ایرانیان جهان

آخرين مطالب

نیازهای انرژی ترکیه و وابستگی به کشورهای خارجی قاره آفریقا

نیازهای انرژی ترکیه و وابستگی به کشورهای خارجی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اصلاحات نیوز به نقل از انرژی پرس؛ کشور ترکیه به عنوان یکی از بزرگترین واردکنندگان انرژی در جهان مطرح می‌شود، زیرا بیش از 99 درصد از گاز مصرفی خود را از طریق واردات تامین می‌کند. از همین روی، این کشور راهبرد کاهش وابستگی به منابع سنتی مانند روسیه را اتخاذ کرده و در این راستا به دنبال برداشت گاز از منابع خود در دریای سیاه یا مشارکت با سایر کشورها در فرآیند تولید گاز است.
یکی از نمونه‌های این امر، امضای قرارداد دفاعی و انرژی اخیر با سومالی در شاخ آفریقاست. هرچند که در رسانه‌ها بیشتر جنبه نظامی ان مطرح می‌شود اما بخش انرژی آن را می‌توان مهمتر از آن نیز دانست.
توافقنامه امنیتی و دفاعی که بین ترکیه و سومالی در فوریه 2024 امضا شد، اگرچه به اندازه کافی در مورد آن صحبت نشده بود، اما تأثیر زیادی گذاشه و بحث‌هایی را در سطح جهانی در مورد نقش ترکیه به ویژه در شاخ آفریقا ایجاد کرد. تأثیر و تعامل این توافق 10ساله احتمالاً برای سال‌های طولانی در منطقه احساس می‌شود. با این حال، این توافق چه معنایی برای سیاست انرژی ترکیه دارد؟
اهداف کشتی تحقیقاتی ترکیه در سومالی
همانطور که اشاره شد، نیازهای انرژی موجود ترکیه و وابستگی به کشورهای خارجی سال‌هاست که به عنوان یک موضوع مهم هم از نظر اقتصادی و هم از نظر سیاسی تلقی می‌شود. در این مرحله، همکاری‌های انرژی با کشورهای مانند سومالی به دنبال کشف میدان گازی ساکاریا در دریای سیاه به عنوان اقدامات استراتژیک بلندمدتی بوده که به امنیت تامین انرژی ترکیه کمک می‌کند. در این زمینه، کار انجام شده توسط کشتی «اوروج رئیس» نقش کلیدی در نشان دادن تمایل ترکیه به دسترسی به منابع انرژی، بلکه همچنین حرکت‌های استراتژیک آن در سیاست‌های منطقه‌ای و جهانی ایفا می‌کند.
افزایش تقاضای جهانی انرژی ترکیه و راهبردهای استقلال انرژی ترکیه در سال‌های اخیر از مهم‌ترین موضوعات در سیاست خارجی این کشور است. فعالیت‌های اکتشاف کشتی تحقیقاتی لرزه نگاری Oruç Reis در سواحل سومالی بخشی از سیاست‌های انرژی ترکیه و همچنین شاخص مهمی از منافع ژئوپلیتیکی و استراتژیک این کشور در شاخ آفریقا است.
به نظر می‌رسد ترکیه با نفوذی که در قاره آفریقا به ویژه در دهه اخیر کسب کرده است، به عنوان یک بازیگر مهم در حال توسعه مشارکت‌های جدید در زمینه‌های انرژی، امنیت، تجارت و دیپلماسی داشته باشد. در این زمینه، فعالیت‌های اکتشافی این کشتی تحقیقاتی در سومالی را می‌توان به عنوان یک ابتکار چند لایه با هدف تقویت امنیت انرژی و نفوذ منطقه‌ای در نظر گرفت. در این راستا اهداف ژئواستراتژیک آن در شاخ آفریقا به مرکزیت سومالی از چند بعد برای ترکیه قابل تحلیل است.
در ابتدا می‌توان گفت حضور ترکیه در شاخ آفریقا با اعزام کشتی تحقیقاتی لرزه نگاریاوروج رئیس به سواحل سومالی در خدمت اهداف ژئواستراتژیک ترکیه با محوریت انرژی و منابع طبیعی است. اساس این وضعیت در پتانسیل منابع مهم انرژی در منطقه است که هنوز کشف نشده یا به اندازه کافی مورد استفاده قرار نگرفته‌اند. تحقیقات لرزه‌ای اوروج رئیس از نظر شناسایی این منابع و آماده‌سازی مقدماتی مهم برای مطالعات احتمالی حفاری در آینده مهم است. در این مرحله، مطالعات آشکارسازی و تحلیل لرزه‌ای که توسط کشتی در سواحل سومالی انجام می‌شود، می‌تواند به عنوان یکی از گام‌های حیاتی در جهت کشف این منابع انرژی در نظر گرفته شود. از این حیث، تحقیقات و اکتشافاتی که ترکیه در طول مدت حضور خود در شاخ آفریقا انجام خواهد داد، نه تنها از نظر برخورداری از پتانسیل کمک به استقلال انرژی ترکیه، بلکه افزایش نفوذ آن در منطقه بسیار مهم است. از این نظر، فعالیت‌های اکتشاف انرژی در آب‌های سرزمینی سومالی را می‌توان گام مهمی دانست که ترکیه را قادر می‌سازد تا حضور نظامی خود در شاخ آفریقا را در کنار تلاش‌هایش برای تضمین امنیت در منطقه تقویت کند.
بیشتر بخوانید: کشف ذخایر نفت و گاز در قلمرو قطبی بریتانیا توسط روسیه
در مجموع، عملیات اکتشاف انرژی اوروج رئیس به مدت تقریبی 7 ماه در آب‌های سرزمینی سومالی، کشوری مهم در شاخ آفریقا، وظایف اکتشاف انرژی را انجام می‌دهد که برای اهداف ژئواستراتژیک ترکیه مهم خواهد بود. این امر، در شاخ آفریقا به عنوان یک ابتکار چندلایه در نظر گرفته می‌شود که کمک‌های قابل توجهی را ارائه می‌دهد. به همین ترتیب، فعالیت‌های اکتشاف انرژی ترکیه در سومالی در عرصه بین‌المللی مورد توجه قرار می‌گیرد و به عنوان حرکت مهمی تلقی می‌شود که جایگاه ترکیه را در رقابت انرژی در منطقه تقویت می‌کند. در این زمینه، مأموریت‌های اوروج رئیس در سومالی به عنوان گامی مهم نه تنها در راستای پیگیری‌های انرژی ترکیه، بلکه همچنین اهداف استراتژیک بلندمدت آن در شرق آفریقا، نقش کلیدی ایفا می‌کنند.
نتیجه برد–برد
ترکیه تلاش‌های خود را برای تبدیل شدن به یک بازیگر اصلی در هیدروکربن‌ها افزایش می‌دهد، در این راستا برای انجام تحقیقات در سواحل سومالی و کار بر روی توافق با لیبی برای شناسایی ذخایر در دریای مدیترانه فعالیت جدی می‌کند. اخیرا نیز کشتی تحقیقاتی «اوروج رئیس» در آبهای سومالی مستقر شده است. این کشتی که توسط شرکت نفت دولتی ترکیه پترولیوم اداره می‌شود، بر اساس توافق ماه مارس سال جاری سه بلوک زیر دریا را بررسی خواهد کرد. این سه بلوک در مجموع 15000 کیلومتر مربع مساحت دارند. دو مورد آن در 50 کیلومتری ساحل واقع شده‌اند و سومین در حدود 100 کیلومتری سواحل سومالی با عمق آب حدود 3000 متر است.
بر اساس قرارداد سومالی، ترکیه توانایی‌های خود را در جستجو و استخراج گاز طبیعی و نفت به اشتراک خواهد گذاشت. این کار به صورت مشارکتی انجام و به بازار جهانی عرضه می‌شود. گسترش نفوذ ترکیه به آفریقا همچنین به آنکارا کمک می‌کند تا به هدف خود برای تبدیل شدن به یک قطب انرژی دست یابد. گاز طبیعی و نفتی که استخراج خواهد شد به این معنی است که ترکیه هم نیازهای هیدروکربنی آینده خود را تضمین می‌کند و هم به عنوان یک قطب انرژی می‌تواند گاز طبیعی را مایع کرده و به بازارهای اروپایی فروشد.
توافقنامه امضا شده بین آنکارا و موگادیشو، علاوه بر اکتشاف نفت در سومالی، ارزیابی، توسعه و تولید آن در مناطق خشکی و دریایی سومالی شامل حمل و نقل، توزیع، پالایش، فروش و خدمات نیز می‌‍شود. دولت آمریکا تخمین می‌زند که سومالی ذخایر کمتر از 30 میلیارد بشکه نفت و گاز دارد و توسعه این منابع به زمان و سرمایه گذاری‌های قابل توجهی نیاز دارد. براساس برآوردها، ترکیه برای اجرای پروژه‌های حفاری و اکتشاف نفت و گاز در سومالی، باید سرمایه‌گذاری قابل توجهی انجام دهد.
همچنین، این توافق می‌تواند به عنوان یک کاتالیزور برای رشد اقتصادی عمل کند و با ایجاد منابع جدید درآمد و پتانسیل اشتغال، به اقتصاد سومالی رونق بسیار لازم بدهد. این امر سومالی را در موقعیتی قرار می‌دهد که از منابع دریایی خود استفاده کند، پتانسیل اقتصادی خود را افزایش و ثبات و رشد اقتصادی بلندمدت را ارتقا دهد.
البته علاوه بر ترکیه، این منابع سایر کشورهای بزرگ را نیز وسوسه کرده است. از همین روی، اکتشاف نفت و گاز در سومالی دوباره به کانون توجه شرکت‌های نفتی بین المللی تبدیل شده است، زیرا آن‌ها به دنبال منابع جایگزین پس از جنگ روسیه در اوکراین هستند. باید توجچه داشت که جنگ روسیه و اکراین، بحث‌هایی را در مورد امنیت انرژی آفریقا به راه انداخته است و اکتشافات عمده نفت و گاز در موزامبیک، تانزانیا و اوگاندا اشتهای سرمایه گذاران را برای هیدروکربن‌ها در شرق آفریقا افزایش داده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1262962/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سخنگوی سیاست خارجی اتحادیه اروپا: دیپلماسی بهترین راه برای یافتن راه‌حل‌ها درباره مسائل مهم با ایران است.

افزایش فشار برای هیچ طرفی نتیجه‌بخش نیست، به دنبال منافع مشترک باشیم

ولایتی، مشاور رهبرانقلاب: صحنه بین‌المللی درآستانه تحولی مهم است/ غرب بزرگترین کشور اروپا را فدای اغراض سیاسی خود کرد/ حتی دوستان قسم خورده اسرائیل نیز از رای دیوان کیفری لاهه استقبال کردند/ ایران همچنان با قوت به حمایت از جبهه مقاومت ادامه می‌دهد

صحنه بین‌المللی در آستانه تحولی مهم است/غرب بزرگترین کشور اروپا را فدای اغراض سیاسی خود کرد/ حتی دوستان قسم خورده اسرائیل از رای دیوان کیفری لاهه استقبال کردند

دیپلماسی هسته‌ای با ایران به‌زودی احیا می‌شود؟

واکنش سخنگوی اتحادیه اروپا به از سر گیری مذاکرات هسته ای با ایران

حال غول والیبال اروپا با قهرمان المپیک خوب شد

ویترین تسنیم شماره 794/«چین دوست تزلزل‌ناپذیر ایران است»

مدیرعامل انویدیا قصد دارد نوآوری را با استانداردهای نظارتی تحت ترامپ هماهنگ کند

کیفیت خدمات صحی در افغانستان باید استاندارد باشد

قیمت افغانی افغانستان امروز یکشنبه 4 آذر 1403

قالیباف از راه‌اندازی سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته خبر داد

کار ایران و ترامپ به کجا می‌رسد؟ | آینده با ترامپ

نرخ ارز امروز 4 آذر 1403 +جزئیات

احمد خاتمی: به قطعنامه شورای حکام پاسخ قاطع بدهید | گرانی‌ها به نظام ضربه می‌زنند

فرمانده نیروی دریایی ارتش: هسته‌های اصلی‌ یگان‌های دریایی آمریکا در حال ترک منطقه هستند

آمریکا تهدید کرد؛ نتانیاهو را بازداشت کنید، شدیداً تحریم می‌شوید

مدیر ارشد تیک‌تاک به سمت ایلان ماسک دست دوستی دراز کرد!

سقوط هواپیمای آموزشی در «کلرادو» آمریکا 2 کشته برجا گذاشت

آمریکا از تایوان برای ایجاد بحران در آسیا استفاده می‌کند

نسخه‌ی جدید لاریجانی!

مذاکره مستقیم ایران و آمریکا «حرام» نیست

هسته‌های اصلی یگان‌های دریایی آمریکا در حال ترک منطقه هستند

آمریکا و سه کشور اروپایی، آژانس انرژی اتمی را بی‌اعتبار می‌کنند

هزینه سفر هوایی در معرض جهــش

سرمقاله ایران/ سفر رئیس‌جمهور به سیستان و بلوچستان همراه با تأملات رویکردی

تهدید به قتل رئیس جمهور فیلیپین از سوی دختر دوترته

موج جدید درگیری‌های خونین در پاراچِنار پاکستان 37 کشته برجای گذاشت

رسانه‌های عبری: جسد خاخام اسرائیلی پیدا شده است

نکات مهمی که درباره لیزیک باید بدانید

بیت‌کوین فراتر از 100 هزار دلار می‌رود؟

قیمت دینار عراق امروز یکشنبه 4 آذر 1403

فراموشی وعده‌های انتخابات

استاندار مازندران: دولت تعامل خوبی را بین صاحبان اقتصادی مازندران و بانک ها ایجاد کرده است

باید با وفاق و همدلی، مسیر توسعه را هموار کنیم

راه نجات اقتصاد از نظر میرسلیم | آمریکا با این کار مشکلات اقتصادی خود را به دیگر کشورها منتقل کرد

بلایی که قطع برق سر نانوایی‌های کرمانشاه می‌آورد

تفویض اختیارات به سطوح استانی خواسته استاندار سیستان و بلوچستان از رئیس جمهور

زنجان مزیت‌های بیشماری در حوزه‌های اقتصادی و اجتماعی دارد

اجلاس2027 شهرهای تاریخی جهان کنش‌یار توسعه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی اصفهان خواهد بود

اجلاس 2027 شهرهای تاریخی جهان کنش‌یار توسعه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی اصفهان خواهد بود

ایجاد کنسرسیوم صادراتی ایران و عراق/ بازار صادراتی ایران نجات می یابد؟

نگاهی نو به اصالت و فرهنگ ژاپن از دریچه تجربه وحید یامین‌پور

امیدواری اتحادیه اروپا به دیپلماسی هسته‌ای با ایران

ادعای سخنگوی سیاست خارجی اتحادیه اروپا: خط سیر هسته‌ای ایران بسیار نگران‌کننده است

بلایی که «ایران‌هراسی» سر گردشگری ایران آورد؛ حتی چینی‌ها هم از سفر به ایران می‌ترسند!

فوری؛ راه‌اندازی سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته در ایران آغاز شد

رمزگشایی مهم قالیباف از واکنش ایران به قطعنامه شورای حکام؛ مجموعه‌ای از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته راه‌اندازی می‌شود

بازگشت دوباره آمریکا به صحنه جرم

بدهی ملی آمریکا از رکورد 36 تریلیون دلار فراتر رفته است