ایرانیان جهان

آخرين مطالب

پیامدهای آگرو-ترامپیسم در سپهر تجارت غذا و کشاورزی آسیا و اقیانوسیه

پیامدهای آگرو-ترامپیسم در سپهر تجارت غذا و کشاورزی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرنگار مهر، حسین شیرزاد، تحلیلگر توسعه کشاورزی پس از سکان‌داری دونالد ترامپ در دولت آمریکا در خصوص تأثیر این امر در تجارت غذا جهان برای مهر نوشت، بر اساس گزارش جدیدی از «رابوبانک» با عنوان پیامدهای بازگشت ترامپ بر غذا و کشاورزی جهانی، این واقعیت تحلیل شده که بازگشت ترامپ و تغییر سیاست‌های ناشی از آن، چشم‌انداز پیچیده‌ای را برای تجارت جهانی غذا و کشاورزی ایجاد می‌کند.
پیامدهای این تغییرات شامل اختلالات بالقوه در روابط تجاری تثبیت شده، تغییر در تقاضای صادرات و افزایش هزینه‌ها برای مصرف‌کنندگان و کسب‌وکارها به طور یکسان است که با تعادل ظریفی که تورم، رفتار مصرف‌کننده و پویایی تجارت بین‌المللی را در آینده شکل می‌دهد، برجسته می‌شود. بازگشت ترامپ ممکن است بازارهای کشاورزی جهانی را در سال 2025 میلادی متزلزل کند، احتمالاً نظم تجاری جدیدی را بیافریند. در سال 2024، بازار بین‌المللی کشاورزی شاهد کاهش قابل‌توجهی در قیمت غلات عمده، دانه‌های روغنی و شکر بود، در حالی که محصولات گرمسیری مانند کاکائو، قهوه و روغن نخل با افزایش قیمت مواجه شدند. در مقابل این پس‌زمینه، کشاورزان در سراسر جهان در میان خطرات فزاینده تغییرات آب و هوایی و عدم قطعیت‌های ژئوپلیتیکی وارد سال جدید می‌شوند.
پس از 3 تا 4 دهه جهانی شدن، جهان اکنون در حال گذار به سمت مرحله جهانی‌زدایی اقتصادی و سیاسی است. این تغییر در سال 2024 شتاب گرفت و پیش بینی می‌شود در سال‌های آینده تشدید شود. برخی کارشناسان حدس می‌زنند که پیروزی بالقوه ترامپ در ایالات متحده می‌تواند نقطه عطف قطعی در مرزهای اقتصاد شبکه ای باشد و پایان جهانی شدن را نشان دهد. به هر حال بی تردید تأثیر سیاست‌های ترامپ بسیار فراتر از مرزهای ایالات متحده است و به طور بالقوه چشم‌انداز کشاورزی جهانی را تغییر می‌دهد.
ترامپ بارها گفته است که قصد دارد بر واردات تعرفه وضع کند، سخنان وی، صنعت کشاورزی را برای تلافی احتمالی شرکای تجاری علیه محصولاتش در حالت آماده‌باش قرار داده است. هشدارهای مداوم او در مورد اعمال تعرفه‌ها بر کشورهای مختلف ممکن است باعث ایجاد تعرفه‌های تلافی‌جویانه از سوی حتی متحدان اروپایی شود. این سیاست می‌تواند حاشیه سود کشاورزان را کاهش دهد زیرا آنها تلاش می‌کنند در بازار بین‌المللی رقابتی باقی بمانند.
در واقع، سنگ بنای سیاست‌های پیشنهادی ترامپ برای تجارت کشاورزی، اجرای تعرفه‌های جهانی بر واردات است که تعرفه 60 درصدی بر کالاهای چینی اعمال می‌کند. این موضع تهاجمی موجی از شوک به جامعه کشاورزی وارد کرده است. تعرفه جهانی پیشنهادی ترامپ بر واردات کالاهای آمریکایی و تعرفه بالقوه 60 درصدی واردات کالاهای چینی احتمالاً منجر به اعمال تعرفه‌های تلافی‌جویانه از سوی چین و سایر کشورهای آسیب دیده خواهد شد. تجارت کشاورزی ایالات متحده و چین بیش از 25 درصد از صادرات جهانی سویا را تشکیل می‌دهد که به طور بالقوه توسط سیاست‌های جدید ترامپ تغییر می‌کند.
جنگ تجاری آمریکا و چین
این اقدامات، همراه با تقویت مورد انتظار دلار آمریکا، تأثیر منفی بر صادرات مواد غذایی و کشاورزی ایالات متحده خواهد داشت. در طول جنگ تجاری با چین، ترامپ به کشاورزان پول زیادی داد تا زیان‌هایشان را جبران کند، زیرا صادرات به چین به شدت کاهش یافت. ترامپ متعهد شد که این بار در قبال چین قاطع‌تر عمل کند و خواستار اعمال تعرفه‌های 60 درصدی بر کالاهای چینی شد. از سال 2018، پس از اینکه ترامپ بر 30 میلیارد دلار از کالاهای چینی تعرفه وضع کرد و چین اقدام تلافی‌جویانه کرد، سهم ایالات متحده از واردات سویا چین از 40 درصد به 18 درصد کاهش یافت. به موازات آن، بر اساس داده‌های گمرک چین، سهم برزیل از 46 درصد به 76 درصد افزایش یافت.
چین همچنین سویا بیشتری از آرژانتین، اوکراین و استرالیا خریداری کرده است. چینی‌ها روی ذخایر راهبردی بی‌سابقه سویا نشسته‌اند، به طوری که به آنها اهرمی در مذاکرات تجاری می‌دهد. در عین حال، آنها بیشتر به برزیل متکی هستند. شاید نیازی به ایالات متحده نداشته باشند، آنها در حال دور شدن از ایالات متحده هستند و نیازهای خود را در کوتاه مدت برآورده می‌کنند. برای برزیل، تنش بین ایالات متحده و چین می‌تواند صادرات سویا و ذرت برزیل به چین را افزایش دهد. همچنین می‌تواند فرصت‌های بیشتری برای صادرات گوشت گاو و… که برزیل به چین داشته باشد.
پررنگ شدن نقش برزیل در تجارت غذا
به دلایل ژئوپلیتیکی، برزیل صادرات ذرت بیشتری را به کشورهای مختلف آغاز کرده و در برخی موارد از ایالات متحده پیشی گرفته است. بنابراین، برزیل دوباره می‌تواند از تشدید جنگ تجاری آمریکا و چین سود ببرد، در حالی که اروپا، آفریقا و آسیای جنوب شرقی ممکن است بسته به سطح اختلالات تجاری و سازگاری و انعطاف‌پذیری زنجیره‌های ارزش خاص، اثرات منفی محدود و قابل مدیریتی ببینند.
در این رابطه شرکت‌های اروپایی می‌توانند صادرات خود به ایالات متحده را به میزان قابل توجهی کاهش دهند و اقدامات تلافی‌جویانه‌ای را اعمال کنند که ممکن است به یک درگیری تجاری گسترده‌تر تبدیل شود. از طرف دیگر، سیاست‌های ترامپ مبنی بر تقویت دلار آمریکا و کاهش رقابت پذیری ایالات متحده در بازارهای جهانی به نفع صادرات غلات، دانه‌های روغنی، لبنیات و گوشت گاو استرالیا و نیوزلند خواهد بود. اما افزایش تعرفه‌های وارداتی ایالات متحده بر کشورهایی که دارای مازاد تجاری بزرگ با ایالات متحده هستند، فشار اقتصادی منفی بر این صادرکنندگان ایجاد می‌کند، زیرا آنها به شدت به صادرات به ایالات متحده متکی هستند.
در سال 2023، ایالات متحده محصولات کشاورزی به ارزش 195 میلیارد دلار از جمله میوه‌ها و سبزیجات، شکر، پنیر، روغن‌های گیاهی، قهوه و کاکائو وارد کرد. کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که ترامپ ممکن است در 100 روز اول خود تعرفه 5 تا 10 درصدی را بر همه کالاهای وارداتی اعمال کند و تعرفه‌ها بر واردات چین به طور بالقوه به 60 درصد برسد. احتمالاً این امر موجب اعمال تعرفه‌های تلافی‌جویانه علیه ایالات متحده می‌شود که بر صادرات محصولات کشاورزی تأثیر می‌گذارد. در خصوص قضیه چین باید یادآوری کرد که چین، یکی از خریداران عمده محصولات کشاورزی ایالات متحده، 19 درصد از صادرات محصولات کشاورزی ایالات متحده را در سال 2023 خریداری کرد. در آن سال ایالات متحده صادرات کشاورزی 34 میلیارد دلاری داشت. بنابراین، این امکان وجود دارد که جنگ تعرفه‌ای با چین بتواند صادرات محصولات کشاورزی ایالات متحده را تا سال 2025 به نصف کاهش دهد. البته در دو سال گذشته، تعرفه‌های تلافی‌جویانه چین باعث کاهش 37 درصدی درآمد کشاورزی ایالات متحده شده است، زیرا چین به طور فزاینده‌ای واردات خویش را از کشورهای دیگر تأمین می‌کند.
انتظار می‌رود که تعرفه‌های تلافی‌جویانه چین بر صادرات سویای آمریکا تأثیر بگذارد، زیرا سویا بزرگترین صادرات کشاورزی این کشور به چین است. طی سال گذشته، قیمت سویا در بازارهای بین‌المللی 25 درصد کاهش یافت. در نتیجه هرگونه اقدام بیشتر از سوی چین باعث تشدید ضرر برای کشاورزان سویا در ایالات متحده می‌شود. با این حال، اگر توافق تجاری بین ایالات متحده و اتحادیه اروپا (EU) حاصل شود، اتحادیه اروپا می‌تواند واردات سویا و آرد سویا را از آمریکای جنوبی به ایالات متحده منتقل کند. در سال 2018، زمانی که ترامپ بر چین تعرفه وضع کرد، چین تلافی کرد و سهم آمریکا از واردات سویا خود را از 40 درصد به 18 درصد کاهش داد. در این مدت، سهم برزیل از 46 درصد به 76 درصد افزایش یافت.
چین همچنین خرید از آرژانتین، اوکراین و استرالیا را افزایش داد. سناریوی مشابهی ممکن است این بار رخ دهد. در بازار جهانی گندم، روسیه به عنوان یک تأمین کننده اصلی ظاهر شده و کنترل قابل توجهی بر قیمت‌ها اعمال می‌کند. پیش از این، چین بزرگترین خریدار محصولات کشاورزی آمریکا بود، اما در دوره اول ترامپ، سیاست‌های تعرفه‌ای باعث شد چین مقادیر زیادی غلات و دانه سویا را از آمریکای جنوبی و روسیه تأمین کند.
کارشناسان تاکید می‌کنند که چین تضمین عرضه را بر ملاحظات قیمتی در اولویت قرار می‌دهد. تجارت کشاورزی همچنان تحت تأثیر ژئوپلیتیک خواهد بود و صادرات ایالات متحده را کاهش خواهد داد. شبح نزدیک جنگ‌های تجاری و تعرفه‌ها به اختلال احتمالی در صادرات مواد غذایی و کشاورزی ایالات متحده منجر شده و خطر تشدید جنگ‌های تجاری بر بخش‌های مختلف اقتصادی سیاسی تأثیر می‌گذارد. اصولاً عدم اطمینان در بازارهای جهانی منجر به نوسان قیمت می‌شود؛ ضمن اینکه تأثیر این سیاست‌ها می‌تواند به ویژه برای کالاهای کلیدی مانند سویا، ذرت و گندم شدید باشد.
در اجلاس اخیر بریکس در کازان، روسیه پیشنهاد ایجاد یک بورس بین‌المللی جدید آتی غلات را با هدف کاهش اتکا به بازارهای غربی-دلارزدایی- داد. با وجود نقش اساسی آنها در تجارت جهانی کشاورزی - تولید و مصرف 44 درصد غلات جهان و 25 درصد از صادرات جهانی غلات - در کشورهای بریکس تبادل بین‌المللی وجود ندارد. آنها در صادرات برنج (39 درصد)، گندم (33 درصد) و ذرت (23 درصد) غالب هستند.
ضرورت سازگاری با شرایط متغیر بازار
در شرایط ژئوپلیتیک قطبی، ایالات متحده و اتحادیه اروپا ممکن است با چالش نهاده مواجه شوند. کشورهای BRICS بیشتر نیتروژن، فسفر و پتاس مورد استفاده در کودها را تولید می‌کنند و کشورهای G7 دسترسی محدودی به فسفر دارند.
در تصویر نهایی، تغییرات تعرفه‌ها می‌تواند تا 40 درصد از صادرات محصولات کشاورزی ایالات متحده را تحت تأثیر قرار دهد که ارزش تجارت سالانه آن میلیاردها دلار است. طبق آمارUSDA، ایالات متحده تقریباً 60 درصد از میوه‌های تازه و 38 درصد از سبزیجات خود را وارد می‌کند. بنابراین، تعرفه‌های وارداتی می‌تواند دسترسی به این کالاها را سخت‌تر کند و جدای از خانواده‌های کم درآمد، کشاورزان خرده پا و شرکت‌های کشاورزی را حداقل در 23 کشور متعامل در تجارت کشاورزی با آمریکا، هدف قرار دهد. تأثیر بر بازارهای صادراتی سویا مهم‌تر است چون دانه سویا در خط مقدم روابط تجاری کشاورزی ایالات متحده و چین قرار دارد و هرگونه تغییر در سیاست می‌تواند پیامدهای عمیقی برای این کالای حیاتی داشته باشد.
پتانسیل اعمال تعرفه‌های تلافی‌جویانه از سوی چین می‌تواند به طور قابل توجهی الگوهای تجاری تثبیت شده را مختل کند و تولیدکنندگان سویای آمریکا را مجبور به جستجوی بازارهای جایگزین کند. ملاحظات کلیدی برای بازار سویا نظیر از دست دادن احتمالی سهم بازار در چین برای رقبایی مانند برزیل، ضرورت تنوع بخشی به مقاصد صادراتی تأثیر منفی بر قیمت سویای داخلی و درآمد مزرعه خواهد گذارد.
همچنین، پویایی تجارت کشاورزی ایالات متحده و چین و روابط بین ایالات متحده و چین در شکل دادن به تجارت جهانی کشاورزی به ویژه غلات بسیار مهم است. در دوره اول ترامپ، شاهد نوسانات قابل توجهی در این مشارکت مهم بودیم که اقدامات تلافی‌جویانه چین منجر به کاهش چشمگیر واردات سویا از آمریکا شد و به برزیل اجازه داد تا سهم قابل توجهی از بازار را به خود اختصاص دهد پیامدهای عمیقی مثل به خطر انداختن موقعیت آمریکا در بازارهای کلیدی غلات، باز کردن فرصت‌ها برای کشورهای رقیب برای پر کردن خلأ از طریق تغییر شکل زنجیره‌های تأمین جهانی و مسیرهای تجاری، تغییرات در پویایی عرضه و تقاضا برای محصولات عمده، فشار بر لجستیک و زیرساخت در کشاورزی کشورهای نوظهور و احتمال ظهور اتحادها و توافقات تجاری جدید بخشی از این تحولات محسوب می‌شوند. در حالی که توجه زیادی بر روابط ایالات متحده و چین متمرکز شده است، مذاکره مجدد بالقوه توافق نامه ایالات متحده-مکزیک-کانادا (USMCA) لایه دیگری از پیچیدگی را به چشم‌انداز تجارت کشاورزی ترامپیسم اضافه می‌کند.
تهدیدهای ترامپ برای اعمال تعرفه بر کالاهای کانادایی و مکزیکی می‌تواند شبکه پیچیده روابط تجاری آمریکای شمالی را مختل کند. موافقتنامه ایالات متحده، مکزیک و کانادا (USMCA) یکی دیگر از زمینه‌های نگرانی برای بخش کشاورزی جهانی است، زیرا قرار است طی دو سال آینده مورد مذاکره مجدد قرار گیرد. مکزیک و کانادا بزرگترین شرکای تجاری ایالات متحده و از فعالان بازار غلات دنیا هستند. فراموش نکنیم که در مورد صادرات از اروپا به ایالات متحده، تأثیر تعرفه‌ها در کالاها متفاوت خواهد بود. در حالی که صادرکنندگان اروپایی ممکن است مقداری افزایش هزینه‌ها را جذب کنند، تعرفه‌های بالاتر مانند 20 درصد یا موانع غیر تعرفه‌ای می‌تواند تجارت را به طور قابل توجهی از طریق اختلال در زنجیره تأمین و شبکه‌های لجستیک ایجاد شده، چالش‌های مشاغل کشاورزی فرامرزی، تغییرات در الگوی تولید محصول منطقه‌ای و تخصصی مختل کند. لذا با آشکار شدن این پویایی‌ها، کشاورزان و مشاغل کشاورزی به ابزارهایی برای سازگاری سریع با شرایط متغیر بازار با هزینه‌های گزاف نیاز دارند.
کد خبر 6364301

ایرانیان جهان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1347608/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عکس/ گریم متفاوت فریبرز عرب‌نیا 26 سال پیش در فیلم طوطیا

زمان خداحافظی حامد حدادی از تیم ملی بسکتبال اعلام شد

نیمار و استفاده مجدد از سربند معروفش پس از 9 سال / عکس

افزایش 3 برابری میزان مرگ‌ومیر نسبت به تولد در اوکراین

کاربرد مهمی که دیپ سیک می تواند برای ایران داشته باشد/ غفرانی، دیپلمات پیشین و مدیرعامل پردیس توسعه نوآوری و تجارت شریف: دیپ سیک زکات علمی بود که چینی ها رایگان در اختیار جهانیان قراردادند

طالبان مجلل‌ترین هتل افغانستان را از مالک آن گرفت

هژمونی آمریکا را با استکبارستیزی نابود کردیم

ترامپ از امروز تعرفه‌های کانادا، مکزیک و چین را اعمال می‌کند

واکنش مهاجرانی به قطع مَواجِب براندازان از سوی ترامپ؛ به قول معجزه هزاره سوم لولو برد!

اوپن‌ای‌آی از ChatGTP Gov برای آژانس‌های دولتی آمریکا رونمایی کرد

چت جی‌پی‌تی در خدمت دولت آمریکا

کارولین لیویت کیست؟ / با جوان‌ترین سخنگوی کاخ سفید بیشتر آشنا شوید

رهبر انقلاب با این سخنرانی کار افراطیون را تمام کرد/ مذاکره با شیطان در قعر جهنم شدنی است؟

سرمقاله همشهری/ شهروند آگاه؛ شهر هوشمند

سرمقاله شرق/ سکوت و انزوای کنشگرانه

خروج اولین گروه مجروحان از غزه

حضور «ابوعبیده» و فرمانده مطرح فلسطینی در مراسم امروز تبادل اسرا

دیدار نماینده ترامپ با مادورو/ آزادی 6 آمریکایی در ونزوئلا

تایمز: اتحادیه اروپا درباره حضور نیروهای غربی در اوکراین دچار دودستگی شده است

ترامپ ارسال 24 هزار تفنگ تهاجمی به اراضی اشغالی را در نظر دارد

حضور گسترده نیروهای مقاومت در تبادل اسرا

بیانیه حماس درباره عملیات امروز تبادل اسرا

مصاحبه الجزیره با خانواده فرمانده شهید محمد الضیف

ریزش 37 هزار واحدی شاخص بورس

آخرین وضعیت پرداخت وام فرزندآوری توسط بانک‌ها

پاسخ وزیر ورزش به صحبت‌های علی دایی در مورد ساخت ورزشگاه در عراق، لبنان و سوریه + فیلم

پاسخ وزیر ورزش به اظهارات علی دایی؛ فضاسازی نکنید! +ویدیو

واکنش وزیر ورزش به ادعای جنجالی علی دایی

واکنش وزیر ورزش به ادعای علی دایی: در لبنان و سوریه ورزشگاه نساختیم

بهره‌برداری بیش از 1400 طرح عمرانی و اقتصادی در استان بوشهر

سفر استاندار البرز به نظرآباد/ افتتاح 106 پروژه عمرانی و اقتصادی

1600 میلیارد تومان پروژه عمرانی و صنعتی در سمنان افتتاح شد

کد خوانی جلد اکونومیست

آغاز به‌کار خط پروازی مشهد - کراچی توسط 3 ایرلاین ایرانی

چشم‌انداز همکاری اقتصادی قزاقستان و ازبکستان با بریکس

مرد مرموز جهان عرب، همسران و زندگی پنهانش در رسانه ها فاش شد

سانسور و افراطی گری مهمترین عامل سرکوب متفکران جهان عرب / جریان های فکری معاصر در جهان عرب و شاخص و خاستگاه های آن ها

زمان خداحافظی حامد حدادی از تیم ملی بسکتبال مشخص شد

دستاوردهای انقلاب اسلامی باید به مردم معرفی شود

اعلام زمان خداحافظی رسمی حامد حدادی از تیم ملی

پایان یک اسطوره؛ اعلام زمان خداحافظی حامد حدادی

ممنوعیت استفاده از دیپ‌سیک در نهادهای دولتی تایوان

ترابی: پیشنهاد اجرای طرح‌های مشترک محیط‌زیستی به دولت افغانستان داده شد

بازتاب سفر عراقچی به کابل در افغانستان + فیلم

نیاز 23 میلیون نفر در افغانستان به کمک‌های بشردوستانه

ترامپ و چالش‌های کشاورزی در ایران

اعلام موضع ترامپ درباره ایران از سوی کاخ سفید؛ تماس آمریکا با عربستان درباره «منافع مشترک در سوریه»

سانسور ظریف در تلویزیون صدای معاون پزشکیان را درآورد

بازیابی جعبه سیاه بالگرد «بلک‌هاوک» پس از سانحه مرگبار واشنگتن

پیامد قطع شدن بودجه آمریکا بر زندگی پروژه‌بگیران