ایرانیان جهان

آخرين مطالب

قول توقف غنی‌سازی 60 درصدی خواندنی ها

قول توقف غنی‌سازی 60 درصدی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
محسن صالحی خواه| نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز گذشته در وین آغاز به کار کرد. پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی تروئیکای اروپایی درباره ایران به دبیرخانه آژانس ارائه شده است. رافائل گروسی، مدیرکل آژانس در نشست خبری خود با خبرنگاران مدعی شد که ایران درخواست آژانس برای توقف افزایش ذخایر اورانیوم با غلظت 60 درصد را پذیرفت.
به‌طور طبیعی این اقدام ایران در صورتی که شورای حکام قطعنامه ضدایرانی خود را تصویب نکند، اجرایی خواهد شد. مسئله صدور مجدد قطعنامه‌های شورای حکام علیه ایران از آن جهت بیش از پیش حائز اهمیت است که شنبه هفته گذشته، سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان در گفت‌وگوی ویژه خبری، از فرصت محدود ایران برای مذاکره و دستیابی به یک توافق جدید و از احتمال استفاده طرف اروپایی از اسنپ‌بک و بازگرداندن تحریم‌های شورای امنیت صحبت کرد.
این قطعنامه‌ها اگرچه تاثیری بر برنامه‌ هسته‌ای ایران ندارند اما به عنوان مستندات برای اقدامات بعدی علیه کشورمان مورد استفاده قرار خواهند گرفت؛ مانند ارجاع پرونده هسته‌ای ایران از آژانس به شورای امنیت سازمان ملل متحد در دهه هشتاد. ایران اعلام کرده است که در صورت تصویب این قطعنامه، واکنش فوری نشان خواهد داد. اخبار غیررسمی حاکی از آن است که ایران در واکنش به تصویب احتمالی این قطعنامه نسل جدید سانتریفیوژهای خود را گازدهی خواهد کرد و غنی‌سازی 60 درصد را ادامه خواهد داد. 
درخواست برای گزارش جامع
براساس پیش‌نویسی که نسخه‌ای از آن در اختیار خبرنگار تابناک قرار گرفته است تا بهار 1404 (مارس 2025) به ایران مهلت همکاری با آژانس در مورد موارد خواسته‌شده داده شده است. در بند c این پیش‌نویس بر اهمیت پایبندی ایران به تعهدات پادمانی خود و نیاز به همکاری کامل و به‌موقع با آژانس به منظور شفاف‌سازی و حل و فصل موضوعات پادمانی باقی‌مانده که در گزارش GOV/2024/62 مدیرکل و در چندین گزارش قبلی اشاره شده، تأکید کرده است.
در این پیش‌نویس آمده است با اشاره به نگرانی عمیق مدیرکل مبنی بر اینکه مواد هسته‌ای اعلام‌نشده در چندین مکان اعلام نشده در ایران وجود داشته است و مکان(های) فعلی آن برای آژانس شناخته‌شده نیست و ارزیابی وی مبنی بر اینکه مواد هسته‌ای مورد استفاده در ایران طبق مقررات توافقنامه پادمان NPT ایران اعلام نشده است.
در بند (h) پیش‌نویس آمده است: با یادآوری آخرین قطعنامه شورای حکام در تاریخ 5 ژوئن 2024 مندرج در GOV/2024/39 که در آن قصور مستمر ایران در ارائه همکاری لازم، کامل و بدون ابهام با آژانس برای حل و فصل همه مسائل پادمان باقی مانده، ممکن است ایجاد یک ارزیابی جامع و به‌روز شده در مورد احتمال حضور یا استفاده از مواد هسته‌ای اعلام‌نشده در ارتباط با گذشته و حال مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای ایران، توسط مدیرکل ضروری است.
همچنین آمده است: با تأسف عمیق از اینکه علی‌رغم قطعنامه‌های فوق توسط شورای حکام و فرصت‌های فراوان ارائه‌شده توسط مدیرکل در طول پنج سال، ایران نه توضیحات فنی معتبری در مورد حضور ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در چندین مکان اعلام‌نشده ارائه کرده است و نه به آژانس اطلاع‌رسانی کرده است؛ و در عوض (ایران) اعلام کرده که تمام مواد و فعالیت‌های هسته‌ای مورد نیاز براساس موافقتنامه پادمان خود را اعلام کرده است که با یافته‌های آژانس مغایرت دارد؛ و در ادامه آمده است: علی‌رغم اظهارات ایران، آژانس ارزیابی خود را از فعالیت‌های مرتبط هسته‌ای اعلام‌نشده که در چهار مکان اعلام‌نشده در ایران رخ داده است، و همچنین در مورد منشأ ذرات اورانیوم با منشأ انسانی تغییری نداده است.
در این پیش‌نویس آمده است با تاکید بر این نتیجه‌گیری مدیرکل که تا زمانی که ایران از لحاظ فنی توضیحات معتبری برای حضور ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در مکان‌های اعلام‌نشده ارائه نکند و آژانس را از مکان(های) فعلی مواد هسته‌ای و/یا تجهیزات آلوده مطلع نکند، آژانس نمی‌تواند صحت و کامل بودن اعلامیه‌های ایران تحت توافقنامه پادمان NPT را تایید کند.
همچنین در این پیش‌نویس به توافق مارس 2023 و توافقات سفر اخیر «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس به ایران اشاره شده و آمده است: حمایت از تلاش‌های جاری مدیرکل، از جمله از طریق نشست‌های سطح بالا بین آژانس و ایران در تهران در 14 نوامبر 2024، برای به دست آوردن پیشرفت از سوی ایران در حل و فصل مسائل پادمانی باقی مانده و بهبود همکاری با آژانس، از جمله از طریق اجرای کامل توافق مشترک در بیانیه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران در 4 مارس 2023، با یادآوری اینکه هر دو طرف دریافته‌اند که چنین تعاملاتی می‌تواند راه را برای توافقات گسترده‌تر بین طرفین هموار کند.
در بخش مربوط به بند‌های اجرایی، پیش‌نویس قطعنامه نوشته شده است: نگرانی عمیق خود را از اینکه ایران هنوز همکاری لازم، کامل و بدون ابهام را با آژانس ارائه نکرده است و اقدامات ضروری و فوری همانطور که در قطعنامه ژوئن 2024 توسط شورای حکام گرفته شده است را انجام نداده است و نتیجه آن این است که موضوعات پادمان با وجود تعاملات (interactions) متعدد با آژانس از سال 2019، همچنان باقی مانده است، مورد تأکید قرار می‌دهد.
گزارش مدیرکل
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در جریان صحبت‌های خود در نشست شورای حکام که متن آن در سایت این نهاد منتشر شد، اظهار داشت: «من به‌تازگی از تهران برگشته‌ام و هفته پیش با رئیس‌جمهور، وزیر امور خارجه و رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران و دیگر مقامات ارشد ایرانی ملاقات کردم. علاوه بر جلسات، از سایت‌های هسته‌ای فردو و نطنز و همچنین از کارخانه‌های غنی‌سازی که تحت نظارت آژانس و بازرسی‌های منظم قرار دارند، و دیگر تأسیسات مرتبط با غنی‌سازی بازدید کردم. در رابطه با موضوع برنامه هسته‌ای ایران، آخرین گزارش من در مورد راستی‌آزمایی و نظارت در جمهوری اسلامی ایران در پرتو قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد (2015) را در اختیار دارید. پس از آخرین گزارش من (در ماه اوت گذشته)، ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران با غلظت 20 و 60 درصد همچنان در حال افزایش است.»
وی افزود: «با این حال، طی جلسات سطح بالا بین آژانس و ایران در تهران در 14 نوامبر 2024، امکان توقف افزایش بیشتر ذخایر اورانیوم غنی‌شده با غلظت 60 درصد توسط ایران، از جمله انجام اقدامات راستی‌آزمایی فنی لازم برای آژانس مورد بحث قرار گرفت. آژانس در 16 نوامبر 2024، اقدامات مقدماتی ایران با هدف توقف افزایش ذخایر اورانیوم غنی‌شده تا 60 درصد را در کارخانه غنی‌سازی سوخت فردو و در کارخانه غنی‌سازی سوخت راستی‌آزمایی کرد. انتظار می‌رود تبادلات بین آژانس و ایران در این زمینه ادامه یابد.»

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1273737/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش تند روسیه به اقدام جنجالی ژاپن

بزرگ‌ترین کشور اروپا فدای غرب شد

ادعای خبرگزاری ژاپنی: روز جمعه در ژنو مذاکرات هسته‌ای ایران با اروپا از سر گرفته می‌شود

اروپا در آستانه بحران انرژی

کدام کشور میزبان مذاکرات ایران و اروپا خواهد بود؟

پس از 2 سال وقفه در مذاکرات هسته‌ای؛ ژنو، میزبان هیات‌‌های مذاکره کننده ایران و اروپا

کیودو: ژنو جمعه میزبان مذاکرات هسته‌ای ایران و اروپا خواهد بود

بورل: اروپایی‌ها ملزم به اجرای حکم بازداشت نتانیاهو هستند

ایران در حال آماده‌شدن برای مذاکرات هسته‌ای با اروپاست

چراغ سبز اروپا برای مذاکره هسته‌ای با ایران؟

آلمان: اروپا با تهدیدی بلندمدت روبرو است

تفاهم‌نامه‌های 13 میلیارد یورویی شهرداری با چین بررسی می‌شود

آغاز کارزار تطبیق واکسن پولیو در افغانستان

«بیگدلی» رئیس نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در کابل شد

پایان کار کاظمی قمی در افغانستان

«بیگدلی» به عنوان رئیس نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در کابل انتخاب شد

نقاشی یک ترامپ جدید در آتلیه اصلاحات

پشت پرده نمایش فریبکارانه آمریکا و اسرائیل در آتش‌بس لبنان

فوری/ آغاز مذاکرات هسته‌ای ایران و اروپا از روز جمعه در ژنو

فرزندان ظریف در آمریکا تجارت می‌کنند | تابعیت مثل رنگ‌ پوست به بندهِ خدا ظریف چسبیده است

نسل جدید یهودیان آمریکا با حماس همدردی می‌کنند

پیش‌بینی بانک جی‌پی مورگان از قیمت نفت

جهان در آستانه جنگ هسته‌ای/ پنتاگون: راهبرد هسته‌ای آمریکا تغییر می‌کند

سرمقاله جمهوری اسلامی/ رویاروئی دولت‌ها با شیطان بزرگ

ایران برای عبور از سناریوهای غرب چه استراتژی دارد؟

سرمقاله جوان/ بسیج، زنده و پایان ناپذیر

انفجارهای شدید در قلب تل‌آویو

آمستردام در تسخیر پرچم‌های فلسطین

پنتاگون: آمریکا راهبرد بازدارندگی هسته‌ای خود را اصلاح می‌کند!

رونمایی از مغز اقتصادی ترامپ

انفجار خودروی بمب‌گذاری‌شده در فلسطین اشغالی

تلاش زن اوکراینی برای جلوگیری از اعزام بستگانش به جنگ

چرا واردات خودروهای کارکرده اجرایی نمی‌شود؟

حسینی‌کیا: انتظار مردم این است که مجلس برای ارز، برق، خودرو و ... جلسه بگذارد

تعدیل روشنایی تابلو‌های تبلیغاتی در طول شب

گروه زیارتی مریوان به عتبات عالیات عراق اعزام شدند

قزاقستان حمل و نقل خود را متحول می کند /احداث بیش از 5000 کیلومتر خط ریلی جدید

باید تعریف واحدی از امنیت سرمایه‌گذاری ارائه شود

نظام اقتصادی با وجود فسادهای کلان چطور شفاف شود؟

لاهوتی: نباید برق در این شرایط اقتصادی گران می‌شد

بررسی گرانی ها در اولویت مجلس است

سفر همتی به عربستان؛ علت چیست؟

پیشبرد دیپلماسی اقتصادی تهران در ریاض؛ همتی به عربستان می‌رود

تکلیف پروژه‌های زاینده‌رود با حضور گروهی کارشناسی از دولت مشخص شود

مقایسه نرخ مالیات بر درآمد در کشورهای اروپایی (نقشه)

به‌کارگیری سیاست‌های ترجیحی؛ راهکار تجویز شده در علم اقتصاد

بازخوانی ابهامات خصوصی سازی در ایران/ موانع رفع می‌شود؟

اگر خودروسازی برای خودروسازان صرفه اقتصادی ندارد شرکت را تعطیل و بیش از این جان و روان مردم را به بازی نگیرند

سفر وزیر اقتصاد ایران به عربستان + علت چیست؟

بازگشت سرمایه‌داران به بورس