ایرانیان جهان

آخرين مطالب

گزارش مرکز آمار از کوچک شدن سفره مردم اخبار ایران

گزارش مرکز آمار از کوچک شدن سفره مردم
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - مهر / گزارش مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که حجم مصرف خانوار در پاییز 1403 نسبت به مدت مشابه در سال قبل کوچکتر شده است.
مرکز آمار ایران گزارش «شاخص‌های کلان اقتصادی و اجتماعی کشور» را منتشر کرد. در این گزارش آخرین اطلاعات سالانه، فصلی یا ماهانه شاخص‌های قیمت، وضع مالی دولت، متغیرهای پولی و اعتباری، بورس، بودجه خانوار و توزیع درآمد، جمعیت و نیروی انسانی، صنعت و معدن، تجارت خارجی، ساختمان و مسکن، انرژی و کشاورزی، که در اسفندماه 1403 به‌روزرسانی شده است.
منابع اطلاعاتی این گزارش، نتایج طرح‌های آمارگیری و محاسبات ملی مرکز آمار ایران و آمارهای ثبتی دستگاه‌های اجرایی است.
تحلیل رشد اقتصادی همیشه نکات ارزنده‌ای در دل خود داشته است، واکاوی اجزای این شاخص نیز اطلاعات مهمی را به دست سیاست‌گذاران و پژوهشگران می‌رساند.
رشد مصرف خانوار کاهش یافت
در یکی از بخش‌های این گزارش رشد مصرف خانوار به‌عنوان یکی از مهمترین اجزای رشد اقتصادی، بررسی شده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد برای دومین فصل متوالی در پاییز امسال مصرف خصوصی منفی شده و رشد سرمایه گذاری هم منفی شده است. این نشان می‌دهد که خانوار نه مصرف کرده و نه سرمایه گذاری، به طوری کلی دست خانوار نسبت به سال گذشته خالی‌تر شده است.
بالا رفتن این شاخص می‌تواند نشانه‌ای از رفاه بالای خانوارها باشد. با توجه به اینکه مرکز آمار رشد مصرف خانوار را به صورت حقیقی (تورم‌زدایی‌شده) ارائه می‌کند، می‌توان گفت که هر گاه این شاخص مثبت باشد یعنی مصرف خانوار افزایش یافته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که متأسفانه این شاخص نه تنها در پاییز امسال افزایش نیافته بلکه منفی شده است.
طبق تازه‌ترین گزارش مرکز آمار، اندازه کل مخارج صورت گرفته در اقتصاد ایران طی پاییز امسال 1.6 درصد نسبت به مدت مشابه در سال قبل بزرگ‌تر شده است. یعنی اگر کل هزینه‌ای که در سه ماه سوم سال در کل اقتصاد صورت گرفته را با هم جمع کنیم، به رقمی می‌رسیم که 1.6 درصد بزرگ‌تر از سه ماه سوم سال قبل است.
بازار



در اقتصاد، مخارج از سمت بخش‌های مختلفی صورت می‌گیرد؛ یکی از مهمترین بخش‌ها نیز خانوار و بخش خصوصی است. هر پرداختی که در راستای خرید «کالا یا خدمات» و مصرف آن از سوی خانوارها و بخش خصوصی صورت گیرد ذیل عنوان «مصرف نهایی خصوصی» یا «مصرف نهایی خانوار» قرار می‌گیرد.
مرکز آمار اطلاعات این شاخص را از بهار 1386 اعلام کرده است. در این بازه زمانی، بالاترین رشد مصرف خانوار 25 درصد بوده که مربوط به بهار 86 می‌شود. این رقم بدین معناست که اندازه مصرف خانوار در بهار این سال 25 درصد بزرگ‌تر از مدت مشابه در سال قبل بوده است. با این حال، رشد مصرف خانوار با شیب تند و سرعت بالا در سال 87 سقوط می‌کند. با اطلاعات موجود نمی‌توان به صورت دقیق مشخص کرد که این کاهش به دلیل کم‌شدن مصرف خانوار بوده یا ناشی از رشد شدیدی است که در فصل‌های قبل تجربه کرده است.
داده‌های آماری نشان می‌دهد که بعد از اجرای هدفمندسازی یارانه‌ها در سال 89 دوباره رشد مصرف خانوار افزایش یافته و به نزدیک 16 درصد رسیده است. این نرخ بالاترین رشد مصرف خانوار از سال 86 تا 1403 به شمار می‌رود. این شاخص از زمان شروع اولین تحریم‌های هسته‌ای کاهش یافت و منفی شد. سپس همزمان با موج مثبت شکل‌گرفته در پی توافق برجام، به صورت تدریجی افزایش یافت. درست در زمانی که رشد مصرف خانوار به بالاترین سطح خود از سال 91 به بعد قرار گرفته بود، با خروج ترامپ از برجام دوباره روند نزولی آن شروع شد و در بهار 98 به منفی 7.5 درصد رسید.

ایرانیان جهان

باید توجه داشت که رشدهای مثبتی که بعد از رشدهای منفی محقق می‌شوند دقیقاً نشان‌دهنده افزایش واقعی مصرف نیستند بلکه نشان می‌دهند ظرفیتی که در گذشته خالی شده بود به صورت نسبی یا به صورت کامل پر شده است.
بنابراین الزاماً رشد مثبتی که بعد از رشدهای منفی حاصل شده به معنای بزرگ‌تر شدن سبد مصرف خانوار نیست و برای دریافتن این مسئله باید به مقادیر حقیقی مصرف رجوع کرد.

ایرانیان جهان

این نکته از آن جهت مهم است که در سال‌های اخیر عمدتاً رشدهای مثبت مصرف خانوار از همین جنس بوده است. برای مثال این شاخص بعد از تشدید تحریم‌های نفتی، به صورت نوسانی یک روند صعودی را شروع کرد و دوباره مثبت شد.
طبق آخرین اطلاعات موجود، رشد مصرف خانوار در پاییز امسال به منفی 1.5 درصد رسیده است که حکایت از کوچک‌شدن سبد مصرف نسبت به پاییز سال گذشته دارد.

ایرانیان جهان

ایرانیان جهان


لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1372644/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پایداری‌چی‌ها هدفی جز تخریب دولت و انتقام از پزشکیان ندارند!

ایران آماده مذاکره هسته‌ای؟

بازی شیطان با مذاکره

دیپلمات پیشین: تماس میان ایران و آمریکا باید برقرار شود

صدای ترامپ

آمریکا 83 درصد برنامه‌های USAID را تعطیل می‌کند

کشتار و آتش زدن منازل در شهر علوی‌نشین «قرداحه» سوریه

گسترش دامنه درگیری‌ها در سوریه

ایرلند کشتار غیرنظامیان سوری را محکوم کرد

اسرائیل به شکست اطلاعاتی در یافتن اسرای خود اعتراف کرد

سازمان ملل تحقیقات خود درباره قتل‌عام غیرنظامیان سوری را آغاز کرد

خالد مشعل: تنها غزه و کرانه باختری در خطر نیست

بیانیه ارتش لبنان درباره اسارت یکی از نیروهای خود به دست اسرائیل

تل‌آویو: مقامات دمشق شورشی‌هایی هستند که کت‌وشلوار پوشیده‌اند

«زلنسکی» وارد عربستان سعودی شد

حجم اسکناس‌های در جریان کشور چقدر است؟

سکه عقب‌نشینی کرد؛ ادامه روند صعودی قیمت طلا

خطر تعطیل سیاست

تداوم تیره روزی‌های بورس پس از استیضاح همتی

جنگ چقدر به ایران نزدیک است؟

خنجر ارزی شرکت‌های دولتی و شبه‌دولتی به پهلوی اقتصاد!

صدها غیرنظامی در آفریقا، قربانی حملات پهپادهای ارزان قیمت

این افراد مشمول سود سهام عدالت نمی‌شوند

هزینه نمایش وب سایت شما در رتبه‌های برتر چقدر است؟

تکذیب واردات برنج فاسد به کشور

تولید کالاهای اساسی در کدام استان‌ها بیشتر است؟

احتمال قطعی‌های برنامه‌ریزی شده آب تهران در ماه‌های آینده

انگلیس: کمک‌های بشردوستانه، ابزار سیاسی نیست

افشای جزئیات جدید از شکنجه و شرایط بازداشت رئیس بیمارستان کمال عدوان غزه

روسیه: عمیقاً نگران خشونت‌ها در سوریه هستیم

حماس: نتانیاهو مانع اجرای توافق می‌شود

رسانه عبری: نتایج تحقیقات ارتش بیانگر شکست سیستماتیک در 7 اکتبر است

کرملین: واشنگتن می‌خواهد اراده کی‌یف برای صلح را ببیند

کمیسیون اروپا جولانی را به بروکسل دعوت کرد

اعلام پایان عملیات نظامی در منطقه ساحل سوریه

حماس: زبان تهدید نتیجه‌ای نخواهد داشت

ادعای وزیر خارجه اسرائیل: حماس درحال برنامه‌ریزی برای گشودن جبهه‌ای جدید علیه ما از سوریه است

قتل رفیق به‌خاطر سرقت گوشی

جاخالی وزیر ارتباطات از رفع فیلتر؛ تلگرام و یوتیوب شاید وقتی دیگر

طراحی دو سناریو برای آینده اقتصاد ایران؛ برنامه ملی رشد ابلاغ شد

آمار به‌روز داده‌های ساخت و ساز مسکن به‌زودی منتشر می‌شود

چگونه بهترین هتل را در یزد رزرو کنیم؟

حادثه دریایی در انگلیس؛ آتش‌سوزی در نفتکش

موشه یعلون: هرچه زودتر کابینه نتانیاهو کنار رود، بهتر است

ادعای رسانه اسرائیلی مبنی بر پیام اسرائیل به جولانی؛ پیام چه بود؟

مسکو: مذاکره‌ای با آمریکا در هفته جاری برنامه‌ریزی نشده است

گزارش مرکز آمار از کوچک شدن سفره مردم

اتحادیه صنف خشکبار تهران: کمبودی در عرضه خشکبار و آجیل نداریم

آغاز به کار قطارهای تهران به وان پس از 5 سال

سرمقاله اطلاعات/ نبرد نابرابر دولت با ناترازی و گسست