ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آفریقا دنیای آینده است/ افزایش محوریت اقتصادی آفریقا در آینده اخبار ایران

آفریقا دنیای آینده است/ افزایش محوریت اقتصادی آفریقا در آینده
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - امیرحامد رضایی، مشاور و تحلیلگر بازاریابی بین‌الملل، در رابطه با اهمیت اقتصادی و تجاری قاره آفریقا و در پاسخ به این سوال که طی 6 ماه گذشته تحولی در خصوص تجارت ما با کشورهای آفریقایی رخ داده یا خیر؟ به مدار اقتصادی گفت: طی 6 ماه گذشته تجارت ما با آفریقا مشابه شرایط پیشین ادامه داشت و برآورد می‌شود نسبت به دوره مشابه سال پیش افزایش داشته باشد.
با این حال، ممکن است، نتوانیم رکوردهای سال گذشته را تکرار کنیم.
او افزود: به باور من آفریقا دنیای آینده است و محوریت اقتصادی آن در آینده بیشتر می‌شود. اما برای پاسخ به پرسش شما باید بگویم که یکی از ایراداتی که در بخش خصوصی، تجاری و صنعتی ما وجود دارد، این است که یک توقع بی‌نهایت از دولت داریم. در حالی که دولت‌ها طبیعتاً محدودیت امکانات دارند. بنابراین باید متناسب با این شرایط فکر کنیم و توقع بی‌نهایت نداشته باشیم. البته دولت باید نقش توانمندساز و پشتیبان داشته باشد و به‌جای دخالت و تجارت مستقیم، زمینه را برای فعالیت بخش خصوصی فراهم کند.
آفریقا پیشرفته‌تر از آن چیزی است که ما تصور می‌کنیم این مشاور بازار آفریقا در پاسخ به این سوال که در حال حاضر این قاره از چه مختصات اقتصادی و فرهنگی برخوردار است؟ گفت: معمولا نگاه ما به آفریقا کلیشه‌ای است. نسل گذشته ما عمدتاً نگاهی هالیوودی به این قاره دارد و از فیلم‌هایی مانند برف‌های کلیمانجارو تأثیر گرفته‌ است. نسل ایکسی‌ها، نگاهی برگرفته از تن‌تن در کنگو دارد و نسل وای ترکیبی فانتزی از فیلم‌هایی مانند ایندیانا جونز دارد و نسل زد هم بیشتر نگاه فوتبالی به آفریقا دارد. اما این نگاه‌ها واقعی نیستند. آفریقا پیشرفته‌تر یا رو به پیشرفت‌تر از آن چیزی است که ما تصور می‌کنیم. درست است که هنوز در برخی مناطق زندگی بدوی یا ابتدایی وجود دارد، اما این عمومیت ندارد. آفریقا در حال پیشرفت است؛ بسیاری از کشورها در آفریقا سال‌ها است که کوچک‌ترین ناامنی نداشته‌اند و در آرامش کامل به سر می‌برند. اگر هم مشکلی وجود داشته باشد، ناشی از تنش‎های داخلیِ محدود است.
آفریقا جای حرفه‌ای‌ها است این مشاور کسب و کار در آفریقا در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه چه شرکت‌هایی می‌توانند در این بازار حضور داشته باشند؟ گفت: وقتی از نزدیک با آفریقایی‌ها مواجه می‌شویم، می‌بینیم که زیرساخت‌های آن‌ها ضعیف است، اما حاکمیت اقتصاد آزاد در بسیاری از کشورها وجود دارد. حدود 47 کشور از 54 کشور آفریقایی عضو WTO هستند. این دو نکته یعنی ضعف زیرساخت و حاکمیت اقتصاد آزاد به ما یادآوری می‌کند که آفریقا جای حرفه‌ای‌ها است، نه آماتورها؛ شرکت ایرانی برای حضور در آفریقا باید توانمند باشد تا بتواند با زیرساخت‌های ضعیف کار کند و هم‌زمان در فضای رقابتی موفق باشد. بنابراین، شرکتی که به آفریقا می‌رود باید توانمند باشد و بتواند از پس مشکلات برآید.
امیرحامد رضایی ادامه داد: آفریقایی‌هایی که رو به روی خارجی‌ها قرار می‌گیرند در کار خود حرفه‌ای هستند. آنها شرکت‌های ایرانی را به دقت مانیتور می‌کنند؛ حتی فضای رسانه‌ای داخلی ما را برای شناخت طرف ایرانی، رصد می‌کنند؛ اما یکی از ضعف‌های شرکت‌های ایرانی این است که در فضای رسانه‌ای داخلی نیز منفعلانه عمل می‌کنند و سرنخی برای شرکت‌های آفریقایی باقی نمی‌گذارند.
او در پاسخ به این پرسش که آیا آفریقا مقصد مناسبی برای صادرات است؟ گفت: باید توجه داشت که این قاره دارای ویژگی‌های عمومی مشخصی است، هرچند که این ویژگی‌ها شامل همه کشورهای این قاره نمی‌شود. در بخش وسیعی از این قاره که به آفریقای سیاه معروف است، معمولاً ضعف‌های مشترکی وجود دارد. برای مثال، در این مناطق صنایع ضعیف هستند و جمعیت قابل‌توجهی دارند که عمدتاً جوان و در سن مصرف هستند. طبیعتاً این جمعیت به کالاهای مختلف نیاز دارد و معمولاً این کالاها وارداتی هستند. در برخی مناطق این قاره، حتی کشت گندم کار آسانی نیست. به عنوان نمونه، در حوالی شهر دوالا از کشاورزان پرسیدم و به من گفتند که به دلیل رطوبت بالا، گندم در این منطقه می‌پوسد. بنابراین آرد باید وارد شود. آرد، گندم و ذرت وارداتی در این کشورها بسیار رایج است. از آنجا که حتی آرد به این مناطق وارد می‌شود، طبیعتاً هر کالای دیگری نیز امکان واردات دارد. بنابراین شرکت‌های ایرانی می‌توانند جایگاه خوبی در این بازار داشته باشند. همچنین کیفیت محصولات ما برای آفریقایی‌ها در سطح مطلوبی قرار دارد.
امیرحامد رضایی ادامه داد: در حوزه صادرات مواد غذایی، امکان راه‌اندازی کارخانه‌های صنایع تبدیلی وجود دارد. از آنجایی که فاصله زیاد باعث محدود شدن تاریخ مصرف محصولات می‌شود؛ برای مثال، بیسکویت که تاریخ مصرف سه‌ماهه دارد، ممکن است یک ماه و نیم در راه باشد، بنابراین راه‌اندازی کارخانه‌های محلی و انتقال تکنولوژی به این کشورها بسیار کارآمد است. صنعت ما ظرفیت خوبی برای این کار دارد. ما تکنولوژی‌های قدیمی‌تری داریم که اکنون می‌توانیم آن‌ها را به این قاره منتقل کنیم.
این کارشناس بازاریابی و مارکتینگ افزود: البته شرکت‌ها برای ورود به بازارهای خارجی ابتدا باید توانمندی خود را به صورت تخصصی و با کمک مشاوران کارآزموده بسنجند و سپس در چارچوب الگوریتم‌های مدرن و داده محور، محاسبه کنند و تصمیم بگیرند که کدام کشور مناسب‌تر است. برای برخی شرکت‌ها، کشورهای دیگر و برای برخی آفریقایی‌ها بهتر است، تصمیمی که داده محور است و قابل محاسبه.
او در پاسخ به این سوال که در آفریقا با چه رقبایی مواجه هستیم؟ گفت: در حال حاضر همه از جمله هندی‌ها، چینی‌ها و ترک‌ها، در بسیاری از این کشورها حضور دارند. برای مثال، ترکیه مرکز مطالعات غرب آفریقا را در یکی از این کشورها راه‌اندازی کرده و عملاً داده‌های بازار را جمع‌آوری می‌کند و در اختیار شرکت‌های ترک قرار می‌دهد. در مجموع کشورهایی مانند ترکیه و عربستان ساختارهای تجاری و به ویژه بازاریایی حرفه‌ای‌تری برای همکاری با آفریقا دارند. بسیاری از کشورهای اروپایی نیز به دلیل سابقه استعماری، حضور قوی‌تری در آفریقا دارند. آن‌ها سفارت‌های متعددی دارند و سیاست‌های تجاری منسجمی را دنبال می‌کنند. در مقابل، ایران هنوز نتوانسته چنین انسجامی را در روابط خود با آفریقا ایجاد کند.
این کارشناس بازار آفریقا در پاسخ به این سوال که برای ایجاد این انسجام و بهبود روند تجاری با آفریقا چه اقداماتی لازم است؟ گفت: اکنون نیاز به تکمیل زنجیره دیپلماسی، مذاکره با کشورهای آفریقایی و تنظیم قراردادهای تعرفه ترجیحی احساس می‌شود. در این مسیر، دولت، وزارت صمت و سازمان توسعه تجارت باید نقش مؤثری ایفا کنند. یکی از اقدامات ضروری برای گسترش تجارت با آفریقا، اعزام تیم‌های پژوهشی به این کشورها است. این اقدام به شرکت‌های ایرانی کمک می‌کند تا با آگاهی بیشتری وارد بازارهای آفریقایی شوند. دولت باید نقش اسپانسر داشته باشد، بدون آنکه مستقیماً در تجارت ورود کند.
او افزود: در این مسیر، سازمان توسعه تجارت و وزارت امور خارجه نقش کلیدی دارند. البته سازمان توسعه تجارت، طی چندماه اخیر، رویکردی منظم‌تری اتخاذ کرده و با انضباط‌‌‌‌تر شده، اما همچنان چالش‌هایی وجود دارد. وزارت امور خارجه نیز در این حوزه نیازمند تمرکز بیشتر است و اگر دولت به توسعه روابط تجاری با آفریقا اهمیت می‌دهد، باید اقدامات گسترده‌تری به‌ویژه در خصوص دیپلماسی انجام دهد. برخی شرکت‌های خصوصی ایرانی، در برخی موارد، حتی جلوتر از دولت در توسعه زیرساخت‌ها عمل کرده‌اند و برای گسترش تجارت با آفریقا، دولت باید نقش حمایتی و تسهیلگر خود را به‌درستی و با سرعت ایفا کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1351390/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چینی ها برنده جنگ تجاری آمریکا و اتحادیه اروپا خواهند بود

چینی ها تصمیمی ترامپ را تلافی کردند

ترامپ با جنگ با ایران مخالف است ولی نتانیاهو جنگ می‌خواهد

یک میلیون جریمه یا 20سال زندان برای دانلود هوش مصنوعی چینی در آمریکا

اثبات نشدن ادعای حراج سکه‌های مکشوفه بیضای فارس در آمریکا

عدم گسترش ناتو تنها راه دست‌یابی به صلح

نصری: چوپان‌ دروغگو می‌خواهد یک جنگ را به آمریکا بفروشد

بورس زیر سایه مواضع آمریکا در قبال ایران

بی بی و ترامپ در دوراهی تعامل یا تقابل!

ترامپ غیرمستقیم از الحاق کرانه باختری به اسرائیل حمایت کرد

وزیرخارجه آمریکا خواستارتشدید فشارها علیه‌ ایران شد

توافقات جدید رژیم اسرائیل و آمریکا در حوزه هوش مصنوعی پس از دیدار نتانیاهو و ماسک

نرخ ارز امروز 16 بهمن 1403 + جزئیات

لندن تعرفه‌های آمریکا را تلافی می‌کند

پای بایدن به سانحه هوایی مرگبار واشنگتن باز شد+ فیلم

آژانس دولت آمریکا از منابع ثانویه اوپک پلاس حذف شد

آتش‌بس، عادی‌سازی 2 و ایران در دستور کار ترامپ و نتانیاهو قرار دارد

آمریکا: باید فشار بیشتری بر ایران وارد کنیم | کدام فعالیت های ایران باید متوقف شود؟

خبر مهم روزنامه آمریکایی درباره حمله اسرائیل به ایران

ترامپ در آستانه دیدار با نتانیاهو: هیچ تضمینی برای حفظ صلح وجود ندارد

قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران؛ سه‌شنبه 16 بهمن

دونالد ترامپ: تعرفه بر کالاهای اروپایی «قطعی» است

ترامپ: اعمال تعرفه بر کالاهای اروپایی «قطعی» است

دیدگاه جنجالی وزیر خارجه آمریکا درباره ایران و کوبا

نامه سرنوشت‌ساز کشور‌های عربی به وزیر خارجه آمریکا؛ نه به اخراج فلسطینی‌ها از غزه

واکنش استارمر به جنگ تجاری ترامپ علیه اروپا

تعرفه‌های آمریکا علیه کانادا به مدت 30 روز تعلیق شد

شرط‌گذاری برای مذاکره با آمریکا؛ تکرار بازی «اول تو بعد من» اینبار با ترامپ؟

وزیر خارجه آمریکا: تا 5 سال آینده دیگر نمی‌توانیم کشورها را تحریم کنیم+ فیلم

دفتر نتانیاهو: هیات مذاکره کننده اواخر هفته به دوحه می‌رود

سرمقاله ایران/ حماس کنترل سیاسی- مدنی نوار غزه را از دست داده است؟

دست تندروهای ضدایرانی در واشنگتن خالی‌تر می‌شود؟

تشدید فشار ترامپ بر دانشجویان خارجی به بهانه یهودستیزی

اهداف سفر نخست وزیر قطر به بیروت

تلاش قاتل کودکان غزه برای فرار از پیامدهای شکست

این عکس همسر الجولانی جعلی است

رسانه آمریکایی از دستور قریب‌الوقوع ترامپ برای انحلال وزارت آموزش خبر داد

ترامپ فرمان تاسیس یک صندوق سرمایه‌گذاری با هدف خرید «تیک تاک» را صادر کرد

شورش مرگبار زندانیان داعشی در تاجیکستان

مهاجران غیرقانونی چطور با قطار از ایتالیا به فرانسه می‌روند؟

سلمانی در میان خرابه های غزه؛ زندگی در جریان است

صدور رأی بدوی دیوان محاسبات درباره پرونده تخلف سه هزار میلیاردی

اختصاص اعتبار جدید ارزی 6 میلیارد دلاری برای صنایع

پرداخت عیدی کارمندان اوایل اسفند

آیا تحویل طلای پنجاه هزار تومانی شدنی است؟

توضیحات سخنگوی دولت درباره واگذاری سهام ایران خودرو

اعتراض نماینده مجلس به واردات گران برنج؛ 1400 میلیارد تومان هزینه مازاد به کشور تحمیل شد

قیمت دینار عراق امروز سه شنبه 16 بهمن 1403

بحران مضاعف برای بازرگانی ایران با تعطیلی پنجشنبه به جای شنبه/ برای مراودات مالی حتی با عراق و لبنان هم به مشکل می‌خوریم

خروج از بحران؛ چگونه مهاجرت اقتصاد اسپانیا را نجات داد؟