ایرانیان جهان

آخرين مطالب

یک پیش‌بینی مهم از دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا اخبار ایران

یک پیش‌بینی مهم از دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش نبض بازار، در این زمینه با علی اقبالی زارچ، سرپرست سابق سرکنسولگری ایران در جمهوری تاتارستان روسیه، سفیر پیشین ایران در آلبانی و کارشناس ارشد اوراسیا، به پرسش‌های فرارو پاسخ داده است:
اقبالی زارچ: مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا با روندی رو به جلو و ارزیابی بسیار مثبت طرفین انجام شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
حتما به همان اندازه که تفکر افکار عمومی در جمهوری اسلامی و آمریکا به سمت این مذاکرات جلب شده است، در عرصه بین الملل نیز، مورد توجه قرار گرفته است. تحلیل‌ها و موضع گیری‌های گوناگون نیز حکایت از اهمیت موجودیت مذاکرات و پیشرفت حاصله دارد. تا کنون، باید گفت به جز رژیم صهیونیستی، اغلب کشور‌ها و به ویژه کشور‌های همسایه، کشور‌های اروپایی و چین و هند از این روند استقبال کرده‌اند. همین امر، یک امتیاز مثبت برای این دور از مذاکرات است. البته طبیعیست که موضع گیری کشور‌ها بر اساس منافع ملی خود باشد، اما در شرایط موجود می‌توان گفت که تقریبا با توجه به بهبود روابط ایران با کشور‌های حاشیه خلیج فارس و به ویژه پیشرفت در روابط با عربستان که نقش مهمی در شورای همکاری خلیج فارس و جهان اسلام دارد، از این منطقه هیچکس نگران نوعی توافق بین جمهوری اسلامی ایران و آمریکا نیست. دیگر همسایگان نیز کمابیش به همین شکل خوشحالند و استقبال کرده‌اند. روسیه و چینی‌ها نیز استقبال کرده‌اند. لذا، این کشور‌ها طبیعتا تلاش خواهند کرد، نقشی در این میان ایفا کنند. اابته فعلا نقش محوری بر عهده عمان است. عمان به لحاظ تاریخی و تجربی ثابت کرده در مذاکرات، نقش میانجی صادقانه و رو به جلو، ایفا می‌کند. همین موضوع نیز باعث شد تلاش دیگر کشور‌ها مثل امارات متحده عربی، روسیه و سایر کشور‌ها در این مسیر، نتیجه‌ای ندهد و جمهوری اسلامی ایران در نهایت عمان را انتخاب کرد و آمریکایی‌ها نیز، بر اساس تجربیات گذشته با پیشنهاد کشورمان موافقت کردند و تا این مرحله، می‌توان گفت مذاکرات خوب پبش رفته و قطعا نوع پیشرفت مذاکرات جمهوری اسلامی ایران و آمریکا به طور قطع بر تحولات داخلی و تحولات منطقه‌ای پیرامون ما اثرگذار خواهد بود و نقشی مهم خواهد داشت. به نوعی یک امتیاز مثبت دیگر در این مرحله این است که ترامپ، یک اولویت چهارگانه در دوران تبلیغات انتخاباتی خود در عرصه بین الملل اعلام کرده بود که شامل بحث غزه، اوکراین، تعرفه‌ها و ایران می‌شد. در سه مورد اول، انتظارات ترامپ براورده نشده و شاید همین امر، باعث شد مذاکرات با ایران را با یک رویکرد متعادل‌تر و نه با خواسته‌های حداکثری شروع کند و این موضوع نقش قابل توجهی در پیشرفت مذاکرات داشت.
به طور اخص روسیه و چین چه دیدگاهی نسبت به مذاکرات دارند و آیا رسیدن به توافق بین ایران و آمریکا برای این دو کشور نکته مثبت است یا منفی؟
اقبالی زارچ:روسیه و چین اکنون اولویت‌های خود را دارند و اولویت روسیه به عنوان یک موضوع مهم بین المللی، اوکراین است. اگرچه تلاش‌های ترامپ تا کنون جواب نداده و خواسته‌های طرفین اختلاف فاحشی دارند. اوکراینی‌ها خواسته‌هایی دارند که با خواسته‌های طرف روسی کاملا متفاوت است و موانع متعددی وجود دارد که شامل این موارد است: مشروعیت طرفین در مذاکره، نیرو‌های پاسدار صلح، ضمانت‌های قوی برای طرفین که بی طرفی اوکراین برای دوره‌ای قابل توجه ادامه داشته باشد و از این سو نیز دوباره جنگ، از سر گرفته نشود؛ بنابراین تاکید می‌کنم که اولویت اول روسیه اوکراین است. با این وجود، رابطه با جمهوری اسلامی ایران نیز برای روسیه مهم است و موضع گیری‌هایی که تا کنون داشته، مثبت و رو به جلو بوده و طبیعتا به عنوان یک کشور عضو شورای امنیت و همسایه ما می‌تواند نقشی کمک کننده داشته باشد. همچنین می‌توان سفر دکتر عراقچی به روسیه و پیام مقام معظم رهبری به پوتین را نیز تا حدی به این موضوع تسری داد. اگرچه موضوعات مختلفی بر روابط دو کشور حاکم است و روابط در عرصه‌های سیاسی، امنیتی، دفاعی و اقتصادی و فرهنگی رو به جلو است.
چین نیز اولویت‌های خاص خود از جمله مسئله چین و تایوان و بحث تعرفه‌ها را دارد و طبیعتا چینی‌ها نیز از نوعی توافق بین ایران و ایالات متحده خوشحال خواهند شد.
خوشبینی‌های شکل گرفته در خصوص نتایج مذاکرات را چطور ارزیابی می‌کنید؟ به لحاظ دیپلماتیک نشانه‌های فعلی نوید یک توافق را می‌دهند یا برای رسیدن به نتیجه در این خصوص زود است؟
اقبالی زارچ: طبیعتا اگر مذاکرات صرفا متمرکز بر موضوع هسته‌ای باشد، می‌توان به توافق خوشبین بود، چرا که دغدغه اصلی ترامپ یا هدفی که اعلام کرده است، عدم دسترسی ایران به سلاح هسته‌ای است که بار‌ها اعلام کرده‌ام به هر حال عملا موجود است، چرا که ایران بار‌ها و بار‌ها د رعالی‌ترین سطوح اعلام کرده به این سمت نخواهد رفت؛ بنابراین جنبه دینی نیز به این موضوع داده شده و بحث فتوای مقام معظم رهبری را نیز داریم؛ بنابراین راه و بستر برای توافق همراه است. برخی مسائل تکنیکی و تاکتیکی درباره اورانیوم غنی شده و حق حفظ توانایی ایران در دانش هسته‌ای نیز وجود دارد؛ بنابراین قطعا متخصصان دو کشور بر اساس یک توافق اصولی می‌توانند به نتیجه برسند. بر این اساس در این مرحله می‌توان خوشبین بود. اگر در مراحل بعدی، عناصر دیگری ورود کنند، کار سخت‌تر خواهد شد. به نظر می‌رسد بعد از موضوع هسته‌ای تمرکز روی مباحث اقتصادی و بحث ایجاد نمایندگی در دو کشور، قطعا تسهیل کننده خواهد بود و رسیدن به توافق در این موضوعات قطعا ساده‌تر خواهد بود.
می‌دانیم که جامعه‌ای چند میلیونی (بین 3 تا 5 میلیون) ایرانی در آمریکا زندگی می‌کنند که همگی از صاحبان اندیشه، فکر، صنعت، سرمایه و تکنولوژی هستند. از طرفی، ایالات متحده یک کشور سرمایه داری است که سرمایه‌های زیادی در این کشور وجود دارد؛ بنابراین بسیاری از سرمایه گذاران علاقه مندند در جایی سرمایه گذاری کنند که بستر و شرایط مناسبی برای آن وجود دارد. ما نیز بخش‌های مختلفی داریم که نسازمند سرمایه گذاری است. بخش حمل و نقل هوایی، بخش حمل و نقل ریلی، انرژی، استخراج و ارتقای ظرفیت‌های استخراجی و فراوری، صنایع گاز و بسیاری از بخش‌های دیگر. به هر حال ایران به لحاظ سرانه جمعیتی، بیشترین نیرو‌های متخصص و فنی و صنعتی را داراست که خود یک امتیاز برتر محسوب می‌شود. در عین حال که نوعی خوشبینی و اعتماد نسبی در افکار عمومی دو کشور وجود دارد که خود کمک کننده خواهد بود.
درصورت رسیدن ایران به توافق تصور می‌کنید حجم همکاری‌های اقتصادی ایران و کشور‌های منطقه و در سطح بین الملل چه تغییراتی خواهد داشت و این تغییرات در کوتاه مدت رخ می‌دهد یا بلند مدت؟
اقبالی زارچ: طبیعتا یکی از اهداف مهمی که جمهوری اسلامی ایران دنبال می‌کند حل مشکل تحریم‌ها است. تحریم‌ها 3 دسته هستند. یک دسته تحریم‌های ریاست جمهوری است که خود رئیس جمهور با فرمان رئیس جمهوری می‌تواند آن‌ها را ملغی کند. تعدادی فرمان وجود دارد که رئیس جمهور به کنگره پیشنهاد می‌دهد و کمی زمان بر‌تر است و برخی تحریم‌ها وجود دارد که کنگره برای آن‌ها اقدام می‌کند و زمان بیشتری می‌برد. اکنون این فرصت وجود دارد که تا پیش از انتخابات میان دوره‌ای که هم کنگره و هم رئیس جمهور، جمهوری خواه هستند، شانس این زمینه را افزایش دهند. بدون شک، توافق جمهوری اسلامی ایران و آمریکا نه فقط در سطح روابط دو جانبه و همکاری‌های اقتصادی، موجب جهشی قابل توجه خواهد شد، بکه شرایط را برای تعاملات اقتصادی بیشتر فراهم خواهد کرد. ایران در سال‌های اخیر بیشتر روی همکاری اقتصادی با همسایگان متمرکز بود، اما در مراحل بعدی می‌تواند با دیگر کشورها، همکاری انجام دهد. اروپا به شدت، نیازمند منابع نفت و گاز ایران است. اروپا در مسیر استقلال انرژی و جدا شدن کامل از منابع انرژی روسیه است. کشور ما نیز ظرفیت خوبی در این زمینه دارد و تجارب مثبت همکاری‌های حوزه انرژی بین ایران و اروپا وجود داشته و برای سال‌ها ایران مهمترین تامین کننده نفت اروپا بوده است.
ظرفیت‌های مهم دیگری نیز در جمهوری اسلامی ایران وجود دارد و بسیاری از کالا‌های صادراتی ما در فرایند REEXPOT (صادرات مجدد) و بسیاری از واردات ما در حالت REIMPORT (واردات مجدد) است. این موضوع هزینه‌هایی مضاعف را بر کشور تحمیل کرده که حتما از بین خواهد رفت. در مجموع شاید اگر بگوییم که نوع توافق ایران و آمریکا حتی بر اقتصاد جهانی موثر خواهد بود اغراق نیست. من به مذاکرات خوشبینم و معتقدم در نوع توافقی که حاصل می‌شود باید سهم قابل توجهی را به همکاری‌های اقتصادی داد و نه فقط آمریکایی ها، بلکه ایرانی‌هایی که در آمریکا حضور دارند اگر 10 درصد سرمایه خود را در کوتاه مدت، به سمت کشور ما هدایت کنند، جهشی ارزشمند خواهد بود. طبیعتا روح و تاثیرات روانی توافق می‌تواند تسهیل گر امر سرمایه گذاری بین المللی در ایران باشد.
منبع: فرارو

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1422102/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اروپا در دو‌راهی؛ ابتکار ایران یا تکرار انسداد؟‌ ‌

دیپلمات عمانی: خروج «زخمی» ترومن پیروزی بزرگی برای یمن است

پیام وزیرخارجه عمان پس از پایان مذاکرات ایران و آمریکا؛ادامه مذاکره در سطح بالاتر

دور بعدی مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا سوم ماه می برگزار می‌شود

زمان دور بعدی مذاکرات اعلام شد

اولین عکس مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط پس از سوت پایان

تتر به اوج جدیدی رسید!

وزیر خارجه عمان: مذاکرات ایران و آمریکا ادامه می‌یابد

خبر زودهنگام مقام عمانی از نتایج دور سوم مذاکرات مسقط

ترامپ پوتین را تهدید کرد

ادامه روند نزولی دلار در سطح جهانی

اگر تنها خواسته ترامپ عدم دستیابی ایران به سلاح اتمی بود از برجام خارج نمی‌شد

پایان دور سوم گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا

وزیر خارجه عمان: دور جدید مذاکرات هفته آینده مجدد برگزار می‌شود

جنجالی‌ترین عکس امروز؛ هیات ایرانی در محاصره بایدن و ترامپ!

ترامپ: پوتین دارد من را بازی می‌دهد/رئیس‌جمهور آمریکا رسما روسیه را تهدید کرد

اکونومیست: مذاکرات فنی نویدبخش است

شبکه ضدوفاق

جزئیات گفتگوی پوتین با نماینده ویژه ترامپ

زرینکس، بهترین مرکز فروش و خرید آنلاین طلای بدون اجرت

ادامه ریزش قیمت سکه با شیب کم؛ بازار تحت تاثیر مذاکرات

زنده نگه داشتن یاد شهدا، تداوم‌بخش حیات جامعه است

تقسیم نمایندگی ولی‌فقیه بنیاد شهید به هفت منطقه جغرافیایی صورت گرفته است

افزایش 16 درصدی حجم مبادلات تجاری ایران و روسیه

9 برنامه‌ مرکز ملی اطلاعات مالی در حمایت از سرمایه‌گذاری برای تولید

ایران آماده میزبانی از 19 وزیر آفریقایی در نمایشگاه ایران-آفریقا

انسداد مرزهای خراسان جنوبی با افغانستان اجرایی می‌شود

پاسخ سوریه به شرایط آمریکا برای لغو تحریم‌ها

پایان دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا | هیات‌ها برای مشورت به پایتخت‌ها باز می‌گردند

مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در فضایی جدی ادامه دارد

پایان دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا

فوری/ پایان دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا

باد موافق دیپلماسی

یک هفته پرحاشیه در صدا و سیما

اوج‌گیری تنش میان گرجستان و اوکراین؛ اتهامات متقابل امنیتی

کرملین: پوتین به ویتکاف گفته آماده مذاکره بدون پیش‌شرط با اوکراین است

تامین 3.4 میلیارد دلار ارز مورد نیاز واردات و نیازهای خدماتی

تورم اقلام خوراکی اعلام شد

معاون وزیر تعاون: آرزو داریم افزایش حقوق را هر 6 ماه یک بار، متناسب با تورم، اعمال کنیم

وزیر کار: برای ساخت مسکن کارگران برنامه داریم

پیش بینی قیمت دلار 7 اردیبهشت 1404

ساخت بزرگترین سیلوی غلات عراق توسط شرکت سوئیسی

نشست اجرایی تفاهم‌نامه بنیاد شهید، کانون‌های مساجد و صداوسیما برگزار شد

امام جمعه انزلی: کارگران رکن اصلی تولید هستند

در زمینه هنرهای تجسمی، از افغانستان حمایت می‌کنیم + فیلم

دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا به کجا رسید؟

مذاکرات غیرمستقیم ایران-آمریکا در فضایی جدی ادامه دارد

دلار به کانال 79 هزار تومان بازگشت!

اظهارات رسانه‌های معاند با واقعیت مذاکرات فاصله بسیاری دارد/ تیم مذاکره کننده از تجربه بدعهدی آمریکا استفاده کند

گزارش عضو تیم مذاکره‌کننده از فضای حاکم بر مذاکرات امروز