ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله ایران/ حماس کنترل سیاسی- مدنی نوار غزه را از دست داده است؟ خواندنی ها

سرمقاله ایران/ حماس کنترل سیاسی- مدنی نوار غزه را از دست داده است؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ایران / «حماس کنترل سیاسی- مدنی نوار غزه را از دست داده است؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه ایران به قلم محمدمحسن فایضی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
یکی از موضوع‌های چالشی این روزها در رسانه‌ها و محافل تحلیلی چه در ایران و چه در منطقه، پاسخ به این سؤال است که آیا حماس کنترل سیاسی و مدنی نوارغزه را همچنان برعهده دارد یا خیر؟
پاسخ به این سؤال جدا از آنکه در سنجش و بازتاب رسانه‌ای طرفین طوفان‌الاقصی برای افکارعمومی‌شان که پیروز بوده‌اند یا خیر، حائز اهمیت است؛ در تصمیم‌گیری و تصویرسازی از آینده نوارغزه هم بسیار اهمیت دارد.
 تصویری که پاسخ‌های متفاوت آن، راهبرد و سناریوهای متفاوتی را تجویز خواهد کرد. به طور مثال اگر نگاه این باشد که کنترل سیاسی و مدنی نوارغزه با حماس نیست، فضای داخلی رژیم صهیونیستی در خصوص تحلیل جنگ و توجه به فشار طیف‌های ناراضی از عملکرد نتانیاهو و فشار برای بازگشت به جنگ کاملاً متفاوت خواهد بود.
بدین ترتیب حماس هم هوشمندانه برای تصویرسازی از حاکمیت خود بر نوارغزه، مراسم‌ تبادل اسرا را در مناطق مختلف و با سناریوهای رسانه‌ای با حضور جمعیت مردمی و نظامی برگزار کرد.

کانال 12 عبری هم در واکنش به این اقدامات می‌نویسد: «انتخاب جبالیا، خانه سنوار، اردوگاه الشاطی، کنار ساحل و... برای تحویل اسرا به منظور نشان دادن سیطره و حفظ قدرت حماس باوجود ضربات دریافتی در مناطق مختلف است»؛ استدلالی که از سوی بسیاری از تحلیلگران نظامی و سیاسی اسرائیلی و غربی تکرار شده و معتقدند آنچه اکنون در غزه می‌گذرد، نشان‌دهنده سیطره و تسلط حماس به رغم 15 ماه جنگ است.
جان مرشایمر تحلیلگر مشهور امریکایی در امور بین‌الملل می‌گوید: «این نمایش نشان داد که اسرائیل در غزه شکست سنگینی خورده و حماس هنوز زنده و سرحال است.»
اما استدلال موافقان خارج شدن کنترل مدنی و سیاسی حماس بر نوارغزه چیست؟
برخی معتقدند به واسطه آنچه در متن آتش‌بس آمده و تصمیمی که در خصوص اداره نوارغزه توسط یک دولت غیرنظامی در دوران بازسازی گرفته شده، به معنی از دست رفتن یا کاهش سیطره حماس بر نوارغزه است. یا به طور مثال حضور برخی نیروهای پلیس تشکیلات خودگردان یا کنترل محورهای نتزاریم و رفح توسط شرکت‌های خارجی یا فلسطینی نزدیک به تشکیلات و برخی موضوعات از این دست را نشان از دست رفتن تسلط حماس بر غزه می‌دانند. اما باید دقیق‌تر به درک و تعریف از تسلط حماس بر غزه نگاه کرد. در چه شرایط و با چه مؤلفه‌هایی می‌توان این گزاره را مطرح کرد که تنها بازیگر مسلط بر غزه هنوز حماس است یا بالعکس؟
حماس همواره حالت مطلوبش چه قبل و چه بعد از طوفان‌الاقصی، دولت وحدت ملی و واگذاری بسیاری از کارویژه‌های حکومت‌داری و دولت‌داری به طرفی فلسطینی بوده است. حماس برای تحقق این مسأله و ممکن شدن بازسازی در دوران آتش‌بس از ماه پنجم جنگ هم نشست‌های مختلف در قاهره، دوحه، پکن و حتی مسکو با طرف‌های دیگر فلسطینی برگزار کرده تا دولت‌داری پس از جنگ را با توافقی مشخص به طرف دیگری حتی تشکیلات خودگردان واگذار کند.
یک مسأله که اسرائیلی‌ها در این سال‌ها در خصوص نوارغزه و مدیریت آن فهمیده و به درک صحیحی هم رسیده‌اند، این است که حماس در سیطره و تسلط بر غزه حریص نیست. آقای ابوشریف نماینده جنبش جهاداسلامی در ایران هم معتقد است: «تشکیلات خودگردان فلسطین با فشارهای عربی و بین‌المللی مسأله رهبری حماس را مطرح می‌کند، وگرنه حماس هیچ وقت حریص نبوده است. حماس خواستار حکومت نیست بلکه خواستار هم‌افزایی فکری برای مدیریت غزه است. تکنوکرات‌های زیادی داریم که می‌توانند بیایند و بر غزه حکومت کنند. این افراد از مؤسسات مدنی، خیریه‌ها و سندیکاها هستند. ما هم به عنوان مقاومت، به این مسأله راضی هستیم.»
اما اسرائیلی‌ها می‌دانند تا زمانی که حماس زنده و سرحال است و همراهی اجتماعی را برعهده دارد در کنار حفظ تسلط امنیتی‌اش با خط دهی و جهت‌دهی همه مؤسسات غیر سیاسی، مدنی و اقتصادی به سود مسیر مقاومت و پویایی خودش ادامه خواهد داد. یک مثال بارز این مسأله پیش از طوفان‌الاقصی مؤسسه آنروا است. مؤسسه‌ای ذیل سازمان ملل با اکثریت کارمندانی خنثی و با تسلط بودجه‌ای کامل توسط غربی‌ها بر آن. اما این مؤسسه به باور صهیونیست‌ها کاملاً در مسیری در دهه گذشته اقدام کرده که به سود مقاومت در غزه بوده است. تجربه دهه اخیر کافی است تا نتانیاهو و طرف اسرائیلی بسیار اصرار داشته باشند که واگذاری مدیریت نوارغزه به تشکیلات یک شکست کامل است و به معنای زنده ماندن و تسلط حماس بر نوارغزه است.
دیروز هایموفیتش فرمانده سابق نیروی هوایی ارتش اسرائیل گفته بود: «تصاویر پیروزی که امیدوار بودیم آنها را ببینیم در نوار غزه مشاهده نشد. واقعیت‌های موجود در این منطقه نشان می‌دهد که حماس همچنان تنها حاکم این منطقه بوده و از روند تبادل اسرا برای نشان دادن قدرت نظامی خود جهت حکمرانی و تقویت تسلطش بر نوار غزه استفاده کرده است، علاوه بر اینکه قدرت خود برای سازماندهی مجدد را نیز نشان داد.» و در پایان، باید نوارغزه و تحولات سال‌های گذشته آن را دقیق و کامل شناخت. آنگاه از وجود پلیس تشکیلات خودگردان، کنترل محورها توسط دیگر بازیگران یا حضور پررنگ دولت فلسطینی رام‌الله در مدارس، دانشگاه‌ها یا وجود سازمان‌های بین‌المللی مختلف در واقع پیش از طوفان هم بوده است و گزینه مطلوب حماس هم هست. اکنون در مرحله اول از آتش‌بس سه مرحله‌ای، بسیاری از صهیونیست‌ها معترفند که حماس بر غزه سیطره دارد و اگر ضربه‌ای هم دیده، جایگزینی برای آن فعلاً روی میز نیست.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1351708/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توطئه تدارک دیده شده در واشنگتن؛ آیا ترامپ «نه بزرگ» را خواهد شنید؟

شاگردان حسین عبدی وارد چین شدند

عرب زبان‌ها نون خ می‌بینند

کمک مالی ژاپن برای اجرای 4 طرح محلی در ایران

سفر به آینده، تجربه فناوری‌های پیشرفته در ژاپن

هزینه‌های دفاعی خود را 2 برابر می‌کنیم

کوچ اکسل دیساسی از چلسی به اردوگاه ویلانزی‌ها

ستاره چلسی راهی استون ویلا شد

ورود کاروان ورزشی ایران به یابولی چین

اقدامات تنبیهی چین علیه گوگل و برندهای آمریکایی

تیم جوانان برای قهرمانی آسیا به چین رفت

تیم فوتبال جوانان وارد چین شد

انتقاد شدید از احتمال سفیر شدن این 2 نفر؛ سفارتخانه یا رفاقت‌خانه | ماجرا چیست؟ | بحران قحط‌الرجال در دستگاه دیپلماسی؟

تیم ملی جوانان وارد چین شد

تیم فوتبال جوانان وارد چین شد – آفتاب نو | اخبار ورزشی

تاکید برنامه جهانی غذا بر ارائه خدمات به مردم افغانستان

پالس مغشوش ایران به مذاکره با آمریکا؛ تکلیف هنوز مشخص نیست!

مشخص شدن مواضع مارکو روبیو درباره ایران برای اولین‌بار از انتصاب

انتقاد آلمان از شرط آمریکا برای حمایت نظامی از اوکراین

ترامپ مسائلی را پیرامون ایلان ماسک روشن کرد

ماجرای تعرفه های ترامپ علیه کشورهای مختلف و سردرگمی دولت ها

آمریکا بیش از 200 مهاجر را به هند بازگرداند

انقلاب اسلامی و پایان نفوذ آمریکا در ایران

قیمت نفت کاهش یافت

روایت روزنامه آمریکایی از تصمیم ترامپ برای تشکیل ریاست‌جمهوری امپراتوری!

آمریکا: کمپین «فشار حداکثری» علیه ایران اجرا شود

سقوط قیمت یورو به دلیل نگرانی از تعرفه‌های آمریکا

دیدار ترامپ و نتانیاهو؛ بازی با آتش در خاورمیانه؟

این موافقت‌نامه مهم تا پایان فروردین امضا می‌شود | تعمیق روابط ایران و روسیه در دوره ترامپ | گفت‌وگویی بین ایران و آمریکا نبوده است

خبر مهم این روزنامه درباره حمله به ایران!

مکزیک 10 هزار سرباز در مرز با آمریکا مستقر می‌کند

چین از آمریکا شکایت می‌کند

سرمقاله جوان/ نشان دهید که این سخن تعارف نبود!

گسترش تاسیسات هسته ای کره شمالی

درخواست ترامپ از کنگره برای رژیم صهیونیستی

دستگیری فرمانده ارشد داعش

موضوع دیدار جولانی و اردوغان

ممانعت صهیونیست‌ها از ورود کالاهای ضروری به غزه

سه‌چرخه کودک بخریم یا لوپ کار؟ [+جدول مقایسه]

انتقاد یک نماینده از همتی: عطسه وزیر اقتصاد میتواند شرایط اقتصادی را به لرزه دربیاورد!

محدودیت خرید شمش نقره از بورس کالا برداشته شد

جادوی طلا؛ خرافاتی‌ها 63 درصد سود کردند!

نماینده مجلس: مجلس اجازه واگذاری ایران‌خودرو به کروز را نمی‌دهد

رونمایی ناسا از ربات حفاری ماه

چمران: تعدادی زیادی اتوبوس تا پایان سال وارد خواهد شد

عارف: برای رفع بیکاری، به سراغ تربیت تکنسین‌های ماهر بروید

دیدار علی لاریجانی با این مقام عراقی+ عکس

برگزاری بیست و هشتمین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات منافقین

پایی که جاماند؛ روایتی از یادداشت‌های دوران اسارت در عراق

دومین نشست «دبیران ستادهای استانی کنگره ملی شهدای غریب اسارت» برگزار شد