ایرانیان جهان

آخرين مطالب

اینگونه سقوط می‌کند خواندنی ها

اینگونه سقوط می‌کند
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - وطن امروز /متن پیش رو در وطن امروز منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ثمانه اکوان| زمانی که ایلان ماسک به ‌صورت غیررسمی و البته همه‌جانبه، به نفع ترامپ وارد رقابت‌های انتخاباتی ریاست‌جمهوری شد، نگرانی دموکرات‌ها، ورود منابع عظیم ثروت به فضای انتخاباتی و به ‌قول خودشان «دموکراسی آمریکایی» بود. آنها ابراز نگرانی می‌کردند ورود مستقیم ثروتمندان به رقابت‌های انتخاباتی - یعنی رویه‌ای جدید نسبت به کمک‌های معمول انتخاباتی پیشین - دموکراسی آمریکایی را زیر سوال می‌برد. جو بایدن در سخنرانی وداع خود از مقام ریاست‌جمهوری به ‌شکل‌گیری الیگارشی جدیدی در فضای سیاسی آمریکا انتقاد کرد؛ الیگارشی‌ای که به هرچند چیزی از سیاست و فضای سیاسی نمی‌داند اما منابع مالی و ثروت خود را به این فضا سرازیر می‌کند تا بعد بتواند از امکانات و امتیازات این فضا به نفع منافع مالی خود بهره ببرد. بایدن در آن سخنرانی با تمرکز بر موضوعاتی از جمله «ظهور یک الیگارشی خطرناک» در ایالات متحده گفت: «امروز یک الیگارشی از ثروت عظیم، قدرت و نفوذ در حال شکل‌گیری در آمریکاست که به ‌معنای واقعی کلمه تمام دموکراسی ما، حقوق اولیه و آزادی‌های ما را تهدید می‌کند». با این حال در جبهه رقیب، این «الیگارشی خطرناک» در حال جان‌بخشی دوباره به یک واژه قدیمی و خطرناک در تاریخ آمریکا بود: «پادشاه». جمهوری‌خواهان چهره‌های مشهور و «سلبریتی‌طور» فضای تکنولوژی و صنعت را کسانی می‌دانستند که می‌توانستند دوباره عظمت را به آمریکا بازگردانند. از همین رو به ایلان ماسک لقب «کینگ‌میکر» یا «پادشاه‌ساز» دادند. زمانی‌که ترامپ به لطف پشتیبانی همین مهره «پادشاه‌ساز» توانست دوباره رئیس‌جمهور آمریکا شود، دموکرات‌ها دیگر تاب و توان تحمل این طیف را از دست دادند. آنها حالا دیگر با سرانی از «سیلیکون‌ولی» روبه‌رو بودند که همگی با حضور در صف اول در مراسم تحلیف ریاست‌جمهوری ترامپ نشان دادند دیگر به سرازیر کردن منابع مالی خود به سیستم سیاسی آمریکا رضایت نمی‌دهند و حالا «سهم» می‌خواهند؛ سهمی که حتی از وزرا و سیاستمداران باسابقه نیز مهم‌تر، بیشتر و اثرگذارتر باشد. این بار رسانه‌های لیبرال، سیبل حملات خود را از ترامپ برداشته و یکراست به ‌سمت الیگارشی خطرناک و سردسته آنها یعنی ایلان ماسک بردند. آنها برای تحقیر ترامپ هم که شده بارها در رسانه‌های‌شان مطرح کردند رئیس‌جمهور واقعی آمریکا نه ترامپ، بلکه ماسک است و ترامپ را در نهایت در حد معاون ماسک در نظر گرفتند.

در همین راستا نشریه تایم در جلد تازه‌ترین شماره خود، ایلان ماسک را پشت میز ریاست‌جمهوری در دفتر بیضی کاخ سفید به تصویر کشید و بدون هیچ نوشته یا تیتر دیگری این حقیقت تازه را برای مخاطبان خود آشکار کرد که نتیجه انتخابات 2024، ریاست‌جمهوری ماسک بوده است نه ترامپ. رسانه‌های دیگر نیز با اشاره به ‌سمت جدید ماسک در کابینه ترامپ که ریاست «دپارتمان کارایی دولت» است، خاطرنشان کردند این دپارتمان که وظیفه دارد هزینه‌های دولت فدرال را کاهش دهد، در واقع پوششی برای برون‌سپاری کارهای دولتی به ماسک و پیمانکارانش است. آنها در ظاهر وظیفه دارند از هزینه‌های دولت فدرال کم کنند و کارایی آن را افزایش دهند اما به همین بهانه، در حال تسویه‌حساب‌های سیاسی با لیبرال‌ها هستند و نامه‌های ضرورت استعفا برای آنها صادر می‌کنند. بسیاری از کارمندان دولت در طول چند هفته گذشته این نامه‌ها را دریافت کرده‌اند که بخش خطرناک ماجرا مربوط به بخش‌های دفاعی و سیاسی، امنیتی و اطلاعاتی است. این کار در حقیقت لیبرال‌ها را از دولت فدرال بیرون کرده و به ‌جای آنها محافظه‌کاران و یاران ترامپ را در تمام نهادها و ادارات بر سر کار می‌آورد. این کار از منظر رسانه‌های آمریکایی دیگر تنها یک تسویه‌حساب سیاسی نبود، بلکه انقلابی در درون سیستم سیاسی و اجرایی آمریکا بود؛ انقلابی که ترامپ به راه انداخت اما مامور اجرایی آن‌ ایلان ماسک است. نشریه آتلانتیک در گزارشی ویژه بیان کرد کاری که ترامپ و ماسک با سیستم سیاسی آمریکا می‌کنند، در علوم سیاسی یک واژه دارد و آن «تغییر رژیم» است. 
نویسنده این گزارش بیان کرد «تغییر رژیم» در آمریکا به ‌معنای بر سر کار آوردن عده‌ای در دولت است که به منافع حزبی معتقدند و در راستای تامین آن تلاش می‌کنند. این نشریه بیان کرد تاکنون باور عموم این بوده که خدمتگزاران دولتی باید به ‌دور از فضای سیاسی و تعلقات حزبی کار کنند و هیچ دولتی چنین تغییراتی در بدنه دولت ایجاد نمی‌کرد اما حالا برای تغییر رژیم، ترامپ و ماسک به‌ دنبال تغییر بدنه دولت هستند. نویسنده این گزارش با این حال تأکید کرده است برای جلوگیری از تغییر رژیم در آمریکا، باید در وهله اول، مردم این مساله را که رئیس‌جمهور به ‌دنبال تغییر رژیم است قبول داشته ‌باشند و بر همین اساس باید ابعاد این تغییر رژیم برای مردم فاش شود. 
اما دونالد ترامپ کار خود را با همراهی ماسک در بدنه دولت به پیش می‌برد و برای مبارزات تبلیغاتی دموکرات‌ها نیز برنامه‌های خاصی دارد. او که بعد از 4 سال رفت و آمد در راهروهای دادگاه، متهم شدن به زیر سوال بردن دموکراسی آمریکایی و نابود کردن آمریکا و در نهایت در حد یک پادشاه دیوانه خطاب شدن، انواع و اقسام تحقیرها را از طرف دموکرات‌ها تحمل کرده بود، این بار برای پاسخ به این ادعای دموکرات‌ها که او رئیس‌جمهور نیست و ماسک رئیس‌جمهور واقعی آمریکاست، یک گام به جلو برداشت. او خود را نه رئیس‌جمهور آمریکا، بلکه پادشاه آمریکا دانست. روز چهارشنبه او در حساب رسمی کاخ سفید عکسی را منتشر کرد که او را با ردا و تاج یک پادشاه نشان‌ می‌دهد. این عکس روی چارچوبی قرار گرفته که بیشتر شبیه جلد نشریه تایم است. این جلد البته یک تیتر هم دارد: «زنده‌باد پادشاه!»
او برای جبران تحقیر دموکرات‌ها، خود را پادشاه دانست و به این صورت مطرح کرد که اصلا مهم نیست چه کسی از منظر دموکرات‌ها رئیس‌جمهور باشد، او در نهایت پادشاه آمریکاست و با انتخاب شدن در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 2024، تاج پادشاهی را بر سر گذاشته ‌است. 
دموکراسی روسی؛ مدل سیاسی مورد علاقه ترامپ؟
طرح کاخ سفید که ترامپ را در شمایل یک پادشاه نشان داده، صرفا یک پاسخ ژورنالیستی به نشریه تایم نیست. پس از انتخابات ریاست جمهوری 2024 آشکاتر شده که ترامپ صرفا به دنبال ریاست‌جمهوری در یک دوره 4 ساله نیست. رفتار و برخی کنایه‌های ترامپ نشان می‌دهد تمایلی ندارد پس از 4 سال واشنگتن را ترک کند. از همین رو بارها تاکید کرده است ممکن است باز هم در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شرکت کند؛ موضوعی که نیاز به تغییرات اساسی در قانون ایالات متحده دارد و به نظر می‌رسد ترامپ در حال رسیدگی به همین موضوع است. دموکرات‌ها هم همین را می‌دانند و معتقدند ترامپ به دنبال حاکمیت مطلق در آمریکاست و تلاش می‌کند خود در راس این حاکمیت قرار گیرد. تصویری که حساب رسمی کاخ سفید از ترامپ با تاج پادشاهی منتشر کرد، تمایل برای یک تغییر رژیم در زیر لایه سیستم الیگارشی آمریکاست. این مساله که آمریکا یک دموکراسی نیست و یک سیستم سیاسی نخبگانی - الیگارشیک است را در کتاب‌های درسی مطالعات آمریکا نیز تدریس می‌کنند. هیچ آمریکایی‌ای ادعا ندارد کشورش مستقیما با رای مردم اداره می‌شود و سیستم رای‌گیری الکترال نیز بر همین مساله صحه می‌گذارد اما همین سیستم سیاسی که در ظاهر دموکراسی خوانده می‌شود، قرار است توسط ترامپ با تغییراتی همراه شود که به مدل روسی برسد. نشریه کانورسیشن با اشاره به این مساله نوشته ‌است: ترامپ و طرفدارانش اختیارات ریاست‌جمهوری را چنان وسیع می‌دانند که می‌تواند تنها با اختیارات رئیس‌جمهور در مدل روسی مورد بررسی و مقایسه قرار گیرد. این تمایل به «روسی» کردن ریاست‌جمهوری، یک تصادف در حرکات و رفتار ترامپ نیست؛ ترامپ و بسیاری از طرفدارانش به ‌دنبال قدرت «شبه‌پادشاهی» مانند قدرت رئیس‌جمهور در روسیه هستند که در آن شخص اول نیازی به مجلس منتخب برای اعمال قدرت و یا اجرای منویاتش ندارد و از طریق قدرت احکام ریاست‌جمهوری، قانون‌گذاری خاص خود را اعمال می‌کند. پوتین برای اعلام جنگ، اصلاحات اقتصادی یا حتی ادعای مالکیت بر بخش‌هایی از سرزمین‌های اوکراین، از قدرت احکام ریاست‌جمهوری بهره گرفت. ترامپ ماه گذشته دقیقا از همین احکام ریاست‌جمهوری برای اعمال منویات خود در آمریکا بهره گرفت. در ایالات متحده از این احکام با عنوان «اقدامات ریاست‌جمهوری» یاد می‌شود.شاید بر همین اساس باشد که ترامپ در فرمان خود به ایالت کالیفرنیا برای لغو عوارض اتومبیل در نیویورک، از هشتگ «زنده‌باد پادشاه» استفاده‌ کرد و پس از این نیز بر همین اساس تمام اقداماتی را که خودش برای تغییر سیاست‌ها انجام می‌دهد، کم‌کم با عنوان «فرامین پادشاهی» به مردم ارائه خواهد کرد. در نهایت شاید همان‌طور که استیو بنن، مشاور استراتژیک او در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش گفته ‌است، ترامپ و یارانش به فکر باقی ماندن در قدرت پس از سال 2028 و در فکر پیاده کردن مدل «پوتین - مدودف» در عرصه سیاسی آمریکا باشند. در هر صورت به نظر می‌رسد آمریکایی‌ها در سالی که به استقبال دویست‌وپنجاهمین سالگرد استقلال خود از انگلستان می‌روند، باز هم با سیستمی روبه‌رو شوند که یادآور سیستم پادشاهی انگلیس باشد!

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1369811/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تندروها باید کنار بروند

پوپولیسم چطور جیب آرژانتینی‌ها را زد؟

کشورگشایی نوین

حال و هوای «روضه الحوراء» مزار شهدای حزب الله در ضاحیه بیروت

3 اسیر اسرائیلی در مرکز نوار غزه آزاد شدند

مسکو: لحظات سرنوشت‌سازی در مقابله با غرب فرا رسیده‌است

رسانه عبری: دولت ترامپ از طرح کوچ اجباری عقب‌نشینی کرده است

جزئیات دقیق مراسم تشییع سید مقاومت در لبنان

ترامپ: ماسک برای کوچک‌سازی دولت تهاجمی‌تر عمل کند

نوری المالکی نقشه عجیب آمریکا برای الحشد الشعبی و ساکنین غزه را افشا کرد

پوتین: تحریم‌ها پتانسیل اقتصادی روسیه را آزاد کردند

کاهش قیمت مسکوکات؛ دلار به کانال 93 هزارتومان بازگشت

همتی در چاله اقتصاد یا سیاست

فرصتِ ایران در شکاف متحدان؟

معامله شد

طرح‌های اسرائیل علیه مسجد الاقصی در ماه رمضان

قرارداد «مشکل‌ساز» معادن با آمریکا را امضا نمی‌کند

حماس: ما جان اسرای اسرائیلی را حفظ کردیم

مهمترین اسرای فلسطینی که امروز آزاد می‌شوند

اخراج‌های ترامپ به وزارت بازرگانی رسید

مسکو مدعی شد: اوکراین 190 نظامی خود را در محور کورسک از دست داد

بانوی اهل سنت: بچه‌هایمان با شعار لبیک نصرالله بزرگ می‌شوند!

آمریکا چگونه در ترور شهید «سید حسن نصرالله» نقش‌آفرینی کرد؟

پیش بینی بورس یکشنبه 5 اسفند 1403

چرا بانک‌ها نمی‌توانند به مشتریان خود تسهیلات دهند؟

تأکید رئیس رژیم صهیونیستی بر آزادی تمامی اسرای صهیونیست

حضور بیش از 800 شخصیت‌ از 65 کشور دنیا در تشییع شهید نصر الله

قطع مستند ضد اسرائیلی در انگلستان؛ بی‌بی‌سی عقب‌نشینی کرد

آسوشیتدپرس از کاخ سفید شکایت کرد

ترامپ برای ازسرگیری جنگ در غزه از نتانیاهو حمایت کرد

فارن پالسی: آمریکا اکنون دشمن اروپا است

10 نظامی ترکیه در شمال عراق کشته شدند

طرح «ناتو» برای مقابله با حمله احتمالی «روسیه»

کشته شدن سرکرده گروهک وابسته به القاعده در سوریه در حمله آمریکا

جهش قیمت دلار بازارها را بر هم ریخت

ثبت نام وام 120 میلیونی سفر بازنشستگان آغاز شد

باج زلنسکی به ترامپ

هند در رقابت با چین در حال بازسازی روابط با طالبان است

مدودف: ترامپ و تیمش به رهبران بی‌ادب اوکراین احترام نمی‌گذارند

ترامپ: طرح تصاحب غزه توسط آمریکا "توصیه‌ای" بود، نه اجبار

نتانیاهو بزرگ‌ترین بازنده سیاست ترامپ در منطقه؟

سفر قریب‌الوقوع اردوغان به سوریه

اولین تصاویر از ورودی ورزشگاه محل تشییع سید حسن نصرالله

مجلس از روز سه‌شنبه وارد بررسی جداول بودجه می‌شود

بازاراقلام غیرترجیحی بهم ریخت؛ شوک تورم17درصدی حبوبات در1 ماه

زمان پیش فروش بلیط قطارهای نوروزی مشخص شد

معاون مسکن وزیر راه و شهرسازی: بسته متنوع تسهیلات‌دهی مسکن تدوین شد

تحویل اسرای صهیونیست به صلیب سرخ در اردوگاه نصیرات

ممنوعیت خرید و فروش خودروهای پلاک گذر موقت

اعتبار خرید عمده موبایل بدون سود