خیز قاهره برای مشارکت در طرح «جاده توسعه» عراق
عراق
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - «مصطفی مدبولی»، نخست وزیر مصر در حالی به بغداد سفر کرد که منطقه غرب آسیا شرایط پرچالشی را بعد از اظهارات دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا درخصوص مهاجرت اجباری ساکنان غزه به کشورهایی چون مصر و اردن تجربه میکند. - اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، «مصطفی مدبولی»، نخستوزیر مصر در حالی به بغداد سفر کرد که منطقه غرب آسیا شرایط پرچالشی را بعد از اظهارات دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا درخصوص مهاجرت اجباری ساکنان غزه به کشورهایی چون مصر و اردن تجربه میکند.
همزمان با حضور نخست وزیر مصر در بغداد، دونالد ترامپ با لحن دستوری اعلام کرد که مصر و اردن پذیرای ساکنان غزه خواهند بود. این ادعا در حالی مطرح شد که سران کشورهای عربی به ویژه عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر و ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، ایده مهاجرت اجباری (تهجیر) را بارها رد کرده بودند.
پس از اظهارات اخیر رئیس جمهور آمریکا، محمد شیاع السودانی و مصطفی مدبولی، نخست وزیران عراق و مصر نیز سخنان ترامپ درخصوص مهاجرت اجباری فلسطینیان را محکوم کردند.
با این حال رایزنی مدبولی با مقامات ارشد عراقی به پرونده فلسطین محدود نماند و بررسی وضعیت روابط سیاسی و اقتصادی بغداد و قاهره نیز در زمره مهم ترین محورهای گفتگوی مقامات ارشد عراقی و مصری قرار داشت.
محمد شیاع السودانی در راستای احیای روابط بغداد با کشورهای عربی، مصر را سکویی برای پیشبرد این هدف میداند. در همین راستا نخستوزیر مصر از افزایش توافقات سرمایهگذاری دو کشور به رقم 450 میلیون دلار (600 میلیارد دیناری) خبرداد. این حجم از سرمایهگذاری مصر در زیرساختهای اقتصادی عراق که عمدتا توسط «نجیب سویرس» و «طلعت مصطفی»، دو تاجر مشهور مصری صورت می پذیرد، نشانگر تمایل قاهره برای تحکیم روابط با بغداد است.
چالشها و فرصتهای مشارکت تجار عرب در طرح «جاده توسعه» عراق
در خلال سفر مبدولی به بغداد، طرفین سومین دور از کمیته عالی مشترک مصر و عراق را با مشارکت نخست وزیران و وزرا برگزار کردند. در این کمیته عمدتا وزرای تجاری و اقتصادی حضور داشتند. محمد شیاع السودانی ضمن اشاره به فرصتهای سرمایه گذاری در عراق، طرف مصری را به سرمایه گذاری بیشتر در کشورش تشویق کرد. به نظر میرسد بغداد و قاهره قصد دارند همان روندی که در دوره مصطفی الکاظمی، نخستوزیر اسبق عراق آغاز شده بود را ادامه دهند. الکاظمی در آن زمان با ارائه طرحی از ائتلاف سهگانه مصر- اردن - عراق برای عبور از شرایط ملتهب منطقه رونمایی کرد. این در حالی بود که برخی رسانههای عربی در همان برهه تشکیل این ائتلاف سهگانه را گامی در مسیر عادیسازی روابط با اسرائیل میپنداشتند.
با این وجود، عراق و مصر با همراهی اردن در تلاشاند ائتلاف تجاری- سیاسی را میان خود تشکیل دهند. اردن و مصر نسبت به اتصال خط لوله نفت بصره به کشورهایشان امیدوارند و در صدد توسعه روابط قاهره و امان با بغداد هستند.
در مجموع به نظر میرسد با توجه به چالشهای اخیر منطقه و پر هزینه بودن تردد کشتیها از کانال سوئز، دولت مصر حمایت از پیشبرد جاده توسعه را ایدهای مطلوب برای توسعه تجارت خود با کشورهای شرق عربی میداند. نخست وزیر مصر با مطرح ساختن اتصال زمینی مصر و اردن به عراق، تلویحا از تمایل مصر برای مشارکت در طرح «جاده توسعه» عراق خبر داد. دولت مصر همچنین از طریق شرکت «جسر العربی للملاحه»، اتصال زمینی عراق به مصر و اردن را دنبال خواهد کرد.
عراق با استناد به روابط تاریخی دو کشور، توسعه روابط دو جانبه با مصر را عامل موثری برای بهبود جایگاه خود در جهان عرب میداند. در همین راستا، قرار است عبداللطیف رشید، رئیسجمهور عراق پیش از برگزاری انتخابات پالمانی در این کشور برای دیدار با همتای مصری خود به قاهره سفر کند تا توسعه روابط حسنه بین دو کشور استمرار پیدا کند.
انتهای پیام/
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1348592/