ایرانیان جهان

آخرين مطالب

خوانش انحرافی از سقوط نظام سوریه خواندنی ها

خوانش انحرافی از سقوط نظام سوریه
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - روزنامه جوان /متن پیش رو در جوان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
اصلاح‌طلبان علت سقوط نظام سیاسی سوریه را با دو عبارت «دیکتاتور» و «مردم» معنا می‌کنند و تقریباً هیچ دلیل دیگری بر‌ای آن ارائه نمی‌کنند و هیچ متغیر دیگری را برای آن برنمی‌شمارند. البته در سقوط دولت افغانستان که به دست گروهی همفکر با تحریرالشام اتفاق افتاد، اصلاً نقدی به دولت مستقر نداشتند و حرفی از حضور 20 ساله امریکا نزدند و از مردم افغانستان نیز ذکری نکردند، فقط طالبان را گروهی تروریستی اعلام کردند و به جمهوری اسلامی متلک می‌انداختند و در داستان سوریه نیز خوانشی ارائه می‌دهند که این‌همانی با جمهوری اسلامی باشد. 
آیا سقوط نظام سوریه به خاطر نبود دموکراسی بود و اگر این بود مردم مقابل تیربار‌های سوار بر تویوتا‌ها می‌ایستادند و کشته می‌شدند؟ یا اصلاً آن تیربار‌ها وجود نداشت؟ سؤال اساسی این است که در کدام کشور عربی دموکراسی است و مردم حاکم‌اند؟ چرا حرکتی که علیه اسد شد علیه امثال اردن، مراکش، مصر و عربستان نمی‌شود؟ اگر اسد متعلق به اقلیت مذهبی بود، چرا در بحرین چنین نمی‌شود؟ ممکن است در قبال این سؤالات گفته شود که آن کشور‌ها اقتصاد بهتری دارند لذا رفاه نسبی نبود دموکراسی را امکان‌پذیر می‌کند. اگر پاسخ این است پس علت سقوط نظام سیاسی سوریه دو عامل بیشتر نیست؛ اول مشکلات حاد اقتصادی و دوم توطئه خارجی. اگر این دو علیه هر کدام از کشور‌های عربی اتفاق بیفتد، همین خواهد شد. اما اصلاح‌طلبان مسئله‌شان سوریه نیست؛ آنان روشنفکرانی هستند که حتی در قدرت هم باشند، اپوزیسیون هستند و این داستان ادامه دارد. تفاوت‌شان در نگاه به افغانستان و سوریه دقیقاً حرکت معکوس نسبت به آن چیزی است که گمان می‌کنند نظر نظام است. در افغانستان احساس می‌کردند نظام از دولت مستقر راضی نیست، پس با طالبان است و اینجا احساس می‌کردند نظام با دولت سوریه است. اگر احساس می‌کردند نظام با تحریرالشام است حتماً به تحریرالشام حمله می‌کردند. راهبرد فقط خلاف جهت نظام شنا کردن است و هیچ انگیزه و راهبرد دیگری ندارند. 
اما دلایل جامع حتمی سقوط نظام سیاسی سوریه چیست؟ دلایل آن در دو دسته قابل تقسیم‌بندی است: 1- دلایل ریشه‌ای و تاریخی، 2ـ دلایل آنی و زمانی. 
 دسته اول به این معناست که نیروی انسانی نظام‌های تک‌حزبی عمدتاً لاغر می‌شود و نیرو‌های تحت انقیاد هم به مررو به حاشیه رانده می‌شوند. حال اگر دشمن خارجی بتواند نیرو‌های موصوف را‌تر و خشک و برایشان هزینه کند، موفق می‌شوند. البته نزاع امنیتی- نظامی 60 ساله سوریه با صهیونیست‌ها و اشغال بخشی از این کشور که در 13 سال اخیر تشدید شد و با اشغال بخش دیگری از کشور در هفت سال گذشته در شمال غرب و شرق سوریه، حالت فوق‌العاده را در سوریه استمرار داد و بلکه تحمیل کرد. همین وضعیت امکان اصلاحات داخلی را به خاطر احتمال بروز بی‌ثباتی، از نظام حاکم سلب کرد. 
دشمنان قسم‌خورده و آماده به کار نیز از عوامل مهم احتیاط در شروع اصلاحات در سوریه بود. 
اما در خصوص عوامل آنی و زمانی می‌توان 1- تحریم و قانون سزار را عامل مهم دانست. سوریه مانند ایران زیرساخت‌های درون‌زا برای دوران تحریم نداشت، منابع و مزیت‌های ارزآوری مانند پتروشیمی‌ها یا نفت را نیز نداشت، بنابراین در 13 سال اخیر منابع تحلیل رفت و زیرساخت‌ها و حقوق نه تنها ترمیم نشد که بدتر شد و ارتش را نیز شامل شد. 
2- ایدئولوژی برای مبارزه حیاتی و حتمی است. آنچه تحریرالشام از آن بهره برد و ارتش سوریه فاقد آن بود. ارتش سکولار- کلاسیک سوریه فاقد این ایدئولوژی بود و از سوی دیگر ضعف تجهیزات روزآمد و رفاه نسبی نیز داشت و سرجمع این‌ها مقاومت را بی‌معنا کرد. 
3- انحلال نیروی مردمی 120 هزار نفری بومی سوریه که به دست حاج قاسم تشکیل شد و آموزش دید و سازماندهی شد نیز عامل مهمی بود. این نیروی ایدئولوژیک به بهانه کمبود منابع مالی بعد از داعش به 20 هزار نفر تقلیل یافت و سپس منحل شد و در روز حادثه نبود.
4- هم مرزی ادلب به عنوان پایگاه تروریست‌ها با ترکیه، مزیت نسبی آنان بود. اگر استقرار آنان در استان‌های مرکزی سوریه بود، امکان گسیل سلاح، نیرو، پول و تویوتا به این راحتی ممکن نبود. 
5- تخلیه انبار‌های سلاح در کمک به حزب‌الله یا بمباران مستمر به دست صهیونیست‌ها از عوامل دیگری بود که دولت با کمبود تجهیزات برد کوتاه مواجه بود. 
6- فاصله جغرافیایی با ایران و اشراف صهیونیست‌ها و امریکا بر مسیر‌های ترانزیتی زمینی و هوایی از دیگر دلایلی بود که اقدامات اورژانسی ایران را غیر ممکن می‌کرد. 
7- جنگ روانی و روایت اول تروریست‌ها و الجزیره با اخباری مبنی بر فرار اسد، کودتای ارتش، خیانت روسیه، عدم دریافت حقوق ارتشیان، استقبال مردم از تروریست‌ها و... خود بخشی از عوامل تسریع‌کننده حرکت تروریست‌ها بود. 
بدون تردید توطئه ترکیه و صهیونیست‌ها و امریکا کمتر از انگیزه ایدئولوژیک نیرو‌های میدانی تحریرالشام نبود. بنابراین سرجمع آنچه را که اتفاق افتاد، باید در تک‌حزبی بودن نظام سیاسی، اقتصاد ضعیف و کمبود شدید منابع و دشمنان با انگیزه خارجی دانست. 
ایران همیشه سه انگیزه برای حفظ سوریه داشت. اول تعهد اخلاقی به اسد پدر و پسر بود که در جنگ تحمیلی در کنار ما بودند و قاعده جنگ عرب- عجم را پاره کردند و اسد پسر در این 20 سال حاضر نشد ایران و حزب‌الله را به پول عرب‌ها بفروشد و همیشه پیشنهادات را رد کرد. 
دوم، نقش سوریه در محوریت و عقبه جنبش‌های مبارز علیه صهیونیست‌ها بود که از جهت مکانی فراخ‌تر از غزه و لبنان بود و پناهگاه جنبش‌های اسلامی و بخشی از پازل مقاومت بود. 
سوم، خط ارتباطی ایران- حزب‌الله بود که از سوریه انجام می‌شد، زیرا لبنان راه زمینی دیگری جز سوریه به ایران و جهان ندارد. البته تردید نباید کرد که ایران با تجربه یمن و غزه ثابت کرده است که راه‌های ارتباطی را خواهد یافت و حزب‌الله همچنان اسطورگی خواهد کرد. 
دوران ماه عسل فعلی در سوریه به دلیل تنوع گروه‌ها، سلفی‌گری، مشکلات اقتصادی و کمبود امنیت و تنوع بازیگران تمام خواهد شد. جریان حاکم در سوریه بالاخره باید بخش‌های جدید اشغال شده سوریه به دست صهیونیست‌ها را در پرونده خود ببیند و برای آن فکری بکند و مردم سوریه را از این تحقیر برهاند. اگر وارد این کارزار شود، تنها نیرویی که جرئت دارد به آن کمک کند، ایران است ولاغیر، زیرا راهبرد قطعی و اعلام شده جمهوری اسلامی این است: هرکس با صهیونیست‌ها بجنگد مورد حمایت ما خواهد بود.

عبدالله گنجی

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1299960/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

در دیدار ظریف با سفیر ژاپن

زمینه‌های همکاری تهران و توکیو در دیدار سفیر ژاپن با ظریف بررسی شد

لوکا مودریچ، پرافتخارترین بازیکن تاریخ رئال مادرید با 28 جام مختلف

قهرمانی آسان رئال مادرید با برتری مقابل رقیب مکزیکی

اختصاصی طرفداری؛ وینیسیوس این 24 ساعت شگفت‌انگیز را فراموش نمی‌کند! / عکس

باند قاچاق که با فریب دختران از آنها به عنوان پیک موادمخدر استفاده می‌کرد متلاشی شد

نویسنده همدانی نامزد دریافت جایزه بین‌المللی شهید سلیمانی شد

ظریف: تقویت مناسبات ایران و ژاپن در راستای منافع دو کشور و صلح و ثبات منطقه است

ظریف: تقویت مناسبات ایران و ژاپن در راستای صلح و ثبات منطقه است

برترین مهار‌‌‌‌‌‌‌‌‌های هفته 6 لیگ قهرمانان اروپا

خلاصه بازی رئال مادرید 3-0 پاچوکا (فینال جام بین قاره‌ای 2024)

باند قاچاق که با فریب دختران به بهانه ازدواج از آنها به عنوان پیک بین‌المللی موادمخدر استفاده می‌کرد، متلاشی شد.

آثار افغانستانی ها در سینما حقیقت + فیلم

تماس تلفنی استارمر با ترامپ / دفتر نخست وزیر انگلیس بیانیه داد

پاداش 10 میلیون دلاری آمریکا برای اطلاعات درباره الجولانی

آمادگی برای دفاع از حرم تکلیف شرعی همگان است + فیلم

بررسی ابتکارات دوجانبه توکیو در دیدار سفیر ژاپن با ظریف

آنچلوتی پرافتخارترین سرمربی تاریخ رئال مادرید شد!

تاکید بر تنظیم توافقات عملیاتی بر اساس برنامه 25ساله

آغاز پروازهای مستقیم کابل-دوحه با حضور مقامات افغان و قطری

جایزه 10 میلیون دلاری آمریکا برای الجولانی همچنان پابرجاست

نقش آفرینی «ایلان ماسک» در سیاست داخلی انگلیس

پاداش 10میلیون دلاری برای دستگیری جولانی!

جلالی: آمریکا مدعی دموکراسی، اما مدافع دیکتاتوری در نظام بین‌الملل است

گفت وگوی تلفنی استارمر با ترامپ درباره روابط دوجانبه و تحولات بین‌المللی

آمریکا: جایزه 10 میلیون دلاری برای الجولانی همچنان پابرجاست

بنزین گمشده

بدیل‌های ممکن نئولیبرالیسم

قتلگاه کورسک

از شام تا زنگزور؛ میدان زور‌آزمایی تهران، مسکو وآنکارا

وفـادار یا طلبکار؛ تندروها از نظام چه می‌‏خواهند؟

مجمع کاردینال‌ها

رسانه عبری: آیا ترکیه و سوریه می‌توانند آزادی عملیات اسرائیل را محدود کنند؟

فرماندار کالیفرنیای آمریکا وضعیت اضطراری اعلام کرد

پهپاد یمنی در راه سرزمین‌های اشغالی

آتش سوزی گسترده در استادیوم شهر حلب سوریه

قیمت لیر ترکیه و درهم امارات بر مدار صعود؛ دینار عراق گران شد/ رونمایی از بهشت مالیات دهندگان

سندی که نقش آمریکا در ماجرای سوریه را افشا می‌کند + فیلم

آیت الله سیستانی از دیدار با این شخص خودداری کرد | اینجا سوریه و لبنان نیست!

عراق نظامیان سوری را به کشورشان بازمی‌گرداند

درجه اتلاف نیروی انسانی

دفاع از تعادل نرخ سود

البرز| آزادراه شهید سلیمانی نقش مهمی در رونق اقتصادی دارد

تغییر در فرآیند نظارت بر استاندارد کالاها در ارس در راستای تسهیل امورات گمرکی

رکوردزنی نرخ تورم در انگلیس طی هشت ماه گذشته

معرفی گوشی زیبا و اقتصادی مقاوم با IP68 + عکس

عصبانیت کاربران عرب از حضور نظامیان اسرائیلی در سوریه

افتتاح مقر جدید «ناتو» در آلمان + جزییات

واکنش دولت به تهدید اروپا برای فعال کردن ماشه: با دیپلماسی در تلاشیم

«پنج‌گانه» در لوسیل تکمیل شد؛ قهرمانی آسان رئال مادرید با برتری مقابل رقیب مکزیکی