ایرانیان جهان

آخرين مطالب

پوتین و معادلات پیچیده با آمریکا/ نفت؛ پاشنه آشیل یا فرصتی بالقوه برای ایران و روسیه؟ اخبار ایران

پوتین و معادلات پیچیده با آمریکا/ نفت؛ پاشنه آشیل یا فرصتی بالقوه برای ایران و روسیه؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز، مسکو تایمز با انتشار یادداشتی مدعی شد: ایران و روسیه شراکت خود را در بحبوحه بی‌ثباتی ژئوپلیتیک جهانی مستحکم کرده‌اند که نشان دهنده اهمیت فزاینده همکاری میان دو بازیگر در سال‌های آینده است.
توافقنامه مشارکت راهبردی جامع که در جریان سفر رسمی مسعود پزشکیان به مسکو در 17 ژانویه امضا شد، گامی مهم در اتحاد در حال تحول بین دو کشور است.
با توجه به اینکه ایران و روسیه هر دو با چالش‌های مشترک روبرو هستند، این مشارکت پیامدهای گسترده‌ای به همراه دارد، به ویژه در حوزه‌های دفاع، تجارت و انرژی.
اهرم‌های تهران و مسکو برای دور زدن تحریم‌ها مسکو تایمز در ادامه مدعی است: حمل و نقل، انرژی، دفاع و امنیت منطقه‌ای در مرکز این توافق تاریخی قرار دارد. روابط از این منظر به ادعای تحلیلگران روس تهران و مسکو فراتر از مبادلات اقتصادی رفته و به واسطه توافق مشارکت استراتژیک جامع، دو بازیگر به دنبال مقابله با نفوذ غرب هستند.
همزمان گروهی براین باورند که چشم‌انداز اقتصاد ایران و روسیه در کنار وابستگی مشترک آن‌ها به صادرات انرژی و تجربه‌شان از تحت تحریم‌های بین المللی غرب شکل گرفته است. همسویی فزاینده بین دو کشور فرصتی کاملاً منحصربه‌فرد برای غلبه بر این چالش‌ها و گشودن راه‌های جدید جهت رشد اقتصادی ایجاد کرده است.
به ادعای این نشریه، یکی از ارکان مرکزی این مشارکت، کریدور حمل و نقل شمال به جنوب است که یک پروژه زیرساختی حیاتی است که تجارت بین ایران، روسیه و چندین شریک منطقه‌ای و بین‌المللی را تسهیل می‌کند. این سرمایه‌گذاری استراتژیک در شبکه‌های حمل و نقل به وضوح نشان دهنده تمایل مسکو و تهران برای تقویت روابط تجاری و تامین منافع متقابل در سال‌های آینده است و اهرمی موثر برای مقابله با تحریم‌های غرب است.
علاوه بر حمل و نقل، انرژی هسته اصلی مشارکت ایران و روسیه است. تهران و مسکو به واسطه تحریم‌ها دسترسی‌شان به بازارهای غربی محدود شده است و از همین رو هر دو کشور به دنبال راه‌های جایگزین برای تقویت بخش انرژی‌شان هستند.
روسیه با ذخایر عظیم نفت و گاز طبیعی خود، توسعه صنعت انرژی ایران را تقویت کرده و از اکتشاف، حفاری و زیرساخت‌ها حمایت کرده است. به عنوان بخشی از توافق جدید، انتظار می‌رود چندین شرکت روسی سرمایه‌گذاری هنگفتی در بخش انرژی ایران داشته باشند که به مدرن‌سازی و گسترش قابلیت‌های ایران کمک می‌کند. مقامات ایرانی نسبت به چشم‌انداز این سرمایه‌گذاری‌ها به ویژه در زمینه افزایش تقاضای انرژی در آسیا خوش بین هستند.
فراتر از نفت و گاز، ایران و روسیه برای تنوع بخشیدن به اقتصاد خود از طریق تامین بازارهای جدید در آسیا - به ویژه هند - همکاری می‌کنند تا با تقویت یکپارچگی بیشتر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) وابستگی خود را به بازارهای غربی کاهش دهند. موقعیت استراتژیک ایران، این کشور را به مسیر ترانزیتی کالا بین اروپا و آسیای مرکزی، تا چین و هند تبدیل کرده است.

ایرانیان جهان

چرا ایران تردید دارد؟ به ادعای مسکو تایمز، یکی دیگر از ویژگی‌های تعیین کننده مشارکت ایران و روسیه، همکاری نظامی دو بازیگر است. تهران و مسکو به مهم‌ترین تامین کنندگان تسلیحات یکدیگر، به ویژه در فناوری‌های پیشرفته نظامی مانند هواپیماهای بدون سرنشین تبدیل شده‌اند.
عرضه پهپادهای تهران که در داخل جمهوری تاتارستان روسیه تولید می‌شوند، دو طرف را از نظر مالی و نظامی به‌طور قابل توجهی تقویت کرده است. در نتیجه، ایران در قامت قدرت منطقه‌ای قادر به مقابله با تهدیدات در خاورمیانه، از جمله تهدیدات ناشی از مداخلات نظامی غرب، محدود کردن تلاش‌های ایالات متحده برای محدود کردن توانایی ایران برای به دست آوردن نفوذ ژئوپلیتیکی در منطقه است.
پیشرفت همکاری‌های نظامی و دفاعی ایران و روسیه غرب را عمیقاً نگران کرده است؛ بالاخص آن که این گروه از کشورها مدعی‌اند که ایران پهپادهای خود را در اختیار روسیه قرار داده تا از آن برای استفاده از جنگ در اوکراین استفاده کند؛ ادعایی که مقام‌های تهران بارها آن را رد کرده‌اند.
اما علیرغم وعده تعمیق همکاری، روابط ایران و روسیه بدون چالش نیست. اختلافات سیاسی داخلی دو بازیگر، مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم‌ها و جنگ و تفاوت در برنامه‌های بلندمدت ژئوپلیتیکی موانعی را در برابر پتانسیل کامل این مشارکت ایجاد کرده است.
به عنوان مثال، تلاش روسیه برای تعریف توازنی قدرت با کشورهای غربی به ویژه ایالات متحده، از نظر تاریخی زمینه‌ساز تنش با ایران شده است. در گذشته، روابط دو کشور در برخی از برهه‌های زمانی، مانند دوران ریاست جمهوری دمیتری مدودف، -زمانی که روسیه از تحریم‌های سازمان ملل متحد علیه ایران حمایت کرد،- سرد شد.
علاوه بر این، شکست روسیه در تحویل سامانه دفاع موشکی اس-300 به ایران، روابط با تهران را تا زمانی که پوتین توافق را در سال 2015 تکمیل کرد، تیره‌تر کرد. این تنش‌های تاریخی نشان می‌دهد که چرا هر دو دولت نسبت به موفقیت‌آمیز بودن چنین مشارکتی محتاط هستند.
علاوه بر این، هر دو کشور با چالش‌های اقتصادی روبرو هستند که می‌تواند پایداری مشارکت دو بازیگر در دراز مدت را مختل کند. تحریم‌های اقتصادی توانایی روسیه برای سرمایه‌گذاری کامل بر ذخایر انرژی را تحت تأثیر قرار داده است.
در حالی که اتکای ایران به صادرات انرژی، اقتصاد این کشور را در برابر نوسانات قیمت‌های جهانی نفت آسیب‌پذیر کرده است. علاوه بر این، ایران با تورم 35 درصدی مواجه است که توانایی کشور را برای توسعه قدرت اقتصادی به شکل منفی متاثر کرده است.
این چالش‌ها مستلزم آن است که هر دو کشور به دقت سیاست‌های اقتصادی و دیپلماتیک خود را دنبال کنند تا از تشدید آسیب پذیری‌های موجود جلوگیری نمایند. گروهی بر این باورند که احتمالاً مشارکت نظامی ایران و روسیه با تأکید بر تلاش‌های متقابل ضد تروریسم، تضمین ثبات منطقه‌ای و همکاری بیشتر در زمینه تجارت تسلیحات تقویت خواهد شد.
با این حال، آینده این رابطه می‌تواند تحت تاثیر متغیرهای بین‌المللی ، از جمله پویایی قدرت در حال تحول بین ایالات متحده، روسیه و چین قرار بگیرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1332312/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماجرای عجیب صادرات سمند سورن ایران خودرو به کشور چین!

ترامپ به چین سفر می کند – آفتاب نو | اخبار ورزشی

تیک تاک جنجالی | معرفی اپ‌هایی که در آمریکا فیلتر هستند

نخستین ساختمان ساواک کجا بود؟/ آیا آمریکا در شکل گیری ساواک نقش داشت؟/نخستین موسسان و روسای ساواک چه کسانی بودند؟

پهپادهای ایرانی بیخ گوش آمریکا

آمریکا سوخته نیازمند کمک جهانی برای برگزاری المپیک

دیدار معاون ترامپ با همتای چینی خود یک روز پیش از مراسم تحلیف

مزایا و معایب حذف دلار از مبادلات ایران و روسیه

شناسنامه دار شدن خودروهای شوتی به کجا رسید؟

چطور بعد از دعوا با همسرتان صحبت کنید؟

اپ‌هایی که در آمریکا فیلتر هستند

ایرانی حاضر در مراسم تحلیف ترامپ کیست؟| غایب بزرگ مراسم کیست؟

ترس عراق از تشدید تنش میان ایران و آمریکا

تیک‌تاک به آمریکا بازمی‌گردد

با این ورزش 100 سالگی را هم تجربه کنید

رقم مراودات اقتصادی ایران و نیجریه چقدر است؟ + فیلم

تهران شعبه دومین بانک بزرگ روسیه می‌شود

دروغ‌های ترسناک درباره «ویروس جدید چینی»

ترامپ به چین سفر می کند

خط و نشان سردار ایرانی برای اسرائیل

ترامپ پس از تحلیف به کدام کشور سفر می‌کند؟

استقبال بایدن از آزادی 3 گروگان اسرائیلی

5 رهبر بزرگ فلسطینی که حماس خواهان آزادی آن‌ها است (زیرنویس فارسی)

اگر این 5 نشانه را دارید هرگز پنیر نخورید

ستاره پرسپولیس در ژاپن پیکاسو شد!+عکس

استقبال اتحادیه اروپا از آتش بس در غزه

پهپاد‌های مافوق صوت نظامی چین از راه رسیدند /عکس

نماز جماعت سلفی‌ها در کنر ممنوع شد

تیک تاک در آستانه تحلیف ترامپ از وی استقبال کرد

5 رهبر بزرگ فلسطینی که حماس خواهان آزادی آن‌ها است

پوتین و معادلات پیچیده با آمریکا/ نفت؛ پاشنه آشیل یا فرصتی بالقوه برای ایران و روسیه؟

قائم‌پناه: سامانه‌های مدیریتی در ارتقای عدالت اقتصادی ـ اجتماعی نقش مهمی دارند

عکس | ستاره پرسپولیس در ژاپن پیکاسو شد!

قیمت درهم ساز افزایش کوک کرد؛ قیمت لیر ترکیه با دینار همپا شد/ گرجستان بر بام اقتصاد اروپا تکیه زد

ظهره وند: در عملیات وعده صادق یک و دو ناتو تمام قد به رژیم صهیونیستی کمک می‌کرد

کارشناس رمزنگاری خواستار راه‌اندازی مجدد مقررات است، می‌گوید قوانین «Orange Grove» در مورد کریپتو اعمال نمی‌شود

ارسال کمک‌های بشردوستانه به 17 میلیون افغانستانی‌

ترامپ چین را خطر اولیه آمریکا می‌داند

تحریم‌های آمریکا علیه روسیه، جهش قیمت گازوئیل در بازار جهانی

فردا دستور توقف ممنوعیت «تیک‌تاک» را صادر می‌کنم!

دستاوردهای 470 روز مقاومت غزه + اینفوگرافیک

روز تاریک آزادی بیان در آمریکا! | تیتر خبرگزاری مهر بعد از حذف تیک‌تاک

تصمیم تازه ترامپ درباره تیک‌تاک

پیش بینی قیمت دلار فردا 1 بهمن 1403

روایت الجزیره از «عصر جدید» روابط ایران و روسیه

تصمیم تازه ترامپ درباره تیک‌تاک در آمریکا

درخواست استونی برای ممنوعیت تیک تاک در اروپا

توافق غزه؛ تبادل اسیران چگونه انجام خواهد شد؟

روایتی از بازی درآوردن رژیم صهیونیستی برای اجرای مفاد آتش‌بس

جهاد اسلامی: تفاوت بزرگی میان رفتار مقاومت با اسیران اسرائیلی و آنان با اسرای ما وجود دارد