ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ریاست جمهوری امپراتور گرایانه؛ نگاهی به کارنامه یک ماهه ترامپ خواندنی ها

ریاست جمهوری امپراتور گرایانه؛ نگاهی به کارنامه یک ماهه ترامپ
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اطلاعات /متن پیش رو در اطلاعات منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ترامپ در پی جلب توجه بوده و هست و خواهد بود. در یک ماه گذشته او به معنای دقیق کلمه،آنچنان توجهات مردم آمریکا و جهان را جلب کرده که معادلی ندارد.
سید محمد کاظم سجاد پور| یک ماه از ریاست جمهوری ترامپ و استقرار او در کاخ سفید به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهوری آمریکا گذشت، جامعه تحلیلگران در نقاط مختلف دنیا معمولاً 100 روزگی ریاست جمهوری افراد مستقر در کاخ سفید، به تجزیه و تحلیل عملکرد رئیس جمهور جدید می‌پردازند. اما سروصدایی که دونالد ترامپ در یک ماه گذشته در آمریکا و جهان ایجاد کرده، تحلیلگران را برآن داشته که در یک ماهگی حضور مجدد او درکاخ سفید، عملکرد او و تیم همراهش را مورد ارزیابی قرار دهند و این خود نشانه‌ای از متمایز بودن ترامپ با دیگر روسای جمهوری آمریکا می‌باشد. 
حتی باید تأکید کرد که ترامپ دور دوم با ترامپ دور اول یعنی فاصله سال‌های 2016 تا 2020، متمایز است. به هر حال این پرسش مطرح است که این یک ماه چگونه قابل ارزیابی می‌باشد و این یک ماه در مورد چگونگی روند سال‌هایی که از ریاست جمهوری او در پیش است چه نشانه‌هایی را به نمایش می‌گذارد؟
در پاسخ باید گفت: «توجه جلب کردن گرایی»، «تغییر گرایی در جهت‌گیری‌های بین‌المللی» و «تحول گرایی در ساختار و سازه اداری داخلی» پدیده‌های قابل عنایتی می‌باشند. ترامپ در پی جلب توجه بوده و هست و خواهد بود. در یک ماه گذشته او به معنای دقیق کلمه،آنچنان توجهات مردم آمریکا و جهان را جلب کرده که معادلی ندارد. ترامپ با موضع‌گیری های غیرمتعارف و پیشنهادهای غیرطبیعی، از لزوم باز پس گیری کنترل کانال پاناما گرفته و تملک نوار غزه توسط آمریکا و از لزوم واگذاری گرینلند به آمریکا توسط دانمارک گرفته تا کانادا را ایالت پنجاه و یکم آمریکا انگاشتن، همه و همه در یک کلمه خلاصه می‌شود؛ او توانسته جلب توجه کند. 
جلب توجه از نظر ترامپ، در ذات خود، قدرت‌زاست. قدرت گرفتن افراد شاخص سیاسی، در گرو میزان توجهی که می‌توانند جلب کنند، قرار دارد. عبارتی در زبان معاصر برخی از سیاستمداران و سیاست‌شناسان آمریکای وارد شده که در خور اهمیت می‌باشد و آن اینکه «توجه جلب کردن، خود، قدرت است» هر چند که اولاً‌ هزینه‌های سیاسی این جلب توجه کردن‌ها بسیار بالاست و ثانیاً، تمایلات نهفته سیاستمدارانی چون ترامپ را روشن می‌کند، اما همین که حرف‌ها و سخنان ترامپ، توجه جلب می‌کند، برای او به خودی خود، از اصالت برخوردار است.
توجه گرایی یکی از ویژگی‌های بارز سال‌های آینده ترامپ خواهد بود. اما صرفاً این توجه‌گرای نیست. ترامپ تغییر گراست. سیاست آمریکا در قضیه اوکراین، واقعاً تغییر پیدا کرده است. شکاف‌های ناشی از تغییرات وی در سیاست خارجی، مخصوصاً در اروپا و بین متحدان آمریکا در آن قاره، حائز اهمیت می‌باشد. از طنزهای تاریخ دیپلماسی چندجانبه در سازمان ملل آن است که در پایان سومین سال جنگ اوکراین، گروه غرب، دو قطعنامه به شورای امنیت پیشنهاد کرده است.
 یکی از آنها قطعنامه اروپائی‌هاست و دیگری از آن دولت ترامپ که در متن قطع‌نامه پیشنهادی دولت او ارجاعی به تجاوز روسیه به اوکراین نیست و آمریکا و روسیه، به طرز شگفت انگیزی در حال رسیدن به مواضع مشترک‌اند.
برای برخی از کارشناسان امور بین‌الملل تردیدی نیست که ترجیح ترامپ بازگشت به سیاست امپراتوری و هماهنگ کردن و مصالحه با دیگر امپراتوری‌هاست. برخی ذهنیت او را سازش با یک امپراتور یعنی پوتین و برخی با دو امپراتوری یعنی «شی چین» و «پوتین روسیه» را ارزیابی می‌کنند. به هر حال تغییرگرانی در لفظ و عمل سیاست خارجی ترامپ ادامه خواهد یافت.
اما آنچه بیش از هر موضوع دیگری در خور اهمیت است تحولات داخلی آمریکا و نقش ترامپ و دولت او در این تحولات می‌باشد. آن قدر در یک ماه گذشته، دگرگونی اداری و سازمانی در آمریکا توسط ترامپ ایجاد شده که به کار بردن واژه انقلاب درونی، اغراق نخواهد بود. از نظر عده‌ای، ضدانقلابی توسط ترامپ علیه ارزش‌ها و نهادهای دموکراتیک این کشور در این 30 روزه انجام گرفته که معادلی در تاریخ آمریکا ندارد.
ترامپ فقط یک دولت نیست؛ یک نهضت و جنبش اجتماعی است که در ظرف یک ماهی که به قدرت رسیده، زلزله‌ای در ارکان نظام سنتی و جا افتاده سیاسی و اداری آمریکا راه‌انداخته که اثرات آن عمیق خواهد بود.
در مورد این تحول داخلی باید گفت که اولاً مجموعه تصمیمات، سخنان و رفتار ترامپ، حرکت کردن به سمت ریاست جمهوری امپراتورگرایانه است. این بدان معنی می‌باشد که به سایر نهادهای حاکمیتی آمریکا، مخصوصاً نهاد قانون‌گذاری و کنگره اعتنائی نمی‌شود. دوم، آنکه اداره امور نه براساس قوانین، بلکه براساس بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌های صادره از ریاست جمهوری خواهد بود. سوم آنکه وفاداری فردی به ریاست جمهوری عمده‌ترین شاخصه انتصاب به مشاغل حساس است و چهارم آنکه تا سرحد امکان، نهادهای نظارتی حذف و خنثی شوند. 
از بین بردن نهاد بازرسی در 13 دستگاه مهم در این راستاست و پنجم آنکه، دولت، کوچک و مقررات زدائی، گسترده خواهد شد. در همین مدت کوتاه عذر هزاران کارمند نهادهای فدرال خواسته شد. در یک کلام، آنچه که در برنامه بنیاد هریتیج با عنوان 2025 در بیش از 900 صفحه تهیه شده و ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی از آن فاصله گرفت، در این یک ماه، مو به مو اجرا شد و در آینده اجرا خواهد شد. بعلاوه طرح‌های «توسعه سیاست آمریکا اول» موسوم نیز دنبال شده و خواهد شد.هر آنچه گفته شد، در یک گزاره پژواک می‌یابد که ترامپ به سمت ریاست جمهوری امپراتورگرایانه در حرکت است،اما هیچگاه تمایلات امپراتورگرایانه و رویای امپراتور شدگی به راحتی پیش نرفته و نخواهد رفت. ترامپ راه دشواری در پیش دارد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1370298/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بلخ و شوشتر

بن سلمان؛ قاتل خاشقچی یا دلال صلح؟

ریاست جمهوری امپراتور گرایانه؛ نگاهی به کارنامه یک ماهه ترامپ

حمله وبسایت نزدیک به جلیلی به «حامیان قالیباف»

ایران و آمریکا؛ ترامپ به راه بوش می‌رود؟

اتحادیه اروپا: نمی‌توانیم نگرانی خود را از تحولات کرانه باختری کتمان کنیم

ترامپ: عدم توقف جنگ اوکراین، خطر جنگ جهانی سوم را به همراه دارد

سخنگوی دولت: با محتکران کالاهای اساسی برخورد می‌شود

استارت موتور خودروی بورس

آماری عجیب از یارانه غیرمستقیم هر ایرانی؛ 116 میلیون تومان در سال!

زمان همدلی؛ پیشنهاد وکلا و حقوقدانان به قوه قضائیه در آستانه نوروز

ایمیل ماسک تن کارمندان دولت آمریکا را لرزاند

مقام اسرائیلی خواستار بمباران کمک‌های ارسالی به غزه شد

روسیه شهروند آمریکایی را آزاد کرد

متن وصیت‌نامۀ شهید سیدحسن نصرالله

حال و هوای مرقد شهید نصرالله در اولین روز پس از مراسم تشییع میلیونی

بسته‌شدن حرم مطهر حضرت زینب توسط عوامل تروریستی الجولانی

انگشتر شهید سید حسن نصرالله چقدر ارزش دارد؟

پیروز انتخابات آلمان: ناتو بزودی نابود می‌شود

گفت‌وگوی ترامپ و ماکرون در کاخ سفید بر سر اوکراین

ترامپ: بابت پول‌هایی که به اوکراین دادیم چیزی دریافت نکردیم

ترامپ: مذاکرات با پوتین بسیار خوب پیش‌ می‌رود

وداع باشکوه با قهرمان مقاومت؛ شهید صفی‌الدین به خاک سپرده شد

سه خبر بازار دلار و سکه را مردد کرد

پیش بینی قیمت طلا و سکه 7 اسفند 1403

تبلیغات رمزارزها ممنوع شد

مدیرکل توسعه ساتبا: ناترازی 18 هزار مگاواتی در تابستان 1403

برداشت یک میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برای کالابرگ

افشاگری نماینده مجلس درباره پشت پرده افزایش نرخ ارز

با محتکران کالاهای اساسی برخورد میشود

836هزار نفر در صف وام ازدواج و فرزندآوری!

پیش بینی قیمت دلار 7 اسفند 1403

سبقت رائفی‌پور از پایداری‌ها

شبکه خالص‌سازان

کاخ سفید: عضویت اوکراین در ناتو در دستور کار نیست

زلنسکی: اوکراین سقوط کند کشورهای زیادی با خطر حمله روسیه مواجه می‌شوند

آمریکا علیه قطعنامه اوکراین درباره روسیه رأی می‌دهد

تصویر متفاوتی از مراسم تشییع روز گذشته رهبران شهید حزب الله لبنان

مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه اوکراین علیه روسیه را تصویب کرد

اسرائیل برای تمدید آتش‌بس در غزه شرط گذاشت

طرح مصر برای بازسازی غزه بدون کوچاندن فلسطینی‌ها تدوین کرده است

دیپلمات روس: اوکراین تسلیم می‌شود مسئله فقط زمان است

نشنال اینترست: اوکراین به خاطر آمریکا دوام آورده، نه اروپا

وزیر خارجه اسرائیل: باید حمایت کردها و بقیه اقلیت‌های منطقه را جلب کنیم

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف: تا 1420 دیگر گاز نداریم

نقش دولتی‌ها در پرونده چاپ پول

وزیر جهاد کشاورزی: قیمت حبوبات در ایران پایین‌تر از نرخ های جهانی است

پیش بینی بورس سه شنبه 7 اسفند 1403

عراقچی نوشت: رهبری که معادلات را تغییر داد

شکاف اروپا و آمریکا؛ فرصت یا تهدید برای ایران؟