ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چرا صادرات نفت ایران در فشار حداکثری 2 سقوط نکرد؟ ایالات متحده آمریکا

چرا صادرات نفت ایران در فشار حداکثری 2 سقوط نکرد؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش بازار، به اعتقاد این اندیشکده، نقش چین در رویارویی با نظم آمریکایی باعث کاهش تمایل قدرت‌ها به تبعیت از سیاست‌های تحریمی ترامپ شده. این مسئله را می‌توان در عرصه‌های مختلفی مثل «جنگ‌ تعرفه‌ای چین و آمریکا»، «تقابل ژئوپولیتیک در پاناما و جزیره‌ی تایوان» و «نهادسازی موازی با سازمان‌های غربی مثل بانک توسعه‌ بریکس در برابر صندوق بین‌المللی پول» مشاهده کرد.
در ادامه این گزارش آمده است: در دوره‌ی گذار نظم بین‌الملل، آنچه بیش از هر چیز اهمیت دارد، توانایی بازیگران برای تطبیق راهبردی با شرایط در حال تغییر و مدیریت هوشمندانه‌ی چالش‌های برون‌زا است. در چنین محیطی، توان تحلیل دقیق تحولات، پیش‌بینی روندها و اتخاذ تصمیمات منعطف و به‌موقع، نقشی تعیین‌کننده در کاهش آسیب‌پذیری و حفظ ثبات اقتصادی و سیاسی ایفا می‌کند. بر این اساس، بررسی روندهای اثرگذاربر موقعیت ایران همچون تغییرات صادرات نفت کشور و تحریم‌های مربوط به آن، ضرورتی انکارناپذیر در فرآیند سیاست‌گذاری و راهبردسازی به شمار می‌رود.
توانایی‌های ایران و تغییرات نظم
با آغاز دور دوم ریاست‌جمهوری «دونالد ترامپ»، نگرانی‌هایی در فضای داخلی کشور شکل گرفت مبنی بر اینکه احیای سیاست «فشار حداکثری» می‌تواند خسارات اقتصادی سنگینی را برای کشور به همراه داشته باشد. افرادی نظیر دکتر «محمدجواد ظریف»، وزیر امور خارجه‌ی پیشین ایران، بارها تصریح کرده بودند که بهبود وضعیت فروش نفت ایران در دوران ریاست‌جمهوری «جو بایدن» به دلیل بی‌میلی دولت ایالات متحده به افزایش فشار تحریمی بر تهران بوده است؛ بنابراین، در صورت پیروزی مجدد «دونالد ترامپ» در انتخابات، احتمال بازگشت فشار حداکثری علیه ایران بالا رفته و در نتیجه کاهش صادرات نفت می‌تواند زیان‌های جدی اقتصادی را متوجه کشور سازد. با این حال، تحولات چند ماه اخیر نشان داد که این نگرانی‌ها تا حد زیادی بی‌پایه بوده‌اند. چرا که در سال‌های اخیر، مجموعه‌ای از عوامل ژئوپلیتیک و فنی به کاهش آسیب‌پذیری ایران در برابر تحریم‌های بین‌المللی، به‌ویژه تحریم‌های یک‌جانبه‌ی آمریکا کمک کرده‌اند.
نخست تغییرات راهبردی مبنی بر بهبود مناسبات سیاسی ایران با قدرت‌های بزرگی همچون چین و روسیه است که از جمله جلوه‌های آن می‌توان به انعقاد توافق‌نامه‌هایی نظیر «برنامه همکاری 25 ساله ایران و چین» (2021) و «پیمان مشارکت استراتژیک جامع ایران و روسیه» (2024) اشاره نمود. باید در نظر داشت که تقویت روابط تهران با پکن و مسکو، ظرفیت جدیدی برای دور زدن ساختارهای مالی و تجاری غرب ایجاد کرده‌اند که کشور به خوبی از آن بهره‌برداری کرده است. دوم، افزایش تنش ژئوپلیتیک میان ایالات متحده با چین و روسیه باعث کاهش تمایل این قدرت‌ها به تبعیت از سیاست‌های تحریمی آمریکا شده است؛ به ویژه نقش چین در رویارویی با نظم آمریکایی قابل توجه است. این مسئله را می‌توان در عرصه‌های مختلفی مثل «جنگ‌ تعرفه‌ای چین و آمریکا»، «تقابل ژئوپولیتیک در پاناما، جزیره‌ی تایوان و به طور کلی دریای جنوبی و شرقی چین» و «نهادسازی موازی با سازمان‌های غربی مثل بانک سرمایه‌گذاری زیرساخت آسیا (AIIB) در برابر بانک جهانی، بانک توسعه‌ی جدید (وابسته به بریکس) (NDB) در برابر صندوق بین‌المللی پول و ابتکار کمربند و جاده (BRI) در برابر سازمان همکاری و توسعه‌ی اقتصادی (OECD) » مشاهده نمود. این امر از طریق تضعیف ساختار هژمونیک تحت تسلط آمریکا و سوق‌ دادن نظام بین‌الملل به سمت یک سیستم چند مرکزی، فرصت‌هایی برای بازیگری مستقل‌تر ایران و مقابله با تهدیدات اقتصادی و امنیتی غرب فراهم آورده است. سوم، بهبود توانمندی‌های فنی ایران در حوزه‌هایی مانند حمل‌ونقل دریایی، شبکه‌های مالی غیرمتمرکز، گسترش معاملات تهاتری، استفاده از ناوگان در سایه، حرکت در طول مسیرهای امن‌تر و توسعه ظرفیت‌های پالایشی و پتروشیمی، به ایران اجازه داده روش‌های جایگزینی را برای صادرات نفت و کالاهای تحریمی در پیش بگیرد. به همین دلیل، با وجود تلاش‌ها برای بازگرداندن سیاست فشار حداکثری و راه‌اندازی عملیات روانی گسترده از سوی رسانه‌ها و مقام‌های خارجی، صادرات نفت ایران برخلاف انتظار با شوک‌های شدید مواجه نشد و حتی رشد نسبی را تجربه کرد.
باتوجه به نکات فوق، با وجود گمانه‌زنی‌هایی در مورد کاهش صادرات نفت کشور نظیر تنزل آن به کانال 100 هزار بشکه در روز طی فشار حداکثری اول، اما بررسی‌ ارقام مرتبط با این شاخص از افزایش آن حکایت دارد. به‌عنوان نمونه، در فوریه 2025، میزان صادرات نفت ایران به 1.82 میلیون بشکه در روز رسید که نسبت به ژانویه همان سال، افزایشی 50 درصدی را نشان می‌دهد. این روند افزایشی ادامه یافت، به‌گونه‌ای که تنها میزان صادرات نفت ایران به چین در مارس 2025 به 1.9 میلیون بشکه در روز رسید. افزون بر این، باید صادرات نفت به سایر خریداران را نیز در نظر گرفت؛ هرچند آمار دقیقی از آن در دست نیست. بنابراین، می‌توان نتیجه گرفت که مجموع صادرات نفت ایران در ماه مارس 2025 بیش از رقم مذکور بوده است.
نتیجه‌گیری
بررسی روند تحولات اخیر در عرصه صادرات نفت ایران نشان می‌دهد که برخلاف نگرانی‌های اولیه درباره احیای فشار حداکثری در دولت دوم ترامپ، کشور توانسته است با بهره‌گیری از ظرفیت‌های راهبردی، آسیب‌پذیری خود را در برابر تحریم‌ها کاهش دهد. آمارهای موجود حکایت از آن دارند که صادرات نفت نه‌تنها کاهش نیافته، بلکه بیشتر هم شده است. این امر نشان می‌دهد که تاثیرپذیری صادرات نفت ایران از تحریم‌های آمریکا کمتر از دوران فشار حداکثری اول است. نتیجه آن‌که، ایران در مواجهه با تحریم‌های جدید، با شرایطی متفاوت و مقاوم‌تر از گذشته ظاهر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1409922/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نخستین سفر یک هیئت از کنگره آمریکا به سوریه پس از سقوط حکومت اسد

تجاوز جدید آمریکا به صنعا، صعده و الجوف

رئیس کارکنان پنتاگون کناره گیری می‌کند

آمریکا شمار نیروهای خود را در سوریه را کاهش می‌دهد

کارشناس آمریکایی: باید به شکست کمپین فشار حداکثری علیه ایران اعتراف کنیم

ترامپ افغان‌ها را اخراج کرد!

ترامپ با وجود فشار تندروها دیپلماسی با ایران را انتخاب کرد

جدیدترین قیمت دلار امروز شنبه 30 فروردین ماه 1404 / دلار امروز چند؟

هاشمی طباء: مدعیان «حلقه سخت نظام» کجا بودند؟ | چرا یک نفر از شما به جنگ غزه نرفت؟

برنامه پنتاگون برای کاهش نیروهای آمریکایی در سوریه

فشار ترامپ بر ایران قیمت نفت را منفجر کرد

فیلم کشتار دسته‌جمعی آمریکا بعد از حمله به بندر نفتی یمن

یک نفر در کنفرانس مطبوعاتی ترامپ بیهوش شد!

هشدار یمن به آمریکا و اسرائیل: منتظر غافلگیری های بزرگ باشید

عراقچی در پایان سفر به مسکو: ملاقات با پوتین بیش از یک ساعت و نیم طول کشید/ در گفت‌وگوهای ما با آمریکا، نقش روسیه می‌تواند بسیار مهم و سازنده باشد/ برای رایزنی با مقامات چین به پکن خواهم رفت/ در شرایط سخت تحریمی، روس‌ها کمک‌های زیادی به ما داشتند

حمله آمریکا به پایتخت یمن + جزییات

آمریکا از حمله قریب الوقوع به سوریه خبر داد | هیچ نقطه‌ای از خشونت در امان نخواهد بود!

آمریکا تعدادی از نظامیانش را از سوریه خارج می کند

جمع بندی اخبار مهم در 29 فروردین ماه 1404 | خلاصه‌ای از مهم‌ترین رویدادهای شبانگاهی

اعلام ناگهانی آمریکا از حملات قریب‌الوقوع به یک کشور؛ هیچ نقطه‌ای در امان نیست!

احتمالا آمریکا امروز در مذاکرات مواضع شدیدتری برای امتیازگیری اتخاذ کند

هشدار یمن؛ آمریکا و اسرائیل منتظر غافلگیری‌های بزرگ باشند

پیش بینی قیمت دلار امروز 30 فروردین 1404/ قیمت دلار در دوراهی سقوط و صعود

آیا این توافق سه مرحله‌ای ایران و آمریکا حقیقت دارد؟

فیلم کشتار دسته‌جمعی آمریکا بعد از حمله به بندر نفتی یمن | حاوی تصاویر دلخراش 18+

ورود طلا به کانال 5 میلیون تومان در صورت توافق ایران و آمریکا

دیدار وزیر خارجه عمان با همتای ایتالیایی در آستانه مذاکرات ایران و آمریکا در رم + عکس

آمریکا به پایتخت یمن حمله کرد

شرق آسیا گرفتار بر سر دوراهی؛ آیا جرقه نبرد جهانی در قاره زرد زده می‌شود؟/ آماده‌باش نظامی در دریای جنوبی چین

هشدار یمن به آمریکا و اسرائیل: منتظر غافلگیری‌های بزرگ باشید

دونالد ترامپ: چندان طرفدار زلنسکی نیستم

دیدار وزیر خارجه عمان با همتای ایتالیایی در آستانه مذاکره رم

انتقاد شدید الموسوی نسبت به دعوت از جولانی به عراق

پایان رقابت های بین المللی کشتی فرنگی جوانان جام شاهد – اندیمشک/نفرات و تیم برتر مشخص شدند

آیا ایران مقاومت عراق و یمن را معامله می‌کند؟

حملات قریب‌الوقوع احتمالی به خاک سوریه؟

تجاوز مجدد آمریکا به خاک یمن

نعیم قاسم: ما از تهدیدهای آمریکا و رژیم اسرائیل نمی ترسیم

زمان و ساعت دقیق مذاکره غیر مستقیم ایران با آمریکا

زمان و محل دقیق دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا مشخص شد

عراقچی: در گفت‌وگوهای ما با آمریکا، نقش روسیه می‌تواند بسیار مهم و سازنده باشد

آخرین اخبار از مواضع متضاد در درون کابینه ترامپ درباره ایران

اولویت اصلی ما در گفتگوی غیرمستقیم با آمریکا رفع تحریم‌ها است/ ترامپ موضع مشخصی ندارد

حمله مجدد آمریکا به مناطق مختلف یمن

بحران جام باشگاه‌های جهان: آمریکا مالیات می‌گیرد!

گزیده‌های نفتی هفته

«ستاره‌های غریب»؛ کتابی درباره شهدای غریب استان مرکزی در دوران اسارت منتشر شد

معرفی نفرات و تیم های برتر مسابقات بین المللی کشتی فرنگی در اندیمشک

الموسوی: دعوت از جولانی به عراق اهانت به خون شهیدان است

پرافتخارترین فوتبالیست های تاریخ