ایرانیان جهان

آخرين مطالب

دلایل تاکید آمریکا بر افزایش سهم اعضای ناتو به پنج درصد/پیامدهای سیاسی - اقتصادی تصمیم ترامپ درباره ناتو برای اروپا اخبار ایران

دلایل تاکید آمریکا بر افزایش سهم اعضای ناتو به پنج درصد/پیامدهای سیاسی - اقتصادی تصمیم ترامپ درباره ناتو برای اروپا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - مرتضی مکی، کارشناس مسائل اروپا با اشاره به درخواست ایالات متحده مبنی بر افزایش سهم اعضای ناتو تا پنج درصد در گفت‌وگو با ایلنا اظهار کرد: باید توجه داشت که دونالد ترامپ، چه در دور اول ریاست‌جمهوری خود و چه در دور دوم، بر این باور بود که متحدان آمریکا، به‌ویژه کشورهای اروپایی، باید خودشان هزینه‌های امنیتی‌ خود را پرداخت کنند.
این دیدگاه در حالی مطرح می‌شود که ساختار پیمان ناتو به گونه‌ای است که حدود 70 درصد تسلیحات و بودجه نظامی آن توسط ایالات متحده تأمین می‌شود. این رویکرد بخشی از سیاست کلی مبتنی بر تحلیل هزینه-فایده است که دولت ترامپ در تمامی حوزه‌ها، از جمله حوزه امنیتی، دنبال می‌کند. او معتقد است که اروپایی‌ها باید سهم بسیار بیشتری از بودجه نظامی کنونی خود را به هزینه‌های دفاعی اختصاص دهند. ترامپ در دور اول ریاست‌جمهوری خود خواستار افزایش بودجه نظامی پایه کشورها به سطح سه درصد تولید ناخالص داخلی شده بود، اما اکنون معتقد است که اروپایی‌ها باید سطح بودجه نظامی خود را به پنج درصد تولید ناخالص ملی برسانند. این درخواست، چالشی جدی برای دولت‌های اروپایی محسوب می‌شود؛ دولت‌هایی که طی تقریباً 80 سال گذشته، اتکای امنیتی خود را بر ایالات متحده قرار داده و در بسیاری موارد، سهم اندکی از بودجه خود را صرف امور دفاعی کرده‌اند و در عوض، بخش عمده بودجه‌های دولتی را به هزینه‌های رفاهی و اجتماعی اختصاص داده‌اند. وی ادامه داد: در شرایط کنونی که دولت‌های اروپایی با رکود اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کنند و سیاست‌های تجاری اتخاذ شده توسط آمریکا می‌تواند تبعات رکود تورمی را برای تمام متحدان اروپایی به دنبال داشته باشد، افزایش سطح بودجه نظامی به چالشی مضاعف تبدیل شده است. اگرچه برخی از کشورهای کوچک‌تر اروپایی اعلام کرده‌اند که تلاش می‌کنند سهم بودجه نظامی خود را به پنج درصد نزدیک کنند، اما این کشورها سهم تعیین‌کننده‌ای در هزینه‌های کلی نظامی ناتو ندارند و بار اصلی بر دوش کشورهایی مانند آلمان، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا و لهستان است که بیشترین سهم از بودجه‌های نظامی اروپایی در ناتو را به خود اختصاص می‌دهند. این کشورهای بزرگ نیز خود با شرایط رکود اقتصادی مواجه هستند. به عنوان مثال دولت آلمان در تقریباً دو سال گذشته رشد اقتصادی نزدیک به صفر درصد را تجربه کرده است. دولت ایتالیا بالاترین سطح بدهی را در میان دولت‌های اروپایی دارد و فرانسه نیز با چالش‌های اقتصادی مشابهی روبه‌روست. اگر این کشورها بخواهند بودجه نظامی خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهند، ناگزیر خواهند بود یا بر سطح بدهی‌های عمومی خود بیفزایند یا از هزینه‌های رفاهی و خدمات بهداشتی بکاهند که هر دو گزینه چالش‌های جدی به همراه دارد. دولت‌هایی مانند ایتالیا و فرانسه نسبت به تعیین یک زمان‌بندی مشخص برای افزایش بودجه‌های نظامی خود حساسیت نشان می‌دهند و سعی می‌کنند از اعلام تاریخ دقیق برای رسیدن به این هدف خودداری کنند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: این وضعیت، چالش جدی برای اروپایی‌ها در رابطه با آمریکا ایجاد کرده است. از یک سو، آمریکا در حال کاهش تعهدات امنیتی خود در اروپاست و اروپایی‌ها تلاش می‌کنند این خلاء امنیتی بالقوه را پر کنند. از سوی دیگر، چگونگی تحقق افزایش بودجه‌های نظامی بدون ایجاد بحران‌های اقتصادی و اجتماعی داخلی، محل بحث و اختلاف است. این فشار سیاسی و امنیتی جدی، اروپا را تحت تأثیر قرار داده است. اگرچه مقامات ناتو (مانند دبیرکل) تأکید کرده‌اند که آمریکا به دنبال کاهش تعهدات امنیتی خود در اروپا نیست، اما وقایع جاری، به‌ویژه در جنگ اوکراین، نشان می‌دهد که دولت‌های اروپایی اگر به خوداتکایی امنیتی دست پیدا نکنند، با تهدیدات جدی از سوی روسیه مواجه خواهند بود، به‌خصوص با توجه به اینکه به نظر می‌رسد آمریکایی‌ها در روند احتمالی صلح و سازش با روسیه، دولت‌های اروپایی را چندان در نظر نگرفته‌اند. این وضعیت باعث شده که اروپا هم‌اکنون با یک چالش جدی سیاسی و امنیتی روبه‌رو باشد؛ چالشی که در مذاکرات، گفت‌وگوها و کنفرانس‌های خبری پس از نشست اخیر ناتو در بروکسل کاملاً نمایان بود. اروپایی‌ها در دو جبهه با چالش افزایش بودجه نظامی مواجه هستند. نخست در سطح اتحادیه اروپا؛ جایی که فشار دولت‌های کوچک و متوسط که نگرانی‌های جدی نسبت به تهدید روسیه و کاهش تعهدات امنیتی آمریکا دارند، بر دولت‌های بزرگ‌تر (مانند ایتالیا و فرانسه) وارد می‌شود تا هزینه‌های بیشتری را متقبل شوند.
وی افزود: این دولت‌های کوچک و متوسط امیدوار بودند چتر امنیتی آمریکا در قالب ناتو به آن‌ها امکان مانور بیشتری در برابر دولت‌های بزرگ اروپایی بدهد. موضوع دوم، چالش داخلی در خود کشورهای اروپایی است. دولت‌ها و ملت‌های اروپایی به سطح بالایی از خدمات رفاهی و بهداشتی عادت کرده‌اند. پس از بحران مالی 2008 و بحران کرونا، دولت‌ها سیاست‌های ریاضتی را برای کاهش کسری بودجه و بدهی‌ها در پیش گرفتند که منجر به کاهش خدمات رفاهی و اجتماعی شد. این سیاست‌ها به سقوط و از هم پاشیدن احزاب سنتی، به‌ویژه احزاب چپ، در بسیاری از کشورها انجامید، چراکه این احزاب از مرام‌نامه خود مبنی بر توجه به خدمات رفاهی فاصله گرفتند و پایگاه اجتماعی خود را از دست دادند. نمونه بارز آن، افول حزب سوسیالیست فرانسه یا حزب سوسیال دموکرات آلمان است که اکنون با کمترین میزان محبوبیت پس از جنگ جهانی دوم مواجه است.
مکی در پایان خاطرنشان کرد: اکنون دولت‌های اروپایی دو راه پیش رو دارند؛ به گونه‌ای که یا باید مجدداً هزینه‌های خدمات رفاهی و بهداشتی را کاهش دهند تا بودجه نظامی را افزایش دهند، که قطعاً با فشار مضاعف افکار عمومی مواجه خواهد شد؛ یا باید سطح بدهی‌های عمومی و کسری بودجه را افزایش دهند، که این امر مستلزم تغییر معیارهای مالی اتحادیه اروپا است. حتی آلمان که تلاش کرده سطح بدهی خود را در حدود 60 درصد نگه دارد، با افزایش بودجه نظامی ناچار به افزایش بدهی و عبور از این معیارها خواهد شد. طرح‌هایی که اروپایی‌ها برای افزایش بودجه نظامی مطرح کرده‌اند، مانند صندوق 50 میلیارد یورویی، همگی برای تحقق با چالش‌های جدی مواجه هستند و نیازمند بازنگری اساسی در سیاست‌گذاری‌های اقتصادی و اجتماعی دولت‌های اروپایی خواهند بود و بدون شک این بازنگری‌ بدون تبعات سیاسی و اجتماعی نیست.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1394381/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اکسپلور طرفداری؛ تیم منتخب تاریخ اروپا در مقابل تیم منتخب تاریخ آمریکای جنوبی به انتخاب هوش مصنوعی

تاثیر سیاست‌های ترامپ در مهاجرت دانشمندان آمریکایی

سی ان ان: حوثی‌ها به شدت سرسخت هستند

حاجی بابایی از مواضع ضد استکباری و حمایت ونزوئلا از ایران تجلیل کرد

تشدید تنش‌های تجاری جهانی، بیت‌کوین را به 1 میلیون دلار می‌رساند!

آمار اولیه حملات هوایی آمریکا به صنعا/ سه نفر شهید و 6 نفر مجروح شدند

20 کشته و زخمی در توحش اخیر آمریکا در یمن

تاکنون هیچ دوره مذاکراتی برگزار نشده است/ اهل مذاکره هستیم

پیش بینی قیمت دلار امروز 18 فروردین 1404/ دلار کانال عوض کرد

نرخ رشد بی‌سابقه انرژی‌های تجدیدپذیر؛ چین و هند پیشتاز

برگزاری 1200 تظاهرات ضدترامپ در آمریکا و سایر شهرهای جهان+تصاویر

تفاوت بزرگ رمزارز‌ها با سایر بازار‌های مالی مشخص شد

افشای راز جنگنده نسل شش در آسمان / عکس جدید

تاکید وزیر صمت بر اهمیت همکاری با افغانستان

با اقدامات ترامپ آمریکا دچار جنگ داخلی فرهنگی شده‌اند

تعرفه‌های ترامپ تاثیری بر قیمت آیفون در ایران ندارد

المانیتور: در کاخ سفید مسیر رویارویی با تهران مشخص می شود؟

شورای آتلانتیک: همه‌چیز درباره توافق با ایران ممکن است

جانباز سرافراز 70 درصد «سید میر حسین حسینی» به یاران شهیدش پیوست

اقتصاد چند نرخی سمّ مهلک «سرمایه‌گذاری برای تولید»/ وام‌های خُرد بانکی مُسَکّن موقت

سارق سابقه‌دار تهرانی در دامغان دستگیر شد

واکنش مجیدی به اتفاقات بازی آلومینیوم – سپاهان؛ آقای کارترون، چرا در سطح اول اروپا تیم نداری؟!

بقائی: اروپا با مماشات در برابر اسرائیل اعتبار اخلاقی خود را زیر سوال می‌برد

بقائی: اروپا با مماشات در برابر اسرائیل، خود را در سمت نادرست تاریخ قرار می‌دهد

سرنوشت مشاور امنیت ملی ترامپ در پی گاف امنیتی

روزنامه کیهان: چند تا از پادوهای داخلی و کاسه‌لیس آمریکا بدجوری کُپ کرده‌اند/ کله خودشان هم مثل کله ترامپ پوک است

پایان تلخ مسافر قطب جنوب

بمب نوترونی ترامپ بر تجارت جهانی

چین و روسیه طلاق نمی‏‌گیرند

قرارداد تریلیون دلاری و خطر انفجار حباب جاه‌طلبی بن سلمان

محموله 580 کیلوگرمی مواد منفجره در مسیر روسیه توقیف شد

گانتز: نتانیاهو به جای منافع اسرائیل به دنبال منافع شخصی است

افشای راز جنگنده نسل شش در آسمان

کی‌روش برای دو بازی 600 هزار دلار خواست؛ سه گزینه نهایی نیمکت عراقی‌ها مشخص شد

استارمر: هیچ‌کس از جنگ تجاری سود نمی‌برد

به این 6 دلیل در سالمندی ورزش کنید

همکاری تاریخی ایران و سامورایی‌ها آغاز شد

سخنگوی وزارت خارجه: اروپا در سمت نادرست تاریخ ایستاده

دومین سامانه «تاد» آمریکا به اسراییل تحویل شد

هجوم تعرفه‌های آمریکا، دیدگاه نزولی گلدمن ساکس در مورد سنگ آهن را تقویت کرد

صادرات غیرمستقیم فولاد آلمان به آمریکا به 2.4 میلیون تن می‌رسد

آمریکا سامانه تاد جدیدی در فلسطین اشغالی مستقر کرد

تنش آبی اصفهان و یزد؛ این آخرین‌‏بار نخواهد بود

تصمیم دولت ترامپ برای کوچک‌سازی ارتش آمریکا

دیپلمات پیشین: ترامپ به دنبال نمایش قدرت است، نه رویارویی با ایران

گزارش فایننشال تایمز : تعرفه‌های ترامپ پایدار خواهند ماند؟

دفاع تمام قد یمن از فلسطین؛ تا پایان تجاوز از غزه پشتیبانی نظامی می‌کنیم

سندرز درباره خطر قرارگرفتن آمریکا تحت سلطه میلیاردرها هشدار داد

آژیر خطر حملات موشکی در عسقلان و اشدود اسرائیل به صدا درآمد

7 حمله اوکراین به تاسیسات انرژی روسیه