ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سیدمحمد خاتمی مجبور شد دفترش را تخلیه کند/ روسای جمهور آمریکا حقوق مادام العمر می گیرند، روسای جمهور ایران چطور؟ ایالات متحده آمریکا

سیدمحمد خاتمی مجبور شد دفترش را تخلیه کند/ روسای جمهور آمریکا حقوق مادام العمر می گیرند، روسای جمهور ایران چطور؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، سایت خبری تابناک به این بحث پرداخته است که روسای جمهور سابق چه نقشی در امور سیاسی کشور دارند و چه جایگاهی در قوانین دارند.
در ادامه این گزارش می‌خوانید:
روسای جمهور سابق و اسبق دقیقا چه وظیفه و نفشی در سازمان اداری و سیاسی کشور دارند؟ آیا فعال سیاسی خواهند بود؟ واقعیت این است که جایگاه رئیس جمهور سابق اساساً تا قبل از دوره چندان معنای خاصی نداشت و اولین باری که به این مبحث پرداخته شد در واپسین روزهای عمر دولت دوم وی بود البته پس از آن نیز مسیر نسبتاً پر افت و خیزی را طی کرده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
چند ماه مانده به پایان دوره دوم اکبر هاشمی رفسنجانی ، خود او از توافق با رهبرانقلاب برای به دست گرفتن مسئولیت مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد و کاخ مرمر را به عنوان دفتر کار خود برگزید، این منصبی بود که هاشمی تا پایان عمر حفظ کرد.
سید محمد خاتمی بعد از پایان دوره اش با مشکل دفتر مواجه بود و با اختلافاتی که بین نهاد ریاست جمهوری و نزدیکان وی صورت گرفت، خاتمی مجبور شد دفترش را تخلیه کند و در ساختمانی که سیدحسن خمینی در اختیار او قرار داده بود، سکنی گزیند.
اما محمود احمدی نژاد بعد از پایان دوره ریاست جمهوری خود تا مدتی در یکی از ساختمان های ریاست جمهوری در خیابان جردن تهران سکونت داشت که او هم مجبور به تخلیه آن شد ولی در منزل مسکونی خود در نارمک، سازوکارهایی برای دیدار با حامیان و مراجعان خود تهیه کرد.
حسن روحانی هم بعد از پایان دوره خود، در ساختمانی که گفته می شود دفتر اوست، مشغول امور سیاسی و اداری خویش است و تنها رئیس جمهوری است که ماجرای دفتر و تخلیه دفتر برای او اتفاق نیافتاد.
درباره سید ابراهیم رئیسی اتفاق دیگری روی داد و خانواده وی تصمیم گرفتند بعد از عروج شهادت گونه اش، بنیادی برای رئیس جمهور فقید تاسیس کنند، بنیادی که ردیف بودجه دائمی از بیت المال خواهد داشت.
اما بحث تشکیل دفتر رئیس جمهور سابق نخستین بار در تیر ماه 84 با ابلاغ مصوبه‌ای از سوی عارف -معاون وقت رئیس جمهور- در دستور کار نهاد ریاست جمهوری قرار گرفت تا امکانات لازم برای تخصیص دفتر به روسای جمهور و معاونین اول‌شان و همچنین نخست وزیران دوران انقلاب اسلامی فراهم شود؛ بنا بود این دفاتر با همین عنوان و با 8 پست سازمانی، در ذیل نهاد ریاست جمهوری تعریف شود برای این ساختار حقوق و مزایایی نیز در نظر گرفته شده بود. اما پس از تغییر دولت و در کمتر از 6 ماه مجلس اعلام کرد ایرادات کلی‌ای من جمله اختلال در اختیارات رئیس جمهور بعدی، به این مصوبه وارد است که پس از رفت و آمدها معاون وقت حقوقی و امور مجلس رئیس جمهور به معاون اول درخواست لغو این مصوبه را داد و در نهایت آذر ماه همان سال به طور کلی ملغی اعلام شد.
تا نزدیکی به پایان عمر دولت دهم دیگر صدایی پیرامون چنین مصوبه‌ها و تصمیماتی شنیده نمی‌شد تا اینکه تیر ماه 92 فرا رسید و اخباری مبنی بر تعریف تشکیلات و چارت سازمانی دفتر رئیس‌جمهور سابق در نهاد ریاست‌جمهوری، منتشر شد که این موضوع هم به سرانجام نرسید و با اظهاراتی نظیر ایجاد اخلال در روند کار دولت جدید، عملاً در پیدا کردن جایگاه قانونی-مشورتی راه به جایی نبرد. تا مدت‌ها پس از پایان دولت روحانی هم با وجود قانون مربوطه، گفته می‌شد دولت سیزدهم برای تخصیص دفتر همکاری لازم را نداشته و البته هنوز هم در دولت جدید این ادعاها وجود دارند.
سوال اصلی اینجاست آیا واقعا تخصیص یک دفتر و یا حتی وجود یک ساختار سازمانی مشخص با تعریف حقوق و مزایا برای رسمیت بخشیدن به جایگاه رئیس جمهور سابق کفایت می‌کند؟
پاسخ روشن است! قطع به یقین مسئله با یک دفتر و چندین مدیر و معاونت قابل حل نیست چرا که از اساس نگاه روشنی به بخش سیاسی ماجرا نشده است؛ درواقع اینکه ما دقیقاً برای چه می‌خواهیم این جایگاه تعریف شود و انتظار می‌رود این اشخاص در سپهر سیاسی کشور چه نقشی ایفا کنند؟ البته این موضوع تنها به ایران باز نمی‌گردد حتی در آمریکا و آلمان هم نگاه موجود صرفاً خدماتی و در راستای رتق و فتق مسائل رفاهی این اشخاص است.
اساسا از منظر دیگر، رئیس جمهور سابق نمی تواند از منزل و امکاتات فردی خود و نه بیت المال برای رسیدگی به امور مورد علاقه، دیدار با دوستان و وزیران سابق و ..استفاده کند؟ الزام به استفاده از بیت المال برای این موارد چه ضرورتی دارد؟
البته در این میان باید توجه داشت فعالیت فردی افراد از نگاه قانونی به ایفای نقش سیاسی متفاوت و مجزاست کما اینکه در ایران هم از خاتمی و روحانی تا احمدی نژاد کنشگری فردی خود را نسبت به مسائل دارند اما آن‌ها در حال حاضر جایگاه قانونی‌ای در این راستا ندارند و شاید به جز خاتمی بتوان گفت تا حدی در حاشیه متن سیاست هستند در حالیکه مطلوب نقش‌آفرینی آن‌ها در پس زمینه است.
چرا جایگاه رسمی داشتن حائز اهمیت است؟ به زعم نگارنده نقش مشاوره‌ای رسمی‌ای که برای رؤسای جمهور پیشین تعریف می‌شود می‌تواند متفاوت از سایر مشاورها باشد که این تفاوت مسئله کلیدی ماجراست؛ رئیس جمهور سابق یک کشور، واقع‌بینانه‌ترین نگاه را نسبت به بایدها و نبایدها دارد چرا که در اغلب موارد با همین مسائل دست و پنجه نرم کرده و این مسیر را یک بار طی کرده است و به نظر می‌رسد با چند جلسه بعضاً نمادین نمی‌توان به مقصود رسید. ضمن استفاده از تجربیات، نکته مهم دیگر حفظ شخصیت‌های سیاسی و سرمایه‌ها در درون حاکمیت است که به نظر می‌رسد انتصاب به مجمع تشخیص مصلحت کافی نخواهد بود.
تجربه دیگر کشورها، در آمریکا چه امکاناتی به روسای جمهور سابق می دهند؟ روسای جمهور سابق ایالات متحده آمریکا پس از پایان دوره ریاست جمهوری خود، مجموعه‌ای از امکانات و مزایا را دریافت می‌کنند که شامل موارد زیر می‌شود:
حقوق مادام العمر: روسای جمهور سابق یک حقوق مادام العمر دریافت می‌کنند. بر اساس اطلاعات موجود، این حقوق سالانه حدود 200 هزار دلار است.
حفاظت امنیتی: سرویس مخفی ایالات متحده به مدت 10 سال پس از ترک دفتر ریاست جمهوری به روسای جمهور سابق حفاظت امنیتی ارائه می‌دهد، اگرچه این مدت برای کسانی که پیش از ژانویه 2013 ریاست جمهوری را ترک کرده‌اند، مادام العمر است.
خدمات اداری: هزینه دفتر ریاست جمهوری سابق بر عهده دولت فدرال است. این شامل امکانات اداری، کارکنان و تجهیزات است.
بیمه درمانی: روسای جمهور سابق تا آخر عمر از بیمه درمانی کامل بهره‌مند می‌شوند.
سفرهای رایگان: آنها می‌توانند سفرهای خود را بدون پرداخت هزینه انجام دهند و هزینه‌های این سفرها بر عهده دولت فدرال است.
این مزایا به منظور حفظ شأن و جایگاه روسای جمهور سابق و تسهیل انتقال آنها از مسئولیت‌های ریاست جمهوری به زندگی عادی ارائه می‌شود.
2729
کد خبر 2006321

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1316347/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چالش امنیتی ترکیه و اروپا با آمدن ترامپ

سخنگوی اتحادیه اروپا درباره نشست ژنو: با ایران در ارتباط منظم هستیم

پ ک ک از چه طریقی درآمد کسب می‌کند؛ از قاچاق مواد مخدر تا انسان/ نگاهی به درون سازوکار، افراد و سازمان‌های پشت تامین مالی پ ک ک

برلین: برای کاهش تحریم‌های سوریه تلاش می‌کنیم

تورم بزرگترین اقتصاد اروپا شتاب گرفت

خبر مهم سخنگوی اتحادیه اروپا درباره ارتباط با ایران در آستانه دور جدید مذاکرات

ایران برای حل مشکلات بانکی و مالی به FATF نیاز دارد

واکنش وزیر خارجه کانادا درخصوص اظهارات ترامپ برای الحاق کانادا

متحدان آمریکا در برزخ/ حمله به بمب های سنگر شکن/ پیشخوان

ما حتما وارد جنگ با آمریکا نخواهیم شد/ در ایران کسی حاضر نیست مسئولیت بپذیرد

ترامپ؛ روسیه و ایران در سوریه تضعیف شده‌اند

وزیر خارجه یمن: تکرار سناریوی سوریه در یمن احمقانه است؛ نقشه عربستان و امارات

استان‌های شرقی ایران به افغانستان پیوستند!

تغییر نام خلیج مکزیک به خلیج آمریکا

قیمت جهانی نفت امروز 1403/10/19 |برنت 77 دلار و 34 سنت شد

سرمقاله خراسان/ انتقال پایتخت، اولویت چندم است؟!

سرمقاله دنیای اقتصاد/ هزینه سوخت‏‏‌شده فیلترینگ

فرستاده ترامپ برای شرکت در مذاکرات غزه به دوحه بازمی‌گردد

وحشیگری رژیم صهیونیستی در غزه ادامه دارد

آتش سوزی جنگل در غرب لس آنجلس

وزیر ارتباطات: برای عبور از ناترازی‌ها چاره‌ای جز «هوشمندسازی» نداریم

«سیستان و بلوچستان» همچنان در قله بیکاری ایران

همسان سازی، نیازهای اقتصادی بازنشستگان را پوشش نمی‌دهد

کاهش 14 درصدی تولید خودرو در آذر

تبیینِ عملیات «کربلای 5» برای پدافند از ایرانِ 1403

طرح همسان‌سازی حقوق بازنشستگان، نیازهای اقتصادی آنها را پوشش نمی‌دهد

کاهش بی‌سابقه سرمایه‌گذاری خارجی به دلیل تحریم و سیاست‌های نادرست / یک ریال هم نتوانستیم از صندوق‌های بین المللی که سهامدار آن هستیم، بگیریم

افزایش سقف معافیت مالیاتی، گامی مثبت برای معیشت کارگران / بهبود نظام مالیاتی با «نشان‌دار کردن مالیات»

وزیر کار: طرح همسان‌سازی حقوق بازنشستگان، نیازهای اقتصادی آنها را پوشش نمی‌دهد

پیش‌بینی بورس امروز 19 دی 1403

قیمت جهانی طلا امروز 1403/10/19

سخنگوی سازمان ملل: خواستار آزادی بی قید و شرط همه گروگان‌ها در غزه هستیم

ترودو خطاب به ترامپ: کانادا بخشی از آمریکا نمی‌شود

گفت و شنود/ اسمت چیه؟!

ترامپ به سوالی درباره «حمله احتمالی آمریکا به ایران» چه پاسخی داد؟

مذاکره با ترامپ؛ بنویسید شجاعانه، بخوانید احمقانه! | نوشتند حتی مانند بره‌ای در مذبح نباید از مذاکره با او گذشت!

ایران، آنگونه که هست و آنگونه که دشمن تبلیغ می‌کند

ماجرای برانداز علیه برانداز! | داودی مهاجر علیه مسیح علینژاد؛ نوریزاد علیه داودی مهاجر | کشف حجاب در ازای یک آپارتمان و...

قرنطینه ارز در شرکت های بزرگ صنعتی

احداث 400 کیلومتر دیوار در مرزهای عراق و سوریه

افزایش 21 درصدی صادرات محصولات کشاورزی به اوراسیا

آغاز دولت چهاردهم با بحران‌های بین‌المللی و داخلی

خبر مهم اتحادیه اروپا درباره ارتباط با ایران

مهدی طارمی و تکرار خاطره شیرین علی دایی؛ وقتی غول‌های اروپا مقابل لژیونرهای ایرانی تسلیم شدند

استان های شرقی ایران را به خاک افغانستان اضافه کردند!

عراق: 400 کیلومتر از دیوار بتنی در مرز سوریه ساخته شد

امکان ساخت مسکن هر متر مربع کمتر از 70 میلیون تومان وجود ندارد

مستند‌های «ثریا» فرصت‌های اقتصادی و فرهنگی کشور‌ها را معرفی می‌کند

یک روایت عجیب از زندگی جهان پهلوان/ اولین عشق تختی پیش از ازدواج با شهلا

جزئیاتی تازه از برنامه اتحادیه اروپا درباره سوریه