با آسیای مرکزی باقی گذاشت. با این حال، به واسطه بدبینی‌های مستند ترامپ نسبت به دخالت بلندمدت ایالات متحده در اوکراین و مسئله افغانستان که اکنون ظاهراً آینده‌اش از روی میز کنار گذاشته شده، آسیای مرکزی به عنوان منطقه‌ای با پتانسیل استراتژیک استفاده‌نشده، ظاهر می‌شود. به باور تحلیل‌گران این تغییر می‌تواند آسیای مرکزی را به عنوان عنصری محوری در استراتژی خارجی ایالات متحده تعریف کند. این منطقه در تقاطع حوزه‌های نفوذ روسیه و چین قرار دارد و آن را به موضوعی مهم برای رقابت قدرت‌های بزرگ تبدیل می‌کند. جغرافیای استراتژیک، ثروت منابع و نقش رو به رشد آسیای مرکزی در اتصال جهانی از طریق کریدور میانی نیز اهمیت آن را برجسته‌تر می‌کند. شناخت و اقدام بر روی این پتانسیل می‌تواند نشان‌دهنده انحراف چشمگیر از تمرکز محدود دولت‌های قبلی بر منطقه باشد و زمینه را برای تعامل قوی‌تر و استراتژیک‌تر با آسیای مرکزی تحت دولت تحت رهبری ترامپ فراهم می‌کند.
مدرن دیپلماسی در ادامه یادداشت خود آورده است، در این سناریوی در حال تحول، ثبات منطقه به 2 عامل حیاتی بستگی دارد. اول، کشورهای آسیای مرکزی باید استراتژی‌هایی را که به دقت طراحی شده‌اند برای همکاری اتخاذ کنند، روابط خود را با قدرت‌های خارجی متعادل کرده و در عین حال خودمختاری منطقه‌ای را حفظ کنند. دوم، حمایت مستمر و معنادار غرب ضروری خواهد بود. این حمایت باید فراتر از تعامل پراکنده یا رصدکردن منافع منطقه‌ای صرفاً از دریچه مبارزه با تروریسم یا نگرانی از ترویج دموکراسی باشد. در عوض، جهان نیازمند رویکردی جامع و آینده‌نگر است که بر توسعه اقتصادی، سرمایه‌گذاری زیرساختی و مشارکت‌های سیاسی برای افزایش انعطاف‌پذیری منطقه در برابر فشارهای خارجی تأکید دارد. آسیای مرکزی دارای پتانسیل‌های بی‌نظیر برای مقابله با نفوذ روسیه و چین و همچنین برای پیشبرد استقلال اقتصادی و استراتژیک غرب است. به عنوان مثال، کریدور میانی، جایگزین مناسبی برای تجارت بین قاره‌ای و ترانزیت انرژی است که وابستگی به مسیرهای تحت سلطه چین و روسیه را کاهش می‌دهد.
منابع غنی منطقه -از ذخایر انرژی سنتی گرفته تا پتانسیل انرژی‌های تجدیدپذیر و مواد معدنی کمیاب- فرصت‌های حیاتی را برای تنوع بخشیدن به زنجیره‌های تامین و تقویت انعطاف‌پذیری غرب در بخش‌های حیاتی را ارائه می‌دهد. نادیده گرفتن این فرصت‌ها نه تنها منافع ایالات متحده را تضعیف می‌کند، بلکه موقعیت استراتژیک این بازیگر را در دنیای چندقطبی به‌طور فزاینده تضعیف می‌کند.

ایرانیان جهان

در ادامه این گزارش آمده است» روزنه پیش‌روی ایالات متحده و متحدانش برای تعمیق همکاری با آسیای مرکزی کاملاً باز است؛ اما به‌طور پیوسته در حال محدودشدن است. این منطقه در مقطع حساسی قرار دارد و با آسیب‌پذیری‌های فزاینده‌ای مواجه است که نیازمند سرمایه‌گذاری هدفمند در حوزه های اقتصادی، امنیت غذا و آب، مسائل آب و هوایی است. این مناطق نه تنها فرصت‌هایی را برای تعامل معنادار ارائه می‌دهد، بلکه به عنوان اهرمی حیاتی برای ثبات منطقه و تقویت خودمختاری عمل می‌کنند. یکی از فوری‌ترین اولویت‌ها، تحول دیجیتالی منطقه است. بدون سرمایه‌گذاری، فناوری و وجود تخصص‌های مهم غربی، کشورهای آسیای مرکزی ممکن است گزینه کمی جز اتخاذ زیرساخت‌های دیجیتال چینی از طریق طرح‌هایی مانند جاده ابریشم دیجیتال داشته باشند. این گزاره نفوذ چین را در منطقه تقویت می‌کند و پیامدهای گسترده‌ای خواهد داشت. وابستگی به سخت‌افزار و نرم‌افزار چینی می‌تواند آسیای مرکزی را در معرض خطرات امنیت سایبری قرار دهد، حاکمیت داده‌ها را به خطر بیاندازد و هم‌سویی تکنولوژیکی کشورهای واقع در این جغرافیا با چین را عمیق‌تر ساخته و هنجارها و استانداردهای غربی را در مناطق حساس به حاشیه ببرد.
به ادعای مدرن دیپلماسی، اگر غرب نتواند اهمیت استراتژیک آسیای مرکزی را به رسمیت بشناسد، این منطقه با تمام بی‌ثباتی و بلاتکلیفی، در خطر تبدیل‌شدن به میدانی جنگ مورد مناقشه بین چین و روسیه است. در مقابل، یک استراتژی متفکرانه و پایدار غربی می‌تواند به آسیای مرکزی کمک کند تا به الگویی از چندجانبه‌گرایی عمل‌گرا تبدیل شود که نه تنها به نفع خود منطق، بلکه به نفع ثبات جهانی است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1270747/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله آرمان امروز/ پیامدهای ترور سخنگوی حزب‌الله

«پادوی ترامپ»؛ حمله «کیهان» به روزنامه هم میهن

رهبر کره‌شمالی میزبان وزیر منابع طبیعی روسیه در پیونگ‌یانگ

وزیر کار: اقدامات دولت باید برسفره مردم تغییر ملموس ایجاد کند

گره کور مسکن کارگران با حق مسکن 900 هزار تومانی!

رشد سالانه بیت‌کوین به 145 درصد رسید

واکنش رئیس کمیسیون تلفیق بودجه 1404 به افزایش قیمت خودرو

تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه شرکت کشتیرانی ایران محکوم است

ایران به تحریم شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران توسط اتحادیه اروپا و انگلیس واکنش نشان داد

وحشت گسترش جنگ اوکراین به سوئد و فندلاند رسید

واکنش بقائی به تحریم‌های جدید اروپا و انگلیس علیه ایران

واکنش ایران به تحریم شرکت کشتیرانی توسط اتحادیه اروپا و انگلیس

انتخابات سوارکاری باطل نشده است/در پارالمپیک شانس مدال داریم

لیگ ملت‌های اروپا؛ پیروزی اسپانیا در شب توقف پرتغال

تحریم‌های اخیر اتحادیه اروپا و انگلیس مصداق نقض نظام‌مند حقوق بشر است

سرمربی بحرین: دوست داریم دوباره استرالیا را ببریم

کاهش واردات و افزایش تولید نفت چین

حرف‌های متواضعانه سرمربی استرالیا درباره بحرین

استقبال رهبران گروه 20 از ابتکارات سازنده درباره اوکراین

در تهران به کنار دریای خزر بروید

روابط طالبان با ایران چه داد و چه گرفت؟

امضای تفاهم نامه کمیته المپیک افغانستان با شفاخانه بین‌المللی

عمده دلایل پیروزی ترامپ شعار پایان جنگ بود| عملیات وعده صادق 3 پیامی به آمریکا برای پایان بخشیدن به خصومت‌هایش است

اسرائیل نگران خرید جنگنده جی -10 چینی از سوی ایران است/ جنگنده‌ای با قابلیت‌های F16 آمریکا

دولت چهاردهم برای مذاکره آماده است؟

سخنان نتانیاهو در کنست توسط نمایندگان قطع شد

گوگل، مرورگر کروم را می‌فروشد!

قیمت جهانی طلا امروز 1403/08/29

موافقت لبنان و حزب الله با پیشنهاد آتش‌بس

بورل اجازه اوکراین برای حمله به عمق روسیه را تایید کرد

روسیه: آمریکا و انگلیس در عدم تصویب قطعنامه غزه مقصرند

دولت آمریکا به دنبال دستاوردسازی در زمینه سیاست خارجه است

شمس‌الواعظین: این ترامپ، ترامپ 2016 نیست/ ایران برگ‌های قدرتمندی برای مذاکره در دست دارد

ترامپ مدعی شد مهاجران غیرقانونی را با تجهیزات نظامی بیرون می‌کند

مهر تایید ترامپ پای یک تحلیل مجازی؛ گارد ملی بسیج می‌شود!

دستیار نبیه بری از موافقت لبنان و حزب‌الله با پیشنهاد آتش‌بس خبر داد

بایدن از عکس یادگاری «جی20» جا ماند! + فیلم

آمریکا مدعی پیشرفت در مذاکرات آتش‌بس لبنان شد

سرمقاله هم میهن/ تفاوت اینجاست

لبنان پاسخ مکتوب خود به پیشنهاد آتش‌بس آمریکا را تحویل داد

موشک فاتح 110 چه ویژگی‌هایی دارد؟

درگیری پلیس یونان با حامیان مردم فلسطین در خیابان‌های آتن

نتانیاهو برای فرار از دادگاه به شاباک متوسل شد

حضور دانش‌آموزان غزه در کلاس درس

محدودیت پرداخت وام ودیعه مسکن به دانشجویان متاهل لغو شد

قیمت دینار عراق امروز سه شنبه 29 آبان ماه 1403

تحریم دوبل با FATF

طرح های بندری و دریایی در گرو تعادل میان پیشرفت و حفظ محیط زیست / طرح احداث بندر جدید لنگه

آیا منتظر زمین‌لرزه‌ای شدید در تهران باشیم؟

تاب‌آوری بازار ارز درمقابل 20 تنش بزرگ طی 1.5سال اخیر