ایرانیان جهان

آخرين مطالب

معادن به‌دنبال سرمایه‌گذار آسیا و اقیانوسیه

معادن به‌دنبال سرمایه‌گذار
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - خروج 20 درصد معادن از چرخه فعالیت
بر اساس چشم‌انداز صنایع معدنی در سال 1404 دورنمای تولید سالانه 55 میلیون تن فولاد، 440 هزار تن مس، 1.5 میلیون تن آلومینیوم و 150 میلیون تن دیگر محصولات معدنی برنامه‌ریزی شده است زیرا اهمیت حوزه معدن و صنایع معدنی تا جایی است که تنها در صورت تحقق تولید 55 میلیون تن فولاد، صادرات این محصول می‌تواند بیش از 60 درصد از درآمدهای نفتی کشور را پوشش دهد.
کارشناسان 3 چالش بخش معدن را توسعه‌نیافتگی و خام‌فروشی، رقابت‌پذیر نبودن به دلیل تحریم و کمبود اکتشاف عمیق معرفی می‌کنند در حالی که سال‌های اخیر بسیاری از معادن مختلف کشور از معادن بزرگ تا معادن کوچک با موانع گوناگونی در بهره‌برداری و استخراج روبه‌رو شده‌اند که تعطیلی بسیاری از معادن و کاهش شدید فعالیت بسیاری از معادن را در کشور به دنبال داشته است تا جایی که طبق آمار رسمی معاون معادن، وزارت صنعت و معدن از حدود 6 هزار معدن کشور هزار و 388 معدن یعنی بیش از 20 درصد غیرفعال هستند.
در هزارتوی تامین بودجه کیوان جعفری طهرانی؛ تحلیلگر ارشد بازارهای بین‌المللی فولاد و سنگ آهن اظهار کرد: مهم‌ترین مشکل در زمینه سرمایه‌گذاری در معدن و صنایع معدنی، تأمین بودجه لازم برای این کار است زیرا کشور با شرایط نقدینگی غیر مناسبی دست و پنجه نرم می‌کند و در شرایطی هستیم که اول بهمن یعنی کمتر از سه هفته آینده ترامپ به مسند قدرت بر می‌گردد و پیش‌بینی می‌شود تحریم‌ها بر ضد کشور شدت پیدا کند. وی با اشاره به تشدید روند تضعیف نرخ ریال در طول یک ماه گذشته افزود: دلار از محدوده 60 هزار تومان در ماه‌های اخیر با بیش از 30 تا 35 درصد کاهش ارزش به محدوده 80 هزار تومانی رسیده که ممکن است این روند همچنان ادامه پیدا کند.
تحلیلگر ارشد بازارهای بین‌المللی فولاد و سنگ آهن تضعیف شرایط اقتصادی را موجب کاهش استقبال سرمایه‌گذاران خارجی برای حضور در کشور دانست و گفت: حتی فرش قرمزی که چینی‌ها در دوران توافق قرارداد 25 ساله ایران و چین در دولت دوازدهم مطرح کرده بودند و با تأخیر به آن پاسخ دادیم حتی بسیاری از مردم ناخواسته بر ضد آن مطالبی را در شبکه‌های مجازی مطرح کردند، در سه سال گذشته و به دلیل روی کار آمدن طالبان در افغانستان مورد توجه چینی‌ها نیست.جعفری طهرانی با اشاره به تثبیت حضور چین در افغانستان توضیح داد: حتی قبل از تنش‌های سیاسی اخیر که بین افغانستان و پاکستان ایجاد شده که به قدرت نمایی محدود طالبان افغانستان بر ضد طالبان پاکستان است که قدرت سیاسی در پاکستان را در اختیار دارند، زیرا در پاکستان همچنان قدرت سیاسی دست حتی طالبان پاکستان است، چین به دلیل حضور در افغانستان امکان دسترسی به دریای گرم یعنی دریای عمان و خلیج‌فارس را پیدا کرده است.
تعلیق 100 میلیارد دلار پروژه معدنی وی قرارداد 25 ساله با چین را یکی از راهکارهای جذب سرمایه‌گذاری خارجی معرفی کرد و افزود: در این قرارداد موضوع سرمایه‌گذاری تا سقف 400 میلیارد دلار مطرح شد که تنها در زمینه معدن و صنایع معدنی نزدیک به 80 تا 100 میلیارد دلار پروژه تعریف شده بود. تحلیلگر ارشد بازارهای بین‌المللی فولاد و سنگ آهن با اشاره به کاهش علاقه‌مندی چین برای سرمایه‌گذاری در ایران گفت: در 10 سال گذشته چینی‌ها به ویژه بخش خصوصی این کشور تنها سرمایه‌گذاران خارجی بودند که در پروژه‌های مختلف کشور ما سرمایه‌گذاری کردند. جعفری طهرانی یادآور شد: گروهی از آنها کارخانه کنسانتره سنگ آهن مگنتیت و دسته دیگر کارخانه کنسانتره‌سازی هماتیت تأسیس کردند و برخی نیز در حوزه معدن مختلف سنگ آهن و مس، تعدادی در زمینه معادن آنتیموان
سیستان و بلوچستان سرمایه‌گذاری کردند و حتی قراردادهایی به صورت لاینگ‌تن برای خرید آنتیموان با بخش خصوصی دولتی داشتند و در زمینه خرید محصولات چرخه زنجیره فولاد از جمله گندله نیز حضور فعال دارند.
احتمال محدودیت حمل محموله‌های صادراتی وی نقش سرمایه‌گذاران چینی در خرید فولاد را پررنگ دانست و اظهار کرد: در شش ماهه دوم سال 2024 که نرخ فولاد چین به دلیل افزایش صادرات، کاهش پیدا کرد طرف چینی برای خرید فولاد از ایران با سیاست برخورد کردند اما همچنان حضور فعالی داشتند که انکارناپذیر است در حالی که علاقه‌مندی آنها برای خرید از ایران رو به کاهش است.
تحلیلگر ارشد بازارهای بین‌المللی فولاد و سنگ آهن با اشاره به رونق صادرات از ایران به چین در دولت دوازدهم تا کنون گفت: در این مدت کشتی‌هایی که قبل از برجام امکان تردد در بسیاری از بنادر را نداشتند، پس از این توافق به‌حرکت افتادند و با وجود عمر طولانی آنها، از قابلیت حمل به بیشتر بنادر چین برخوردار شدند که در طول پنج شش سال گذشته این تردد به سه بندر اصلی چین محدود شد.جعفری طهرانی پیش‌بینی کرد که با روی کار آمدن دولت ترامپ قابلیت حمل محموله صادراتی با کشتی‌های جمهوری اسلامی ایران به چین محدود شود و ادامه داد: نرخ حمل کشتی‌های ایرانی نسبت به رقبای خارجی چند دلاری ارزان‌تر بود که این موضوع روی نرخ صادراتی محصولات ایرانی تأثیر داشت اما ممکن است این شانس را از دست داده و دوباره مجبوریم که با کشتی‌های خارجی و نرخ بالاتر اجناس را حمل کنیم که باعث پایین آمدن نرخ صادراتی فوب ما می‌شود.
چالشی به نام ریسک سرمایه‌گذاری و فرار سرمایه وی حفظ شرکای تجاری سرمایه‌گذار در بخش معدن و صنایع معدنی را در شرایط کنونی دشوار دانست و ادامه داد: خریداران عمده محصولات در این زنجیره از جمله مس، سرمایه‌گذاران چینی هستند که ممکن است به دلیل محدودیت‌های سیاسی نتوانیم این شرایط را حفظ کنیم بنابراین مشکل مضاعفی به نام ریسک سرمایه‌گذاری در ایران وجود دارد.
تحلیلگر ارشد بازارهای بین‌المللی فولاد و سنگ آهن فرار سرمایه و مهاجرت را از دیگر چالش‌های بخش معدن بیان کرد و گفت: موضوع فرار سرمایه به دلیل نبود آمار و ارقام درست، کمتر مورد توجه قرار گرفته در حالی که بارها در ماه‌های گذشته شاهد درخواست فروش کارخانه‌های مختلف توسط بخش خصوصی هستیم و این نشان می‌دهد که سرمایه‌های بخش معدن در حال نقد شدن و خروج از این بخش است. جعفری بخش معدن و صنایع معدنی را دیربازده توصیف کرد و افزود: در همه کشورهای دنیا و انتظار نمی‌رود استارت ایجاد معدنی زده شود و سرمایه‌گذار بتواند بلافاصله به سود متعارفی دست پیدا کند البته شرایط سیاسی و اقتصادی نیز مزید بر علت می‌شود.
لزوم حفظ سرمایه‌گذاران کوچک خارجی وی یکی از مشکلات اساسی بخش معدن را نبود و فرار سرمایه بیان کرد و گفت: طرف‌های خارجی نه تنها علاقه‌ای به سرمایه‌گذاری در شرایط کنونی را ندارند بلکه علاقه‌مندی بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاران کنونی و خریدار محصولات ایرانی یعنی چینی‌ها نیز شاهد کاهش پیدا کرده است و اگر این روند ادامه پیدا کند، درصد قابل توجهی از فعالیت‌های بخش معدن و صنایع معدنی در کشور متوقف خواهد شد.
تحلیلگر ارشد بازارهای بین‌المللی حفظ و حمایت سرمایه‌گذاران کوچک خارجی و داخلی را ضروری دانست و یادآور شد: روند انتقال سرمایه‌های داخلی به خارج کشور حتی کشورهای حاشیه خلیج‌فارس از جمله امارات متحده عربی، قطر و عمان سرعت گرفته و ممکن است که با توجه به سیاست‌های حمایتی در حال شکل‌گیری در عربستان، شاهد حضور سرمایه‌گذاران خرد بخشی خصوصی ایران در عربستان باشیم.
جعفری با تاکید بر ضرورت توجه به راهکارهای جلوگیری از خروج سرمایه از کشور توسط دولت گفت: در شرایطی که برخی سرمایه‌گذاران کوچک بخش خصوصی سرمایه خود را به خارج از کشور منتقل می‌کنند و گاهی نسل اجرایی و پرسنلی نیز مهاجرت می‌کنند لازم است که دولت به این موضوع توجه کرده و برای حل این مشکلات راهکار حمایتی ارائه دهد.
سخن پایانی توسعه معادن کشور می‌تواند نقش بسزایی در تحقق اقتصاد غیرنفتی ایفا کند. با بهره‌گیری از ظرفیت‌های معدنی غنی و استفاده بهینه از فناوری‌های نوین، ایران می‌تواند جایگاه خود را در بازارهای جهانی بهبود بخشد و وابستگی به نفت را کاهش دهد، همچنین افزایش سرمایه‌گذاری در بخش معدن، تقویت زیرساخت‌ها و بهبود زنجیره ارزش می‌تواند به توسعه پایدار اقتصادی کشور کمک کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1327349/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمربی سابق ژاپن و تیم ترسناکی که در کره ساخته!

دانشگاه تهران به سازمان تحقیقات هسته‌ای اروپا (CERN) پیوست

2 رویکرد متضاد درباره سفر عراقچی

چین دنبال شرکت در رقابت بر سر تسلیحات هسته‌ای با کشورهای دیگر نبوده

دبی برج 17 طبقه ویژه ارزهای دیجیتال می سازد!

رقیب آلمانی خودرو‌های چینی به میدان آمد

طالبان ایجاد بازارهای مرزی با پاکستان را نپذیرفت

لاوروف: مشارکت هند در گفتگوهای افغانستان مهم است

شعر فارسی در افغانستان در معرض نابودی است

ترامپ با راه‌اندازی سازمان جدید، به دنبال جذب درآمدهای خارجی است

ایجاد نهادی برای جمع آوری درآمد از منابع خارجی در آمریکا

کدخدا بودن آمریکا باید از ذهن برخی افراد خارج شود

4 سال پشت در ویزای آمریکا بودم + فیلم

تاثیر سیاست‌های ترامپ بر افزایش ارزش دلار

دوسال حبس برای یک استوری/ شکایت ژیلا صادقی از پوربخش برای انتشار موضوع شهروندی آمریکا

یک سال شکست آمریکا و انگلیس/ یمن قوانین مقاومت را دوباره تعریف می‌کند

صلح و تنش‌زدایی؛ محتوای پیام جدید پزشکیان برای آینده ایران چه خواهد بود؟

هادی چوپان: مثل یک سامورایی عمل کردم / 4 سال پشت در ویزای آمریکا بودم

مقامات اروپایی: ترامپ اوکراین را مجبور به گفت‌و‌گو با روسیه نخواهد کرد

مثل یک سامورایی عمل کردم / 4 سال پشت در ویزای آمریکا بودم

ایلان ماسک به شکایت کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا واکنش نشان داد

یمن: ناوهواپیمابر آمریکا را برای ششمین بارهدف قرار دادیم

وضعیت این گروه از مهاجران افغان برزخی شد

بیانیه ارتش یمن درباره حمله به یک ناو آمریکایی

بیانیه ارتش یمن درباره حمله به ناو آمریکایی در شمال دریای سرخ

چینی‌ها آماده یک حمله نظامی می‌شوند

ادعای کانال 12 اسراییل: چراغ سبز حماس برای تصویب توافق تبادل اسرا

حادثه امنیتی برای اشغالگران اسرائیلی در بیت‌حانون

ضرب و شتم نخست‌وزیر اسبق گرجستان

کرملین: مطلع هستیم مزدوران خارجی در جبهه اوکراین می‌جنگند

العامری: درخواست آمریکا برای انحلال الحشد الشعبی کذب است

توافقات جدید سوریه و لبنان

ششمین حمله یمنی‌ها به ناو هواپیمابر یو اس اس هری ترومن

کی پلاس، بازیگر مهم ارتقا سطح کیفی ساختمان کشور / 2 خبر خوب برای فعالان صنعت ساخت و ساز

توافق دولت عراق با شرکت انگلیسی درخصوص توسعه چهار میدان نفتی

عضو اتاق تهران: یک لنج به اندازه تولید سه ماه یک کارخانه، پارچه بدون تعرفه وارد می‌کند

زمان بندی واگذاری سهام متعلق به صندوق‌های بازنشستگی اعلام شد+جدول

جزئیات شرایط جدید واردات خودرو ابلاغ شد

مذاکره وزیر نفت با مقام‌های روسی در بخش انرژی

داعش در سوریه زنگ خطر را برای عراق به صدا درآورد

العامری: درخواست آمریکا برای انحلال حشدالشعبی کذب است

دعوت استقلال تهران از هواداران برای بازی با الشرطه عراق

خاطرات جنگ: روایت یک رزمنده از عملیات کربلای 5

اظهارات نخست وزیر عراق درباره درخواست آمریکا برای انحلال الحشد الشعبی

سودانی: دولت جدید سوریه نباید ابزار دست بیگانگان باشد

کشف بیش از یک میلیون و 476 هزار نخ سیگار قاچاق

اعتراف سعودی‌ها به ضرر 400 میلیون یورویی از نیمار

ورود یک فروند ایرباس به ناوگان هوایی ایران

بسته موضوعات کلان کشور در دستور کار شورای عالی راهبری برنامه هفتم

کشف بیش از 120 میلیارد ریال لوازم جانبی موبایل قاچاق در شهرری