ایرانیان جهان

آخرين مطالب

امکان‌سنجی رشد 8 درصدی اقتصاد ایران اخبار ایران

امکان‌سنجی رشد 8 درصدی اقتصاد ایران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دکتر جواد صالحی اصفهانی در نشستی علمی در مرکز مطالعات راهبردی تسنیم از دو زاویه نگاه سیاست‌گذارانه و علمی و واقع‌گرایانه امکان رشد 8 درصدی در اقتصاد ایران را مورد بررسی قرار داده است. - اخبار حوزه امام و رهبری -
به گزارش گروه امام و رهبری خبرگزاری تسنیم، از مباحث مهم و درازدامن اقتصاد ایران، بحث درباره کم و کیف سیاستگذار‌های کلان اقتصادی است.
یکی از مهمترین موضوعات در این باره که مدت‌هاست توجه دانشوران، فعالان و مدیران اقتصادی را به خود جلب کرده و گفت‌وگوهای زیادی را شکل داده «هدف‌گذاری رشد 8 درصدی» در برنامه‌ هفتم اقتصادی است. میز اقتصاد ایران در مرکز مطالعات راهبردی تسنیم هم به فراخور اهمیت موضوع، بررسی و تامل درباره آن را در دستور کار خود قرار داده است. به همین منظور نشستی را در این باره با حضور اقتصاددان برجسته، دکتر جواد صالحی اصفهانی استاد اقتصاد دانشگاه پلی تکنیک «ویرجینیا تک» برگزار کرد. صالحی اصفهانی تدریس در دانشگاه‌های آکسفورد و پنسیلوانیا و همچنین همکاری علمی با موسسه بروکینگز را نیز در کارنامه خود دارد. آنچه در ادامه آمده است،‌ مواضع این اقتصاددان ایرانی درباره هدف‌گذاری رشد 8 درصدی است که بخشی از صحبت‌های ایشان به همراه متن کامل مصاحبه آورده شده است.رشد 8 درصد؛ «هدف‌ ناممکن» یا «ضرورت ممکن»؟ صالحی اصفهانی در ابتدا به بررسی امکان تحقق رشد اقتصادی 8 درصدی در ایران می‌پردازد و از دو زاویه به آن نگاه می‌کند:
نگاه سیاست‌گذارانه: رشد 8 درصدی به‌عنوان یک هدف انگیزشی و نه لزوماً واقع‌گرایانه مطرح می‌شود. در شرایط بحرانی اقتصادی و فشارهای خارجی، به‌ویژه از سوی آمریکا، مطرح کردن این هدف می‌تواند جنبه دفاعی و امیدبخش داشته باشد تا مانع از تسلیم یا سکون در برابر بحران‌ها شود.
نگاه علمی و واقع‌گرایانه: از دیدگاه اقتصاددان، با توجه به وضعیت پایین سرمایه‌گذاری، فرسودگی زیرساخت‌ها، و تجربه تاریخی رشد اقتصادی، دستیابی به چنین رشدی بعید است و در خوش‌بینانه‌ترین حالت، رشد 4 تا 5 درصدی ممکن است. ادعای تحقق رشد 8 درصدی، از منظر علمی، نوعی اغراق یا فرار از مسئولیت دانسته می‌شود.
وی تأکید می‌کند که اقتصاد مانند میدان جنگ است؛ روحیه و امید مردم نیز در پویایی اقتصادی نقش دارد، اما این نقش غیرمستقیم و پیچیده است. بر خلاف پروژه‌های عمرانی که اجرای آن‌ها ممکن است آسان‌تر باشد، تغییر رفتار اقتصادی مردم نیازمند تحولاتی عمیق‌تر و پیچیده‌تر است.
.
صالحی اصفهانی در ادامه به پیچیدگی شرایط اقتصادی ایران و دشواری تحلیل و حل آن می‌پردازد. ایشان پنج توضیف و توصیه برای وضع فعلی اقتصاد ایران دارد که به این شرح است:
وضعیت متناقض اقتصاد ایران : کشور با رکود اقتصادی و هم‌زمان تورم بالا مواجه است؛ ترکیبی که تحلیل آن را دشوار و پیچیده می‌کند.
تشبیه به بیماری با تب شدید : اقتصاد ایران مانند بیماری است که هم تب دارد (مشکلات فوری مانند تورم) و هم بیماری مزمن (مشکلات ساختاری). باید ابتدا بحران‌های فوری مهار شوند تا امکان اصلاحات بلندمدت فراهم شود.
نقش محدود افراد غیرمسئول : تحلیل‌گران بیرونی نباید نقش خود را بیش از حد مهم بدانند. تصمیم‌گیران اصلی مانند بانک مرکزی و وزارت اقتصاد، با اطلاعات دقیق‌تر و مسئولیت‌های واقعی درگیر هستند.
اهمیت درک شرایط اجرایی : سیاست‌گذار اقتصادی باید هم به تئوری‌های علمی مسلط باشد و هم بتواند با واقعیت‌های اجرایی کنار بیاید. گاهی برای جلوگیری از بحران اشتغال، بانک مرکزی ناچار به تزریق نقدینگی است، هرچند این کار تورم‌زا باشد. سیاست‌گذاری اقتصادی فرآیندی سیال و وابسته به شرایط است، نه تصمیماتی مطلق.
تجربه جهانی و امکان عبور از بحران : بحران اقتصادی ایران مشابه مواردی در کشورهای دیگر است و عبور از آن ممکن است، ولی نیازمند اقدام هوشمندانه و به‌موقع است.
اهمیت عدالت اقتصادی : در شرایط بحرانی، باید سیاست‌هایی اتخاذ شود که ضمن کنترل تورم، کمترین میزان بی‌عدالتی را در پی داشته باشد.
در مجموع، وی تأکید دارد که حل مشکلات اقتصادی ایران نیازمند درک واقع‌بینانه، تصمیم‌گیری متعادل و اعتماد نسبی به سیاست‌گذاران اقتصادی است.
.
همچنین وی در بخش دیگری به چالش‌های سیاست‌گذاری اقتصادی در شرایط بحرانی ایران می‌پردازد و نکات کلیدی در این‌باره طرح می‌کند. صالحی اصفهانی معتقد است که دولت برای کنترل تورم، افزایش حقوق کارکنان را محدود کرده که موجب نارضایتی طبقه متوسط شده، درحالی‌که برخی کارگران ساده افزایش درآمد داشته‌اند. به‌علاوه انتشار ناقص اطلاعات – تمرکز بر تورم و بی‌توجهی به تغییرات درآمد – باعث بدبینی و درک نادرست مردم از وضعیت اقتصادی شده است، و تفاوت در تعاریف و بزرگ‌نمایی آمار فقر در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی، موجب ایجاد نگرانی‌های غیرواقعی شده و بر تصمیم تولیدکنندگان تأثیر منفی گذاشته است. به همین جهت رسانه‌ها باید با دقت و بی‌طرفی، مسائل اقتصادی را به مردم توضیح دهند تا از بدفهمی عمومی و بحران‌زایی بیشتر جلوگیری شود.
.
صالحی اصفهانی در پایان معتقد است که تصور آمریکایی‌ها از سیاست‌گذاری و وضعیت اقتصادی در ایران غلط است و انگیزه خود از نوشتن در وبلاگ شخصی را نیز مخاطب قرار دادن آمریکایی‌ها و اصلاح این خطا می‌داند و سعی دارد تصویری واقعی‌تر از وضعیت ایران ارائه دهد. وی معتقد است که آمریکایی‌ها باید بدانند واقعیت ایران چیست و برخلاف ادعاهای اغراق‌آمیز برخی سیاستمداران آمریکایی مثل ترامپ، وضعیت ایران آن‌گونه که گفته می‌شود فاجعه‌بار نیست. صالحی اصفهانی می‌گوید در دور اول ریاست جمهوری ترامپ،‌ مشاورانی مانند بولتن اطلاعات غلطی به ترامپ داده بودند، مانند اینکه مردم ایران گرسنه‌اند یا کشور در آستانه فروپاشی است. ترامپ بعدها متوجه شد فریب خورده است. وی همچنان معتقد است که اقتصاد ایران با مشکلاتی روبه‌رو است، مشابه کشورهایی مانند آرژانتین، اما این به معنی فروپاشی نیست. صالحی اصفهانی همچنین معتقد است ترامپ از اشتباهات گذشته خود درباره ایران درس گرفته و اکنون دیدگاه واقع‌بینانه‌تری نسبت به این کشور دارد.
.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1409745/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نخستین سفر یک هیئت از کنگره آمریکا به سوریه پس از سقوط حکومت اسد

تجاوز جدید آمریکا به صنعا، صعده و الجوف

رئیس کارکنان پنتاگون کناره گیری می‌کند

آمریکا شمار نیروهای خود را در سوریه را کاهش می‌دهد

کارشناس آمریکایی: باید به شکست کمپین فشار حداکثری علیه ایران اعتراف کنیم

ترامپ افغان‌ها را اخراج کرد!

ترامپ با وجود فشار تندروها دیپلماسی با ایران را انتخاب کرد

جدیدترین قیمت دلار امروز شنبه 30 فروردین ماه 1404 / دلار امروز چند؟

هاشمی طباء: مدعیان «حلقه سخت نظام» کجا بودند؟ | چرا یک نفر از شما به جنگ غزه نرفت؟

برنامه پنتاگون برای کاهش نیروهای آمریکایی در سوریه

فشار ترامپ بر ایران قیمت نفت را منفجر کرد

فیلم کشتار دسته‌جمعی آمریکا بعد از حمله به بندر نفتی یمن

یک نفر در کنفرانس مطبوعاتی ترامپ بیهوش شد!

هشدار یمن به آمریکا و اسرائیل: منتظر غافلگیری های بزرگ باشید

عراقچی در پایان سفر به مسکو: ملاقات با پوتین بیش از یک ساعت و نیم طول کشید/ در گفت‌وگوهای ما با آمریکا، نقش روسیه می‌تواند بسیار مهم و سازنده باشد/ برای رایزنی با مقامات چین به پکن خواهم رفت/ در شرایط سخت تحریمی، روس‌ها کمک‌های زیادی به ما داشتند

حمله آمریکا به پایتخت یمن + جزییات

آمریکا از حمله قریب الوقوع به سوریه خبر داد | هیچ نقطه‌ای از خشونت در امان نخواهد بود!

آمریکا تعدادی از نظامیانش را از سوریه خارج می کند

جمع بندی اخبار مهم در 29 فروردین ماه 1404 | خلاصه‌ای از مهم‌ترین رویدادهای شبانگاهی

اعلام ناگهانی آمریکا از حملات قریب‌الوقوع به یک کشور؛ هیچ نقطه‌ای در امان نیست!

احتمالا آمریکا امروز در مذاکرات مواضع شدیدتری برای امتیازگیری اتخاذ کند

هشدار یمن؛ آمریکا و اسرائیل منتظر غافلگیری‌های بزرگ باشند

پیش بینی قیمت دلار امروز 30 فروردین 1404/ قیمت دلار در دوراهی سقوط و صعود

آیا این توافق سه مرحله‌ای ایران و آمریکا حقیقت دارد؟

فیلم کشتار دسته‌جمعی آمریکا بعد از حمله به بندر نفتی یمن | حاوی تصاویر دلخراش 18+

ورود طلا به کانال 5 میلیون تومان در صورت توافق ایران و آمریکا

دیدار وزیر خارجه عمان با همتای ایتالیایی در آستانه مذاکرات ایران و آمریکا در رم + عکس

آمریکا به پایتخت یمن حمله کرد

شرق آسیا گرفتار بر سر دوراهی؛ آیا جرقه نبرد جهانی در قاره زرد زده می‌شود؟/ آماده‌باش نظامی در دریای جنوبی چین

هشدار یمن به آمریکا و اسرائیل: منتظر غافلگیری‌های بزرگ باشید

دونالد ترامپ: چندان طرفدار زلنسکی نیستم

دیدار وزیر خارجه عمان با همتای ایتالیایی در آستانه مذاکره رم

انتقاد شدید الموسوی نسبت به دعوت از جولانی به عراق

پایان رقابت های بین المللی کشتی فرنگی جوانان جام شاهد – اندیمشک/نفرات و تیم برتر مشخص شدند

آیا ایران مقاومت عراق و یمن را معامله می‌کند؟

حملات قریب‌الوقوع احتمالی به خاک سوریه؟

تجاوز مجدد آمریکا به خاک یمن

نعیم قاسم: ما از تهدیدهای آمریکا و رژیم اسرائیل نمی ترسیم

زمان و ساعت دقیق مذاکره غیر مستقیم ایران با آمریکا

زمان و محل دقیق دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا مشخص شد

عراقچی: در گفت‌وگوهای ما با آمریکا، نقش روسیه می‌تواند بسیار مهم و سازنده باشد

آخرین اخبار از مواضع متضاد در درون کابینه ترامپ درباره ایران

اولویت اصلی ما در گفتگوی غیرمستقیم با آمریکا رفع تحریم‌ها است/ ترامپ موضع مشخصی ندارد

حمله مجدد آمریکا به مناطق مختلف یمن

بحران جام باشگاه‌های جهان: آمریکا مالیات می‌گیرد!

گزیده‌های نفتی هفته

«ستاره‌های غریب»؛ کتابی درباره شهدای غریب استان مرکزی در دوران اسارت منتشر شد

معرفی نفرات و تیم های برتر مسابقات بین المللی کشتی فرنگی در اندیمشک

الموسوی: دعوت از جولانی به عراق اهانت به خون شهیدان است

پرافتخارترین فوتبالیست های تاریخ