3 چالش بزرگ برای بورس و بانکها؛ بازارهای مالی دچار بحران می شوند؟
اخبار ایران
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش نبض بازار نرخ بهره جزو پارامترهایی مهم برای بازار سرمایه است و در مواقعی که بالا میرود، پولها را از بازارهای مالی به ویژه بورس به سرعت به سوی بانکها روانه میکند. بر همین اساس، فعالان بازار سرمایه هر هفته در جریان معاملات خود، نیمنگاهی نیز به بازار پول و تغییرات نرخ بهره دارند.
در این میان اما چندی پیش بانک مرکزی اقدام به عرضه اوراق گواهی سپرده با نرخ 30 درصدی کرد که با توجه به بازدهی بالا و بدون ریسک آن، به رقیبی قدرتمند برای بورس بدل شد.
یازدهم بهمنماه امسال، سررسی این اوراق گواهی بود که بازار سرمایه را با چالشهایی روبرو کرد. با این حال اما بانک مرکزی اعلام کرد چنین اوراقی را تمدید نخواهد کرد تا بورس نفس تازهای بکشد.
اما ماجرا به همین جا ختم نمیشود و ریسکهای بازار پول در کنار سیاستهای دولت در روزهای پایانی سال همچنان بازار سرمایه را تهدید میکند.
نرخ بهره، ارز و قیمتگذاری دستوری بازار سهام را دچار چالش کرده است همایون دارابی کارشناس بازار سرمایه، بیان کرد: «نرخ بهره جزو مسائل مهم برای بازار سرمایه است، زیرا افزایش نرخ بهره بهویژه در بهره پایه و بدون ریسکی که بانک مرکزی انجام میدهد به معنای کاهش قیمت اوراق بهادار و سهام است.»
این کارشناس بازار سرمایه گفت: «در چند سال گذشته، سه موضوع نرخ ارز دولتی، قیمتگذاری دستوری و نرخ بهره، بازار سهام را دچار چالش کرده است.»
سیاستهای آتی بانک مرکزی برای بازار سهام مهم است دارابی تشریح کرد: «در سال گذشته هنگامی که بانک مرکزی انتشار گواهی سپرده 30 درصدی را در پیش گرفت و 280 همت پول از سطح اقتصاد جمعآوری کرد، مشکل اصلی برای بازار سهام هضم این قضیه بود و نتیجه این رویکرد بانک مرکزی، کاهش شدید ارزش سهام شد.»
این کارشناس بازار سرمایه گفت: «از نظر سیاستگذار اگر 280 همت پول بلوکه آزاد شود، شوک تورمی به بازارهای مالی میدهد. از طرف دیگر اگر نرخ گواهی سپرده با عدد بالاتری تمدید شود، به معنای کاهش قیمت سهام خواهد بود. به همین خاطر سیاست آتی بانک مرکزی برای بازار سرمایه بسیار حائز اهمیت است.»
نمیتوان با افزایش قیمت دلار و وجود نرخ بالای بهره، اصلاحات اقتصادی ایجاد کرد دارابی تصریح کرد: «در هفتههای گذشته تغییراتی در معاونت ارزی بانک مرکزی رخ داد و قیمت دلار توافقی از قیمت دلار بازار آزاد فاصله زیادی گرفت. دولت باید فکر جدی در حوزه مسائل اقتصادی کند، زیرا با افزایش نرخ ارز و وجود نرخ بالای بهره نمیتوان اصلاحات اقتصادی ایجاد کرد.»
این کارشناس بازار سرمایه گفت: «با راهاندازی بازار ارز توافقی و کاهش قیمتگذاری دستوری به ویژه در صنعت خودروسازی سعی شده تا وضعیت نامناسب اقتصادی اصلاح شود، اما عملا تمامی این موارد بیثمر شده است.»
دارابی در پایان تاکید کرد: «دولت باید تصمیمی جدی را اتخاذ کند؛ با روند کنونی نمیتوان چندان امیدوار به اصلاحات اقتصادی بود و شرایط فعلی اقتصاد کشور را تغییر داد.»
منبع تجارت نیوز
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1347629/