ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ناترازی اقتصادی مسکن چیست؟ اخبار ایران

ناترازی اقتصادی مسکن چیست؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دولت چهاردهم تا اینجای کار، اقدام موثری برای پایان‌‌‌ دادن به مساله «سلب قدرت خرید و اجاره مسکن خانوارهای ایرانی» صورت نداده است اما …
دولت چهاردهم تا اینجای کار، اقدام موثری برای پایان‌‌‌ دادن به مساله «سلب قدرت خرید و اجاره مسکن خانوارهای ایرانی» صورت نداده است اما مجلس همچنان بر «تولید میلیونی مسکن دولتی» مثل سنوات گذشته اصرار دارد.
در این وضعیت «بی‌‌‌تدبیری»، شناسایی ریشه «بحران مسکن» شاید بتواند به «حباب ذهنی» سیاستگذار پایان دهد و باعث «حرکتی امیدوارکننده» برای خانوارها شود. گروه مسکن «دنیای‌اقتصاد» هفته گذشته با تولید و انتشار برنامه ویدئویی «خانه‌‌‌اول»، موضوع «مساله اصلی بازار مسکن چیست؟» را مورد بررسی قرار داد و سپس در گفت‌‌‌وگو با دو مهمان برنامه به تشریح «ناترازی مسکن» پرداخت. گزارش زیر به بخش‌‌‌هایی از این برنامه پرداخته است.
«ناترازی» مسکن؛ چیست؟ سلب قدرت خرید مسکن از سال 97 به بعد و سپس «ضعف شدید قدرت اجاره خانه» از سال 99 تاکنون مشخص می‌‌‌کند: در بازار مسکن کشورمان یک «ناترازی» گسترده شکل گرفته است و ابعاد آن به شکل سالانه رو به افزایش است. به این دو معضل سمت تقاضای مسکن باید «رکود تولید مسکن» را نیز اضافه کرد به این معنا که «رشد سرمایه‌گذاری واقعی در ساخت‌وساز» از سال 90 تاکنون، منفی 4‌درصد بوده و «رشد تشکیل سرمایه در بخش ساختمان» نیز از سال 98 تا نیمه امسال منفی 5‌درصد بوده است. پس اینکه «جریان عرضه و تقاضا» در مسکن هر دو با اختلال روبه‌رو شده است، ریشه در نوعی «عدم‌تعادل» یا همان «ناترازی» برخی متغیرها و معادلات دارد که شرایط درون بخش مسکن و ساختمان را از حالت «نرمال» خارج کرده است.
ناترازی مسکن «فیزیکی» است یا «اقتصادی»؟ اما پرسش اصلی و مهم بعد از تشخیص ناترازی مسکن، مشخصه آن است؛ چون «تشخیص غلط» درباره جنس ناترازی مسکن باعث «تشدید آن» خواهد شد؛ اتفاقی که در سال‌‌‌های اخیر به‌خاطر همین «خطای دید» رخ داد. گروهی از سیاستگذاران مسکن، جنس ناترازی را فیزیکی توصیف می‌‌‌کنند و مدعی هستند، «بازار مسکن با کمبود 5 میلیون واحد مسکونی روبه‌رو است و اگر این کمبود با ساخت میلیونی مسکن دولتی برطرف شود، مشکل ناترازی و مسائل خانوارها حل و فصل می‌شود».
بررسی‌‌‌های «دنیای‌اقتصاد» اما نشان می‌‌‌دهد، «ناترازی مسکن، از جنس اقتصادی است». نتایج این بررسی حاکی است، اگرچه براساس «تیراژ تولید مسکن از زمان شکل‌‌‌گیری رکود تولید یعنی از سال 93 تاکنون در کل کشور»، به‌صورت متوسط سالانه، همواره کمتر از «کف عرضه موردنیاز برای تعادل‌‌‌بخشی در بازار مسکن» بوده و این کمبود در کل کشور (شهر و روستا) به‌صورت تجمیعی، حدود 2.6 میلیون واحد مسکونی برآورد می‌شود اما به سه علت، این «ناترازی فیزیکی»، ریشه مشکل مسکن نیست و اگر هم حل شود، «الزاما باعث حل مشکلات مسکن خانوارها» نخواهد شد.
گروهی که مدافع ساخت میلیونی مسکن هستند به شاخص «تراکم خانوار» در واحد مسکونی استناد می‌‌‌کنند و با تقسیم «کل خانوارها» به «واحدهای مسکونی تحت سکونت»، میزان کمبود واحد مسکونی در شهرها را حدود یک میلیون و 500‌هزار واحد اعلام می‌‌‌کنند. اما این شاخص برای بازار مسکن ایران مدت‌‌‌هاست از کار افتاده و به دلیل «شرایط اقتصادی خاص کشورمان» در مقایسه با دیگر کشورها، عملا استناد به این شاخص باعث «خطای دید» می‌شود. در اقتصاد ایران به دلیل «تورم عمومی بالا» و «ریسک‌‌‌های متعدد کاهنده سود فعالیت مولد و بالابرنده بازدهی فعالیت غیرمولد از جمله خرید ملک»، همواره بخش قابل‌توجهی از واحدهای مسکونی به صورت «بلااستفاده ناشی از خرید سرمایه‌‌‌ای بلندمدت» از «تحت سکونت بودن» خارج می‌شود.
سال 95 به‌رغم آنکه 18.1 میلیون خانوار شهری و 17.4 میلیون واحد مسکونی تحت سکونت در شهرها وجود داشت و شاخص «تراکم خانوار در واحد مسکونی» عملا حدود یک میلیون کمبود مسکن را نشان می‌‌‌داد، اما در کل کشور نزدیک به 5 میلیون «خانه خالی و خانه دوم تفریحی» به صورت «بدون استفاده یا کم‌استفاده» تحت مالکیت افراد بود. با احتساب «مجموع واحدهای مسکونی تحت سکونت و واحدهای خالی از سکنه» در سال 95، عملا «مازاد عرضه» مسکن وجود داشت نه «کمبود عرضه». به این ترتیب مشخص می‌شود، هم در سال 90، هم در سال 95 و هم در همه سال‌‌‌های اخیر، «بخشی از واحدهای مسکونی کل» در بیرون از بازار مصرف و سکونت قرار داشته است که این ناشی از «ریسک‌‌‌هایی» است که اگر برطرف شود، «عرضه از این طریق افزیش پیدا می‌‌‌کند و بخشی از ناترازی مسکن حل می‌شود».
با این حال، آن 2.6 میلیون «ناترازی فیزیکی مسکن» اگر بعد از حل «ناترازی اقتصادی مسکن» برطرف شود، «تنظیم بهتر عرضه و تقاضا در بازار» اتفاق می‌‌‌افتد و مسیر ثبات قیمت مسکن تضمین خواهد شد. اما در حال حاضر و تا زمانی که «ناترازی اقتصادی مسکن» برطرف نشود، حل ناترازی فیزیکی، گره‌‌‌گشا نیست.
علت اول برای این موضوع، تجربه ثبت‌شده در بازار مسکن، 7 سال پس از ساخت 2.3 میلیون مسکن مهر است. سال 95 به‌رغم آنکه از شروع به ساخت مسکن مهر در سال 86 چند سال می‌‌‌گذشت، مشخص شد در شهرهای کشور، «حجم قابل‌توجهی واحد مسکونی» یعنی معادل 15‌درصد کل موجودی مسکن کشور، بلااستفاده نگهداری می‌شود و از عرضه به بازار مصرف توسط مالکان‌‌‌شان خودداری می‌شود.
علت دوم نیز «تجربه سال‌‌‌های اخیر در مسکن ملی» است. در سه سال گذشته بیش از 5 میلیون خانوار خانه‌‌‌ندار و مشمول مسکن دولتی در کشور شناسایی شدند اما حدود یک میلیون از این خانوارها «توانستند پرداخت نقدی اولیه» را تامین کنند. بنابراین حتی اگر مسکن هم ساخته شود تا زمانی که «اصل مشکل اقتصادی» خانوارها برطرف نشود، آن تولید «مشکل‌‌‌گشا» نخواهد بود.
علت سوم نیز «برتری حاشیه سود سفته‌‌‌بازی و سرمایه‌گذاری ملکی» در شرایط نامناسب اقتصادی است. زمانی می‌توان به «اثرگذاری تولید مسکن بر مهار تورم مسکن» امیدوار بود که «عرضه‌‌‌های جدید تمام و کمال وارد بازار مصرف شود»؛ اتفاقی که در سال‌‌‌های اخیر حتی توسط سازنده‌‌‌ها نیز رخ نداد. سازنده‌‌‌ها از ترس گران‌تر شدن زمین و مصالح‌‌‌ساختمانی در فاصله فروش واحد نوساز تا شروع پروژه جدید، «دست از فروش کشیده‌‌‌اند و ساختمان‌‌‌های تولیدشده را به شکل موقتی نگه داشته‌‌‌اند».
در تایید علت سوم، یک آمار رسمی وجود دارد که می‌‌‌گوید، در شهرهای کشور در فاصله 90 تا 1402، در ازای عرضه حدود 5.5 میلیون واحد مسکونی جدید، بیش از یک میلیون «مستاجر جدید» نیز به مستاجرها افزوده شد که نشان می‌‌‌دهد، «بخشی از عرضه‌‌‌های جدید مسکن به مالکیت مالکان قبلی افزوده است و گروهی از مالکان، مالک‌‌‌تر شده‌‌‌اند».
در این مدت حدود 6 میلیون خانوار جدید شهری شکل گرفت که در مقابل آن، حدود 5.5 میلیون واحد مسکونی جدید نیز ساخته شد. این فاصله همان «نبود واحد مسکونی» است که رقم تجمیعی آن در ابتدای گزارش آمد و مشخص شد، قبل از پرداختن به «حل مساله نبود» باید «حل مساله ناترازی اقتصادی مسکن» در دستورکار قرار بگیرد.
ناترازی اقتصادی مسکن چیست؟ سه آمار از «وضعیت اقتصادی خانوارهای مستاجر» اثبات می‌‌‌کند، اصل مشکل، «ناترازی اقتصادی مسکن» است. در حال حاضر حدود 1.5 میلیون «مستاجر در فقر مطلق» در شهرها وجود دارد که تعداد آنها نسبت به سال 90، براساس آمار رسمی وزارت رفاه، 1.5 برابر شده است. همچنین بیش از 4 میلیون خانوار در شهرها و روستاها وجود دارند که «محرومیت مسکن» دارند به این معنا که محل زندگی‌‌‌شان به لحاظ شرایط حداقلی واحد مسکونی، مناسب نیست. در کل کشور نیز براساس آمار رسمی که دو سال پیش توسط همین وزارتخانه اعلام شد، نیمی از خانوارها در «فقر مسکن» قرار دارند به این معنا که «هزینه مسکن» بیش از حدمجاز در سبد هزینه زندگی‌‌‌شان است. این شرایط اقتصادی مشخص می‌‌‌کند، «ناترازی اقتصادی مسکن» حادتر از «ناترازی فیزیکی» است و از آنجا که سازنده‌‌‌ها برای پایان‌‌‌دادن به «ناترازی اقتصادی» و افزایش تولید مسکن باید بتوانند «واحدهای ساخته‌‌‌شده را بفروشند یا اجاره دهند»، تا زمان حل نشدن «مساله اقتصادی خانوارها»، رونق تولید اتفاق نخواهد افتاد.
فردین یزدانی کارشناس بخش مسکن در برنامه «خانه اول» اعلام کرد، مساله امروز بازار مسکن «نقصان تقاضای موثر» است؛ چالش اصلی ضعف تقاضاست که توان کافی برای بازپرداخت وام مسکن، پرداخت آورده نقدی برای پیش‌خرید خانه و همچنین پرداخت اجاره‌‌‌بها را ندارد. در این شرایط ساخت مسکن ملکی توسط دولت، وضعیت را بهبود نخواهد بخشید ضمن آنکه تا مشکل اقتصاد کلان که باعث مشکلات اقتصادی خانوارها شده، حل نشود مشکل مسکن نیز حل نخواهد شد. 
مشکلات اقتصادی به شکل خاص، «تورم عمومی بالا» و «رشد اقتصادی پایین» است که از یک طرف هزینه زندگی شامل غذا، دارو، پوشاک و مسکن را افزایش داده و از سوی دیگر درآمد خانوار برای پوشش این هزینه‌‌‌های رشد‌کرده را پایین آورده است.
در برنامه «خانه اول»، مجتبی یوسفی عضو کمیسیون عمران مجلس نیز اعلام کرد، بازار اجاره مسکن در تهران و دیگر کلان‌شهرها با «جمعیت قابل‌توجه اتباع خارجی» به عنوان مستاجران خاموش روبه‌رو است. این گروه در آمار رسمی «تعداد خانوارها و تقاضای مسکن» حساب نمی‌‌‌شوند اما وجود دارند و بخشی از واحدهای مسکونی اجاره‌‌‌ای را اجاره کرده‌‌‌اند. بنابراین «عرضه موجود در بازار» باید با لحاظ این مستاجرهای خاموش، سنجش شود.
+
آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1360808/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لزوم بهره‌گیری از تجارب ژاپن در مدیریت شهری

سرمایه‌گذاری 200 میلیارد دلاری اتحادیه اروپا در زمینه هوش مصنوعی

رهبر انصارالله یمن: آمریکا و اسرائیل دو روی یک سکه

بدرالدین الحوثی: تهاجم مجدد به غزه را با ازسرگیری حمله به سرزمین‌های اشغالی پاسخ می‌دهیم/ طرح‌های آمریکا علیه ملت‌های منطقه است

ترامپ: اگر مصر و اردن طرح من درباره اسکان فلسطینیان را نپذیرند، کمک‌های به این دو کشور را متوقف می‌کنم

«نظم یالتا»؛ آخرین تلاش‌ ترامپ و آمریکا برای حفظ هژمونی؟

رهبر انصارالله یمن: رویکرد واقعی آمریکا سلطه و سیطره یافتن است

خط‌ قرمز ما مذاکره با آمریکا است | ما کاملاً آماده هستیم | منافع ما را به خطر بیاندازند؛ پاسخ می‌دهیم

دوباره محاسبه کنید

واکنش پاپ به اخراج مهاجران توسط ترامپ

احمد صابری تولایی:ما در روابط بین‌الملل دوست نداریم هم پیمان داریم/تنها دوست ما حزب الله لبنان است/محمدعلی جنت‌خواه: آمریکا هرجا ورود می‌کند، درآمد سرانه آن کشور بیشتر می‌شود/حزب جمهوری خواه آمریکا بیشترین اشتراک را با ایران دارد

قصد ترامپ برای منفجر کردن تاسیسات هسته‌ای قطعی شد! +ویدیو

ثبت نام افراد تراجنسیتی ارتش آمریکا ممنوع شد

دیوان کیفری بین‌المللی این اقدام ترامپ را محکوم کرد

اقدامات ترامپ ثبات جهان و حاکمیت قانون را تهدید می‌کند

اظهارات یک مقام ارشد سپاه درباره احتمال درگیری ایران با آمریکا

واریز سورپرایز نوروزی دولت برای همه اقشار تا این تاریخ/ خبر مهم عارف درباره توزیع بسته‌های معیشتی رمضان

ترودو هشدار داد: پاسخ قاطع کانادا به تعرفه‌های آمریکا بر آلومینیوم و فولاد

هشدار کره شمالی به آمریکا درباره زیردریایی‌های هسته‌ای

هگست: نیروهای آمریکایی را به اوکراین نمی‌فرستیم

علت ترس سرمایه‌ گذاران طلا چیست؟ / جنگ تجاری ترامپ در راه است؟

ارز؛ یک کابوس جمعی

علیه فکت‌شیت ترامپ

الجزیره: فشار حداکثری شانسی برای توافق باقی می‌گذارد؟

ماسک، پنتاگون را زیر و رو می‏‌کند؟

سفیر آمریکا در مسکو با دیپلمات ارشد روسیه گفت‌وگو کرد

ترودو: در صورت نیاز پاسخی شدید و قاطعانه به آمریکا خواهیم داد

سئول: اون 200 قبضه توپ دوربرد به روسیه تحویل داده است

وزیر دفاع آمریکا: نیروهای آمریکایی را به اوکراین نمی‌فرستیم

تشییع پیکر سیدحسن نصرالله با حضور نمایندگان 79 کشور جهان

رهبر انصارالله: چگونه اعراب از شناخت دوست از دشمن ناتوانند؟

حامیان توافق مبادله اسیران تلاش کردند به دفتر نتانیاهو وارد شوند

مهم‌ترین تخلفات اسرائیل در توافق آتش‌بس غزه چیست؟

ژنرال اسرائیلی: تصمیم حماس در تعلیق تحویل اسرا نشانگر توازن واقعی قدرت است

سخنگوی مرکز مبادله ایران: نرخ‌های پیش‌فروش سکه حتما جذاب‌تر از بازار خواهد بود

فقط با پرداخت 490 هزار تومان صاحب یک ریش تراش فوق العاده شوید

کارشناس اقتصادی: بدون اصلاحات ساختاری، افزایش نرخ ارز بحرانی فراگیر و طولانی خواهد بود

پیش بینی قیمت دلار 24 بهمن 1403

نشست مشترک اساتید دانشگاه‌های عراق با فرمانده دانشگاه عالی دفاع ملی

آیا راه آهن شلمچه ــ بصره، تهدیدی برای پروژه «بندر فاو» است؟

بازار ارز فقط از سیاست‌های دولت نشأت نمی‌گیرد

تمرکز بر توسعه اقتصادی اصفهان بر مبنای توسعه گردشگری

برگزاری مراسم تکریم و معارفه فرماندهی یگان حفاظت سپاه فرودگاه بین المللی پیام

پیش‌بینی افزایش قیمت دلار به 100 هزار تومان تا یک ماه آینده

نه ترامپ و نه هیچ کس دیگری نمی‌تواند غزه را بخرد

دبیرکل اتحادیه عرب: به دنبال یک طرح جایگزین مقابل طرح ترامپ هستیم

شانس بزرگ طارمی در ایتالیا؛ «یوونتوس را قربانی کن»

منچسترسیتی – رئال مادرید؛ نبرد تکراری اروپا

تباس: پرز می‌خواهد من را برکنار کند!

بهترین ضربات آزاد لیگ قهرمانان اروپا | با درخشش مسی، آنری و چالهان‌اوغلو را ببینید!