ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ سکوت و انزوای کنشگرانه خواندنی ها

سرمقاله شرق/ سکوت و انزوای کنشگرانه
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق / «سکوت و انزوای کنشگرانه» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم احمد غلامی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
بسیاری بر این باورند این روزها بهترین کار سکوت و انزواست، سکوت و انزوای خودخواسته. اگر پیش از این جامعه روشنفکری و نخبگان سیاسی به این نتیجه رسیده بودند که چاره‌ای جز انزوا و سکوت ندارند، اینک دامنه این طیف گسترده‌تر شده و به طبقات میانه جامعه هم سرایت کرده است. گویا جملگی به این باور رسیده‌اند که دیگر کاری از دست کسی ساخته نیست و چه بهتر به انتظار فرصتی بنشینند که بادها خودشان تغییر فصل‌ها را رقم بزنند. اتفاقات اخیر در منطقه هم این باور را راسخ‌تر کرده است.
خروج ایران از سوریه، حضور نابهنگام ترکیه در این کشور و پیشروی اسرائیل تا نزدیکی‌های دمشق و بسیاری از رخدادهای ریز و درشت که نه مردم منطقه دستی در آن داشته‌اند و نه دولت‌هایی که پیش از این مؤثرترین دولت‌ها در سوریه و لبنان بوده‌اند. در این شرایط آنچه بیش از پیش دوباره در اذهان روشنفکران و نخبگان سیاسی یادآوری می‌شود، جای خالی سیاست داخلی است که همچنان در دوره فترت به سر می‌برد. دست بر قضا آنان که سال‌های سال تلاش کرده‌اند جامعه‌ به این سمت سوق بردارد، اینک باید احساس پیروزی و خوشحالی داشته باشند، اما نشانه‌هایی از این پیروزی و خرسندی در چهره‌های آنان از جمله اصولگرایان که با آرای حداقلی و ادعاهای حداکثری روی کار آمده‌اند، دیده نمی‌شود.

با اینکه برای آنان آشکار شده کوچک‌ترین اثری در تغییر جامعه و سیاست داخلی آن ندارند، باز دست از روش و منش و سلوک خود برنمی‌دارند و حتی دولت پزشکیان و شعار وفاق را فرصتی برای منفعت‌طلبی خود در دقایق پایانی حیات سیاسی‌شان می‌دانند. دولت وفاق نه‌تنها تاکنون نتوانسته وفاقی جدی ایجاد کند، بلکه فرصت‌هایی جدید برای رقابت‌های جانکاه جهت دستیابی به پست‌ها و مقام‌های میانی در دولت چهاردهم به وجود آورده است. با اینکه حدود شش ماه از عمر دولت چهاردهم می‌گذرد، اما هنوز برای پست‌های میانی دولت چند نامزد وجود دارد که برای رسیدن به پست‌های باقی‌مانده از هر روشی استفاده می‌کنند. این گروه از مدیران سیاسی بیش از دیگران آگاهند که بود و نبود آنان نه‌تنها برای مردم بلکه برای دولت‌ها نیز فایده‌ای ندارد. یکی از عوارض غیاب سیاست داخلی که اثر مستقیم بر دولت دارد، بی‌تفاوتی روشنفکران و نخبگان سیاسی است که می‌کوشند خود را از این‌گونه رقابت‌های سودجویانه کنار نگه دارند و در غیاب این چهره‌ها، چهره‌های ناکارآمد فرصت آن را می‌یابند که از طریق لابی‌های وفاق به موقعیت‌هایی هرچند کوچک دست پیدا کنند. شاید این موقعیت‌ها در بدنه دولت کوچک و بی‌اهمیت باشد، ولی تأثیر مستقیمی بر زندگی و برداشت مردم از دولت چهاردهم دارد. آنچه همواره در دولت‌ها نادیده گرفته شده، همین مدیران میانی است که بیشترین نقش را در مقبولیت و عدم مقبولیت دولت بازی می‌کنند، چراکه مردم بیش از وزرا با این چهره‌ها در تماس هستند.
در غیاب سیاست خواه‌ناخواه جامعه به‌ سمت ابتذال می‌رود. جامعه مبتذل، تعیین‌کنندگی و کنشگری خودش را از دست می‌دهد و واکنش‌گر می‌شود. جامعه واکنش‌گر، آلت دست پوپولیست‌ها خواهد شد و بر اساس کین‌توزی، خشم و وجدان معذب تصمیم خواهد گرفت. اینک این سه عنصر کلیدی کین‌توزی، خشم و وجدان معذب در جامعه به‌وضوح دیده می‌شود. کین‌توزان تفاوتی بین آدم‌های کارآمد و ناکارآمد، آدم‌های سالم و ناسالم قائل نمی‌شوند. همین که آنان بخشی از این دولت‌اند، مستوجب کینه و بعد از آن خشم هستند. آنان که وجدان معذب دارند به ارزش‌های راستینی که پیش از این به آن باور داشته‌اند پشت کرده و هم‌رنگ جماعت می‌شوند. ماحصل این فرایند جامعه‌ای غیرقابل اعتماد است که در یک نابهنگامی می‌تواند خسارت‌های سنگینی به خود و کشور بزند. آنان که از سیاست و دیالکتیک سیاست و جامعه هراسان بودند، اینک باید بیش از هر زمان دیگری هراسان باشند، چراکه آنان هیچ اثری در جامعه ایران ندارند و حتی حامیان سنتی آنان نیز به حرف‌هایشان اعتنایی نمی‌کنند. آشکارترین نشانه غیاب سیاست در جامعه، حضور ابتذال سیاسی در آن جامعه است. همان ابتذالی که بسیاری را به سکوت و انزوا واداشته است. ظهور و بروز این ابتذال سیاسی را بیش از مردم، باید در برنامه‌های صداوسیما و تحلیلگران سیاسی جست‌وجو کرد. در واقع می‌توان ادعا کرد با دو نوع سیاست روبه‌رو هستیم.
سیاست خلاقانه و ارتقابخش که در غیاب آن، ابتذال سیاسی جای آن را خواهد گرفت. اینک این نوع سیاست در جامعه ایران دست بالا را دارد و چهره‌های سیاسی و تحلیلگران خاص خودش را بازتولید کرده است. چهره‌هایی که علیه همه‌چیز سخن می‌گویند به‌جز جامعه و مردمی که به آنان روی خوش نشان می‌دهند. این تحلیلگران با رویکردی انتقادی که به‌واسطه کین‌توزی، خشم و وجدان معذب در شبکه‌های اجتماعی داخلی ایران سخن می‌گویند، رابطه‌ای این‌همانی با جامعه دارند. آنان جامعه را بازتولید و جامعه نیز آنان را بازتولید می‌کند و در این میان روشنفکران و نخبگان سیاسی، بیش از پیش به محاق رفته و دوباره ناگزیر مردم تاریخ را تکرار خواهند کرد. هیچ‌یک از این چهره‌های سیاسی سلبریتی شهامت آن را ندارند در برابر سخن خلاف مردم بایستند و به آنان بگویند که اشتباه می‌کنند. آنان که با کینه‌ورزی سخن می‌گویند هم‌صدا با کینه‌ورزان در یک مسیر هستند. آنان خشم را بازتولید می‌کنند، خشمی که برخاسته از یک رویکرد عاقلانه و انتقادی نیست. آنان که با وجدان معذب سخن می‌گویند در پی تأیید و رستگاری از سوی مردم‌اند و تا زمانی که چرخ چنین بگردد، باید همچنان در پی اثبات و تطهیر خویش در پیش مردم باشند. در این وضعیت گویا تنها راه، سکوت و انزوای کنشگرانه است و در این سکوت و انزوای کنشگرانه است که باید جلوی هر اشتباهی ایستاد و تاوان آن را پرداخت. چه این اشتباه از سوی مردم باشد، چه از سوی قدرت و چه از سوی نخبگان و روشنفکران.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1347902/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ژاپن چگونه خلأ‌های قانونی فضای مجازی را پر می‌کند؟

رافینیا خطاب به خوان لاپورتا: تماشاگران خاص بارسا را به استادیوم برگردان، پولش با من!

ناگفته‌های اولین زن فضانورد چین از چالش‌های زندگی در فضا

اخبار فیک مذاکره با آمریکا

پروژه آمریکا برای کوچ اجباری مردم غزه مشارکت در جنایت است

هیچ اعتمادی به آمریکا وجود ندارد/ بدعهدی ایالات متحده، عقلای جامعه را به مذاکره بدبین کرده است

نتانیاهو مجری برنامه ترامپ در فلسطین

یادداشت مشترک اصلاح‌طلب و اصولگرا علیه تندروها: می‌خواستند موضع رهبری درباره مذاکره، چیز دیگر باشد

هوش مصنوعی چینی‌ها غوغا کرد

نیویورک تایمز: اصول 6 گانه‌ای که نشان می‌دهد ترامپ احمق است

ارائه گزارش «هذیان‌های انرژی» در کنگره آمریکا

«فشار حداکثری» از دستورکار خارج می‌شود؟

سرمقاله وطن امروز/ چرا نظام سلطنتی در ایران منقرض شد و هرگز برنمی‌گردد؟

لحظۀ خارج شدن اسرای فلسطینی از اتوبوس صلیب سرخ پس از ورود به رام‌الله

تظاهرات مردم اردن و مصر در اعتراض به طرح ضدفلسطینی ترامپ

اذعان اسرائیل به ناکامی در ترور یک فرمانده ارشد حماس

سخنگوی دولت: نوسانات بازار صیفی جات در حال کنترل است

نجات آب در مرز بحران

وزیر گردشگری: صنعت هتلداری به 37 همت منابع نیاز دارد

خالی فروشی با عیار بالا!

آقای دایی ببخشید، برای ادعایتان سند هم دارید؟!

دیدار جمیله علم‌الهدی با رئیس‌جمهور عراق

پاسخ تند وزیر ورزش به علی دایی: پول گرفتیم، استادیوم ساختیم!

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

جمیله علم‌الهدی میهمان رئیس‌جمهور عراق شد + عکس

جمیله علم‌الهدی به دیدار رئیس جمهور عراق رفت+ عکس

دیدار جمیله علم‌الهدی با رئیس‌جمهور عراق + عکس

دیدار جمیله علم‌الهدی با رئیس‌جمهور عراق خبرساز شد + عکس

واکنش وزیر ورزش به صحبت‌های علی دایی

قیمت دینار عراق، درهم امارات و سایر ارزها در بازار امروز 13 بهمن 1403 + جدول

بازدید رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران از خبرگزاری تسنیم

حضور وزرای اقتصادی در کمیسیون‌های تخصصی مجلس

با تصویب پالرمو و سی اف تی از مزایای تجارت بین‌الملل بیشتر بهره‌مند خواهیم شد

صدور حکم انتصاب استاندار البرز از سوی پزشکیان

پزشکیان استاندار البرز را منصوب کرد

درخواست عجیب نماینده اوکراین؛ پوتین باید ترور شود!

پاسخ به الهلال: عشقم به رئال ابدی است

آخرین وضعیت قیمت بیت‌کوین و سایر رمزارزها

چهره بتهوون و داوینچی تا ماری کوری روی اسکناس‌های جدید یورو

مسیر پرتلاطم سیتی در لیگ قهرمانان اروپا

شکست اروپا در رسیدن به اهداف ذخیره‌سازی گاز

سیمئونه 500، یک میراث تاریخی

رادار دوربرد چین برای ردیابی تهدیدهای موشکی از فاصله چند هزار کیلومتری

ایران به دنبال هوش مصنوعیِ مدل ایرانیِ قابل اعتماد

ماشین گلزنی آفریقا در آستانه توافق با پرسپولیس

ضربه جدید طالبان به ایران

فرمول «روسی» ترامپ برای مذاکره با ایران؛ برگ‌های برنده تهران در مذاکرات چیست؟

تیر خلاص ترامپ علیه 3 کشور/ تعرفه‌ها علیه کانادا، مکزیک و چین اجرا شد

انقلاب اسلامی ماهیت آمریکا را برای مردم جهان آشکار کرد

ترامپ ترکیب استقرار رسانه‌ها در پنتاگون را تغییر داد