بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش خبرنگار بین الملل ایونا به نقل از بی بی سی ؛ سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه امروز (سهشنبه 12 فروردین / اول آوریل) آنچه را که «اولتیماتوم» دونالد ترامپ به ایران خواند، محکوم کرد و آن را «فاجعهبار» خواند. پیشتر در واکنش به این اولتیماتوم آمریکا، علی لاریجانی مشاور رهبرایران نیز گفته بود اگر در مورد مسئله هستهای ایران «کار اشتباهی» صورت بگیرد، تولید بمب اتمی «توجیه ثانویه» خواهد داشت.
معاون وزیر خارجه روسیه به نشریه روسی «امور بینالملل» گفت که «تهدیدها شنیده شد، اولتیماتوم هم شنیده شد» اما ما «این شیوهها را نامناسب میدانیم و محکوم میکنیم و آن را راهی میدانیم که برای اینکه آمریکا میلش را به طرف ایرانی تحمیل کند.» احتمال حمله نظامی آمریکا به ایران چقدر است ؟
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا دو روز پیش (یکشنبه 10 فروردین) به شبکه انبیسی گفت اگر ایران با آمریکا به یک توافق هستهای جدید دست نیابد «بمباران» خواهد شد. حمایتهای جنجالی معاون ترامپ از راستهای افراطی در اروپا بخوانید
آقای ترامپ در هفتههای گذشته بارها گفته بود که اگر ایران حاضر با مذاکره با آمریکا نشود همه گزینهها روی میز خواهد بود. او در عین بدون اشاره به جزئیات گفت ایران و آمریکا در حال «گفتگو» هستند.
در همین حال علی لاریجانی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی دیشب به تلویزیون ایران گفت اگر آمریکا یا اسرائیل به سمت بمباران رفتند، ایران را «مجبور خواهند کرد برای دفاع از خودش بمب اتمی تولید کند.»
آقای لاریجانی که عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ایران نیز هست گفت «ما هم فتوا داریم و هم با آژانس همکاری میکنیم و به سمت سلاح هستهای نمیرویم» اما اگر در مورد مسئله هستهای ایران «کار اشتباهی» صورت بگیرد، تولید بمب اتمی «توجیه ثانویه» خواهد داشت.
آقای لاریجانی، بمباران ایران را یک «اشتباه استراتژیک» توصیف کرد و در واکنش به اظهارات آقای ترامپ گفت: «خود عقلای آنها متوجه شدند که اگر به ایران حمله کنند، ایران را به سمت سلاح هسته ای میفرستند.» ترامپ: ضرب سکه یک سنتی باید متوقف شود بخوانید
با این همه او تاکید کرد که فناوری هستهای ایران طوری برنامهریزی شده است که در صورت بمباران در فعالیت هستهای تاخیر هم ایجاد نخواهد شد.»
در سالهای اخیر این دست اظهارات بارها تکرار شده است از جمله پنج سال پیش محمود علوی، وزیر وقت اطلاعات گفته بود: «تولید سلاح هستهای خلاف شرع است و جمهوری اسلامی سراغ آن نمیرود و آن را حرام میداند اما اگر ایران را به آن سمت هل دهند تقصیر ایران نیست، تقصیر کسانی است که ایران را به آن سمت هل دادند.»

درحالیکه آقای ترامپ بر مذاکره برای رسیدن با توافق با ایران تاکید میکند، مقامهای ارشد ایران همچنان میگویند فقط حاضر به مذاکره غیرمستقیم هستند.
سخنگوی دولت ایران روز یکشنبه در شبکه ایکس نوشت که «مذاکره غیرمستقیم» رسما در دستور کار قرار گرفته است و ساعتی بعد مسعود پزشکیان در جلسه کابینه گفت پاسخ آقای خامنهای به نامه دونالد ترامپ به رابط آمریکایی تحویل داده شده و مذاکره مستقیم رد شده است. ماجرای کلاه مرموز «ملانیا ترامپ» در مراسم تحلیف ترامپ بخوانید
آقای پزشکیان گفت آیتالله خامنهای خامنهای اجازه داده است که «مذاکره غیرمستقیم» همچنان ادامه داشته باشد.
عباس عراقچی وزیر خارجه ایران نیز در روز قدس درباره محتوای این نامه گفته بود: «این نامه ابعاد مختلفی دارد و بخشهایی از این نامه تهدید دارد و ما اجازه نمیدهیم هیچکسی با زبان تهدید با مردم ایران صحبت کند.»
آقای عراقچی همچنین گفت: «البته در این نامه تلاش شده است پنجرهای برای دیپلماسی باز شود.»
آقای پزشکیان میگوید آیتالله علی خامنهای به نامه دونالد ترامپ جواب داده است در حالیکه در خرداد 1398 به شینزو آبه، نخستوزیر وقت ژاپن که حامل پیام دونالد ترامپ بود، گفته بود: «ما در حسن نیت و جدی بودن شما تردیدی نداریم اما در خصوص آنچه از رئیسجمهور آمریکا نقل کردید، من شخص ترامپ را شایسته مبادله هیچ پیامی نمیدانم و هیچ پاسخی هم به او ندارم و نخواهم داد.» آل سعود ترور نافرجام ترامپ را محکوم کرد بخوانید
آقای لاریجانی هم در گفتگوی خبری دیشب گفت: «اغلب سیاستمداران، حرفهای ترامپ را نوعی لفاظی میدانند. در دنیا، رفتار ترامپ مسئله شده است. برای روسیه و کانادا خط و نشان کشید ولی اتفاق مهمی نیفتاد. نیروهای نظامی احتمال کم را هم محاسبه میکنند و آماده هستند.»
پس از ماهها گمانهزنی صرف درباره رویکرد دولت تازه دونالد ترامپ در قبال برنامه هستهای ایران، و به دنبال آن نامهنگاری دو طرف به یکدیگر، اکنون ایران به طور رسمی گفته است که مذاکره غیرمستقیم را در برنامه دارد و آقای ترامپ هم در مصاحبه سه روز پیش خود با خبرنگار انبیسی بدون اشاره به جزئیات از جریان داشتن تماسهای دو پایتخت سخن گفت.
اما تهدید او به «بمباران» ایران در صورت نتیجه نگرفتن از راه مذاکره، فضا را دوباره در ایران ملتهب کرد. خبرهایی غیررسمی از آمادگی نظامی ایرانیها برای دفاع برابر هر حمله منتشر شد و مقامات ایران این خط و نشان آمریکا را محکوم کردند.
آیتالله خامنهای اما علاوه بر آن گفت ایران احتمال نمیدهد که «شرارتی از بیرون» علیه کشور صورت بگیرد.
سخنگوی دولت ایران هم گفت تهدید برای از بین بردن برنامه هستهای ایران از راه بمباران، نقض اصول پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای است و اندکی بعد هم نمایندگی دایم ایران در سازمان ملل رسما به سازمان ملل شکایت برد.
در کنار همه اینها ایران تهدید کرده است به هر اقدام نظامی واکنش نشان میدهد و یک بار دیگر بحث تغییر دکترین ایران درباره تحصیل سلاح هستهای داغ شده است.
پس از مدتها، حالا دو طرف بیش از هر زمانی به میز مذاکره نزدیک شدهاند، همزمان اما تهدید و تنش لفظی هم در حال اوج گرفتن است. به نظر میسد دو طرف چشم در چشم در تلاشند تا یکدیگر را بر لبه پرتگاه در جایی نگه دارند که بیشترین امتیاز را به دست آورند.
چند ماه آینده شاید فضای سیاسی در رابطه با پرونده هستهای ایران و روابط تهران و واشنگتن به اوج التهاب برسد، التهابی که بیش از هر زمانی ممکن است نتیجهای از آن حاصل شود.
با این همه پرتگاهی که دو طرف بالای آن گلاویزند دهشتناک است: از یک سو تقابل نظامی میتواند تهدیدی عظیم برای موجودیت ایران باشد و از سوی دیگر بالقوه میتواند صدمهای بزرگ به آمریکا و متحدانش باشد.
شاید همین، هر دو طرف را کمی محتاطتر کند تا دستکم از منازعه تا حد امکان پرهیز شود.
آیت الله خامنهای دیروز در نماز عید فطر گفت تهدیدی را از خارج متوجه ایران نمیداند: «تهدید میکنند شرارت خواهند کرد. اما اینکه شرارتی انجام بگیرد، ما خیلی اطمینان نداریم. احتمال زیاد نمیدهیم از بیرون شرارتی انجام بگیرد. اما اگر از بیرون شرارتی انجام بگیرد ضربه محکم سختی خواهند خورد.»
آیتالله خامنهای همچنین گفت: «اگر هم به فکر فتنه در داخل کشور باشند جوابشان را خود ملت ایران خواهد داد. چنانچه در گذشته دادند.»
ایران دیروز در نامهای به دبیرکل سازمان ملل متحد، در مورد اظهارات آقای ترامپ هشدار داد: «هرگونه اقدام تجاوزکارانه یا حمله از سوی ایالات متحده یا عامل نیابتی آن رژیم اسرائیل، علیه حاکمیت، تمامیت ارضی یا منافع ملی خود را سریعا و قاطعانه پاسخ میدهد.»
در نامه آقای ایروانی همچنین با اشاره به مصاحبه آقای ترامپ با شبکه انبیسی و گفتههای او درباره ایران آمده است: «چنین اظهارات بیپروایانه و خصمانهای، نقض فاحش حقوق بینالملل و اصول بنیادین منشور ملل متحد بهویژه بند 4 ماده 2 آن بهشمار میرود، که بهصراحت تهدید به زور یا استفاده از آن علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی هر کشوری را ممنوع میشمارد.»
ایران در واکنش به این اظهارات دیروز سفیر سوئیس، حافظ منافع آمریکا در ایران را احضار کرد و «یادداشت رسمی هشدار ایران در قبال هرگونه شرارت و عزم جمهوری اسلامی ایران برای واکنش قاطع و فوری بِه هر تهدیدی را به سفیر سوئیس ابلاغ کرد.»
