خشونت علیه زنان چگونه کنترل میشود؟
خواندنی ها
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
خشونت علیه زنان چگونه کنترل میشود؟
![]()
سیدمحمود علیزادهطباطبایی| لایحه جلوگیری از خشونت علیه زنان توسط قوه قضائیه بیش از 10 سال پیش به مجلس داده شد. این طولانیترین لایحهای است که در مجلس رسیدگی میشود. چند بار عنوان لایحه عوض شد. مجلس میخواست منکر بحث خشونت شود. این لایحه نه تنها هنوز به صحن نرفته بلکه در کمیسیون هم نهایی نشده است. برخیها تصور میکنند به فرهنگ مردسالاری برمیگردد که در کشور وجود دارد و نه تنها در کشور بلکه در همه جای دنیا هم همین است. عدهای از خانمها هم خودشان را باور نمیکنند. اکثر مدیران دولت و نظام سیاسی را از میان مردان انتخاب میکنند. مجلس دست مردم است و نیمی از مردم هم خانمها هستند و خود خانمها هم نماینده خانم انتخاب نمیکنند تا بتوانند از حقوقشان دفاع کنند.
واقعیت این است که فرهنگ خشونت در مردها وجود دارد و خانمها هم به نحوی این را پذیرفتند؛ برای مثال برخیها به خانمها مطلقه یا ضعیفه میگویند. تا این فرهنگ اصلاح نشود با قانون نمیشود، جلوی خشونت را گرفت. من تحقیقات زیادی در رابطه با موادمخدر داشتم و دیدم مجازات اصلاً نمیتواند، اثر چندان موثری در پیشگیری از وقوع جرم داشته باشد. باید فرهنگ اصلاح شود و با اصلاح فرهنگ جلوی خشونت گرفته شود. در برخی از استانها و شهرها خشونت خیلی شدید است؛ چون هنوز فرهنگ قومی قبیلهای و قدیمی حاکم است. در جاهایی که قدری فرهنگ رو به اصلاح و پیشرفت رفته، خشونت کمتر شده است. یک واقعیت دیگر این است که خانمها هرچه با حقوقشان بیشتر آشنا میشوند، خشونت بیشتر میشود؛ چون مردها به دنبال این هستند که خانم مطیع باشد و همین که خانم تمرد کند و مطیع نباشد خشونت ایجاد میشود. به نظرم تنها راهحل قضیه که زمانبر هم هست، اصلاح فرهنگ و فعال شدن خانمها و حضورشان در مجامعی مثل مجلس است. در مجلس تعداد خانمها از درصد نمایندهها کمتر است؛ در صورتی که 50 درصد جمعیت خانمها هستند. با اصلاح قانون نمیشود جلوی خشونت را گرفت و با اصلاح فرهنگ میشود این کار را کرد.
بیش از 10 سال است که این قانون در مجلس مانده و فرهنگ مردسالاری که وجود دارد، قانون را از محتوا خالی کرده و همین هم که از محتوا خالی کردند را نیز تصویب نمیکنند و حتی اگر تصویب شود، معلوم نیست شورای نگهبان تایید کند! و به این دلیل میگویم با قانون نمیشود چیزی را اصلاح کرد.
اما در این بین دولت هم میتواند اقداماتی انجام دهد! دولت میتواند درخواست کند که سریعتر به لایحه رسیدگی شود؛ ولی مجلس الزامی ندارد که نظر دولت را عمل کند و اختیار مجلس با خودش است و بیشتر خانمهایی که در مجلس حضور دارند باید تلاش کنند. این لایحه را معاونت امور زنان در دولت روحانی تکمیل کرد و به مجلس فرستاد. باید خانمهای مجلس و گروههای حامی حقوق زنان را فعال کرد. متاسفانه فضایی هم که ایجاد میکند به محض اینکه کسی از حقوق زنان دفاع میکند به فمینیست متهم میشود و این جو را در مجلس ایجاد کردند. باید خانمها در مجلس بیشتر فعال شوند و این لایحه را تصویب کنند.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1363651/