ایرانیان جهان

آخرين مطالب

تفاهم ایران و پاکستان بر سر حقابه‌ای که طالبان می‌دزد؛ همکاری دو همسایه برای مهار سیاست‌های آبی یکجانبه افغانستان افغانستان

تفاهم ایران و پاکستان بر سر حقابه‌ای که طالبان می‌دزد؛ همکاری دو همسایه برای مهار سیاست‌های آبی یکجانبه افغانستان
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی اعلام کرده است که با رئیس‌جمهوری طی جلساتی قرار شده است طی تفاهمی با پاکستان، بتوانند با همکاری دو کشور علیه سیاست‌های آبی افغانستان که همهٔ کشور‌های منطقه را تهدید می‌کند، اقدام کنند. بااین‌حال، برخی کارشناسان روابط و حقوق بین‌الملل می‌گویند این تفاهم در شرایط فعلی ایران ایراداتی دارد و می‌تواند منجر به قرارداد‌های یک‌طرفه بینجامد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
هشدار کارشناسان روابط و حقوق بین‌الملل در مورد دست پایین ایران در رابطه‌ای دوسویه است که گاهی تجربه‌هایش برای ایران تکرار شده است. در کنار این هشدار‌ها برخی کارشناسان بر این باورند که همکاری منطقه‌ای و چندجانبه و نه روابط دوجانبه برای آب و محیط‌زیست منطقه و به‌شکل اولی برای ایران راهگشا است، مگر اینکه مانع توسعهٔ رابطه یعنی تعیین‌تکلیف در جامعهٔ بین‌الملل انجام شود.
بررسی اخبار منتشرشده از سوی وزارت داخلۀ افغانستان، درسال گذشتهٔ حاکمان افغانستان 400 برنامۀ آبی و پیرو آن برنامه‌های جمعیتی و توسعۀ کشاورزی را دنبال می‌کنند که در همۀ مناطق مرزی این کشور تحولات قابل‌توجهی ایجاد می‌کند. به‌گفتۀ کارشناسان تنها نقطۀ قابل‌اتکا برای کشور‌های پایین‌دست متأثر از برنامه‌های طالبان، فقر ملزومات اجرایی و فنی است که می‌تواند در کنار سرمایه‌های ژئوپولیتیک هر کشور به‌ویژه ایران، موجب گرفتن امتیازاتی شود.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس: سیاست خارجی کشور در قبال افغانستان تغییر می‌کند در حال حاضر، در میان این کشورها، ایران وخیم‌ترین وضعیت آبی 50 سال اخیر خود در رودخانۀ مرزی هیرمند را تجربه می‌کند. اخبار منتشرشده از حضور فنی یا سیاسی کشور‌هایی مانند ازبکستان و پاکستان، در میان طرح‌ها و برنامه‌های افغانستان، چنین نشان می‌دهد ایران تنها کشوری است که در مذاکره با طالبان، سهم یا نتیجه‌ای کمتری به‌دست آورده است و طالبان همچنان در گروکشی از «آب» دنبال امتیاز است.
طالبان بلندپرواز از زمان استقرار «طالبان» به‌عنوان حاکمان جدید در افغانستان، برنامه‌های بلندپروازانۀ آبی در این کشور بیش‌ازپیش دنبال می‌شود. موضوعی که نه‌فقط ایران، بلکه سایر کشور‌های همسایه را هم با خطر تشدیدِ چالش‌های آبی مواجه می‌کند. گرچه به‌نظر می‌رسد وخامت شرایط محیط‌زیست و معیشت در منطقۀ سیستان ایران، موضوع اجرایی‌شدن برنامه‌های آبی افغانستان را دارای اهمیتی دوچندان کرده است، اما تحرکات کشور‌هایی مانند پاکستان و ازبکستان نیز نشان می‌دهد این کشور‌ها درصدد رسیدن به تفاهمی به‌منظور جلوگیری از فشار آبی ناشی از این طرح‌ها هستند. تحرکاتی که گاه در گفتگو‌های دیپلمات‌ها خودش را نشان می‌دهد و گاه در برنامه‌های مشترک عمرانی: مانند همکاری ازبکستان در تکمیل کانال آبی «قوش‌تپه».
در این میان اما، ایران هنوز به‌دنبال مذاکره با طالبان در مورد دریافت حقابه از «هیرمند» است و آب بر هامون بسته شده است. آب شرب در بسیاری از شهر‌ها و روستا‌های سیستان‌وبلوچستان با تانکر توزیع می‌شود و با شروع باد‌های 120روزۀ بدون انقطاع، سیستان در گردوغبار فرورفته است. سدسازی طالبان بر فراه‌رود نیز دست ایران را بیش‌از‌پیش تنگ کرده است. ایران در این رودخانه هیچ معاهده‌ای با افغانستان ندارد و پیچیدگی‌های فنی در این رودخانه که مناطق بالادست و پایین‌دست آن تاکنون سنجیده نشده است نیز موضوع تدوین یک تفاهم‌نامه را پیچیده‌تر کرده است.
این واقعیت که فقط ایران نیست که تحت‌تأثیر سیاست‌های آبی افغانستان قرار می‌دهد، کشور‌های منطقه را بر آن داشته است تا با همکاری بتوانند از وضعیت خشکی مطلق در آینده جلوگیری کنند. بسیاری از کارشناسان می‌گویند راهی جز اجماع منطقه‌ای علیه سیاست‌های آبی طالبان وجود ندارد. حالا مدت‌هاست از هامون تا آمودریا، تحت‌تأثیر سیاست‌های آبی طالبان یا از بین رفته یا در حال از بین رفتن است.
بیشتر بخوانید: شگرد جدید افغان‌ها برای دور زدن قانون تجارت ایران چرخش در روابط عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به «پیام ما» می‌گوید سیاست خارجی دولت چهاردهم در قبال افغانستان تغییر می‌کند. به‌گفتهٔ «فدا حسین مالکی» در جلسه‌ای که با تعدادی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و پیش از سفر رئیس‌جهموری به نیویورک، با مسعود پزشکیان برگزار شده است، موضوعاتی مانند پیرامون ساماندهی به اتباع خارجی، مسائل افغانستان، نمایندگی ویژه در این کشور و عدم تمکین هیئت حاکمهٔ افغانستان در زمینهٔ حقابهٔ ایران از رودخانهٔ هیرمند مطرح شد: «ما با کشور‌های همسایه مشکل خاصی نداریم، روابط ما با پاکستان، ترکیه، آذربایجان و کشور‌های عربی بر روی اصول درستی است و اگر مسئله‌ای هم باشد، در فضای خیلی دوستانه و براساس منافع ملی کشورها، بحث و تبادل‌نظر می‌شود. واقعیت این است که ایران و پاکستان بر سر مشکلات مشترک در زمینه‌های آب، سدسازی‌های افغانستان در رودخانه‌های مشترک فرامرزی، تنش‌های مرزی، گردوغبار و … که با افغانستان دارند، بهتر است همکاری کنند. مشکلات پاکستان با افغانستان پیچیده‌تر از مشکلات ماست. در آخرین سفری که به اسلام‌آباد داشتم، پاکستانی‌ها مُصر بودند که در مسائلی از قبیل آب، تنش‌های مرزی، مسائل امنیتی، ورود جریان‌ها و گروه‌های هنجارشکن در افغانستان با ما همکاری کنند و ما نیز تمایل به همکاری در این زمینه‌ها را داریم.»
به‌گفتهٔ او قرار است در جلسات مختلف از جمله کمیسیون مشترک دو کشور، بر روی همکاری‌های مشترک بحث و تبادل‌نظر شود.
شبه استعمار «مهدی ذاکریان»، استاد دانشگاه پنسیلوانیا و کارشناس روابط و حقوق بین‌الملل به «پیام ما» می‌گوید این رابطه را درست و اصولی ارزیابی نمی‌کند، اگرچه همواره گسترش روابط با سایر کشور‌ها به‌ویژه همسایگان یک رفتار صحیح در سیاست خارجی است: «ایران الزامات گسترش روابط یا تفاهم جدیدی ندارد. فرض را بر این بگذاریم که ایران بخواهد ذیل یک سازمان یا قرارداد همکاری‌های جدیدی را در زمینهٔ آب یا محیط‌زیست تعریف کند؛ آیا بانک مرکزی پاکستان هم آن را خواهد پذیرفت؟» او موضوع را به مسئلهٔ تحریم‌ها نسبت می‌دهد: «باید پیشتر موانع گسترش همکاری رفع شود. در غیر این‌صورت، روابط ما با پاکستان هم همان شکل و شمایل روابط با چین یا روسیه را پیدا می‌کند: «قرار نیست همیشه شکل روابط ما صورت استعماری بگیرد. این واقعیت است که ایران به‌دلیل چالش‌های زیادی که در زمینهٔ آب و محیط‌زیست دارد (که بسیاری از آن‌ها منشأیی در کشور همسایه دارد)، نیاز به این همکاری دارد. اما نمی‌تواند در شرایط فعلی بسیاری از این همکاری‌ها را تعریف کند؛ چراکه بازی برد-باخت می‌شود. یعنی طرف مقابل می‌برد و ایران می‌بازد. من فکر می‎کنم در حال حاضر تعریف این تفاهم یا همکاری با پاکستان نیز این‌صورت را پیدا می‌کند.»
«ابوالفضل ظهره‌وند»، سفیر اسبق ایران در افغانستان نیز معتقد است پاکستان برای پیشبرد سیاست‌های خودش در قبال افغانستان نیاز به ایران دارد، اما بهتر است ایران علیه افغانستان یک جبههٔ منطقه‌ای تشکیل دهد: «همهٔ کشور‌هایی که تحت‌تأثیر سیاست‌های آبی افغانستان قرار می‌گیرند، باید در یک اجماع علیه این سیاست‌ها رفتار کنند. ایران می‌تواند محور این همکاری مشترک باشد.»
منبع: روزنامه پیام ما

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1216482/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لزوم توسعه و تعمیق همکاری‌های علمی و فناورانه ایران و ژاپن

نباید تحریم‌های ظالمانه مانع ارتقای روابط علمی ایران و ژاپن شود

آمادگی ایران برای پذیرش دانشجوی ژاپنی در رشته‌های علوم انسانی

نشست اضطراری اتحادیه اروپا با محور تنش‌های غرب آسیا

زمین لرزه سیاسی در اتریش در سایه پیروزی انتخاباتی راستگرایان

جلسه اضطراری اتحادیه اروپا درباره تشدید تنش در لبنان

دعوای ترکیه و آلمان بر سر کباب ترکی بالا گرفت!

خط قرمز انریکه روی نام دمبله برای بازی با آرسنال

فهرست داوران بازی‌های چهارشنبه شب لیگ قهرمانان اروپا

فهرست داوران بازی های چهارشنبه شب لیگ قهرمانان اروپا

برگزاری نشست اضطراری اتحادیه اروپا درباره لبنان

اسراییل چه خوابی برای ایران دیده است؟!

محکومیت جنایات اسراییل به وسیله امامان جمعه و مردم اهل سنت کرمانشاه

ماهر اسد کیست؟| همه چیز درباره برادر پرحاشیه بشار اسد

ماهر اسد کیست؟/همه چیز درباره برادر پرحاشیه بشار اسد

چین با مستندی از جنگ جهانی دوم به اسکار 2025 رفت

معین کریمی طلایی شد/ پایان کار ایران با کسب 6 مدال رنگارنگ

ایالت‌های استرالیا از ممنوعیت شبکه‌های اجتماعی برای نوجوانان حمایت می‌کنند

خواص مهم سیب زمینی برای پوست

تیم کامپوند جوانان نقره‌ای شد، تیم کامپوند نوجوانان برنزی

مشخص شدن تیم های حاضر در دور نهایی جام ملت های زیر 20 سال آسیا

تیم های حاضر در دور نهایی مشخص شدند/ایران منتظر قرعه در چین

حمله به لبنان بازار سهام آسیا را لرزاند

(ویدیو) نمایش هوایی با 10 هزار پهپاد؛ رکورد گینس شکست

تفاهمنامه خواهرخواندگی شهرهای اصفهان و «هانگژو» چین امضاء شد

معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور منصوب شد

چه کسانی مخالف مصرف نوشابه کوکاکولا در ایران هستند؟

تحلیل بازار کریپتو در روزهای آینده

روزنامه پاکستانی: آتش تروریسم اسرائیل به رهبری آمریکا تمام منطقه را فراگرفته است

شهید نصرالله آمریکا را در طول 30 سال خوار کرد

شمخانی:رژیم صهیونیستی و آمریکا با اشتباه محاسباتی موجب تغییر در معادلات امنیتی در غرب آسیا خواهند شد

رونمایی از کابوس سیاست خارجی آمریکا

قیمت نفت افزایش یافت

غرب نگران ائتلاف امنیتی-دفاعی ایران و روسیه

سناتور آمریکایی: دولت بایدن از ترس واکنش ایران «فلج» شده‌

حمایت آمریکا از اسرائیل بدون تغییر است

آمریکا حامی بزرگ جنایت های رژیم صهیونیستی است/ ساختار حزب الله لبنان متکی به شخص نیست

تجمع دانشگاهیان ملایر در محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی

ماهیت آمریکا بر اساس دروغ شکل گرفته است

مسعود پزشکیان: خون سید حسن نصرالله و یارانش همچنان خواهد جوشید

تکذیب شایعه ترور برادر رئیس‌جمهور سوریه

رژیم صهیونیستی، لبنان را به حمله زمینی تهدید کرد

سه جایزه توسعه گردشگری سبز برای جزیره کیش

مشاور نخست‌وزیر عراق: پیکر سید حسن نصرالله در کربلا به خاک سپرده می‌شود

بیانیه مقاومت عراق درباره 4 عملیات علیه اهدافی در اراضی اشغالی

ترکیه: لقمان اسماعیل را در شمال عراق از پا درآوردیم

حمله پهپادی و موشکی مقاومت عراق به 4 هدف در فلسطین اشغالی

ناگفته‌های عملیات «اچ 3» از زبان فرمانده عملیات

تا وقتی اوضاع خاورمیانه تا این حد بحرانی است، آمریکا از منطقه خارج نمی‌شود

مقاومت عراق: 4 هدف مهم را در اراضی اشغالی درهم کوبیدیم