ایرانیان جهان

آخرين مطالب

دیوار سخت ایران ایالات متحده آمریکا

دیوار سخت ایران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه «وطن امروز» در یادداشتی نوشت: 1- بی‌تردید از هم‌اینک نمی‌توان سرنوشت مذاکرات ایران - آمریکا را حدس زد و حتی پیشگویان هم نمی‌توانند نسبت به وضعیت تفاهم در مذاکرات 2 طرف یک پیش‌بینی قطعی ارائه دهند. طبیعی است که مذاکرات کنونی ایران و آمریکا متأثر از فضای بی‌اعتمادی نزدیک به نیم قرن است طرف ایرانی به آمریکایی‌هاست.
از نقطه نظر ایرانی‌ها، آمریکایی‌ها بدعهد، کارشکن و غیرمطمئن هستند. از نقطه نظر زیاده‌خواهانه طرف آمریکایی نیز موانعی برای رسیدن به موفقیت وجود دارد. این موضوع نه‌تنها در روابط بین ایران و آمریکا، بلکه در بسیاری مناسبات و روابط دیگری که بین 2 طرف یک مناقشه وجود دارد نیز مشهود است. 2- در مذاکرات بین ایران و آمریکا عوامل بسیاری دخالت دارند که موفقیت‌آمیز بودن مذاکرات را می‌توان به آنها نسبت داد. همه چیز به مسیری که طی می‌شود، تفاهمات پیش رو، گزینه‌های روی میز، داده‌ها و ستانده‌ها، میزان انعطاف طرفین، میزان عملیاتی بودن خواسته‌های طرفین، رویکرد طرفین نسبت به آینده تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی، ضرب‌الاجل‌های تعریف شده برای طرفین، محدودیت‌های ملی و از جمله محدودیت‌های حزبی برای ایالات متحده، میزان تلاش‌های گروه‌های ذی‌نفع و بازیگران مرزی و حتی کنشگران مخرب، میزان رضایت از حسن‌نیت طرف مقابل و… بستگی دارد.
3- نکته دیگر این است که ترامپ از نظر شخصیتی همان ترامپی است که در دور نخست ریاست‌جمهوری خود، در یکی از نخستین اقداماتش از برجام به عنوان سند مورد تفاهم کشورش و سایر کشورهای 1+5 و ایران خارج شد و شدیدترین محدودیت‌های بین‌المللی را علیه ایران و شهروندانش اعمال کرد. از جمله سیاست به صفر رساندن فروش نفت ایران را پیش کشید و تمام سازوکارهای فروش نفت ایران را دچار اختلال کرد، شهروندان ایران را در کنار چند کشور دیگر از ورود به آمریکا منع کرد، تلاش کرد ایران را در شدیدترین وضعیت امنیتی‌سازی قرار دهد، منابع مالی ایران را محدود کرد، پروژه امنیتی ضد ایرانی را با رهبری اسرائیل پیش برد، تلاش کرد عربستان را به عنوان رقیب منطقه‌ای ایران به عنوان هاب استراتژیک منطقه معرفی کند تا از نقش و نفوذ ایران در سطح منطقه بکاهد، با اقدام به ترور سردار شهید حاج‌قاسم سلیمانی مناقشه ایران - آمریکا را به نقطه جوش عملیات نظامی ایران علیه آمریکا در پایگاه عین‌الاسد رساند و بسیاری کارهای دیگر که با سیاست محدود کردن یا انزوای ایران مورد توجه وی قرار گرفت.
4- این ترامپ از نظر بین‌المللی و نگاه‌های راست‌گرایانه اقتصادی نیز همان ترامپ دوره نخست ریاست‌جمهوری است. این موضوع را می‌توان در اعمال تعرفه‌های بسیار شدیدی که آمریکای تحت رهبری او علیه همپیمانان، رقبا و دشمنان آمریکا وضع کرده است مشاهده کرد. اعمال تعرفه نزدیک به 145 درصدی علیه چین، اعمال تعرفه‌های نزدیک به 25 یا 30 درصدی علیه همپیمانان استراتژیک آمریکا، سیاست‌های اقتصادی اول آمریکا، سیاست‌های ضد چینی در حوزه اقتصادی، تلاش برای بازگرداندن یا جایگزینی صادرات با واردات با اعمال تعرفه‌های سختگیرانه و… نشان می‌دهد آمریکا همان سیاست‌های اقتصادی دوره نخست ریاست‌جمهوری ترامپ را پیش می‌برد. بنابراین از این نقطه نظر نیز نه‌تنها تفاوتی بین این ترامپ و ترامپ دوره نخست ریاست‌جمهوری ایجاد نشده، بلکه به نظر می‌رسد این ترامپ درست کپی همان نسخه اول است.
5- از نظر سیاست‌های مهاجرتی نیز بین این دوره ریاست‌جمهوری ترامپ با دوره نخست ریاست‌جمهوری او تفاوتی وجود ندارد. همان سیاست‌های سختگیرانه نسبت به مسلمانان، مکزیکی‌ها، لاتین‌تبارها و حتی هم‌پیمانان اروپایی، نشان دهنده این است که ترامپ در سیاست‌های مهاجرتی نیز تغییری با دوره نخست ندارد.
6- این موضوع را می‌توان به روابط آمریکا با دشمنان استراتژیک در موضوعات امنیتی نیز تسری داد. از جمله در روابط با روسیه، کره‌شمالی و…. در این مسائل نیز تفاوت چندانی وجود ندارد، ترامپ تلاش می‌کند خود را مدعی صلح نشان دهد، خود را شایسته‌ترین نامزد نوبل صلح معرفی کند، تلاش می‌کند مخاصمه اسرائیل-غزه را با آتش‌بس حل کند (اگرچه تاکنون در رسیدن به آن ناموفق بوده است) و....
7- اما رویکرد ترامپ در یک موضوع با دوره نخست ریاست‌جمهوری او در آمریکا متفاوت است و آن ایران است. از نقطه نظر آمریکایی، تا اینجای کار ترامپ حتی از دموکرات‌ها هم پیشی گرفته، 3 نشست غیرمستقیم بین آمریکا و ایران در سطح عالی برگزار شده، فضای گفت‌وگوهای 2 طرف (مستقل از نتیجه آن) تاکنون خوش‌بینانه و توأم با حسن‌نیت بوده و حتی خوش‌بین‌ترین تحلیلگران روابط ایران-آمریکا هم انتظار این سطح از گفت‌وگوها بین 2 طرف را نداشتند.
8- چه چیزی سبب شده ترامپ تا این حد در برابر ایران کوتاه بیاید؟ به نظر می‌رسد «پذیرش واقعیت سیاسی ایران» در «صحنه ژئوپلیتیک غرب آسیا» مهم‌ترین پاسخ به این سوال باشد. به نظر می‌رسد مهم‌ترین و بزرگ‌ترین شکست دوره نخست ریاست‌جمهوری ترامپ در عرصه روابط بین‌الملل را باید «واقعیت سیاسی ایران» قلمداد کرد. ترامپ درباره ایران با یک شکست مهم مواجه شد، به همین دلیل نتوانست هیچ یک از اهداف خاورمیانه‌ای خود را دنبال کند، نه توانست موافقتنامه‌های موسوم به آبراهام را بین دولت‌های عربی خلیج‌فارس با رژیم اسرائیل به نتیجه برساند، نه توانست موضوع غزه را آنگونه که می‌خواست پیش ببرد، نه توانست به تعبیر جمهوری‌خواهان، یک بار برای همیشه موضوع اسرائیل و فلسطین را تمام کند و نه توانست ایران را مهار کند و یک موضوع از نظر ترامپ همچون نخ تسبیح همه این مسائل را به هم پیوند می‌داد و مانع از موفقیت او بود؛ ایران. عبور ترامپ از انتخابات ریاست‌جمهوری و تکیه زدن بر صندلی ریاست جمهوری در کاخ سفید، با در نظر داشتن همین واقعیت سیاسی ایران، به نظر می‌رسد ترامپ را به وضعیتی رسانده که مذاکره با ایران را به عنوان امری اجتناب‌ناپذیر برای آمریکا مطرح کرده است.
ترامپ می‌داند هیچ راهی در منطقه غرب آسیا به مقصد نمی‌رسد مگر اینکه ایران در آن نقشی داشته باشد. این موضوع بخشی از موقعیت تاریخی و ژئوپلیتیک ایران است، این همان چیزی است که ترامپ بارها از آن تحت عنوان «ایران یک کشور بزرگ است» یاد کرده است. بر اساس این پاسخ، ایران کشوری مهم در خاورمیانه است که بدون آن امکان موازنه‌سازی در منطقه خاورمیانه وجود ندارد و باید مناقشه با این کشور را حل کرد. ارزیابی این موضوع نیز از نقطه نظر آمریکایی چندان غامض نیست که وضعیت ایران آنگونه‌ای که دوستان اسرائیلی‌شان از آن صحبت می‌کنند نیست و به همین دلیل است که به نظر می‌رسد ترامپ و محافل اطلاعاتی آمریکا رتوریک و لفاظی اسرائیلی‌ها مبنی بر آسیب جدی به زیرساخت‌های نظامی ایران در آبان 1403 را جدی نگرفته‌اند و بنا را بر مذاکره با ایران گذاشته‌اند. نکات بالاتر را تکرار می‌کنم، این به معنی به نتیجه رسیدن محتوم مذاکرات نیست، برای رسیدن به وضعیت توافق، متغیرهای بسیاری باید دخیل و مؤثر باشند که در این باره باید منتظر زمان بود.
کد خبر 6449806

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1424177/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تهدید انصارالله در خصوص ادامه حملات به ناو‌های آمریکایی در دریای سرخ و عرب

مایلز لوئیس اسکلی: مارسلو و مالدینی الگوهایم هستند؛ تمرکز آرسنال روی قهرمانی در اروپا قرار دارد

دو میلیارد دلار از سرمایه ایران آماده خروج شد

بیانات رهبر معظم انقلاب درباره شکست آمریکا در طبس + فیلم

آمریکا تحریم‌ها علیه انصارالله را گسترش داد

ضعف اطلاع‌رسانی

بندر؛ یک روز پس از فاجعه

تقابل ترامپ و چین؛ آیا جنگ تجاری هدیه‌ای به پکن است؟

تا 200 میلیون تسهیلات بدون ضامن ویپاد؛ دیجیتال بانک پاسارگاد

گره‌های کور مستأجری، چرا باز نمی‌شوند؟

رای داوری دادگاه لاهه به‌نفع بانک ملی و صادرات تایید شد

تورم فروردین از 33 درصد عبور کرد

استاندار اربیل عراق حادثه بندرعباس را تسلیت گفت

امضای قرارداد همکاری بین استانداران تهران و اربیل عراق

استاندار تهران: اقلیم کردستان می‌تواند بارانداز کالاهای ایرانی باشد

صنایع استان بوشهر نگاه ویژه ای به نیروهای بومی داشته باشند

دستاوردهای 3 دوره مذاکره غیر مستقیم ایران و آمریکا تشریح شد

تسلیت دبیرکل سازمان همکاری اقتصادی اکو به مناسبت حادثه بندر شهید رجایی

تجارت؛ زبان مشترک ملت‌ها و پل پیوند فرهنگ‌ها

تهیه بیانیه‌ای در مجلس درباره الزامات وزیر پیشنهادی اقتصاد

توپ ریلی غول‌ پیکر نیروی دریایی ژاپن

همگروهی دختران فوتسال ایران با ژاپن، مالزی و گوام

حذف بنیامین فرجی از مسابقات تایلند – آفتاب نو | اخبار ورزشی

حادثه در بندر شهید رجایی؛ چین با دولت و مردم ایران ابراز همدردی کرد

اسرائیل در توهم استقلال ژئوپلیتیک: آیا نتانیاهو نظم جدید خاورمیانه را بدون آمریکا رقم می‌زند؟

چرا نتانیاهو این روزها اضطراب درمورد مذاکرات ایران و آمریکا دارد؟

تأکید مجدد ترامپ بر پیوستن کانادا به آمریکا هم‌زمان با برگزاری انتخابات فدرال

تحریم های وزارت خزانه داری آمریکا علیه انصارالله یمن

دست‌اندازهای توافق تهران و واشنگتن

ایران مایل به یک توافق موقت است

این صدا و سیمای عجیب؛ پخش برنامه‌‏‏های شاد در هنگامه سوگواری ملی!

ارتش یمن: یک ناو هواپیمابر آمریکا را هدف قرار داده‌ایم

اوکراین: آماده‌ کمک به اروپا در پی قطعی برق هستیم

بیانیه نیروهای مسلح یمن: حمله به ناو هواپیمابر آمریکا و هدف حیاتی در عسقلان

تنوع بخشی به پایه‌های مالیاتی راهی برای درآمد پایدار دولت

افزایش هزینه حج 1404؛ 250 تا 290 میلیون تومان

قانون جدید چک همچنان دارای اشکالات جدی است

افزایش مبادلات اقتصادی ایران و قرقیزستان تا یک میلیارد دلار

ایران آماده تقویت تبادلات میان کشور‌های عضو اکو است

فرصت‌های شغلی بیشتری برای جوانان شهرستان گناوه فراهم شود

5 مدافع با بیشترین تعداد بازی در پنج لیگ برتر اروپا در فصل 25-2024؛ 3 نفر بالاتر از الماس بارسلونا

تبادل آتش سلاح‌های سبک بین هند و پاکستان/ چین خواستار خویشتنداری شد

دیدار وزیر دفاع جمهوری زیمباوه با امیر نصیرزاده در تهران

افت نرخ طلا و گاز، نوسان قیمت نفت و رشد امید در بازار فولاد و سنگ‌آهن

افت نرخ طلا و گاز، نوسان قیمت نفت و رشد امید در بازار فولاد و سنگ‌ آهن

با آمریکا درباره برنامه هسته‌ای ایران در تماس هستیم | این گفت‌وگو یک‌طرفه نیست!

اصرار ترامپ بر الحاق کانادا در روز برگزاری انتخابات این کشور

چرا خوش‌بینی بسیار محتاطانه ؟

آتشی که به جان بندر افتاد

گمشده در آتش؛ اسکله یک روز پس از انفجار