عربستان در نقش منجی برای سوریه / رقابت کشورهای عرب منطقه برای افزایش نفوذ در دمشق
خاورمیانه
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز؛ بر اساس گزارش رسانههای منطقهای عربستان سعودی قصد دارد بدهی 15 میلیون دلاری سوریه به بانک جهانی را پرداخت کند. سوریه حدود 15 میلیون دلار بدهی معوق به بانک جهانی دارد که باید پیش از آنکه این نهاد مالی بینالمللی بتواند کمکهای بلاعوض یا اشکال دیگر حمایت مالی را تصویب کند، پرداخت شود.
با این حال، اطلاعات دقیقی درباره زمان دقیق ایجاد این بدهیها در منابع موجود ارائه نشده است. برخی منابع اشاره کردهاند که دمشق به دلیل کمبود ارز خارجی نتوانسته این بدهیها را پرداخت کند و تلاش قبلی برای پرداخت بدهیها با استفاده از داراییهای مسدودشده در خارج از کشور نیز به نتیجه نرسیده است.
بیشتر بخوانید: درگیریهای اخیر سوریه به نفع اسرائیل تمام شد / ایجاد کریدور داود هدف نهایی رژیم صهیونیستی به نظر میرسد اکنون اقدام عربستان برای پرداخت این بدهی میتواند راه را برای دریافت کمکهای بینالمللی بهمنظور بازسازی زیرساختهای آسیبدیده سوریه و حمایت از بخش عمومی این کشور هموار کند.
رویترز تحلیل کرده که این اقدام همچنین میتواند نشانهای باشد از حمایت حیاتی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس از سوریه باشد. به خصوص که ماه گذشته نیز قطر اعلام کرد برای تأمین حقوق کارکنان دولت سوریه قصد دارد از طریق اردن، گاز به سوریه ارسال کند تا به بهبود تأمین ناچیز برق این کشور کمک کند؛ اقدامی که منابع به رویترز گفتهاند با تأیید ضمنی واشنگتن انجام شده است.
همچنین با پرداخت بدهیهای سوریه، عربستان میتواند نقش فعالی در بازسازی این کشور ایفا کرده و نفوذ خود را در منطقه افزایش دهد. این اقدام ممکن است بهعنوان تلاشی برای پر کردن خلأ قدرت در سوریه پس از سقوط بشار اسد تلقی شود.
همچنین با توجه به اینکه سوریه به دلیل تحریمهای بینالمللی با کمبود ارز خارجی مواجه است، پرداخت بدهیها توسط عربستان میتواند به دور زدن برخی از این محدودیتها کمک کند و زمینه را برای دریافت کمکهای بیشتر فراهم سازد.
از طرفی با توجه به اینکه سوریه در حال برنامهریزی برای اعزام مقامات بلندپایه به نشستهای بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول در واشنگتن است، پرداخت بدهیها میتواند به بهبود روابط بینالمللی این کشور کمک کند.
اقدام عربستان سعودی در پرداخت بدهیهای سوریه همچنین ممکن است آغازگر فصل جدیدی از همکاریهای اقتصادی و سیاسی بین کشورهای عربی و سوریه باشد. به خصوص که عربستان در زمان اسد رابطه چندانی با سوریه نداشته برخلاف اینکه ایران در آنجا حضور پررنگی داشت.
تا کنون ایران و روسیه مهمترین حامیان سیاسی، نظامی و اقتصادی دمشق بودهاند. ورود دوباره کشورهای عربی، بهویژه عربستان و قطر، به صحنه بازسازی سوریه میتواند تلاشی برای موازنهسازی با نفوذ تهران و مسکو باشد. این کشورها با پرداخت بدهیها و ارائه انرژی به دمشق میتوانند جایگاه خود را بهعنوان بازیگران مؤثر در بازسازی سوریه تثبیت کنند.
در مجموع، این تحولات را میتوان بخشی از بازتعریف سیاستهای منطقهای کشورهای عربی دانست و اگر روند کنونی ادامه یابد، احتمال شکلگیری بلوک عربی متحدتر با تمرکز بر بازسازی و نفوذ نرم در منطقه افزایش خواهد یافت.
خبرنگار: ماری ملکی
انتهای پیام/
کد خبر: 1264654 برچسبها سوریه عربستان
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1409291/